Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Στο σφυρί το κύπελλο του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη

Στις 17 Απριλίου 2012 βγαίνει προς πώληση σε δημοπρασία του διεθνούς οίκου Christies, το κύπελλο του Έλληνα και Μαρουσιώτη Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου Σπύρου Λούη.
Το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, μετά την νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα, βγαίνει σε δημοπρασία στο Λονδίνο.
Ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα δημοπρατήσει το συγκεκριμένο κύπελλο, το οποίο και το έδωσε στον οίκο ο εγγονός του Λούη. Σε δηλώσεις του εγγονού του μεγάλου νικητή του 1896, αναφέρεται πως βγάζει το κύπελλο στη δημοπρασία για χάρη των δύο γιων του.
"Θα είναι αδύνατο να μοιράσουμε το κύπελλο στα δύο, οπότε αποφάσισα ότι το πιο λογικό θα ήταν να το βγάλω σε δημοπρασία και να χρησιμοποιήσω τα έσοδα για να διασφαλίσω το μέλλον της οικογένειάς μου" εξήγησε. Δεν μπορώ να ξεχάσω τις προσπάθειες και τους αγώνες που έχει δώσει ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Σπύρος Ζαγάρης για να πείσει τόσο την κυρία Γκερέκου όσο και τον κύριο Γερουλάνο να μεριμνήσουν ώστε το κύπελλο του παππού μου να μπει στο Μουσείο του Μαραθωνίου» λέει στο protothema ο 72χρονος σήμερα εγγονός του χρυσού ολυμπιονίκη του 1896. Οι προσπάθειες των τελευταίων τριών χρόνων έπεσαν στο κενό και τώρα το ιστορικό κύπελλο του Σπύρου Λούη κινδυνεύει να βρεθεί σε «ξένα» χέρια και μακριά από την πατρίδα του, αφού δεν κατάφερε να βρεθεί ούτε μια επιχορήγηση για αυτό το μοναδικό κειμήλιο.
Η δε αξία του ασημένιου κυπέλλου ύψους 15 εκατοστών, που βρίσκεται στην οικογένεια του Σπύρου Λούη εδώ και 116 χρόνια, εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών, ήτοι 143.000 έως 190.000 ευρώ.
Συνταξιούχος του ΙΚΑ και πατέρας δύο παιδιών ο Σπύρος Λούης περιγράφει το κύπελλο που εδώ και μήνες βρίσκεται στο Λονδίνο «είναι ασημένιο, το ανάγλυφο σκάλισμά του απεικονίζει το έλος του Μαραθώνα και επάνω γράφει Μαραθώνιον Άθλον έδωκεν Μιχαήλ Μπρεάλ – Ολυμπιακοί Αγώνες 1896». Ο Γάλλος φιλόλογος, Μισέλ Μπρεάλ, είχε εμπνευστεί την σχεδίαση του κυπέλλου από την ιστορία του Φειδιππίδη, του ημεροδρόμου που κάλυψε τη διαδρομή από το Μαραθώνα στην Αθήνα, για να μεταφέρει την είδηση της νίκης επί των Περσών το 490 π.Χ.
Ο οίκος Κρίστις ανέφερε ότι αυτό το κύπελλο θα είναι το κεντρικό κομμάτι της δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου, τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, γεγονός το οποίο φυσικά δεν θεωρείται άσχετο. Την ίδια ημέρα θα παρουσιαστούν αυθεντικές αφίσες και πυρσοί των Ολυμπιακών Αγώνων.
"Αυτό είναι μάλλον ένα από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα των αναμνηστικών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουμε δει", δήλωσε η Νικολέτ Τόμκινσον, ειδική του Κρίστις.
Πάντως, ο οίκος διέψευσε ότι η οικογένεια του Σπύρου Λούη αναγκάστηκε να πουλήσει το ασημένιο κύπελλο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ σημείωσε ότι είχε επικοινωνήσει πρώτη φορά με την οικογένεια για το θέμα "πριν πολλά χρόνια".
Ξεπουλιέται ένα κειμήλιο της σύγχρονης Ολυμπιακής Ιστορίας του τόπου μας και αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι η αδιαφορία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, αλλά και της πρώην υφυπουργού  Άντζελας Γκερέκου, να ανταποκριθούν στις επανειλημμένες εκκλήσεις του εγγονού του Ολυμπιονίκη μας να αγοράσει το Ελληνικό Κράτος το κύπελλο που κέρδισε ο Σπύρος Λούης στους πρώτους σύγχρονους Αγώνες του 1896. Την ώρα που η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ των ελλήνων φορολογουμένων σε χορηγίες ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχουν συγγενικά πρόσωπα, δεν βρίσκει λίγες χιλιάδες ευρώ για να κρατήσει στη χώρα ένα σημαντικό ιστορικό κειμήλιο.
Να μην επιτρέψουμε να χαθεί το κύπελλο του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη.
Καλούμε τους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες να μην επιτρέψουν να χαθεί η Ολυμπιακή μας περιουσία.
Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου