Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ

Ομόφωνα η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) αποφάσισε ότι στην Ελλάδα συνέβη πιστωτικό γεγονός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds), με μόνο ερώτημα το πότε, καθώς μέχρι την ύστατη στιγμή μιας πολύωρης συνεδρίασης τα μέλη της ISDA τόνιζαν πως τα cds θα πληρωθούν μόλις ενεργοποιηθούν επισήμως (δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης στο ελληνικό χρέος.

Σε κάθε περίπτωση μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) επί των εκδόσεων ομολόγων ελληνικού δικαίου, η εξέλιξη αυτή εκ μέρους της ISDA φάνταζε περίπου ως μονόδρομος. Στην σχετική της ανακοίνωση η Διεθνής Ένωση αναφέρει πως η απόφασή της προέκυψε έπειτα από την ενέργεια της Ελλάδας να συμπεριλάβει ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) «τροποποιώντας τους όρους των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα των κατόχων των επηρεαζόμενων τίτλων στη λήψη πληρωμών».

Πρακτικά με αυτήν την απόφαση τα CDS ενεργοποιούνται και όπως συμπληρώνει στην ανακοίνωσή της η ISDA θα διενεργηθεί δημοπρασία στις 19 Μαρτίου.
Υπολογίζεται ότι η αξία των «ελληνικών CDS» είναι περίπου 3,2 δισ. δολάρια.

Αυτό δεν θέλανε να αποτρέψουνε στην αρχή και φέρανε το ΔΝΤ και το μνημόνιο??? Καλή χρεοκοπία τώρα και επίσημα (αφού βάλανε και χέρι στην εθνική περιουσία και στην περιουσία των Ελλήνων).

Στο σφυρί το κύπελλο του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη

Στις 17 Απριλίου 2012 βγαίνει προς πώληση σε δημοπρασία του διεθνούς οίκου Christies, το κύπελλο του Έλληνα και Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου Σπύρου Λούη.
Το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, μετά την νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα, βγαίνει σε δημοπρασία στο Λονδίνο.
Ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα δημοπρατήσει το συγκεκριμένο κύπελλο, το οποίο και το έδωσε στον οίκο ο εγγονός του Λούη. Σε δηλώσεις του εγγονού του μεγάλου νικητή του 1896, αναφέρεται πως βγάζει το κύπελλο στη δημοπρασία για χάρη των δύο γιων του.
"Θα είναι αδύνατο να μοιράσουμε το κύπελλο στα δύο, οπότε αποφάσισα ότι το πιο λογικό θα ήταν να το βγάλω σε δημοπρασία και να χρησιμοποιήσω τα έσοδα για να διασφαλίσω το μέλλον της οικογένειάς μου" εξήγησε. Δεν μπορώ να ξεχάσω τις προσπάθειες και τους αγώνες που έχει δώσει ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης για να πείσει τόσο την κυρία Γκερέκου όσο και τον κύριο Γερουλάνο να μεριμνήσουν ώστε το κύπελλο του παππού μου να μπει στο Μουσείο του Μαραθωνίου» λέει στο protothema ο 72χρονος σήμερα εγγονός του χρυσού ολυμπιονίκη του 1896. Οι προσπάθειες των τελευταίων τριών χρόνων έπεσαν στο κενό και τώρα το ιστορικό κύπελλο του Σπύρου Λούη κινδυνεύει να βρεθεί σε «ξένα» χέρια και μακριά από την πατρίδα του, αφού δεν κατάφερε να βρεθεί ούτε μια επιχορήγηση για αυτό το μοναδικό κειμήλιο.
Η δε αξία του ασημένιου κυπέλλου ύψους 15 εκατοστών, που βρίσκεται στην οικογένεια του Σπύρου Λούη εδώ και 116 χρόνια, εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών, ήτοι 143.000 έως 190.000 ευρώ.
Συνταξιούχος του ΙΚΑ και πατέρας δύο παιδιών ο Σπύρος Λούης περιγράφει το κύπελλο που εδώ και μήνες βρίσκεται στο Λονδίνο «είναι ασημένιο, το ανάγλυφο σκάλισμά του απεικονίζει το έλος του Μαραθώνα και επάνω γράφει Μαραθώνιον Άθλον έδωκεν Μιχαήλ Μπρεάλ – Ολυμπιακοί Αγώνες 1896». Ο Γάλλος φιλόλογος, Μισέλ Μπρεάλ, είχε εμπνευστεί την σχεδίαση του κυπέλλου από την ιστορία του Φειδιππίδη, του ημεροδρόμου που κάλυψε τη διαδρομή από το Μαραθώνα στην Αθήνα, για να μεταφέρει την είδηση της νίκης επί των Περσών το 490 π.Χ.
Ο οίκος Κρίστις ανέφερε ότι αυτό το κύπελλο θα είναι το κεντρικό κομμάτι της δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου, τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, γεγονός το οποίο φυσικά δεν θεωρείται άσχετο. Την ίδια ημέρα θα παρουσιαστούν αυθεντικές αφίσες και πυρσοί των Ολυμπιακών Αγώνων.
"Αυτό είναι μάλλον ένα από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα των αναμνηστικών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουμε δει", δήλωσε η Νικολέτ Τόμκινσον, ειδική του Κρίστις.
Πάντως, ο οίκος διέψευσε ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη αναγκάστηκε να πουλήσει το ασημένιο κύπελλο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ σημείωσε ότι είχε επικοινωνήσει πρώτη φορά με την οικογένεια για το θέμα "πριν πολλά χρόνια".
Ξεπουλιέται ένα κειμήλιο της σύγχρονης Ολυμπιακής Ιστορίας του τόπου μας και αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι η αδιαφορία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, αλλά και της πρώην υφυπουργού  Άντζελας Γκερέκου, να ανταποκριθούν στις επανειλημμένες εκκλήσεις του εγγονού του Ολυμπιονίκη μας να αγοράσει το Ελληνικό Κράτος το κύπελλο που κέρδισε ο Σπύρος Λούης στους πρώτους σύγχρονους Αγώνες του 1896. Την ώρα που η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ των ελλήνων φορολογουμένων σε χορηγίες ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχουν συγγενικά πρόσωπα, δεν βρίσκει λίγες χιλιάδες ευρώ για να κρατήσει στη χώρα ένα σημαντικό ιστορικό κειμήλιο.
Να μην επιτρέψουμε να χαθεί το κύπελλο του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη.
Καλούμε τους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες να μην επιτρέψουν να χαθεί η Ολυμπιακή μας περιουσία.
Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

"Ένα Λουκούλλειο Γεύμα" υλοποιεί η Κ ΕΠΚΑ

Εξαιρετική επιτυχία έχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα Λουκούλλειο Γεύμα», που όλη την εβδομάδα υλοποιεί η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. 

Συνολικά 150 μαθητές δημοτικού θα έχουν επισκεφτεί μέχρι και σήμερα το χώρο του Μουσείου και με τη βοήθεια των αρχαιολόγων της υπηρεσίας. θα μάθουν για το στρατηγό Λούκουλλο και για τα ευρήματα των ανασκαφών στην πόλη τους, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να βάλουν όλη τους την τέχνη στο συνδυασμό υλικών με τα οποία παρασκευάζουν τα δικά τους κουλουράκια. Κι όλα αυτά, μαθαίνοντας παράλληλα και την έννοια της κοινωνικής προσφοράς, κάτι που θα αποτελεί τη βάση και για το πρόγραμμα «Το Κάστρο της Μυτιλήνης, χθες, σήμερα, αύριο», που θα υλοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα από τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Φτάνοντας κανείς χτες το πρωί έξω από την είσοδο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, έβλεπε αφημένες σακούλες με κουβέρτες, είδη διατροφής και ρουχισμού. Αυτό είναι το «εισιτήριο» με το οποίο οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Μυτιλήνης, αλλά και άλλων περιοχών του νησιού, συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ένα Λουκούλλειο Γεύμα», που από τη Δευτέρα υλοποιεί η Κ΄ ΕΠΚΑ...............

Για ποια Ελλάδα μου μιλάς;

Σε ακούω τα δύο τελευταία χρόνια -που η κρίση έχει εγκατασταθεί για τα καλά στα σπίτια μας- να μιλάς ακατάπαυστα και να λες ότι πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα. Ότι η Ελλάδα είναι πάνω απ’ όλα. Για ποια Ελλάδα μου μιλάς; Πες μου!!! Δε με νοιάζει αν είσαι δεξιός, αριστερός, κεντρώος, φιλελεύθερος, σοσιαλιστής, εθνικιστής, κομμουνιστής. Πες μου!! Για ποια Ελλάδα μου μιλάς;
Γεννήθηκα στην Ελλάδα της «Αλλαγής». Στην Ελλάδα που επούλωσε τις κακοφορμισμένες πληγές του εμφυλίου ανοίγοντας καινούριες πληγές που χαίνουν μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα της κλαδικής, του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, των κρατικοδίαιτων ρετιρέ των ΔΕΚΟ. Στην Ελλάδα που διόγκωσε τον ήδη υπερμεγέθη δημόσιο τομέα. Στην Ελλάδα που έκανε τον ιδιωτικό τομέα παραμάγαζο του δημοσίου με τις κοινωνικές επιχειρήσεις, Που έκλεισε βιομηχανίες, που έκαψε σε μια νύχτα πολυκαταστήματα. Για αυτήν την Ελλάδα μου μιλάς;
Πήγα σχολείο στην Ελλάδα της «Κάθαρσης». Με ντέτεκτιβ και υποκλοπές, με ειδικά δικαστήρια θέαμα προς τέρψιν των πολλών και καθαρτήριο των ολίγων. Με βαφτιστήρια στη βολή και λιτότητα στους πολλούς. Με τα σύνορα ξέφραγο αμπέλι και με αόρατους εχθρούς. Με συλλαλητήρια για το όνομα ενός κράτους, που έμεινε πουκάμισο αδειανό. Για αυτήν την Ελλάδα μου μιλάς;
Πήγα Λύκειο και Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα του «Εκσυγχρονισμού». Στην Ελλάδα που έτρωγε πολύ. Που έκανε μια πατάτα ευτυχισμένη. Που ξόδευε κοινοτικές επιδοτήσεις, προορισμένες για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής σε πολυτελή αυτοκίνητα, μεζονέτες,  σε σκυλάδικα (νυχτερινά κέντρα τα έλεγαν, συγγνώμη) της Αθήνας και της επαρχίας. Στην Ελλάδα του lifestyle, των περιοδικών του Κωστόπουλου με νύχτες στην Μύκονο με την πανσέληνο μαζί. Στην Ελλάδα που γέμισε ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς να ξέρει τι επιστήμονες θα βγάλει και που θα τους απορροφήσει. Στην Ελλάδα που πέταξε τις οικονομίες της στο χρηματιστήριο, σε δάνεια και κάρτες. Στην Ελλάδα που μαγείρευε στοιχεία για να δειχθεί πιο όμορφη. Στην Ελλάδα που οι νόμοι κατέληγαν νεκρό γράμμα και οι διαδικασίες ήταν διάτρητες. Για αυτήν την Ελλάδα μου μιλάς;
Έκανα μεταπτυχιακό, δούλεψα και πήγα στο Στρατό στην Ελλάδα της «Επανίδρυσης του Κράτους». Στην Ελλάδα που θεώρησε μαγκιά να κλέβεις το κράτος και να μην πληρώνεις τους φόρους σου. Στην Ελλάδα της νόμιμης προμήθειας. Στην Ελλάδα που ισχυριζόταν ότι «το νόμιμο είναι και ηθικό». Στην Ελλάδα με τους ράθυμους ρυθμούς από την κεφαλή μέχρι τα πόδια του κράτους. Στην Ελλάδα που έπρεπε να τακτοποιήσει «τα δικά μας τα παιδιά» με γαλάζιες συνεντεύξεις. Στην Ελλάδα των ρουσφετολογικών προγραμμάτων stage. Στην Ελλάδα των κουμπάρων και των κολλητών. Για αυτήν την Ελλάδα μου μιλάς;
Απολύθηκα από το Στρατό στην Ελλάδα του Μνημονίου. Στην Ελλάδα που έφτασε στο μη περαιτέρω. Στην Ελλάδα που δανείζεται για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Με την οικονομία στα τάρταρα και την κοινωνία στα κάγκελα. Εξοντωμένη, ταπεινωμένη και στα πρόθυρα κατάρρευσης. Για αυτήν την Ελλάδα μου μιλάς;
Για ποια Ελλάδα μου μιλάς; Γιατί αυτές τις Ελλάδες που έζησα και συνεχίζω να ζω δεν τις θέλω… Εγώ άλλη Ελλάδα θέλω. Την Ελλάδα που με έμαθαν να αγαπώ οι δάσκαλοί μου. Την Ελλάδα που κάποτε ήταν το λίκνο του πολιτισμού. Την Ελλάδα που μαζεύεται τις Κυριακές τα μεσημέρια γύρω από το τραπέζι. Την Ελλάδα που νοιάζεται. Την Ελλάδα που δημιουργεί, που σχεδιάζει, που έχει ανοικτή την αγκαλιά της και προσφέρει το καλύτερο εαυτό της στους ανθρώπους που έρχονται από μακριά για να θαυμάσουν τις ομορφιές της και τον πολιτισμό της, πράγματα που η ίδια τα ξέχασε. Την Ελλάδα του ήλιου, της θάλασσας, της δημιουργίας, της αξιοπρέπειας, της σκληρής δουλειάς. Αν έχεις άλλη Ελλάδα στο μυαλό σου, μη με υπολογίζεις…

Η λίστα με τα 12.000 CDS που έπαιξε στην πλάτη της χώρας μας η διεθνής κερδοσκοπία.

Στοιχεία – φωτιά μέσα σε 300 σελίδες που θα κάνουν πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους και έρχονται λίγα 24ωρα μετά το υπόμνημα που κατέθεσαν στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Αριστείδη Κορέα, οι μάχιμοι και καταξιωμένοι Γιώργος Νούλας και Δρ. Κυριάκος Τόμπρας. (Δείτε εδώ το υπόμνημα)

Πρόκειται για καλυμμένα και γυμνά ασφάλιστρα κινδύνου, που  δεν έχουν δει ποτέ ξανά το φως το δημοσιότητας και πίσω από αυτά κρύβονται εκατοντάδες δις ευρώ που αποτελούν ξεκάθαρο προϊόν κερδοσκοπίας, στην πλάτη της ελληνικής οικονομίας. Κυρίως τα γυμνά CDS που κανείς έως τώρα δεν είχε τολμήσει να αγγίξει, αφού πρόκειται για την «ορολογία» της κερδοσκοπίας.

Οι Νούλας και Τόμπρας, ωστόσο έσπασαν την ομερτά της διεθνούς κερδοσκοπίας και αποκάλυψαν όλα τα στοιχεία γύρω από τον κόσμο των CDS.

Τα ελληνικά CDS αφορούν το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, του Hellenic Securitisation, του Titlos Plc, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, των ΕΛΠΕ, της ΕΤΕ, της Alpha Bank, της ΑΤΕ, της Eurobank και της Πειραιώς.

Δείτε όλη τη λίστα των 300 σελίδων με τα 12.000 CDS ΕΔΩ

Λεφτά Υπάρχουν.......

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ120333.22ΕΥΡΩ  ΕΤΕ
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ667000.00 ΕΥΡΩ  ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ 123000.00 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ174589.00DEUTSCHE BANK
ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ102300.00ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ ΒΑΪΤΣΗΣ (ΒΑΗΣ) ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ1000000.00ΕΥΡΩMILLENIUM
ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ ΒΑΪΤΣΗΣ (ΒΑΗΣ) ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ195580.00ΕΥΡΩ  ΕΤΕ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ 100828.00ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΞΕΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ 2175530.
ΒΑΓΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ1462840.00 ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ145000.00ΜΕΤΡΗΤΑ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ82836.36  ΕΤΕ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ500000.00 MARFIN
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ500000.00 EUROBANK
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ130000.00 EUROBANK
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ454295.53 MARFIN
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ214498.20 ΤΑΧ. ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ210621.03  ΕΤΕ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ209000.00  MARFIN
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ170000.00EUROBANK
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ83000.00MARFIN
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ93939.46ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ54000.00MARFIN
ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ684000.00ΕUROΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΕΛΙΖΑ) ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩ400000.00ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
................Διαβάστε όλη τη λίστα εδώ

Συνέλευση των εργαζομένων όλων των κλάδων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στις 20.12.2011 πραγματοποιήθηκε Συνέλευση των εργαζομένων όλων των κλάδων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Στις σημερινές συνθήκες της σκληρής κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που ζούμε, η Συνέλευση έκρινε πως είναι αναγκαία η ενεργοποίηση και η συσπείρωση όλου του ανθρώπινου δυναμικού του μουσείου. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε:
1.Την οργανωμένη συμμετοχή του προσωπικού του μουσείου σε όλες τις μορφές κινητοποιήσεων που θα αποφασιστούν την επόμενη περίοδο από τον Ενιαίο Σύλλογο του ΥΠΠΟΤ, την ΠΟΕΥΠΠΟ και την ΑΔΕΔΥ, με διακριτά πανό, πικέτες κλπ.
2.Την αποστολή επιστολής προς το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου για την πλήρη υλοποίηση των αποφάσεων της τελευταίας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου.
3.Την πραγματοποίηση εναλλακτικών μορφών δράσης ενάντια στα μέτρα περικοπών και εφεδρειών-απολύσεων. Την με κάθε πρόσφορο μέσο προβολή των αιτημάτων.
4.Την προσπάθεια συντονισμού με συναδέλφους από άλλους εργασιακούς χώρους του ΥΠΠΟΤ, όπως και από άλλες υπηρεσίες και φορείς της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται το ΒΧΜ.
5.Τη δημιουργία δομών αλληλεγγύης όπως του «Κουμπαρά» οικονομικής ενίσχυσης (για την υποστήριξη των απεργών της Χαλυβουργίας και του Alter, αλλά και συναδέλφων του ΒΧΜ που έχουν ανάγκη) και του Χώρου Ανταλλαγής Αντικειμένων.
6.Την προβολή του επιτελούμενου πολιτιστικού και μορφωτικού έργου του ΒΧΜ υπό τις αντίξοες σημερινές συνθήκες.
7.Τη σύσταση Σωματειακής Επιτροπής για τον συντονισμό των παραπάνω. Η Επιτροπή θα είναι ανοιχτή και ανακλητή από τη Συνέλευση στην οποία και λογοδοτεί.

