Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Αναστέλλουν τις απολύσεις λόγω εκλογών

Ένα προεκλογικό παιχνίδι έχει αρχίσει να παίζεται με τους δημόσιους υπαλλήλους, από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.
Στην πορεία προς τις κάλπες, η αγωνία, περίπου 30.000 εργαζομένων που θα περάσουν στην ανεργία με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον περιορισμό κατά 40% των δομών του κράτους, παρατείνεται.
Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη βουλή και αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, παραπέμπεται για μετά τις εκλογές.
Όπως γράφει η εφημερίδα Το Βήμα, η εξέλιξη αυτή υπαγορεύθηκε από καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και κυρίως μετά το σαφές μήνυμα που έστειλαν οι συνδικαλιστές προς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ότι «όποιος βουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο θα θεωρηθεί εχθρός και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα τον καταψηφίσουν».

Στους δρόμους οι Έκτακτοι Αρχαιολόγοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου στην Πάτρα, μέλη του συλλόγου εκτάκτων αρχαιολόγων και του σωματείου εκτάκτου προσωπικού αρχαιολογικών εφορειών Πατρών-Αιτωλοακαρνανίας-Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.
Διαμαρτύρονται κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την «βελτίωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα», διότι, όπως τονίζουν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «η επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού για τις αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες στα μεγάλα έργα θα γίνεται από τον κύριο του έργου». Η διαδικασία αυτή, σημειώνουν, γινόταν μέχρι σήμερα από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, λόγω της ιδιαίτερης μεταχείρισης που χρήζουν τα μνημεία.
Πηγή

Τηλεόραση από τους πολίτες

Μια νέα πρόταση για τα ΜΜΕ από την Κρήτη http://politestv.gr/
Με χρηματοδότηση μόνο από το κοινό, χωρίς διαφημίσεις, χορηγούς, κρυφές ή φανερές επιδοτήσεις και χωρίς εργοδότες που περιμένουν να κερδίσουν από άλλες μπίζνες, με καθαρούς λογαριασμούς και με διαφορετική ματιά στην επικαιρότητα ξεκίνησε στην Κρήτη η «Τηλεόραση από τους Πολίτες».
Πρόκειται για ένα νέο πείραμα στην «τηλεοπτική» κάλυψη των ειδήσεων από τα μέλη της ομάδας παραγωγής που δημιουργούν ρεπορτάζ με βίντεο δίνοντας το λόγο στους ανθρώπους του νησιού οι οποίοι δεν «παίζουν» συνήθως στα τοπικά ή τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.
Όλα τα ρεπορτάζ δημοσιεύονται στη σελίδα www.politestv.gr και διανέμονται προς χρήση και αναπαραγωγή χωρίς πνευματικά δικαιώματα παρά μόνο με υποχρέωση αναφοράς της πηγής. Ακολουθώντας το παράδειγμα της ομάδας του Debtocracy, το νέο εγχείρημα φιλοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για την οικονομική στήριξη και κάλυψη των εξόδων της παραγωγής. Μόνο που στην περίπτωση αυτή φτιάχνεται ένα μέσο ενημέρωσης με ροή βιντεο-θεμάτων και συνεργάτες σε όλη την Κρήτη αλλά και στην Αθήνα, για την ανάδειξη θεμάτων τοπικού αλλά εν τέλει και ευρύτερου ενδιαφέροντος. Οι συνεισφορές γίνονται μέσω donation (paypal) ή μέσω απευθείας καταθέσεων σε τραπεζικό λογαριασμό ενώ στο τέλος κάθε μήνα δημοσιεύεται πλήρης απολογισμός εσόδων εξόδων.


Υπέρογκα κέρδη για την Γερμανία από την κρίση στην Ελλάδα

Ένα αποκαλυπτικό βίντεο που έπαιξε στη γερμανική τηλεόραση και αποδεικνύει ότι τελικά είναι μύθος πως η Γερμανία δίνει πολλά χρήματα στην Ελλάδα, παρουσίασε η εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ. Στο σχετικό ρεπορτάζ γίνεται απολύτως σαφές ότι η Γερμανία αποκομίζει κέρδη από την κρίση στην Ευρώπη και κατ επέκταση στην Ελλάδα. Το ανίσχυρο ευρώ οδηγεί σε άνοδο τις γερμανικές εξαγωγές, ενώ την ίδια ώρα, τα κέρδη της Γερμανία, μόνο από τα επιτόκια με τα οποία δανείζει τους υπόλοιπους ανέρχονται στα 45 δισ. ευρώ.
Στο βίντεο γίνεται, και δημοσίως, απολύτως σαφές ότι τα ελληνικά μνημόνια αποτελούν μια πολύ αποδοτική επένδυση για τη Γερμανία. Η ανταμοιβή τους, για την «ελληνική διάσωση», τα υψηλά επιτόκια. Επίσης, όσο συντηρείται η κρίση του ευρώ, και το κοινό νόμισμα παραμένει σχετικά χαμηλά, αυτό ωφελεί κυρίως τις γερμανικές εξαγωγές προς χώρες εκτός ευρωζώνης, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι της Γερμανίας έχουν να δουν αύξηση σχεδόν 10 χρόνια.

Δείτε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ΝΕΤ

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΣΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΥΠΠΟΤ,22/3/12


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Συνάδελφοι, 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 με θέμα το προσχέδιο Οργανογράμματος του ΥΠΠΟΤ,  διαπίστωσε ομόφωνα τα παρακάτω:
Προκαλεί πραγματική έκπληξη ότι, σε αντίθεση με άλλα Υπουργεία, όπου τα Οργανογράμματα δόθηκαν στη δημοσιότητα αρκετές μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει το ΥΔΜΗΔ, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αυτό δεν συνέβη, τουλάχιστον επίσημα. Ο ΣΕΑ δεν μπορεί να προσέλθει σε ένα «διάλογο» που δεν κλήθηκε ποτέ, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο μας ανακοινώνονται μόνο προειλημμένες αποφάσεις και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Προκαλεί βέβαια εντύπωση το γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η αναδιοργάνωση των Υπουργείων, ετοιμάστηκε για να εισαχθεί στη Βουλή εν μέσω προεκλογικής περιόδου από μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εκπνοή του κοινοβουλευτικού βίου της.
Εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια των πολιτικών ηγεσιών των Υπουργείων να παρουσιάσουν ως «ανώδυνες» και «αναγκαίες» τις αλλαγές στα Οργανογράμματα, όταν είναι σαφές τόσο από το Ν. 4024/2011 όσο και από το Ν. 4046/2012 (Νέα Δανειακή Σύμβαση), ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα για τις απολύσεις 150.000 πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων ως το 2015. Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η σκόπιμη απόκρυψη των οδηγιών της Τρόικας για 3 Γενικές Διευθύνσεις και 41 Διευθύνσεις ανά Υπουργείο. Ίσως, ακόμη κι αν ψηφιστούν, να μην προλάβουν να εφαρμοστούν ποτέ οι νέοι Οργανισμοί των Υπουργείων, αφού, όπως έχει ήδη ακουστεί από κυβερνητικά χείλη, τον Ιούνιο θα έρθουν οι νέες περικοπές. Πιθανώς αυτός είναι και ο λόγος που το νομοσχέδιο του ΥΔΜΗΔ έχει ήδη «παγώσει» και δεν προωθείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.
Στον τομέα του πολιτισμού βρισκόμαστε ήδη στο χείλος του γκρεμού. Η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού απειλούν πλέον ευθέως την προστασία, προβολή και μελέτη των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ είναι υπόλογη, καθώς δεν θέλησε να εμποδίσει τις περικοπές κονδυλίων και προσωπικού στον πολιτισμό, ακόμη και μετά τις ληστείες στην Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, που έδειξαν ότι οι περικοπές στην πολιτιστική κληρονομιά αποτελούν ζήτημα εθνικής ασφάλειας, καθώς απειλούν την αναντικατάστατη περιουσία του ελληνικού λαού.
Το Οργανόγραμμα που προτείνεται από την πολιτική ηγεσία είναι αντιεπιστημονικό και αναχρονιστικό, ενώ περιέχει και προφανείς αντινομίες, δίνοντας την αίσθηση ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπαγορεύτηκε όχι από κάποια ανάγκη «εξορθολογισμού», αλλά από υποχωρήσεις απέναντι σε συντεχνιακά συμφέροντα ή προσωπικές επιδιώξεις. Δεν συνοδεύεται, επίσης, από κατανομή των θέσεων εργασίας στις δομές που δημιουργεί, ανοίγοντας το δρόμο σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, νέες εφεδρείες και απολύσεις προσωπικού. Ακόμη κι αν δεν ψηφιστεί στην παρούσα φάση, αποδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις σχετικά με το μέλλον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και για αυτό είναι αναγκαίο να αντικρουστεί.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πελλάνα την 25η Μαρτίου

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί την 25η Μαρτίου στην Πελλάνα από τους κατοίκους της περιοχής. Αφορμή είναι τα δέκα χρόνια από την κατάχωση του μνημειακού θολωτού τάφου που είχε ανασκάψει ο αρχαιολόγος δρ Θ. Σπυρόπουλος.
Τον Μάρτιο του 2002 η τοπική Ε’ ΕΠΚΑ (Σπάρτης), μετά από έγκριση του ΚΑΣ, προχώρησε στην προσωρινή κατάχωση του τάφου, με σκοπό να τον αποκαλύψει και πάλι μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά την πάροδο δέκα χρόνων ο τάφος παραμένει καλυμμένος. Στην επίσημη ανακοίνωση  των πολιτών της Πελλάνας για τη διαμαρτυρία, τα υπόλοιπα μνημεία φέρονται να κινδυνεύουν καθώς το χειμώνα πλημμυρίζουν. Επιπλέον η ανακοίνωση αναφέρει:  «Ο χώρος είναι αφύλαχτος και όποιος θέλει μπαίνει να κλέψει ανενόχλητος. Τα εκπληκτικά ευρήματα της Πελλάνας τα οποία αποτελούσαν το μεγαλύτερο τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης βρίσκονται σε αποθήκες μέχρι να γίνει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο… Η επίσημη Πολιτεία για αυτά τα σπουδαία έργα των προγόνων μας παραμένει άφαντη και αδιάφορη. Κανένας δεν έχει δει ή ακούσει τους αρμόδιους Αρχαιολόγους της Ε’ ΕΠΚΑ να εξηγούν τι απέγινε το κονδύλι των 100.000 ευρώ για την προστασία και ανάδειξη των Αρχαίων της Πελλάνας. Κανείς δεν λέει πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την συντήρηση των μνημείων».

Aνακοίνωση ΠΕΣΑ για το σχέδιο του Νέου οργανισμού του ΥΠ.ΠΟ.Τ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΠΟΤ

«Οι γέροι πεθαίνουν και οι νέοι δεν μπορούν να γεννηθούν», Γράμματα από την φυλακή, Αντόνιο Γκράμσι.

Η παραπάνω φράση του Αντόνιο Γκράμσι περιγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατάρρευση και άτακτη υποχώρηση του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα των δυο κομμάτων εξουσίας, χωρίς ουσιαστικά να διαφαίνεται ακόμη εναλλακτική πολιτική στη κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εργαζομένων.
Η συγκυβέρνηση των δυο πρώην μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ αποφάσισε λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές, προφανώς φοβούμενη την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και το μέλλον που τους επιφυλάσσει, να δώσει στο Πολιτισμό τη χαριστική βολή.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, συνέταξε βιαστικά ένα σχέδιο Οργανισμού που βρίθει άστοχων συρραφών και αλληλεπικαλυπτόμενων και αλληλοαναιρούμενων αρμοδιοτήτων. Το εισήγαγε άμεσα στη Βουλή προς ψήφιση, χωρίς να προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους εργαζόμενους.
Κάθε Οργανισμός αποτυπώνει το στίγμα της πολιτικής κάθε ηγεσίας στον τρόπο που θέλει να ασκήσει την διοίκηση. Θα πρέπει να έχει στόχους και να περιγράφει με σαφήνεια τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν οι υπηρεσίες ώστε αυτοί να επιτευχθούν. Θα πρέπει να υπάρχει σαφής καταμερισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στις οργανικές μονάδες και βέβαια ο απαραίτητος πίνακας κατανομής των οργανικών θέσεων. Όλα αυτά θα πρέπει να τελούν υπό την στέγη της Συνταγματικής επιταγής «Τα μνημεία, οι παραδοσιακές περιοχές και τα παραδοσιακά στοιχεία προστατεύονται από το κράτος».
Από πουθενά δεν προκύπτει ότι αυτή η βεβιασμένη «συγκόλληση», που μάλιστα τις περισσότερες φορές είναι ανορθολογική, με τρανταχτό παράδειγμα τις υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι δυνατόν να υπερβεί τους αναμενόμενους γραφειοκρατικούς σκοπέλους. Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε με ποια κριτήρια στήθηκαν κάποιες θέσεις ευθύνης όπως αυτή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων κ’ Νεωτέρων Μνημείων, που είναι εμφανώς φωτογραφική. Είναι επίσης βέβαιο ότι μετά την «συγκόλληση» των περιφερειακών υπηρεσιών (Εφορείες Αρχαιοτήτων και Εφορείες Βυζαντινών) σε μια μονάδα που τις εμπεριέχει, η παράλληλη διατήρηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών κ’ Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Βυζαντινών κ’ Μεταβυζαντινών Μνημείων στην Κεντρική Υπηρεσία θα προκαλέσει ασάφειες, και παλινωδίες στο έργο των υπηρεσιών. Ακόμη, τα Κεντρικά Συμβούλια (ΚΑΣ, ΚΣΝΜ, Συμβούλιο Μουσείων) φεύγουν από την αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τίθενται απ’ ευθείας στην αρμοδιότητα του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα. Έτσι ο επιστημονικός, γνωμοδοτικός χαρακτήρας τους θα μπαίνει στη κρησάρα των πολιτικών επιλογών. Όλα αυτά θα έχουν άμεση αντανάκλαση στην εξυπηρέτηση των πολιτών, θα προκαλέσουν σοβαρές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση ήδη ανοιχτών υποθέσεων και θα επιφέρουν λάθη επί λαθών. Σε ότι αφορά τη διάσωση των μνημείων μας η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση της επιστημονικής γνώσης θα δημιουργήσουν κενά στη συνέχεια της εκτέλεσης έργων, συγκρούσεις απόψεων και υποβάθμιση της επιστημονικής υποστήριξης των υπηρεσιών.
Η σημασία του Συντηρητή Αρχαιοτήτων κ΄ Έργων Τέχνης
Το επάγγελμά μας έχει στο κύριο αντικείμενό του την άμεση επαφή με το αρχαιολογικό αντικείμενο και το έργο τέχνης. Ο Συντηρητής για να το σώσει σχεδιάζει και μελετά τις πράξεις του και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει πριν από κάθε εργασία ώστε η συντήρησή του να μην έχει την παραμικρή επίπτωση στην ακεραιότητά του. Για το σκοπό αυτό συνδυάζει Ελληνική και Διεθνή μεθοδολογία και επιστημονικά συμπεράσματα από πολλά γνωστικά πεδία. Τέλος επεμβαίνει στη δομή του αρχαιολογικού αντικειμένου ή του έργου τέχνης αναλαμβάνοντας την απόλυτη ευθύνη των επιλογών του. Το βάρος της ευθύνης σε συνδυασμό με τη μοναδικότητα των αντικειμένων μεγεθύνεται γεωμετρικά. Ακριβώς αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, της ευθύνης και της μοναδικότητας των αντικειμένων, είναι που το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνώρισε, θεσμοθέτησε και εκδίδει την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης με τον Ν. 2557/1997 (ΦΕΚ/Α/271/24.12.1997). Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι που καθιστούν το επάγγελμα του Συντηρητή Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων «υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και κυρίως για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς». Δεν το λέμε εμείς, το λέει η Επιτροπή Ανταγωνισμού που γνωμοδότησε την εξαίρεση του επαγγέλματος από τον νόμο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Προφανώς η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας δεν έχει κατανοήσει αυτή τη σημαντική ιδιαιτερότητα του κλάδου μας και αποφασίζει να μας επιβάλλει Χημικούς ως καταλληλότερους για Προϊστάμενούς μας. Δεν εξηγείται αλλιώς το απαξιωτικό και προσβλητικό για τον κλάδο μας περιεχόμενο του Σχεδίου Οργανισμού.
Εύλογα αναρωτιόμαστε πως μπορεί ένας Χημικός, εκ του αντικειμένου του καθ ύλη αναρμόδιος, να καθοδηγεί διοικητικά και επιστημονικά τη Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης; Πως μπορεί να αξιολογήσει μια νέα μεθοδολογία και να την προκρίνει για πανελλαδική εφαρμογή; Πως μπορεί να υποστηρίξει το φυσικό αντικείμενο ενός έργου; Σε κάθε επαφή του με την πολιτική και διοικητική ιεραρχία θα έχει μαζί του κάποιον Συντηρητή Αρχαιοτήτων για το ρόλο του «υποβολέα» ή του «μεταφραστή»;. Πως μπορεί να εκδίδει Άδειες Άσκησης Επαγγέλματος Συντηρητή όταν και ο ίδιος αν ήθελε δεν θα μπορούσε να αποκτήσει; Φοβόμαστε ότι δεν είχαν στο νου τους την προκοπή της Υπηρεσίας αλλά κάτι άλλο. Η φωτογραφικού χαρακτήρα διατύπωση της παρ.2 του άρθρου 417 που προβλέπει ΠΕ Χημικό στη θέση του Διευθυντή της ΔΣΑΝΜ, οδηγεί αναπόφευκτα σε κακοδιοίκηση που θα θέτει σε διαρκή αμφισβήτηση τη στοιχειώδη λειτουργία της υπηρεσίας ως προς τον βασικό σκοπό της, την επιστημονικά τεκμηριωμένη συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θα δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των εργαζομένων.
Τα τμήματα Συντήρησης στις Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων συγχωνεύτηκαν στα τμήματα Νεωτέρων Κινητών Πολιτιστικών αγαθών. Πλήρης δηλαδή εξαφάνιση των τμημάτων συντήρησης και υποβάθμιση του κλάδου. Και εδώ φαίνεται πως οι σύμβουλοι της πολιτικής ηγεσίας ή αγνοούν τη χρησιμότητα της Συντήρησης Αρχαιοτήτων στα μνημεία του Νεώτερου πολιτισμού ή τελικά αποφάσισαν ότι όπως με την αναστύλωση και η συντήρηση πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο των αναθέσεων των έργων σε ιδιώτες, πρακτική με την οποία διαφωνούμε. Το σκεπτικό τους είναι απλό: ανάθεση σε ιδιώτες του έργο των υπηρεσιών και απόλυση των υπαλλήλων του Υπουργείου ως πλεονάζοντες.
Παρόμοιο φαινόμενο απαξίωσης του κλάδου και στο συγχωνευμένο τμήμα Συντήρησης, Χημικών και Φυσικών Ερευνών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Υποβάθμιση του ρόλου της Συντήρησης Αρχαιοτήτων, ανακάτεμα με τις χημικές και φυσικές έρευνες. Προοιωνίζεται σύγκρουση αρμοδιοτήτων και πρωτοβουλιών. Αλήθεια σ’ αυτό το τμήμα ποιος θα προΐσταται ο Φυσικός, ο Χημικός ή ο Συντηρητής;
Συνολικά για το προσωπικό του ΥΠΠΟΤ.
Ζούμε καιρούς όπου η επίθεση της συγκυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα παίρνει μορφή χιονοστιβάδας. Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερο οι κατακτήσεις των εργαζομένων αφανίζονται. Η εργασιακή ανασφάλεια, το κούρεμα μισθών, η υπερφορολόγηση των εργαζομένων, δημιουργούν περιβάλλον φόβου τρομοκρατίας που φτάνει ακόμη και στην διατάραξη της ψυχικής υγείας και ισορροπίας των ανθρώπων. Σ’ αυτόν το δρόμο στοιχισμένη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ καταθέτει ένα σχέδιο οργανισμού που αφήνει ακάλυπτους, εκτεθειμένους τους εργαζόμενους. Οποιαδήποτε μεταβολή της υπηρεσιακής τους κατάταξης βρίσκεται στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας. Πιο συγκεκριμένα θα μπορεί να καταργεί τις ειδικότητες σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 394 και να ετεροαπασχολεί το προσωπικό επικαλούμενη υπηρεσιακές ανάγκες, καταργώντας ουσιαστικά διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα που όριζαν συγκεκριμένες διαδικασίες και έθεταν χρονικούς περιορισμούς για την ετεροαπασχόληση. Στο άρθρο 410 μεταβιβάζει στον Γενικό Γραμματέα τις αρμοδιότητες για μεταθέσεις του προσωπικού καταργώντας επί της ουσίας τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Αυτό είναι το μοντέλο του επιτελικού κράτους που σχεδιάζουν, υπερσυγκέντρωση εξουσιών και αδιαφάνεια που θα επιτείνουν την αναξιοκρατία και θα ενισχύσουν την κομματοκρατία. Το σχέδιο τους αποτελεί τον προθάλαμο των 15.000 προαναγγελθέντων απολύσεων για το 2012.
Αυτό το Σχέδιο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Συνιστά πρόχειρο πόνημα που δεν έχει δοκιμαστεί στο Δημόσιο Διάλογο. Δεν προστατεύει και δεν ενισχύει το Δημόσιο χαρακτήρα των μνημείων και της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους που προσφέρουν χρόνια τώρα τις υπηρεσίες τους στο ΥΠΠΟΤ.
Η θέση του Σχεδίου Οργανισμού είναι στο καλάθι των αχρήστων.

Ενας σημαντικός οικισμός της 3ης π.Χ. χιλιετίας στη Θάσο

Εναν ακμαίο οικισμό της Εποχής του Χαλκού, που είχε έντονη μεταλλουργική και νηματουργική δραστηριότητα και σχέσεις με την νότια Ελλάδα έφεραν στο φως οι ανασκαφές που έγιναν στον λόφο του Αγίου Αντωνίου στον Ποτό της Θάσου. Εννέα κτίσματα αποκαλύφθηκαν από αυτόν τον οικισμό και όλα είχαν λίθινα θεμέλια, ανωδομή από πλίνθους και πηλοκατασκευές στο εσωτερικό και στις αυλές τους. Επίσης όλα είναι μονόχωρα με ορθογώνια κάτοψη και ένα μόνο με αψιδωτό πέρα ενώ η άμεση γειτνίαση των κτιρίων και η χρήση μεσοτοιχίας μαρτυρούν τους ισχυρούς ενδοκοινοτικούς δεσμούς των κατοίκων. Η ανασκαφή έγινε την διετία 2009 – 2010 αλλά μόλις τώρα παρουσιάζονται τα ευρήματα.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους βασικό κίνητρο των ανθρώπων της εποχής για την εγκατάστασή τους στη συγκεκριμένη θέση ήταν η γειτνίαση με τη θάλασσα και οι δυνατότητες άσκησης θαλάσσιου εμπορίου. Η πρώτη κατοίκηση φαίνεται ότι έγινε στα μέσα της 4ης π.Χ. χιλιετίας, μιας περιόδου που εντοπίζεται σπανίως στον βορειοελλαδικό χώρο ενώ υπάρχουν και ευρήματα της Τελικής Νεολιθικής που χρονολογήθηκε με C14 ανάμεσα στο 3900 και στο 3600 π.Χ.
Στη δόμηση δύο τουλάχιστον κτιρίων της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού φάνηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί η τεχνική του «ψαροκόκκαλου», πολύ αγαπητή στο Αιγαίο κατά την 3η π.Χ. χιλιετία ενώ σε μία άλλη οικία εντοπίστηκε λίθος με βαθύνσεις που στον μινωικό κόσμο αποκαλείται «κέρνος» ή «τράπεζα προσφορών».
Η κεραμική της 3ης και της 2ης χιλιετίας π.Χ.που ήρθε στο φως έχει εγχάρακτη και εμπίεστη διακόσμηση ενώ η ύπαρξη και μυκηναϊκής κεραμικής μαρτυρά τις έντονες εμπορικές σχέσεις του οικισμού με τη Νότια Ελλάδα. Επίσης για πρώτη φορά διαπιστώθηκε και παρουσία μινυακής κεραμικής (η πιο χαρακηριστική κατηγορία μεσαελλαδικής κεραμικής) της Μέσης Εποχής του Χαλκού. Εντυπωσιακότερο εύρημα αυτής της εποχής είναι ένας τριποδικός υποστάτης με συμβολικά εγχάρακτα θέματα. Εντοπίστηκε επίσης προϊστορική ελεύθερη ταφή με το νεκρό τοποθετημένο σε συνεσταλμένη στάση μέσα σε λάξευμα του βράχου και δίπλα του αγγείο τοποθετημένο, επίσης, σε κοιλότητα του εδάφους.
Να σημειωθεί ότι με την ανασκαφή στον Αγιο Αντώνιο προστίθεται μία νέα θέση της Εποχής του Χαλκού στις ήδη γνωστές της Θάσου, του Αγίου Ιωάννη, της Σκάλας Σωτήρος και εκείνης στο Καστρί Θεολόγου.
Στο βόρειο τμήμα του οικισμού εξάλλου βρέθηκαν τάφοι που ανήκουν σε νεκροταφείο του 2ου, 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ. Οι τάφοι είναι στην πλειονότητά τους κιβωτιόσχημοι και κτερίζονται με αγγεία και κοσμήματα, ενώ σε μία από τις ταφές βρέθηκε λάγηνος με θησαυρό 22 αργυρών και χάλκινων νομισμάτων. Εντοπίστηκαν επίσης δύο εντυπωσιακοί σε μέγεθος και τρόπο δόμησης κτιστοί οικογενειακοί τάφοι σκαμμένοι μέσα στον βράχο και εν μέρει χτιστοί με τα σκελετικά λείψανα ενήλικων σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης. 


