Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Δηλώσεις για την ληστεία στο παλαιό Μουσείο Ολυμπίας

 Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Γεώργιος Κοντόπουλος: 
«Η αχαρακτήριστη αυτή πράξη ζημιώνει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Ελπίζω ότι οι δράστες της ληστείας θα αποκαλυφθούν συντόμως και ότι θα ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα στο μέλλον για την πρόληψη παρόμοιων φαινομένων».


Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής αρχαιολογίας, είχε στήσει το μουσείο μαζί με την Έλση Σπαθάρη:

«Είναι δείγμα της κατάστασης στην οποία έχει φτάσει το ελληνικό κράτος. Έχουμε φτάσει σε σημείο ώς εδώ και μη παρέκει. Με τις περικοπές που γίνονται παντού, είναι λογικό πως θα αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα. Τίθεται επομένως ένα ευρύτερα ηθικό ζήτημα».


Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης: 

«
Εκτός από τη στενοχώρια μου, δεν έχω τίποτα άλλο να δηλώσω.»

Αγγελική Κοτταρίδου, αρχαιολόγος:

«Είναι πολύ κρίμα ένα τέτοιο -λυπηρό- γεγονός να βάζει σε δεύτερη μοίρα την τεράστια προσπάθεια που κάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, προσπάθεια δυναμική, λαμπρή, ελπιδοφόρα. Είναι άδικο να αμαυρώνει το έργο ολόκληρου του προσωπικού της, μηδενός εξαιρουμένου... Έχουμε όλοι ανασκουμπωθεί, «τρέχουμε» έργα ΕΣΠΑ για να φυλάξουμε τους χώρους, να τους κάνουμε καλύτερους, πιο ελκυστικούς, χώρους μόρφωσης και ψυχαγωγίας, για να ανεβάσουμε τις επισκεψιμότητες... Να δώσουμε περηφάνια στον λαό που δοκιμάζεται και χειμάζεται. Γιατί ο λαός βρίσκει καταφύγιο στην κληρονομιά μας... Θα ήθελα τα ΜΜΕ να ασχολούνται μαζί μας, όχι μόνο σε τέτοιες θλιβερές στιγμές, αλλά υπό κανονικές συνθήκες, για να δουν την τεράστια δουλειά που γίνεται από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων, με λίγο προσωπικό. Προσωπικό που εργάζεται με μεράκι και φιλότιμο, όχι για τα χρήματα, αλλά, κυρίως για ηθικό όφελος. Που το λέει η ψυχή του.»


Ξένια Αραπογιάννη:

«Μια τέτοια ενέργεια ξεπερνάει και την πιο ισχυρή φαντασία. Είναι αδιανόητο. Ο αντίκτυπος, όχι μόνο ο εγχώριος αλλά και ο παγκόσμιος, θα είναι τεράστιος, γιατί το Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο... Το είχαμε ιδρύσει με αγάπη, κόπο, πικρίες. Είναι μουσείο-κόσμημα. Λυπάμαι πολύ γι' αυτό που συνέβη. Λυπάμαι πάρα πάρα πολύ.»

Βάσω Αδρύμη:
«Μας έχει συγκλονίσει το γεγονός. Είναι φοβερό. Ο,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί για εμάς τους αρχαιολόγους. Όταν ένα αντικείμενο φτάνει να εκτεθεί σε ένα μουσείο, η αρχαιολογική κοινότητα το μοιράζεται με όλη την ανθρωπότητα... Σήμερα υπάρχει βιαιότητα σε όλους τους τομείς, παντού στη ζωή μας, συγκριτικά με το παρελθόν. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί κι οργανωμένοι στη φύλαξη των αρχαιοτήτων απ' ό,τι παλαιότερα.»


Βασίλειος Αραβαντινός:
«Ο αντίκτυπος, στο εξωτερικό, είναι τεράστιος. Αμαυρώνεται η εικόνα της χώρας... Ως προϊστάμενος, επί 20ετία, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών αντιμετώπιζα εφάμιλλους φόβους. Δεν νομίζω να κοιμήθηκα ήσυχος ποτέ... Δεν είναι μόνο, τολμώ να πω, αποτέλεσμα λειψανδρίας το θλιβερό αυτό συμβάν. Οπως όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα τελευταία, είναι ζήτημα πολυσύνθετο. Θα πρέπει από την αρχή να δούμε κάποια πράγματα. Από τη βάση τους...»

Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας, ακαδημαϊκός: 
«Είναι η κατάληξη μιας σειράς ετών ανοησίας, βολέματος, αδιαφορίας και κυρίως μέριμνας αποκλειστικά για τον εαυτούλη μας. Είναι πραγματικά θλιβερό. Ελπίζω να σταματήσουν εδώ αυτού του είδους οι επιχειρήσεις, να μην έχουμε ακόμη χειρότερα πράγματα. Με τον κ. Παπουτσή, όπως τον είδαμε στην τηλεόραση, να ισχυρίζεται ότι είναι ντροπή οι μομφές που του απέδωσαν για την καταστροφή της Αθήνας ως υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να τα περιμένουμε όλα».
Διονύσης Σαββόπουλος:
«Η λεηλασία στην Ολυμπία βαθαίνει την εθνική μας κατάθλιψη και επιτείνει την αναξιοπιστία μας διεθνώς. Για να μπαίνει στο μυαλό του κλέφτη ότι μπορεί πια να κλέψει ακόμη και την Ολυμπία θα πει πως δεν μας μένει τίποτε. Κοιμόμαστε. Και κοιμώμενοι βλέπουμε τους εφιάλτες που μας γέννησε ο ίδιος ο τρόπος ζωής μας. Καιρός να ξυπνήσουμε και να τους αντιμετωπίσουμε αυτούς τους εφιάλτες. Σαν Ελληνες και όχι σαν συρφετός. Καιρός να σκεφτούμε περισσότερο πριν τα καταστρέψουμε όλα με τα ίδια μας τα χέρια.»

Σταμάτης Κραουνάκης:
«Αυτό που έχω να πω είναι πως «το μαγαζί είναι ανοιχτό και τα σκυλιά δεμένα...». Και ευθύνονται όλοι αυτοί οι πολιτικοί, που με κάθε τους κίνηση έχουν επιτρέψει στον κάθε τυχόντα να κάνει ό,τι θέλει. Η ταμπέλα της χώρας γράφει «Επιτρέπεται το πλιάτσικο». Και αναρωτιέμαι: Τι θέλουν όλοι αυτοί και λυσσάνε να κάνουν εκλογές σ' ένα «μαγαζί» που έχει ξοφλήσει; Προφανώς κάπου στοχεύουν και δεν μας το λένε. Και ποιος μου λέει εμένα πως αυτοί οι άνθρωποι που λήστεψαν το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, δεν θα βάλουν με τα ίδια τα χεράκια τους αργότερα αυτούς τους δικούς μας θησαυρούς σε κάποιο άλλο Μουσείο της Ευρώπης;»
Βασίλης Βασιλικός:
«Δύο λέξεις μόνο: Πρόλαβαν την τρόικα»

Λένα Πλάτωνος:
«Βρίσκω φοβερό αυτό που συνέβη στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι ένα εξαιρετικά άσχημο περιστατικό ειδικά κάτω από τις δυσμενείς πολιτικές συνθήκες που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα. Και αναρωτιέμαι ποιος μπορεί να έκανε κάτι τέτοιο. Ομολογώ μάλιστα ότι μου περνάει από το μυαλό μήπως ήταν ένα στημένο «χτύπημα». Γιατί όταν κάποιος είναι πληγωμένος, είναι ακόμη πιο εύκολο να τον χτυπήσεις.»

Λίνα Νικολακοπούλου:
«Πιστεύω ότι η χώρα βρίσκεται σε μια φάση που όλες οι αδύνατες πλευρές της είναι ορατές. Αν δεν αξιολογήσουμε σωστά, ακόμη και σε αυτήν τη συγκυρία της κατάρρευσης, ποια είναι τα πολύτιμα για να περιφρουρήσουμε, το πλιάτσικο θα συνεχίζεται. Το γεγονός ότι μ' όλες αυτές τις δυνατότητες που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία, δεν μπορούμε να περιφρουρήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, δείχνει ότι έχουμε αλλού το μυαλό μας. Χρειάζεται επίγνωση της κατάστασης και επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη όσων σημαντικών διαθέτει αυτός ο τόπος.»

Διονύσης Τσακνής:
«Η κλοπή αυτή στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, αποδεικνύει, για μία ακόμη φορά, την ανικανότητα του κράτους να διαφυλάξει την περιουσία του.»
Πηγή Έρρωσο 

We are All Greeks στο Twitter

Παρακολουθήστε ΕΔΩ τα σχόλια των χρηστών του Twitter που λαμβάνουν μέρος στο Κίνημα αλληλεγγύης και υποστήριξης της Ελλάδας σήμερα στις 2:00 τοπική ώρα.

Που πάνε τα λεφτά του περιβόητου πακέτου διάσωσης??


Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του στην  «The Telegraph» ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής Daniel J. Hannan αναφέρει: «Αναρωτιέστε γιατί η Ελλάδα είναι τόσο ανίκανη να ανακάμψει με τα χρήματα που της προσφέρονται; Μελετήστε το γράφημα...».
Έτσι όπως αναφέρει ο Ντάνιελ Τζον Χάναν, κάτι το οποίο είναι απόλυτα ακριβές θα συμπληρώναμε εμείς, από το κάθε ευρώ που χορηγείται ως αρωγή στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δαπανήσει για να στηρίξει την ανάπτυξη μόλις 19 λεπτά, ενώ τα υπόλοιπα 81 λεπτά του ευρώ δαπανώνται για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. «Δαπανώνται για τη διάσωση των τραπεζιτών και των ομολογιούχων από τις συνέπειες των δικών τους ατυχών επενδύσεων», όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής.  Συγκεκριμένα, από το κάθε ευρώ του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, 40 λεπτά του ευρώ καταλήγουν στα ταμεία των ξένων χρηματοπιστωτικών ομίλων που δάνεισαν την Ελλάδα, ενώ 23 λεπτά καταλήγουν στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.  «Τέλος, 18 λεπτά από το ευρώ που προορίζεται για τη διάσωση της Ελλάδας καταλήγουν στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι κλείνοντας το σχόλιο του ο Χάναν αναφέρει ότι «γι' άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι φτωχοί σώζουν τους πλούσιους». Μάλλον μεγάλο δίκιο έχει.
Πηγή Badmoney.gr

Ανακοίνωση ΣΕΚΑ

Το Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού Αρχαιολογικών Εφορειών Πατρών-Πελ/νήσου-Αιτ/νίας και Ιονίων Νήσων και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) εκφράζουν τη λύπη τους για την κλοπή των σημαντικών αρχαιοτήτων από το Παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας που συνέβη το πρωί της Παρασκευής 17/02/2012.
Καταγγέλλουμε τους υπευθύνους που λόγω κωλυσιεργίας και αδιαφορίας γύρισαν την πλάτη στον πολιτισμό της χώρας μας και αποδεικνύουν περίτρανα πως η Ελλάδα «το λίκνο του πολιτισμού», η χώρα που η ίδια έχει χαρακτηρίσει τον πολιτισμό της «βαριά βιομηχανία», αδυνατεί να προστατέψει, να αναδείξει και να αξιοποιήσει στοιχειωδώς τις αρχαιότητες της.
Οι εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις στο υπουργείο δεν αποτελούν είδηση. Η ίδια η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ έχει παραδεχτεί από καιρού εις καιρόν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ωστόσο βασικά είχε περιοριστεί στα κροκοδείλια δάκρυα. Οι επιταγές του νέου νόμου με την εφεδρεία και την κατάργηση και των κενών οργανικών θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έρχονται να προσθέσουν νέες θέσεις στη λίστα των κενών οργανικών θέσεων του υπουργείου ενισχύοντας την υποστελέχωση του.
Η κακοδιαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού και η άρνηση πρόσληψης νέου, οι σημαντικές ελλείψεις που συχνά οδηγούσαν σε συζητήσεις περί πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικών εταιρειών προστασίας αρχαιοτήτων, αποτελούν σημαντικά λάθη και ευθύνες απέναντι σε κάθε έννοια προστασίας των αρχαιοτήτων από την πολιτεία όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα, αλλά επιπλέον ενισχύει την αδυναμία του υπουργείου να φανεί αντάξιο του ονόματός του. Είναι συχνό το φαινόμενο να εγκαινιάζονται περιφερειακά μουσεία και εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά όταν σβήσουν τα φώτα μετά την «κοπή της κορδέλας» και τις εκδηλώσεις εγκαινίων, υπολειτουργούν ή παραμένουν κλειστά.

Η χώρα αυτή μας ανήκει, ο πολιτισμός ανήκει στη χώρα και το λαό και όλοι πρέπει να στηρίξουμε να μη χαθεί και εμείς μαζί τους στο πλαίσιο πολιτικών σεναρίων που παίζονται στην πλάτη μας.

Guardian: Η Ελλάδα μας δείχνει το δρόμο

Με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian o καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Leeds, John Holloway τάσσεται υπέρ των Ελλήνων που διαμαρτύρονται και καλεί τους πολίτες διεθνώς να διαδηλώσουν αύριο για την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα μας δείχνει πως να διαδηλώσουμε ενάντια σε ένα αποτυχημένο σύστημα» είναι ο τίτλος του άρθρου του καθηγητή που αναφέρεται στην οργή των Ελλήνων που αντιδρούν στα σκληρά μέτρα λιτότητας.
«Η οργή που εμφανίζεται στις ελληνικές πόλεις κατά των μέτρων λιτότητας εμπνέει όλους όσους υποφέρουν προς όφελος των τραπεζών και των πλουσίων» γράφει ο John Holloway αν και δηλώνει ότι είναι κατά της βίας.
«Δεν μου αρέσει η βία. Δεν πιστεύω ότι κερδίζονται πολλά με το κάψιμο τραπεζών και το σπάσιμο βιτρινών. Και παρόλα αυτά νιώθω ένα κύμα ευχαρίστησης όταν βλέπω την αντίδραση στην Αθήνα και άλλες πόλεις στην Ελλάδα στην αποδοχή από το ελληνικό κοινοβούλιο των μέτρων που επέβαλε η Ε.Ε. Επιπλέον εάν δεν είχε υπάρξει μία έκρηξη οργής θα ένιωθα έρμαιο σε μία θάλασσα κατάθλιψης» υπογραμμίζει ο καθηγητής και εξηγεί ότι χαίρεται όταν βλέπει τους Έλληνες να αντιδρούν στην επίθεση που δέχονται.
«Η βία της αντίδρασης στην Ελλάδα είναι μία κραυγή που βγαίνει έξω σε όλο τον κόσμο. Πόσο ακόμα θα καθόμαστε ακίνητοι και θα βλέπουμε τον κόσμο να γίνεται κομμάτια από αυτούς τους βάρβαρους, τους πλουσίους, τις τράπεζες;» αναρωτιέται ο John Holloway που καλεί όλους τους πολίτες να διαδηλώσουν αύριο με το σύνθημα: «είμαστε όλοι Έλληνες».
«Πίσω από αυτές τις θεαματικές φλόγες στην Αθήνα, βρίσκεται η αναζήτηση και η δημιουργία για έναν διαφορετικό τρόπο ζωής που θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου» καταλήγει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας. 
Πηγή    Διαβάστε το άρθρο

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ
ΣΤΙΣ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012
Συνάδελφοι,
 Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14/2/2012, η κοινή σύσκεψη ΔΣ-ΤΕ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20/2/2012 θα έχει ως θέμα τις εξελίξεις για την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους εργαζόμενους σε αυτήν, όπως διαμορφώνονται μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και τις νέες οριζόντιες περικοπές σε χρηματοδότηση, προσωπικό, δικαιώματα και προστασία.
Θα υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο της νέας δανειακής σύμβασης, όπως και για το νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ για τη "Βελτίωση της επιχειρηματικότητας" που αφορά στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο πλαίσιο Μεγάλων Έργων (το προσχέδιο έχει αποσταλεί σε όλα τα μέλη του ΣΕΑ), δύο νομοθετικές παρεμβάσεις που μας αφορούν άμεσα.
Θα ακολουθήσει συζήτηση για το Πρόγραμμα Δράσης του Συλλόγου και αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις που θα εξαγγειλει ο Σύλλογος.
Τέλος, ενημερώνουμε τα μέλη των Τοπικών Επιτροπών ότι, παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας, το σχέδιο οργανογράμματος δεν έχει δοθεί ακόμη ούτε στον ΣΕΑ, ούτε στα προεδρεία των άλλων Συλλόγων του ΥΠΠΟΤ (το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε κινητοποίηση για τον λόγο αυτό), με αιτιολογία την αλλαγή προγράμματος λόγω της ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης. Ως αποτέλεσμα, δεν θα μπορέσουμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό στις λεπτομέρειές του, παρά μόνο στη βάση των θέσεων του Συλλόγου για το τι σημαίνουν οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις Υπηρεσιών.
Παρακαλούνται τα μέλη των ΤΕ να μεταφέρουν τη γνώμη των συναδέλφων κάθε ΤΠ τόσο για τη θέση που πρέπει να έχει ο Σύλλογος για κάθε θέμα, όσο και για το ποιες κινητοποιήσεις προτείνουν οι συνάδελφοι.

Εκ μέρους του ΔΣ

Ληστεία στο Aρχαιολογικό Mουσείο της Ολυμπίας

Ένοπλη ληστεία πραγματοποιήθηκε σήμερα νωρίς το πρωί  στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας από δύο κουκουλοφόρους που έφεραν καλάσνικοφ και ακινητοποίησαν τη φύλακα για να κλέψουν στη συνέχεια περίπου 65 αντικείμενα από τις προθήκες. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Ληστές χτύπησαν στις 7.30 σήμερα το πρωί ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Οι δύο δράστες εισέβαλαν με μάσκες κρατώντας καλάσνικοφ και ακινητοποίησαν τη φύλακα από την οποία ζήτησαν συγκεκριμένα αντικείμενα που δεν υπήρχαν όμως στο Μουσείο.
Στη συνέχεια αφού την έδεσαν και τη φίμωσαν έσπασαν τις προθήκες και έφυγαν αφού πήραν όσα περισσότερα πολύτιμα αντικείμενα μπορούσαν να μεταφέρουν.
Οι δράστες αφαίρεσαν από πέντε προθήκες του Μουσείου περίπου 65 μικρά χάλκινα αντικείμενα μεγάλης αξίας, που απεικονίζουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και εν συνεχεία διέφυγαν.
Στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας σπεύδει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ οι αστυνομικές αρχές ήδη προχωρούν σε έρευνες για να εντοπίσουν τα ίχνη των δραστών.
Στη διάθεση του Πρωθυπουργού έθεσε την παραίτησή του ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος μεταβαίνει επίσης στην Αρχαία Ολυμπία.