Αθήνα, 21/12/2011

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ


ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΩΝ
ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Αθήνα 21/2/2012

Στις 16.2.2012 πραγματοποιήθηκε νέα Συνέλευση των εργαζομένων όλων των κλάδων της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.
Στη συνέλευση παρευρέθηκε μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου που ενημέρωσε για την Στάση Εργασίας στις 17-2-12, την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου (όπως είχαμε ζητήσει στη πρώτη μας συνέλευση) και έδωσε διάφορες διευκρινήσεις πάνω σε συνδικαλιστικά θέματα μετά από ερωτήσεις και τοποθετήσεις των εργαζομένων. Επίσης παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της ΠΕΣΑ.
Στη συνέχεια μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αποφασίσαμε:
  1. Τη συμμετοχή μας συγκροτημένα και οργανωμένα στη Στάση Εργασίας και στη συγκέντρωση στο ΥΠΠΟΤ για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο Νέο Μνημόνιο της εξαθλίωσης. Η οποία και πραγματοποιήθηκε και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον κατειλημμένο κτήριο του ΟΕΚ και ΟΕΕ για να εκφράσουμε την αντίθεση μας στο κλείσιμο των οργανισμών και τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων που απειλούνται με απόλυση.
  2.  Την υλοποίηση των αποφάσεων της προηγούμενης συνέλευσής μας, όπως την ανάρτηση του πανό μας, την κατασκευή πικετών για τις κινητοποιήσεις, την δημιουργία Γωνιάς Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής προϊόντων στο κεφαλόσκαλο του α’ ορόφου, και την διερεύνηση τρόπων επαφής με ΜΜΕ.

Στη συνέλευση έγιναν διάφορες προτάσεις για τις επόμενες κινήσεις (μεταξύ άλλων και προτάσεων για τη ΓΣ του Ενιαίου στις 23-2-12) οι οποίες θα συζητηθούν στην επικείμενη συνέλευσή μας και οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:
  1. Πρόταση δράσεων και άμεσων κινητοποιήσεων στη ΓΣ του Ενιαίου Συλλόγου την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου. Διερεύνηση του ενδεχομένου της απεργίας διαρκείας.
  2. Να διερευνήσουμε εάν είναι δυνατό να καλέσουμε κάποιον από ΑΔΕΔΥ ή ΙΝΕ της ΓΣΕΕ ή άλλον για ενημέρωση και συζήτηση πάνω στο Νέο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν.
  3. Να συμβάλουμε στην κατασκευή πανό από αυτά που διατίθεται να αναρτήσει ο Ενιαίος Σύλλογος σε υπηρεσίες ΥΠΠΟ.
  4. Να συμπληρωθεί η λίστα των email των συναδέλφων. Για όσους δεν έχουν, να βρεθεί άλλος τρόπος επικοινωνίας.
  5. Καταγραφή οποιασδήποτε πρότασης και άποψης των εργαζομένων και συζήτηση της επί της υλοποίηση ή μη.
  6. Προβολή του πολιτιστικού έργου της υπηρεσίας.
  7. Αναζήτηση τρόπων για την εύρυθμη ή/ και πιθανόν καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας.


Εργαζόμενες/οι της ΔΣΑΝΜ


Γωνιά Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής Αντικειμένων

Αθήνα, 20-2-2012

Η Συνέλευση των εργαζομένων της ΔΣΑΝΜ, που πραγματοποιήθηκε στις 8.2.2012, αποφάσισε, μεταξύ άλλων και τη δημιουργία Γωνιάς Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής. Υλοποιώντας την απόφαση αυτή, ξεκινά η λειτουργία της Γωνιάς Αλληλεγγύης και Ανταλλαγής Αντικειμένων. Η Γωνιά θα οργανωθεί στο κεφαλόσκαλο του 1ου ορόφου, προς την ταράτσα.
Στο χώρο αυτό θα μπορούν όλοι και όλες οι εργαζόμενοι/ες στη ΔΣΑΝΜ να φέρνουν ρούχα, αξεσουάρ, βιβλία, μικροαντικείμενα κ.ά. σε καλή κατάσταση, τα οποία δεν τους είναι χρήσιμα πια αλλά μπορούν να φανούν χρήσιμα σε άλλους συναδέλφους.
Αντίστοιχα, θα μπορούν να παίρνουν από τη Γωνιά, άλλα αντικείμενα που έχουν φέρει άλλοι συνάδελφοι τα οποία θα τους είναι χρήσιμα.
Η διαδικασία αυτή είναι απλή και ανοιχτή σε όλους και όλες. Η καλή λειτουργία του Χώρου θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή και την βοήθεια όλων.
Σε περίπτωση που συγκεντρωθούν αντικείμενα τα οποία για μεγάλο διάστημα δεν «απορροφούνται», η Συνέλευση θα αποφασίσει τον τρόπο της διάθεσής τους.    

Εργαζόμενες/ οι της ΔΣΑΝΜ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ


Δευτέρα, 20/2/2012

Εδώ και δυο χρόνια, οι εργαζόμενοι δεχόμαστε μια τεράστια  επίθεση στο βιοτικό μας επίπεδο. Έχουν βάλει σκοπό να διαλύσουν κάθε εργατική και κοινωνική κατάκτηση, να μας επιστρέψουν σε συνθήκες δουλείας και ζωής του 19ου αιώνα, να μας ρίξουν στην ανεργία και τη φτώχεια. Θέλουν να πληρώσουμε εμείς τη δική τους κρίση.
Με τον νέο εφαρμοστικό νόμο, 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν μέχρι το τέλος του 2012 και άλλοι 150.000 μέχρι και το 2015. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ψευδώς ότι είμαστε η πηγή των δεινών στην Ελλάδα και μας κόβει τους μισθούς, την ίδια ώρα που τα κέρδη των τραπεζών και μεγαλοεπιχειρηματιών συνεχώς αυξάνονται. Οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΤ θέλουμε ένα δημόσιο λειτουργικό και εξυπηρετικό για τον πολίτη, με προστασία της αρχαίας μας κληρονομιάς, αλλά και όσων εργάζονται για αυτήν.
Με δεδομένη την ανεπάρκεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΥΠΠΟΤ, Σύλλογος Β. Ελλάδος), και με την πεποίθηση ότι δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε ένα χρέος που δε δημιουργήσαμε, δεν δεχόμαστε να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.
Θέλουμε να πέσει η κυβέρνηση και να φύγει η τρόικα.