Κρήτη: Αιολικά πάρκα παντού

Κάντε κλικ στο χάρτη για να δείτε αναλυτικά το γεωπληροφοριακό χάρτη με τις εγκαταστάσεις

Δε φτάνει, όπως φαίνεται, η έκταση της Κρήτης στους υποψήφιους επενδυτές ΑΠΕ, και ζητούν τώρα, πέρα από τα "δάση" από ανεμογεννήτριες από άκρη σε άκρη της μεγαλονήσου, να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα ακόμα και στα μικρά νησάκια που βρίσκονται απέναντι από τις κρητικές ακτές. Και μάλιστα όχι σε όποια-όποια νησάκια, αλλά σε κηρυγμένους προστατευόμενους αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι η νήσος Ντία και οι Διονυσάδες στη Σητεία!
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό, αφού τα σχετικά επενδυτικά αιτήματα φιγουράρουν φαρδιά-πλατιά στον ενεργειακό χάρτη των ΑΠΕ στην Κρήτη, όπως τον έχει διαμορφώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Στο νέο ανανεώσιμο λοιπόν χάρτη της ΡΑΕ έχει μπει πάνω στην Ντία η χαρακτηριστική πράσινη κουκκίδα που ισοδυναμεί σε αιολικά πάρκα. Και μάλιστα όχι από κάποια άλλη εταιρεία, αλλά από την ίδια τη "ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.", που θέλει να εγκαταστήσει εκεί, σε ένα νησί που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και προστατευόμενη περιοχή Natura, αιολικά συνολικής ισχύος 155 μεγαβάτ! Μάλιστα, όχι με τις συνηθισμένες μέχρι σήμερα ανεμογεννήτριες, αλλά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με 31 ανεμογεννήτριες-μεγαθήρια που δεν έχουμε ξαναδεί στην Κρήτη, ισχύος 5 μεγαβάτ η καθεμία...
Ομοίως, η "ΔΕΗ Ανανεώσιμες", όπως καταγράφεται στον ίδιο χάρτη της ΡΑΕ, θέλει να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα, ισχύος 30 μεγαβάτ, στα επίσης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος νησάκια Διονυσάδες, στη Σητεία. Πραγματικά, βλέποντας κανείς τις νέες αιτήσεις αυτές της ΔΕΗ, μένει εμβρόντητος. Όλοι θυμόμαστε τον κακό χαμό που είχε γίνει επί χρόνια για να φτιαχτεί μια μικρή, υποτυπώδης προβλήτα για να δένουν τα σκάφη στην Ντία. Και τώρα επιχειρείται, και μάλιστα από μια δημόσιου ακόμα χαρακτήρα εταιρεία, να μετατραπεί το διπλά προστατευόμενο, σε επίπεδο τόσο αρχαιολογίας όσο και φυσικού πλούτου, νησάκι σε ένα μεγάλο αιολικό πάρκο;
Μαζί βέβαια με τα νέα αυτά αιτήματα εγκατάστασης αιολικών της "ΔΕΗ Ανανεώσιμες", στους σχετικούς ενεργειακούς χάρτες της ΡΑΕ για την Κρήτη έχει φορτωθεί ήδη και η νέα επενδυτική πρόταση- "μαμούθ" για ΑΠΕ, που κατατέθηκε αυτή τη φορά από την κρητική εταιρεία "Παγκρήτια Ανανεώσιμες Α.Ε.". Όπως έγραψε από το Σάββατο η "Ν.Κ.", η εταιρεία λαϊκής βάσης της Περιφέρειας Κρήτης και της Παγκρήτιας Τράπεζας, στην οποία συμμετέχουν επίσης και συνεργάζονται και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης όπως και η Εκκλησία της Κρήτης, κατέθεσε επισήμως επενδυτικό αίτημα στη ΡΑΕ, ζητώντας να λάβει άδεια παραγωγής για ΑΠΕ (συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα), συνολικής ισχύος 1.000 μεγαβάτ, με ταυτόχρονη ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ουσιαστικά δηλαδή η "Παγκρήτια Ανανεώσιμες" κατέθεσε μια τέταρτη στη σειρά αντίστοιχη επενδυτική πρόταση για ΑΠΕ 1.000 μεγαβάτ σε συνδυασμό με το περίφημο υποβρύχιο καλώδιο, μέσω του οποίου το παραγόμενο από τα αιολικά ή φωτοβολταϊκά ρεύμα θα εξάγεται στην υπόλοιπη χώρα. Οι προηγούμενες τρεις ανάλογες επενδυτικές προτάσεις έχουν κατατεθεί από τον Όμιλο Κοπελούζου και την ΤΕΡΝΑ, και έχουν πάρει ήδη άδεια από τη ΡΑΕ και από τη "ΔΕΗ Ανανεώσιμες", η έγκριση της οποίας εκκρεμεί.
Η κατάθεση του σχετικού επενδυτικού αιτήματος της κρητικής εταιρείας λαϊκής βάσης, με το οποίο φτάσαμε αισίως σε ένα σύνολο αδειοδοτημένων ή προτεινόμενων ΑΠΕ ισχύος 6.500 μεγαβάτ (!), όταν η μέγιστη ζήτηση κατανάλωσης στην ύψιστη αιχμή δεν ξεπερνά τα 700 μεγαβάτ (!), αναμενόταν εδώ και μέρες. Η πρόταση της "Παγκρήτια Ανανεώσιμες" είναι γεγονός, και σήμερα αποκαλύπτουμε και αναλυτικά τα σημεία σε όλη την Κρήτη όπου ζητά να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά πάρκα.
Σύμφωνα με το σχετικό χάρτη της ΡΑΕ, οι προτεινόμενες θέσεις είναι οι εξής:
- Τύλιφος, δήμος Κισσάμου (9 κορυφές βουνών).
- Λιμνάκια, πρώην δήμος Πελεκάνου (11 κορυφές).
- Ομορφολουκούδι, πρώην δήμος Κολυμπαρίου (582 κορυφές).
- Ανεμόμυλος, πρώην δήμος Ακρωτηρίου (11 κορυφές).
- Κουρουπητός, πρώην δήμος Ακρωτηρίου (35 κορυφές).
- Άγιος Αντώνιος, πρώην δήμος Αρμένων (236 κορυφές).
- Γάσπαρης-Μαρούλα, δήμος Ρεθύμνου (14 κορυφές).
- Ελεπρινός, πρώην δήμοι Ανωγείων-Τυλίσου (8 κορυφές).
- Καλόγηρος, πρώην δήμος Μοιρών (120 κορυφές).
- Σιδερόσπηλο, πρώην δήμοι Μοιρών-Τυμπακίου (288 κορυφές).
- Αγκινάρα, πρώην δήμος Μοιρών (47 κορυφές).
- Λουμπέρτου, πρώην δήμος Μοιρών (22 κορυφές).
- Παπούρα-Πηγαϊδάκια, πρώην δήμος Μοιρών (54 κορυφές).
- Κρυγιά Νερά, πρώην δήμοι Μοιρών-Γόρτυνας (60 κορυφές).
- Βιτσιλοκάθισμα, πρώην δήμος Γόρτυνας (246 κορυφές).
- Άγιος Γεώργιος, πρώην δήμοι Κόφινα-Αστερουσίων (467 κορυφές).
- Μουριά, πρώην δήμος Αστερουσίων (621 κορυφές).
- Κρυονερίτης, πρώην δήμος Αστερουσίων (370 κορυφές).
- Καστέλος, πρώην δήμος Αρκαλοχωρίου (45 κορυφές).
- Βρομόνερο, πρώην δήμος Αρκαλοχωρίου (229 κορυφές). 

Παγώνει το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση υπηρεσιών του Δημοσίου

Παγώνει», σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Αναδιοργάνωση Υπουργείων και ΝΠΔΔ, το οποίο κατατέθηκε χθες Δευτέρα στη Βουλή από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα.Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κύριος λόγος του «παγώματος» αφορά στις αντιρρήσεις της ΝΔ, η οποία θεωρεί ότι σ΄ένα τόσο μεγάλο σε έκταση νομοσχέδιο με καθοριστικές για τη Δημόσια Διοίκηση διατάξεις δεν είχε ζητηθεί η γνώμη της ούτε υπήρξε επαρκής χρόνος για να εκφράσει τις απόψεις της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο παραμένει ως εκκρεμότητα για τη νέα κυβέρνηση αφού αφορά σε δεσμεύσεις του Μνημονίου.
 
Πηγή


Ενωμένοι οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΤ στη Θεσσαλονικη


Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, 
ο Συλλόγος Ελλήνων Αρχαιολόγων, 
το Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Αρχαιολογικών Εφορειών Πατρών-Αιτωλοακαρνανίας-Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, 
οι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, 
το εργατοτεχνικό προσωπικό, που συμμετέχει σε αρχαιολογικές υπηρεσίες ανασκαφής και αναστήλωσης:

πραγματοποιούν το Σάββατο 24 Μαρτίου 2012, στις 12:00 μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου στην Πάτρα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μολονότι είναι σύντομος ο χρόνος που μεσολάβησε από την πρόσφατη έγκριση των εξήντα μηνών (60) ως το ανώτερο διάστημα που μπορεί το επιστημονικό και εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό να εργαστεί στο ΥΠΠΟΤ, νέα δυσμενή για αυτούς μέτρα, καραδοκούν προς ψήφιση ακόμη και σε ότι αφορά στην  απασχόληση τους σε μεγάλα ιδιωτικά έργα.
Συγκεκριμένα, σύντομα πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,  με στόχο τη «Βελτίωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα», στου οποίου το κεφάλαιο Γ΄ προβλέπεται η επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών. Μεταξύ άλλων προγραμματίζεται η επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού να διεξάγεται από τον Κύριο του έργου, διαδικασία, η οποία μέχρι σήμερα, και λόγω της ιδιαίτερης μεταχείρισης που χρήζουν τα μνημεία, διεξαγόταν από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων. Αν και η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς  αποτελούν βασική μέριμνα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, είναι εμφανές ότι το εν λόγω νομοσχέδιο στρέφεται ενάντια στους συνταγματικά θεσμοθετημένους στόχους του. Όταν το προσωπικό που θα διαχειρίζεται τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θα διέρχεται από το κερδοσκοπικό μικροσκόπιο των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών -και μάλιστα χωρίς πουθενά να ορίζονται τα κριτήρια επιλογής του- τότε εμφανής είναι ο κίνδυνος για τη διαφύλαξη του αρχαίου υλικού πολιτισμού, αλλά και την υποβάθμιση του ρόλου που θα διαδραματίζει η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση κινδυνεύουν να εισέλθουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεδομένου ότι μεγάλο μέρος τους θα είναι «φορέας» εξαιρετικών γνώσεων και προσόντων, καθώς κα πολύτιμης εμπειρίας, προσόντα, που  θα τους καθιστούν εντελώς ακατάλληλους όταν πρόκειται να στελεχώσουν μία ιδιωτική εταιρεία διεκπεραίωσης αρχαιολογικών εργασιών. Επιπροσθέτως, θα είναι ποινικά υπόλογοι σε οποιαδήποτε μεθοδευμένη προσπάθεια καταστροφής αρχαίων μνημείων.
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία που μπορεί να προστατεύσει το έκτακτο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό που απασχολείται σε ιδιωτικά έργα από τις εργοδοτικές πιέσεις και εκφοβισμούς, τίθεται και αυτή στο στόχαστρο, καθώς υποστελεχωμένη από το ούτως ή άλλως λιγοστό προσωπικό της, έχει υποστεί το ταπεινωτικό μέτρο της εφεδρείας, ενώ απειλείται με νέα μεγαλύτερη συρρίκνωση από το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΤ που έχει κατατεθεί και πρόκειται άμεσα να ψηφιστεί στην Βουλή.
Πριν ακόμη την ψήφιση του υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι σύγχρονοι Έλληνες προστάτες εργολάβων και κερδών επιχειρούν να πετάξουν την παραγωγική για τη χώρα πολιτισμική μας κληρονομιά στον Καιάδα της λήθης και της αδιαφορίας. Τα κλειστά Μουσεία, η ελλιπής φύλαξη Αρχαιολογικών Χώρων, αλλά και οι κλοπές αρχαίων και σύγχρονων έργων τέχνης ίσως πλέον να μη μας εκπλήσσουν….. Θα συνεχίσουμε, όμως, να τηρούμε αυτή τη στάση απέναντι στα μνημεία μας;
Ίσως έχει έρθει ο καιρός να αντιληφθούμε τη σημασία του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε το μέλλον μας. Ίσως σε μία χώρα με αξιοζήλευτη πολιτιστική κληρονομιά, όπως η Ελλάδα, πρέπει να στραφούμε με ενδιαφέρον προς τα ίδια τα μνημεία, αλλά και τους ανθρώπους που υποδειγματικά υπηρετούν τη διαφύλαξη τους και είναι στρατευμένοι στην ανάδειξη τους.  
  Ζητούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να αποσύρει την τροπολογία που αναιρεί το ρόλο και τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφήνοντας τους κατασκευαστές ανεξέλεγκτους και τους εργαζόμενους απροστάτευτους στις πιέσεις και τους εκβιασμούς τους εις βάρος της διαφύλαξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Αντί να δίνεται στην Υπηρεσία το δικαίωμα άσκησης «Βέτο» στην επιλογή προσωπικού, ή να εκφοβίζεται ο ιδιώτης με την αυστηρότητα του νόμου, αφού όμως καταστρέψει αρχαιότητες, το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει με νομοθετική ρύθμιση, ερμηνευτική του νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων», αλλά και σύμφωνη με τις επιταγές του Συντάγματος για την διαχείριση των αρχαιοτήτων, να μεριμνήσει ώστε το προσωπικό να «ορίζεται από την Υπηρεσία» και κάθε σωστική ανασκαφή να «διενεργείται από την Υπηρεσία», χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ο Συλλόγος Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Αρχαιολογικών Εφορειών Πατρών-Αιτωλοακαρνανίας-Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, οι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, το εργατοτεχνικό προσωπικό, που συμμετέχει σε αρχαιολογικές υπηρεσίες ανασκαφής και αναστήλωσης




ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Ανακοίνωση εργαζομένων στο έργο Οδικός Άξονας Ε65


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο έργο «Οδικός Άξονας Ε65» καταγγέλλουμε την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων μας και τρομοκράτησής μας.

Εδώ και ένα χρόνο που εργαζόμαστε, παράλληλα με την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται και οι άλλοι εργαζόμενοι με τις μειώσεις μισθών, τα χαράτσια, την ακρίβεια κ.λ.π., είχαμε και την εχθρική στάση του εργοδότη μας, του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συστηματικά μένουμε απλήρωτοι για δύο και τρεις μήνες. Παρανόμως δεν πληρώνονται μέχρι σήμερα οι αργίες στους εργατοτεχνίτες. Επανειλημμένως υπήρξαν πιέσεις από τον προϊστάμενο για τη συνδικαλιστική δράση εργαζομένων αλλά και υποδείξεις για τον συνδικαλιστικό φορέα που θα πρέπει υποχρεωτικά να εγγραφούμε. Επίσης, ούτε τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων δόθηκαν εγκαίρως, αλλά μετά τις γιορτές.

Σε όλα αυτά απαντήσαμε με κινητοποιήσεις, με καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, με καταγγελία στο ΙΚΑ, με επίσχεση εργασίας, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και τέλος με μία συμβολική κατάληψη για 3 περίπου ώρες στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ ο εργοδότης παραβίασε πολλές φορές και επανειλημμένα την εργατική νομοθεσία δεν υπήρξε σχεδόν καμία κινητοποίηση της δικαιοσύνης μέχρι στιγμής. Εμείς όμως, οι εργαζόμενοι, καλούμαστε σε ανάκριση για τη συμβολική κατάληψη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προκειμένου να μας ασκηθεί δίωξη για «διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράνομη βία σε απρόσφορη απόπειρα».