Η γενική μας συνέλευση που έγινε στις 20/2/2012, πήρε τις εξής αποφάσεις:

-    Είναι απαραίτητος ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων του ΥΠΠΟΤ, καθώς και ο συντονισμός μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών του Βόλου, όπως και όλων των δημοσίων υπηρεσιών σε πανελλαδικό επίπεδο.

-    Σε αυτό το πλαίσιο, ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζομένους σε όλους τους χώρους εργασίας να κάνουν γενικές συνελεύσεις και να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις με συντονισμό μεταξύ μας.

-    Καλούμε τις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΥΠΠΟΤ και το Σύλλογο Β. Ελλάδος να πάρουν αποφάσεις συντονισμού των υπηρεσιών και να καλέσουν σε κινητοποιήσεις. 

-    Καλούμε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να καλέσουν σε απεργία διαρκείας, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και τη μη       εφαρμογή του μνημονίου.

-    Δε δεχόμαστε τις απολύσεις και τις συγχωνεύσεις που μας επιβάλλουν.

-    Δε δεχόμαστε να συμμετέχουμε σε διαδικασίες αξιολόγησης που θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο απολύσεων.

-    Δημιουργούμε συντονιστική ομάδα, μέσα από τη γενική μας συνέλευση, για να έρθει σε επαφή με τους εργασιακούς    χώρους που προαναφέρθηκαν.

Επίσης αποφασίσαμε για:

-    Διεξαγωγή συνέλευσης των εργαζομένων της υπηρεσίας μας, όποτε κρίνεται απαραίτητο και ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις.

-    Ανάρτηση πανό στο Αρχ. Μουσείο Βόλου με τα αιτήματά μας, για να γίνει γνωστό στην κοινωνία ότι διαφωνούμε με τα μέτρα του μνημονίου.

Τέλος, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του Υπουργείου Υγείας, του ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) και του ΟΕΕ (Οργανισμός Εργατικής Εστίας) που τελούν υπό κατάληψη, καθώς και στους απεργούς της Χαλυβουργίας.

Η απόφαση αυτή θα κοινοποιηθεί σε όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του Βόλου, καθώς και στις τοπικές εφημερίδες.


Εργαζόμενες/οι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ προς Βουλή των Ελλήνων

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΠΟΤ

Αθήνα,  08/03/2012
Αρ.Πρωτοκόλλου: 100
Προς 1. Τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, 
2. Την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Αξιότιμη κα Γενική Γραμματέα,
 Πληροφορηθήκαμε από Δελτίο Τύπου (07.03) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ότι προωθείται για ψήφιση εντός της επόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο του ΥΔΙΜΗΔ για τις αλλαγές στα Οργανογράμματα όλων των Υπουργείων μέσω των συγχωνεύσεων, με την εξαίρεση των Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι εντεταλμένοι εκπρόσωποι της Τρόικας έχουν θέσει συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα για την αναδιάρθρωση κάθε Υπουργείου (σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, 41 Διευθύνσεις ανά Γενική Διεύθυνση, 141 Τμήματα στο σύνολο των Διευθύνσεων).
Έχει παρέλθει διάστημα πλέον των δύο μηνών από τη δέσμευσή σας ότι το νέο σχέδιο Οργανογράμματος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που παραμένει ακόμα μυστικό, θα παρουσιαζόταν στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ έχει παρέλθει διάστημα πλέον των πέντε μηνών από τότε που ξεκίνησε να σχεδιάζεται η αλλαγή Οργανογράμματος στο ΥΠΠΟΤ, χρόνος που κύλησε άπρακτος -με απλή ανανέωση αλλεπάλληλων προθεσμιών κατάθεσης του εν λόγω σχεδίου, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν τηρήθηκαν- αντί να χρησιμοποιηθεί για γόνιμο διάλογο.
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και παρά τα πρόσφατα θλιβερά περιστατικά, που αποδεικνύουν ότι οι περικοπές στον χώρο του πολιτισμού απειλούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην πολιτιστική κληρονομιά της Χώρας, που αποτελεί αναντικατάστατη περιουσία του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως μία ακόμη «διοικητική δομή», ενώ προορίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την προκρούστεια κλίνη του ΔΝΤ και της Τρόικας.
Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία
√  να δοθεί άμεσα στο ΣΕΑ το σχέδιο Οργανογράμματος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που ετοίμασε το ΥΠΠΟΤ
√  να κατανοήσει, έστω και τώρα, ότι οι προτεραιότητες στην πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να τίθενται από τις ανάγκες των μνημείων και όχι από τις αυθαίρετες και ανεφάρμοστες επιταγές της Τρόικας και του ΔΝΤ   &
√   να απαιτήσει άμεσα να συμπεριληφθεί και η Αρχαιολογική Υπηρεσία στους Φορείς εκείνους, για τους οποίους δεν απαιτείται άμεση αλλαγή του ισχύοντος οργανογράμματος, ώστε να ακολουθήσει η κατάρτιση ενός νέου σχεδίου, με βάση πρωτίστως τις ανάγκες των μνημείων, το οποίο δεν θα αγνοεί βεβαίως την εν γένει δεινή οικονομική –και όχι μόνον– κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Χώρα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,
Η Πρόεδρος:  Δέσποινα Κουτσούμπα
Ο Γενικός Γραμματέας: Γεώργιος Ρήγινος

Τρέμουν τους αρχαιοκάπηλους

Μετά τη ληστεία στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και την είδηση ότι σπείρα αρχαιοκάπηλων "τριγυρνάει" στην Βόρεια Ελλάδα οι κάτοικοι της Δάφνης Αμαλιάδας, έχουν θορυβηθεί.
Ο λόγος της ανησυχίας τους είναι οι παράνομες ανασκαφές που γίνονται τους τελευταίους μήνες στο χωριό τους, δίπλα από αρχαιολογικό χώρο, από αγνώστους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο «χορός» των παράνομων ανασκαφών έχει αρχίσει πριν δυο χρόνια περίπου. Στο διάστημα αυτό η περιοχή γύρω από το αρχαίο Μυκηναϊκό νεκροταφείο, έχει γεμίσει τρύπες από τους λαθρανασκαφείς.
Η πιο πρόσφατη λαθρανασκαφή έγινε πριν 2 ημέρες. Και όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν γνωρίζει αν βρέθηκαν αρχαία, τι και πόσα.
Πάντως, πριν από 12 χρόνια, στις ανασκαφές που έκαναν οι αρχαιολόγοι στο Μυκηναϊκό νεκροταφείο στη Δάφνη Αμαλιάδας, είχαν βρεθεί 19 τάφοι, και 800 αντικείμενα (αγγεία, σπαθιά, σφραγιδόλιθοι κ.ά.).
Διαβάστε περισσότερα

Εύα Καϊλή ≠ Πολιτισμός

Η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Εύα Καϊλή κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο αναφορικά... με την διάσωση και ανάδειξη του Ναού της Αφροδίτης στη Θεσσαλονίκη.
Η Βουλευτής ρώτησε τον Υπουργό αν σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των ανασκαφών,πότε αναμένεται η σχετική απόφαση της Επιτροπή Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου και με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η ανάδειξη του μνημείου στον φυσικό του χώρο.
Μετά την κατεδάφιση σύγχρονου κτιρίου στην πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκης, αποκαλύφθηκε μέρος του Ναού της Αφροδίτης, ιωνικού ναού του 6ου αι. π.Χ. Ο ύστερος αρχαϊκός ναός, που είχε ήδη απασχολήσει τους αρχαιολόγους μετά από ανασκαφές το 1936, αποτελεί ένα σπουδαιότατο μνημείο με αδιαμφισβήτητη ιστορική, αρχαιολογική και καλλιτεχνική αξία. Μερικά από τα ευρήματα των ανασκαφών ήδη εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Τα αρχιτεκτονικά μέλη που έως σήμερα έχουν αποκαλυφθεί προέρχονται από το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης του ναού, γεγονός που τονίζει την ανάγκη για συνέχιση των ανασκαφών, καθώς με βεβαιότητα το νέο ανασκαφικό υλικό που θα προκύψει θα είναι ίσως ακόμα πλουσιότερο από αυτό που έχει ήδη αποκαλυφθεί. Ήδη μάλιστα υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις τόσο για τη συνέχιση της ανασκαφής, όσο και για την ανάδειξη του μνημείου.
Εντούτοις, μετά από ένσταση των ιδιοκτητών του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται ο ναός, το θέμα της απαλλοτρίωσης, παρά τη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εξακολουθεί να θέτει εμπόδια στην συνέχιση των εργασιών για την ανασκαφή και την ανάδειξη του ναού.

Ενόψει των κινδύνων που παρουσιάζονται για την διάσωση του μνημείου, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των ανασκαφών;
2. Πότε αναμένεται η σχετική απόφαση της Επιτροπή Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου;
3. Με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η ανάδειξη του μνημείου στον φυσικό του χώρο;
Μας συγκινούν οι προεκλογικές ευαισθησίες της κ. Καϊλή, η οποία αφού ψήφισε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ και υπέγραψε την υποθήκευση της χώρας καίγεται τώρα για τον Πολιτισμό και τις Αρχαιότητες.
Να τα αναδείξουμε κ. Καϊλη για να εισπράττονται τα έσοδα για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων;  

Τα Αιολικά Πάρκα στην Αγγλία


Στην Αγγλία η Κυβέρνηση θεωρεί πλέον ότι τα Αιολικά Πάρκα κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα!

Στην Αγγλία ακόμη και η συντηρητική κυβέρνηση του David Cameron θεωρεί πλέον ότι τα αιολικά πάρκα "κατασπαταλούν Δημόσιο Χρήμα", σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου "τα λεφτά υπάρχουν" και  οι επιδοτήσεις για ανεμογεννήτριες συνεχίζουν να ρέουν άφθονες- πράγμα όμως που δεν συμβαίνει και για τα φάρμακα, τα σχολεία, τα επιδόματα ανεργίας, τους μισθούς  και τις συντάξεις που αντιθέτως κατασφαγιάζονται!
Στην οπισθοδρομική Αγγλία ακόμη και η συντηρητική Κυβέρνηση των Τόρις αναγκάστηκε να αλλάξει την υφισταμένη νομοθεσία για τα αιολικά πάρκα και όχι μόνο να κόψει τις επιδοτήσεις προς αυτά, αλλά και το κυριότερο να δώσει το δικαίωμα στις τοπικές κοινότητες να αποφασίζουν αυτές για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα εδάφη τους!
Ταυτόχρονα στην  Αγγλία προωθείται και άλλο νομοσχέδιο που καθορίζει την ελάχιστη απόσταση εγκατάστασης Ανεμογεννητριών από κατοικημένες περιοχές γιατί η εκεί επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι τα Αιολικά Πάρκα έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων! Αυτά βέβαια γίνονται σε μια χώρα φτωχή, οπισθοδρομική και υπερσυντηρητική, που δεν θα έχει κανένα μέλλον στην "Ευρώπη της Πράσινης Ανάπτυξης" σε αντίθεση με την πλούσια Ελλάδα!
Και να λέμε πάλι καλά και ευτυχώς που το Νέο Μνημόνιο προβλέπει σε ειδικό του άρθρο την πράσινη άναπτυξη της Χώρας μας, αλλιώς θα καταντούσαμε και εμείς ...Αγγλία!

Ο ΗΛΙΟΣ του προτεκτοράτου

Του Νίκου ΔαναλάτουΚαθηγητή Γεωργίας, Π.Θ.
Σχεδόν καθημερινά πλέον βομβαρδιζόμαστε από πολλά ΜΜΕ σχετικά με την αναπτυξιακή μας προοπτική στην πράσινη ενέργεια της οποίας η αιχμή του δόρατος είναι το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ». Το ήδη περιβόητο με την επωνυμία αυτή πρόγραμμα αφορά στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με την μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Πολλά από αυτά άρχισαν ήδη και «φυτεύονται» σε εδάφη μεγάλης γονιμότητας. Η νέα αυτή πλύση εγκεφάλου έχει επιφέρει ήδη αποτελέσματα: Πραγματικά, περισσότεροι του 95% των συμπολιτών μας αναγνωρίζουν μόνο τα φωτοβολταϊκά και δευτερευόντως και τις ανεμογεννήτριες ως μοναδικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Είναι γεγονός ότι παρά τη «φτώχια» μας πρέπει να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (γνωστές ως ΑΠΕ) παράγοντας και εμείς όπως και οι λοιποί Ευρωπαίοι μέχρι το 2020 το 20% της ενέργειάς μας από ΑΠΕ, παρότι ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα με θερμοκηπιακά αέρια με υπο-πολλαπλάσιους ρυθμούς από ότι οι βιομηχανικοί γίγαντες – εταίροι μας στην Ε.Ε.
Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι παραπάνω γιγάντιες οικονομίες από δεκαετίας επενδύουν στην ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που ονομάζουν βιομάζα (Αγγ.: Biomass. Γερμ. Biomasse), και η οποία καταλαμβάνει παραδοσιακά τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των υπολοίπων ΑΠΕ σε ποσοστό μάλιστα που ανέρχεται στο 65% (ή περί τα 200 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου ετησίως). Ως δεύτερη κατά σειρά ΑΠΕ αναφέρεται η υδρο-ηλεκτρική ενέργεια με ποσοστό 24%. Τρίτη η γεωθερμία με 7%, τέταρτη η αιολική ενέργεια με ποσοστό περί το 3, και τελευταία (μαντέψτε ποια?) τα φωτοβολταϊκά με ποσοστό περί το 1%.
Όπως θα λειτουργούσε ο καθένας, στην αντίληψη του οποίου πέφτουν  τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία (που -ειρήσθω εν παρόδω- επιμελώς αποκρύπτονται από την Ελληνική κοινή γνώμη) έτσι κι εγώ απετόλμησα να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά με όσα δεδομένα έχω στη διάθεσή μου και με απλές στρόγγυλες σκέψεις.
Αρχίζοντας λοιπόν με το κόστος παραγωγής του Η/Ρ στην Ελλάδα, βρίσκω σε πρόσφατο ισολογισμό της ΔΕΗ να αναφέρεται ότι το κόστος καυσίμου (εξόρυξη λιγνίτη κλπ) ανέρχεται περί τα 750 εκατομμύρια € ετησίως για την παραγωγή 35.000.000 MWhe. Άρα η παραγωγή του 10% του ρεύματος αυτού που περίπου αποτελεί το ήμισυ των υποχρεώσεών μας, κοστίζει περί τα 70 εκατομμύρια € ετησίως.
Επόμενη σκέψη: πόση ισχύς πρέπει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα για να παραχθεί αυτό το Η/Ρ? Είναι ευρέως παραδεκτό ότι τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα αποδίδουν κατά μέσον όρο περί τις 1.200 ΜWhe ανά εγκατεστημένο ΜWe ετησίως. Επομένως για 3,5 εκατομμύρια ΜWhe απαιτούνται 3.500.000 / 1.200 = 2.917 MWe εγκατεστημένης ισχύος.
Ακολουθεί η σκέψη: πόσο κοστίζει η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα? Οι απαντήσεις που έλαβα ποικίλουν, αλλά μια μέση τιμή φαίνεται να αποτελούν τα 3 εκατομμύρια € ανά εγκατεστημένο MWe, συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων εγκατάστασης, σύνδεσης, ασφάλειας κλπ. Επομένως δε μένει παρά να πολλαπλασιάσω τα 2.917 MWe επί τα 3 εκατομμύρια και βρίσκω περί τα 9 δισεκατομμύρια €! Μήπως έχω κάνει λάθος στα μηδενικά γιατί τα βλέπω πολλά? Όχι είναι σωστά και αρχίζουν να μου προκαλούν εφίδρωση: Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που μας κοστίζει 70 εκατομμύρια € ετησίως (και λέω «μας» γιατί την πληρώνουμε όλοι όσοι κατοικούμε στην Ελλάδα) πρόκειται να εγκαταστήσουμε φωτοβολταικά πανέλα αξίας περί τα 10 δις € ?? Και με 6% επιτόκιο σε 10 έτη τα λεφτά αυτά θα φθάσουν περί τα 16 δις € ? Και μάλιστα θα εξαχθούν ως συνάλλαγμα σε οικονομίες του εξωτερικού για την προμήθεια του εξοπλισμού?
Και πόσο θα κληθούμε να πληρώνουμε στον επενδυτή για να είναι …βιώσιμη η επένδυσή του? Η απάντηση εδώ είναι 350 € ανά ΜWhe (αντί για 70 € που πληρώνουμε σήμερα) επί 3.500.000 ΜWhe =  1.3 δις € ετησίως. Δηλαδή εν ολίγοις θα γίνει εξαγωγή συναλλάγματος περί τα 16 δισεκατομμύρια €, ενώ κάθε χρόνο οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώνουν περί τα 1.3 + 1.6 (τοκοχρεολύσιο) = 2,9 δις € για την παραγωγή Η/Ρ που σήμερα μας κοστίζει 70 εκατομμύρια € ετησίως. - Έλεος αδέλφια!!
Μήπως δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις? Πέρυσι δημοσιεύτηκε έρευνα/πρόταση για την κάλυψη του 10% των ενεργειακών μας αναγκών από βιομάζα δηλαδή ό,τι συμβαίνει στα προηγμένα έθνη-εταίρους μας στην Ε.Ε. Με τη μελέτη αυτή προβλέπεται όχι αύξηση αλλά μείωση (καλά διαβάσατε) της διαφυγής συναλλάγματος κατά 1 δις € ετησίως, με παράλληλη ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη, αλλά και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας σε μια εποχή που η ανεργία αυξάνεται με απειλητικούς πλέον ρυθμούς! Βέβαια το παραπάνω πρόγραμμα δε στηρίζει στοχευμένα συμφέροντα εντός και εκτός χώρας και δεν προβάλλεται στην Ελληνική κοινωνία.
Αυτό που εγώ κατάλαβα, συνάδελφοι, είναι ότι το πολλά διαφημιζόμενο πρόγραμμα ουδεμία σχέση έχει με τον Ελληνικό ΗΛΙΟ που είναι φωτεινός, ζεστός, αληθινός και ζωοποιός. Αλλοίμονο για κάποιους όταν ανατείλει και πάλι στο προτεκτοράτο αυτό!

Εκτιμητική επιτροπή για της πρόσφατες αρχαιοκαπηλίες

Την εκτιμητική επιτροπή για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας των 77 αρχαιοτήτων που εκλάπησαν στις 17 Φεβρουαρίου 2012 από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στην Αρχαία Ολυμπία, ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για τον Πάνο Βαλαβάνη, καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ολυμπία Βικάτου, προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) και τον Χρήστο Λιάγκουρα, αρχαιολόγο της Ζ΄ ΕΠΚΑ.