Ενώ αντιμετωπίζουμε την εργασιακή ομηρία και είμαστε μεταξύ δουλειάς και ανεργίας, ενώ η ψυχική και οικογενειακή μας ηρεμία έχει κλονιστεί όλο αυτό το διάστημα με τη μη συνεπή καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ η βία που ασκείται πάνω μας με τη συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου είναι συνεχώς αυξανόμενη, διωκόμαστε επειδή τολμήσαμε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δηλ. την πληρωμή μας, και να προβάλλουμε το αίτημά μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Είναι προφανές ότι η δίωξή μας δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο από το να ποινικοποιήσει τον αγώνα μας ενάντια στην ανέχεια και την εξαθλίωση που μας οδηγεί η πρακτική της συστηματικής απληρωσιάς. Αποτελεί προειδοποίηση για όλους τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι και να μην αντιδρούν απέναντι στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών και τη φτώχεια που μας καταδικάζουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Δεν θα τους περάσει όμως. Απαντάμε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν τρομοκρατούμαστε και δεν υποχωρούμε. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ότι δικαιούμαστε. Και είμαστε αποφασισμένοι γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.


Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους φορείς της Λαμίας να μας στηρίξουν έμπρακτα με συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δίωξή μας τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 9:00 π.μ. έξω από τα δικαστήρια, όπου έχουμε κληθεί για ανάκριση.


Η τρομοκρατία δεν θα περάσει.
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην
24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Ε65)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ 4ο ΑΕΘΣΕ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ 4ο ΑΕΘΣΕ

Όλοι εμείς, καθηγητές της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, αρχαιολόγοι, μηχανικοί συντηρητές, γεωλόγοι, εργαζόμενοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, μέλη Ξένων Σχολών και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του εξωτερικού, άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι πτυχιούχοι των αρχαιολογικών τμημάτων των πανεπιστημίων, μελλοντικοί άνεργοι προπτυχιακοί φοιτητές αρχαιολογίας, που συμμετέχουμε στο 4ο ΑΕΘΣΕ, πληροφορηθήκαμε ότι επίκειται η ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που προβλέπει περικοπές των Οργανογραμμάτων όλων των Υπουργείων μέσω των συγχωνεύσεων διοικητικών δομών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Πρόσφατα σοβαρά και δυσάρεστα περιστατικά στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Ολυμπίας, αποδεικνύουν ότι οι περικοπές στον χώρο του πολιτισμού προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας. Οι αρχαιότητες της Ελλάδας ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής. Η προστασία τους δεν επιδέχεται περικοπές γιατί το έγκλημα δεν είναι εναντίον της πατρίδας μας, αλλά εναντίον της κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
«Η χώρα αυτή δεν είναι δική μας, είναι του Ομήρου».
Ζητούμε λοιπόν από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό
·         να κατανοήσουν, έστω και τώρα, ότι οι προτεραιότητες στην πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να τίθενται από τις ανάγκες των μνημείων και όχι από τις αυθαίρετες και ανεφάρμοστες επιταγές ξένων προς την ελληνική πραγματικότητα παραγόντων
·         να συμπεριλάβουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία στους φορείς εκείνους, για τους οποίους δεν απαιτείται άμεση αλλαγή του ισχύοντος οργανογράμματος
·         να μην προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις υπηρεσιών και απολύσεις εργαζομένων στον πολιτισμό γιατί ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΖ’ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΗΝ ΚΖ’ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

Τις τελευταίες μέρες ενημερωθήκαμε για το σχέδιο νόμου σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΤ, σύμφωνα με το οποίο προωθούνται συγχωνεύσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών με στόχο τις περικοπές των δαπανών του Υπουργείου.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σε αντίθεση με άλλες Περιφέρειες (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Πελοπόννησος κ.λπ.), όπου διατηρούνται οι Εφορείες Αρχαιοτήτων ανά νομό, η ΚΖ’ ΕΠΚΑ είναι η μοναδική υπηρεσία που καταργείται και συγχωνεύεται με δύο άλλους νομούς (Θεσσαλονίκης και Κιλκίς), με τους οποίους όχι μόνο δεν έχει κοινά γεωγραφικά σύνορα αλλά ούτε καν μοιράζεται τον ίδιο στενό πολιτισμικό κύκλο. 
Η συγχώνευση αυτή αποτελεί πλήγμα για τον Πολιτισμό της Πιερίας, που για μια ακόμη φορά απαξιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Γι’ αυτό καλούμε την τοπική κοινωνία, όλους τους φορείς και τους θεσμικούς της εκπροσώπους σε συνέργεια και συμπαράσταση. Για μία υπηρεσία της Πιερίας που δεν κοστίζει για το ελληνικό δημόσιο (ενοίκια κ.λπ.), για μία Πιερία με έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Δίον, με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του κόσμου, τον Όλυμπο, με ένα τεράστιο αρχαιολογικό έργο στη Βόρεια Πιερία  (Πύδνα, Μεθώνη κλπ.) και την περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου (Δίον, Λείβηθρα, Ηράκλειο/Πλαταμών κλπ.) που άλλαξε την ιστορία της Μακεδονίας, αλλά και με ένα μεγάλο υπηρεσιακό έργο, που μπορεί τεχνικά να μετρηθεί ακόμη και μόνο από τα έργα που επεδίωξε και ενέταξε στο ΕΣΠΑ με τις δικές της δυνάμεις ! 

Η κατάργηση της ΚΖ’ ΕΠΚΑ δεν εξυπηρετεί οικονομικούς σκοπούς, καθώς η Υπηρεσία φιλοξενείται σε κτίρια που έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση από τις αρμόδιες τοπικές αρχές. Η μεταφορά στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί προβλήματα,  καθώς οι πολίτες του νομού, στερούμενοι την άμεση επικοινωνία με μία Υπηρεσία που έχει έδρα στην περιοχή τους, ακόμα και για τις απλούστερες υποθέσεις θα έρθουν αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία και την χρονική καθυστέρηση. Η κοινωνική διάσταση του θέματος είναι αυτονόητη, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επαγγελματίες προμηθευτές της τοπικής  υπηρεσίας.
Το έργο της ΚΖ’ ΕΠΚΑ είναι γνωστό και δεν χρειάζεται διαφήμιση. Με απώτερο και σταθερό στόχο την προστασία, ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του νομού, μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων (Γ’ ΚΠΣ) έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, όπως π.χ. η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου του Δίου και της Αρχαιοθήκης, η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου και του ελληνιστικού θεάτρου του Δίου, η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της ακρόπολης των Λειβήθρων. Η έρευνα και ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων του νομού (Δίον, Μακρύγιαλος, Πύδνα, Μεθώνη, Λείβηθρα), καθώς και η διεθνής προβολή τους μέσω της συμμετοχής της ΚΖ’ ΕΠΚΑ σε εκθέσεις του εξωτερικού (Λούβρο – Παρίσι, ΗΠΑ κ.λπ.) είναι αυτονόητο ότι έχει συμβάλει στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού με πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη.
Όσον αφορά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, η ΚΖ’ ΕΠΚΑ έχει ήδη εντάξει 4 έργα που υλοποιούνται με αυτεπιστασία (Δίον, Λείβηθρα, Μακρύγιαλο), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10.000.000 € (συμπεριλαμβανομένων και διαφόρων υποέργων των ΟΤΑ που υλοποιούνται υπό την επίβλεψη της ΚΖ’ ΕΠΚΑ). Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι επίκειται η υποβολή μελετών ωρίμανσης επιπλέον έργων.
Τέλος, η ΚΖ’ ΕΠΚΑ έχοντας πάντα ως στόχο την άμεση και βιωματική επαφή και γνωριμία  των πολιτών και των μαθητών με το πολιτιστικό παρελθόν του τόπου τους, υλοποιεί σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, καθώς και πολιτιστικών εκδηλώσεων (Φεστιβάλ Ολύμπου, Γιορτές Πανσελήνου, Μέρα Μουσείων κλπ).
Εύλογα αναρωτιέται κανείς, κατά πόσο η κατάργηση της ΚΖ΄ Ε.Π.Κ.Α. συνδέεται με το γεγονός ότι στο Νομό Πιερίας βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της χώρας μας  και  ολόκληρου του κόσμου: ο ΟΛΥΜΠΟΣ. Η προστασία του ως μοναδικού ιστορικού, μυθολογικού, αρχαιολογικού αλλά και φυσικού μνημείου, παγκόσμιας κληρονομιάς και εμβέλειας, η αποτροπή της οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησής του αλλά και μιας άναρχης «εκμετάλλευσής» του - δράσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν σε μία ανεπιστρεπτί καταστροφή του φυσικού και ιστορικού του περιβάλλοντος – αποτέλεσε πρώτιστη μέριμνα αλλά και καθήκον της ΚΖ’ ΕΠΚΑ, εδώ και δεκαετίες.
Μόλις, ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια (2011 – 2012), και έπειτα από μακρόχρονες και επίμονες προσπάθειες της ΚΖ’ ΕΠΚΑ, στάθηκε δυνατόν να συντελεστούν δύο σημαντικά βήματα υπέρ της προστασίας του όρους Όλυμπος:
Α) Το Δεκέμβριο του 2011, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η νέα κήρυξη/οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Μακεδονικού/Πιερικού Ολύμπου (ΦΕΚ 342/Α.Α.Π./20-12-2011), θέτοντας «φρένο» στις όποιες βλέψεις για περαιτέρω καταπατήσεις και κάθε  είδους καταστρεπτικές για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του δραστηριότητες.
Β) Η κατάσταση, ωστόσο, έγινε προφανώς ακόμα πιο «ασφυκτική», όταν το Νοέμβριο του 2011 η ΚΖ’ Ε.Π.Κ.Α. κατέθεσε προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού την οριστική μελέτη για θεσμοθέτηση Ζωνών Α’ & Β’ Προστασίας και όρων χρήσεων γης του Πιερικού Ολύμπου.
Είναι, άραγε, τυχαίο που η επικείμενη κατάργηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Πιερίας «συμπίπτει» χρονικά με αυτές τις δύο σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες της ΚΖ’ ΕΠΚΑ για την προστασία του Ολύμπου;

Που πάνε οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΤ μετά τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις υπηρεσιών??


Σύμφωνα με το Άρθρο 410 του νομοσχεδίου......                                             
1.      Οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι υπηρετούν στις συνενούμενες Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και στις Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθίστανται αυτοδικαίως υπάλληλοι με την ίδια σχέση εργασίας των Εφορειών Αρχαιοτήτων του άρθρου 392 του παρόντος. Σε όσες περιπτώσεις είναι αναγκαία η έκδοση πράξης μετάθεσης στην αντίστοιχη έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων,  κατόπιν της συνένωσης, αυτή συντελείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.
2.      Οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι υπηρετούν στο Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο τα οποία συνενούνται με το άρθρο 403 του παρόντος νόμου, καθίστανται αυτοδικαίως  υπάλληλοι με την ίδια σχέση εργασίας του Επιγραφικού-Νομισματικού Μουσείου και εξακολουθούν να παρέχουν υπηρεσίες ανάλογες προς εκείνες που παρείχαν στα συνεννοούμενα μουσεία.
3.      Οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου οι οποίοι υπηρετούν σε καταργούμενες Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠ.ΠΟ.Τ.), καθίστανται αυτοδικαίως, με διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, υπάλληλοι, με την ίδια σχέση εργασίας, σε Εφορείες Αρχαιοτήτων που έχουν την έδρα τους στην αντίστοιχη των καταργουμένων  Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών.
4.      Οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Υπηρεσία  Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Μ.Ε.Λ.Τ.), εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, σε Αυτό με την ίδια σχέση εργασίας, κατόπιν της μετατροπής του με το άρθρο 396 του παρόντος νόμου σε Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία.
5.      Οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου , οι οποίοι υπηρετούν σε καταργούμενες  Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠ.ΠΟ.Τ.) οι οποίες υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων,  καθίστανται αυτοδικαίως, με διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, υπάλληλοι, με την ίδια σχέση εργασίας, στις Εφορείες Αρχαιοτήτων του άρθρου 392 του παρόντος νόμου που έχουν την έδρα τους στην αντίστοιχη των ανωτέρω καταργουμένων Περιφερειακών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων και μετέχουν στο σύνολο του έργου τους ανάλογα με τις ανάγκες των Υπηρεσιών Αυτών.
6.      Οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου οι οποίοι υπηρετούν στις συνενούμενες οργανικές μονάδες που υπάγονται στην Κεντρική Υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων  και Τεχνικών Έργων και της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού (άρθρα 354-373), καθίστανται αυτοδικαίως, με διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, υπάλληλοι, με την ίδια σχέση εργασίας, και εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις νέες οργανικές μονάδες  ανάλογα με τις ανάγκες αυτών.
7.      Όπου δεν προβλέπεται με ειδική διάταξη στον παρόντα νόμο, μεταφορά ή κατανομή προσωπικού στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠ.ΠΟ.Τ), αυτή θα πραγματοποιείται με απόφαση Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου η οποία θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ανακοίνωση ΣΕΑ για το σχέδιο νόμου αναδιοργάνωσης του ΥΠΠΟΤ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

Αθήνα, 20,03.2012
Κατατέθηκε χθες στη Βουλή, χωρίς καν να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση Υπουργείων και ΝΠΔΔ». Στο Κεφάλαιο ΙΑ΄ του σχεδίου (άρθρα 344-418, σελ. 865 κ.ε.) συμπεριλαμβάνεται η πρόταση για το νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, το οποίο ουδέποτε συζητήθηκε με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΤ, ενώ παραδόθηκε στο Δ.Σ. του ΣΕΑ μόλις την περασμένη Πέμπτη.

Οι διατάξεις του εν λόγω σχεδίου απέχουν μακράν από τις «υποσχέσεις» και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ, καθώς:

ενώ «υποσχέθηκαν» ότι θα καταργήσουν δομές του Δημοσίου που υπολειτουργούν ή δεν παράγουν και κοστίζουν στον πολίτη, καταργούν Εφορείες Αρχαιοτήτων και Αρχαιολογικά Ινστιτούτα με αναγνωρισμένο έργο και προσφορά, που εξυπηρετούν ολόκληρους νομούς και εκτελούν έργα εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, χωρίς για τη λειτουργία τους να απαιτείται ούτε ευρώ από τους φορολογούμενους πολίτες.
ενώ «υποσχέθηκαν» ότι θα βασίσουν τη λειτουργία του δημοσίου στους υπαλλήλους αυξημένων προσόντων, βάλλουν κατά του διεθνώς αναγνωρισμένου επιστημονικού έργου των επιστημόνων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αντιμετωπίζοντας το έργο της προστασίας των αρχαιοτήτων ως μια απλή διοικητική εργασία.
ενώ υποσχέθηκαν ότι θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, αυξάνονται οι δομές της Κεντρικής Υπηρεσίας και αποδυναμώνονται οι δομές που βρίσκονται στην περιφέρεια, προστατεύουν τις αρχαιότητες και εξυπηρετούν τους πολίτες.
ενώ υποσχέθηκαν «διαφάνεια & αξιοκρατία», υπαγάγουν περισσότερες υπηρεσίες & συμβούλια απευθείας στα Γραφεία Υπουργού & Γενικού Γραμματέα. Υπαγάγουν ακόμη και τα επιστημονικά συμβούλια (ΚΑΣ, ΚΣΝΜ) του πολιτισμού απευθείας στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα, καταργώντας την όποια ανεξαρτησία τους.
ενώ υποσχέθηκαν «μείωση του κομματικού κράτους», δίνεται το δικαίωμα στην πολιτική ηγεσία να μετακινεί αυθαίρετα τους υπαλλήλους από νομό σε νομό!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ! Το νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού μειώνει κατά 35% τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την Ελλάδα, αποδυναμώνοντας την προστασία των μνημείων και αφήνοντας ουσιαστικά έωλα τα –άκρως απαραίτητα στην παρούσα δυσχερή οικονομική κατάσταση– ευρωπαϊκά προγράμματα για τη διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της χώρας.
Η εν λόγω πρόταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρυγμένες και κατατεθείσες στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ πάγιες θέσεις των αρχαιολόγων, μουσειολόγων, ιστορικών τέχνης, εθνολόγων και συναφών επιστημόνων που εργάζονται σ’ αυτό, για τη δομή και λειτουργία της εντεταλμένης για την προστασία, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση ΕΑΚ για το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΤ

 Ο νέος Οργανισμός του ΥΠΠΟΤ δόθηκε από την πολιτική ηγεσία ΥΠΠΟΤ στα σωματεία λίγες μέρες πριν πάει για ψήφιση (19/3) στη Βουλή, μαζί με τους Οργανισμούς 10 ακόμη Υπουργείων. Διακηρυγμένος στόχος η μείωση κατά τουλάχιστον 30% των οργανικών μονάδων κατ’ εντολή της Τρόικα και του ΔΝΤ. Στο δρόμο για τις απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων, όπως ορίζει η δεύτερη δανειακή σύμβαση!
5 μήνες γινόταν η επεξεργασία (κόψε-ράψε) των Οργανισμών. Αποφάσισαν χωρίς εμάς για εμάς! Όπως εδώ και 2 χρόνια αποφασίζουν να μας θυσιάζουν για την αποπληρωμή του χρέους, δηλαδή για τη χρεοκοπία της ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να μην χρεοκοπήσουν οι τράπεζες και οι δανειστές μας. Έχουν το θράσος να μιλάνε για «εξοικονόμηση» 6 εκ. ευρώ από το νομοσχέδιο (μείωση θέσεων ευθύνης), την ίδια στιγμή που αποφάσισαν αυξήσεις στις αποδοχές των συμβούλων των Υπουργών!
 Για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΤ
·  Καταρχάς, το νέο Οργανόγραμμα δεν προβλέπει τις θέσεις εργασίας ανά υπηρεσιακή μονάδα. Γιατί άραγε; Προκειμένου να μας κοιμίσουν, στις μεταβατικές διατάξεις (άρθρο 410) προβλέπουν τη μεταφορά μας στις νέες συρρικνούμενες μονάδες. Πόσοι όμως από μας θα μεταφερθούν και πού; Πόσοι θα «πλεονάζουν» από την ενοποίηση των πρώην τριών Υπουργείων; Πού θα μεταφερθούν οι οργανικές θέσεις και ποιοι θα εξαναγκαστούν σε υποχρεωτική μετακίνηση με την απειλή απόλυσης (αφού θα έχει μεταφερθεί και η οργανική τους θέση;). Πώς μπαίνουν στην άκρη τα υπηρεσιακά συμβούλια και για την τύχη του προσωπικού αποφασίζει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου;
·  Το Οργανόγραμμα δεν υπακούει σε καμιά επιστημονική και κοινωνική αναγκαιότητα για τον πολιτισμό και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά είναι μια χοντροκομμένη χαρτοκοπτική, που οδηγεί σε ένα συρρικνωμένο Υπουργείο, που θα «λειτουργεί»; σε συνθήκες περαιτέρω οικονομικού στραγγαλισμού και υποστελέχωσης των υπηρεσιών.
·   Ολοκληρώνει την υπαγωγή του πολιτισμού στον τουρισμό που ξεκίνησε με την ενοποίηση των Υπουργείων
·   Η ενοποίηση των Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού σε μια ΓΔ δημιουργεί ένα πιο συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης και ενισχύει του φόβους για επερχόμενες απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων.
·   Η θεσμική κατοχύρωση των Τμημάτων συντονισμού και παρακολούθησης ερευνών και εργασιών στο πλαίσιο Μεγάλων Δημόσιων Έργων (ΔΙΠΚΑ, ΔΒΜΑ) υπηρετεί την πολιτική του fast track και στοχεύει στην αποδυνάμωση των εμποδίων που θέτει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, στην διάλυση της προστασίας πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος. 
·     Η γεωγραφική κατανομή των ενοποιημένων Εφορειών παραπέμπει σε μελλοντική διασύνδεσή τους με τις περιφέρειες στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης διοίκησης με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την υπαγωγή της στα τοπικά συμφέροντα των περιφερειακών και τοπικών φορέων εξουσίας. 
·  Δε γίνεται καμία αναφορά στην αναγκαιότητα  το Μουσείο της Ακρόπολης να χαρακτηριστεί δημόσιο μουσείο και να πάψει να  είναι ΝΠΔΔ.
· Ο σύγχρονος πολιτισμός, που παραδοσιακά υπολείπεται των πολιτικών προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ΥΠΠΟΤ, εμφανίζεται στον Οργανισμό να υπακούει στο μοντέλο του επιτελικού κράτους που σχεδιάζει πολιτικές και παραπέμπει για την εφαρμογή και χρηματοδότησή τους στην περιφέρεια ή στον ιδιωτικό τομέα. Εποπτεύει φορείς εφαρμογής πολιτικής για τους οποίους συνδικαλιστικό κίνημα στο ΥΠΠΟΤ διεκδικεί να επανέλθουν οι αρμοδιότητες στο ΥΠΠΟΤ. Απεκδύεται επίσης του ρόλου του σε σχέση με κοινωνικούς φορείς πολιτισμού: τις κινηματογραφικές λέσχες, το Δίκτυο Δημοτικών Κινηματογράφων κι άλλους.
·  Η μικροκομματική λογική (προεκλογική περίοδος) και οι σχεδιασμοί υπέρ ημετέρων κρύβονται πίσω από:
¬          την πρόβλεψη στο άρθρο 410 ότι η απόφαση για μεταφορά, κατανομή του προσωπικού, όπου δεν προβλέπεται με ειδική διάταξη από το νόμο, θα αποφασίζεται από τη Γενική Γραμματέα!!
¬          τη διατήρηση διακριτών δομών σε επίπεδο Δ/νσεων, ενώ σε επίπεδο Εφορειών επιλέγεται η ενοποίηση
¬         τις φωτογραφικές διατάξεις για τις ειδικότητες των Προϊσταμένων.  

Δε θα σταματήσουν όμως στη μείωση των οργανικών μονάδων. Ακολουθεί η διαδικασία της αξιολόγησης δομών και ανθρώπινου δυναμικού που θα σημάνει το κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών (αν κρίνουμε από το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ή του ΙΓΜΕ μάλλον θα επιλεγούν οι «άχρηστες –κατ’ αυτούς- δομές του κράτους», μη ανταποδοτικές δηλαδή, που παρέχουν προνοιακά επιδόματα, υγεία, παιδεία, προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, έρευνα) και τις απολύσεις (τουλάχιστον 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από το 2011 έως το 2015) μέσω των υποχρεωτικών μετακινήσεων προσωπικού («στον Έβρο θα σας στείλουμε») και των «αποχωρήσεων», όπως αποκαλούνται οι απολύσεις στη «σύγχρονη διοικητική ορολογία».
Όλα αυτά στο πλαίσιο του «σύγχρονου επιτελικού κράτους που σχεδιάζει πολιτικές, συντονίζει και ελέγχει την εφαρμογή τους με παράλληλη ενδυνάμωση της αποκέντρωσης και της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στο στάδιο της παροχής». Ενός κράτους δηλαδή που απεμπολεί τον δημόσιο και κοινωνικό του ρόλο και ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από την εφαρμογή πολιτικών, οι οποίες ανατίθενται σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που αδιαφορούν για το δημόσιο όφελος. 

Το Σχέδιο του Νέου Οργανισμού πρέπει να αποσυρθεί άμεσα στο σύνολό του.
Η μείωση των οργανικών μονάδων ανοίγει το δρόμο για τις απολύσεις μας.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στη δουλειά στο πλαίσιο μιας πολιτικής αντιμετώπισης του πολιτισμού ως δημόσιου αγαθού, προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και σε ισότιμο βαθμό ενίσχυσης της ελεύθερης καλλιτεχνικής δημιουργίας, εξασφάλισης της πρόσβασης στον πολιτισμό σε όλους-ες, χωρίς να υπόκειται ο πολιτισμός σε κανόνες ανταποδοτικότητας και κερδοφορίας.
Αντιστεκόμαστε σε πελατειακές πολιτικές ενίσχυσης των ημετέρων που κυριαρχούν εδώ και χρόνια (αυτός είναι ο κρατικοδίαιτος πολιτισμός) και σε fast truck ισοπέδωση της κληρονομιάς μας για «έργα μεγάλα και τρανά» επενδυτών σωτήρων.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μετάσχουν στις ΓΣ των συλλόγων και να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στους σχεδιασμούς τους και στις επερχόμενες απολύσεις.

ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ:
  • ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
  • ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ. ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΙΤΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
  • ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
  •  ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