Επίσης, το Συμβούλιο όρισε εκτιμητική επιτροπή για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας 9.000 νομισμάτων και 1.780 αντικειμένων, που κατασχέθηκαν στις 3 Μαρτίου 2012 κατά τη διάρκεια έρευνας που διενήργησε η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής σε 13 νομούς της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, στην οποία συνελήφθησαν 44 άτομα. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι νεότερα και κάποια κίβδηλα.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν η Δέσποινα Ιγνατιάδου, Αρχαιολόγος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Ελένη Πιπέλια, Αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και η Βασιλική Μισαηλίδου-Δεσποτίδου, προϊσταμένη της ΙΣΤ΄ΕΠΚΑ.

Νίκησαν οι 400 εργαζόμενοι της «Χαλυβουργίας Θεσσαλίας


Λήξη... συναγερμού για τους 400 περίπου εργαζόμενους των δύο εργοστασίων της «Χαλυβουργίας Θεσσαλίας». Δεν εφαρμόζεται η απειλή για καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας. Από την 1η Μαρτίου, οι εργαζόμενοι επανήλθαν και τυπικά σε καθεστώς πλήρους –οκτάωρης- απασχόλησης, έχοντας πετύχει μια πρώτη μικρή νίκη: διατήρησαν το σύνολο των θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα δεν έχασαν ούτε ευρώ από τη μισθοδοσία τους.

Σε χθεσινή γενική συνέλευση του σωματείου εργαζομένων στη Χαλυβουργία Θεσσαλίας, ο πρόεδρος, Θοδωρής Γκλαβίνης, «σφύριξε» και επίσημα τη λήξη του... συναγερμού για το καθεστώς της εργασιακής τους απασχόλησης.

Όπως είναι γνωστό, το σωματείο είχε ψηφίσει υπέρ της «λύσης» της τετράωρης απασχόλησης για ένα τετράμηνο αντί των απολύσεων εργαζομένων, μετά το δίλημμα που είχε θέσει ο εργοδότης τους, κ. Μάνεσης, επικαλούμενος οικονομική δυσπραγία της επιχείρησης.

Την 1η Μαρτίου, εξέπνευσε η τετράμηνη ισχύς της μισής εργασίας, με τους εργαζόμενους να βγαίνουν διπλά κερδισμένοι. Αφενός το μειωμένο ωράριο δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφετέρου, έλαβαν διαβεβαίωση σε συνάντηση που είχαν με τον κ. Μάνεση ότι επιστρέφουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

«Με τη στάση μας καταφέραμε να βγούμε αλώβητοι. Διασφαλίσαμε τους μισθούς μας αλλά και το σύνολο των θέσεων εργασίας στα δύο εργοστάσια», τόνισε ο κ. Γκλαβίνης.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να βρίσκονται σε επιφυλακή για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν μειώσεις μισθών και αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας τους, όπως άλλωστε προβλέπεται από τα μέτρα του Μνημονίου.

Με δεδομένο ότι η επιχείρηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, οι εργαζόμενοι βλέπουν μοναδική διέξοδο στο τούνελ το άνοιγμα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για να τονωθεί η εσωτερική αγορά και να μπορέσει η Χαλυβουργία να αναλάβει νέες παραγγελίες.

Ξεκιναει η μείωση στις δομές των υπουργείων


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
& ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Αθήνα, 7 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Δημήτρη Ρέππα, συνάντηση στην οποία μετείχαν: οι Υπουργοί Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Επικρατείας Παντελής Καψής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτης Ξινίδης, ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας, εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών ο Γενικός Γραμματέας Ηλίας Πλασκοβίτης και άλλοι Γενικοί Γραμματείς.
Κατά τη συνάντηση έγινε η τελική συζήτηση σε επίπεδο ανώτατης πολιτικής ηγεσίας για την κατάθεση σχεδίου νόμου για τη μείωση των δομών της δημόσιας διοίκησης τουλάχιστον κατά 30%, όπως είχε ζητήσει ο κ. Ρέππας από τους συναδέλφους του με επιστολή του από τα μέσα του Σεπτεμβρίου 2011. Εξαιρούνται, λόγω ιδιαιτεροτήτων των δομών τους, τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.      Μετά λοιπόν από πεντάμηνη επεξεργασία και στενή συνεργασία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τα άλλα Υπουργεία, καταρτίστηκαν νέα Οργανογράμματα, τα οποία θα αποτελέσουν ενιαίο νομοσχέδιο, που θα προωθηθεί στη Βουλή.
Τα κύρια οφέλη είναι:
  • Μείωση των επικαλύψεων μεταξύ των υπηρεσιακών μονάδων των Υπουργείων με το σαφέστερο προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων τους
  • Εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των υπηρεσιακών μονάδων στα διοικητικά ιεραρχικά επίπεδα (Γενική Δ/νση, Δ/νση. Τμήμα) και των αντίστοιχων θέσεων ευθύνης. Η εξοικονόμηση θα προέλθει από τη μείωση των καταβαλλόμενων επιδομάτων για τις θέσεις ευθύνης και από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.
  • Σχεδιασμός λιτών διοικητικών δομών
  • Διαμόρφωση συνεκτικής διοικητικής οργανωτικής πυραμίδας
  • Σύσταση στις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων ενιαίας υποστηρικτικής μονάδας οικονομικών, διοικητικών και υπηρεσιών Πληροφορικής, επιπέδου Γενικής Δ/νσης, που θα εξυπηρετεί όλες τις γενικές και ειδικές γραμματείες του Υπουργείου, επιτυγχάνοντας καλύτερο συντονισμό των πολιτικών, αποτελεσματικότερη διοίκηση του προσωπικού, βελτίωση του ελέγχου των δαπανών, οικονομίες κλίμακας και οφέλη από συνέργειες.
 Αναλυτικά θα προκύψουν:
*Ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού μεταξύ υποστηρικτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών άσκησης πολιτικής.
*Αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση του προσωπικού.
*Ενίσχυση διοικητικής συνοχής και αποφυγή τάσεων πολυδιάσπασης.
*Εξορθολογισμός της κατανομής ευθυνών.
*Αποτελεσματική Διοίκηση Δομών.

Απορίας άξιον  η έλλειψη ενημέρωσης από το  Υπουργείο Πολιτισμού για αυτή τη σημαντική συνάντηση!!!!!