Πιο συγκεκριμένα, όταν η φύλακας άνοιξε το μουσείο στις 7.33, δυο άτομα που φορούσαν κουκούλες και ρούχα παραλλαγής, την ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου και ακολούθως την έδεσαν.
Στη συνέχεια με σφυρί έσπασαν προθήκες και άρπαξαν τουλάχιστον 65 αντικείμενα.
Σύμφωνα με την φύλακα ο ένας από τους δράστες μιλούσε καλά Ελληνικά.
Οι κινήσεις τους έχουν καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα και το βίντεο θα αναλυθεί μήπως και ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα.
Οι δράστες, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΝΕΤ Γ. Γεραφέντη, φαίνεται ότι ήταν πολύ καλά διαβάσμενοι αφού ζητούσαν από τη φύλακα να τους υποδείξει που φυλάσσονταν συγκεκριμένα αρχαία αντικείμενα.
Θύμα της οικονομικής κρίσης και των περικοπών το παλαιό μουσείο - της Ολυπίας. Στον αέρα βρίσκονταν η φύλαξη του μουσείου  εδώ και τρεις μήνες λόγω της μαζικής φυγής υπαλλήλων, λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης και εφεδρείας. Η προϊσταμένη της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων φέρεται ότι προειδοποιούσε επανειλημμένα για τους κινδύνους που αντιμετώπιζε η ασφάλεια του παλαιού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά δεν έλαβε ποτέ σοβαρές απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα προστασίας μέρους της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Πρόκειται για το δεύτερο ισχυρότατο πλήγμα που δέχεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο χώρος του Πολιτισμού. Στις αρχές Ιανουαρίου άγνωστοι διέρρηξαν την Εθνική Πινακοθήκη και κατάφεραν να αφαιρέσουν τρία μεγάλης αξίας έργα των Πάμπλο Πικάσο, Πιετ Μοντριάν και Γκουλιέλμο Κάτσια.


Ούτε ερείπια ανθρώπων, ούτε ερείπια πόλεων…


     Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, με τις οποίες το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας διαδήλωσε την καθολική της αντίθεση στην ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου Μνημονίου, που βάζουν υποθήκη τη χώρα και οδηγούν τη ζωή όλων μας σε αδιέξοδο. Ο ΣΕΑ συμμετείχε στη μεγαλειώδη σε μέγεθος και παλμό κινητοποίηση της Κυριακής στην Αθήνα, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν στους δρόμους γύρω από τη Βουλή την πλήρη αντίθεσή τους στα μέτρα, με πάθος αλλά με ειρηνικό τρόπο, παρά τον πρωτοφανή πόλεμο χημικών, που εξαπολύθηκε εις βάρος τους από την πρώτη στιγμή, με σκοπό τη διάλυση της συγκέντρωσης.  
     Την ώρα που στο Κοινοβούλιο ψηφιζόταν, μεταξύ άλλων, η ουσιαστική διάλυση του Δημοσίου με απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, εκτός Βουλής διεξαγόταν ένας πραγματικός πόλεμος. Θύματά του η δημοκρατία και η αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού. Θύματα του ίδιου πολέμου και εννέα νεοκλασικά κτίρια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που παραδόθηκαν στις φλόγες, οι κινηματογράφοι «Άστυ» και «Αττικόν», που υπέστησαν σοβαρές ζημιές, καθώς και το κτίριο του Νομισματικού Μουσείου, που υπέστη μικρότερες φθορές.
     Εμείς οι άνθρωποι του πολιτισμού γνωρίζουμε καλά, ότι η καταστροφή ιστορικών κτιρίων και μνημείων πολιτισμού δε συνάδει με την ιστορία των λαϊκών κινητοποιήσεων σε αυτή τη χώρα. Αντίθετα, ακόμη και σε πολύ χειρότερες εποχές, αποτελούσε τιμή για τον αγωνιζόμενο λαό η προστασία των μνημείων του.
     Αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή μας να σταματήσουν επιτέλους αυτές οι πολιτικές, που αφήνουν πίσω τους συντρίμμια πόλεων και ανθρώπων. Είναι χρέος της γενιάς μας να χτίσει μία νέα σχέση της αγωνιζόμενης κοινωνίας με τα μνημεία της, ώστε να μπορούν να περιφρουρηθούν συνειδητά τόσο από τους εμπρηστές της μνήμης όσο και από τους εμπόρους της λήθης.
Τα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας, τόσο αυτά που κάηκαν όσο και αυτά που καταρρέουν από την εγκατάλειψη, πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα και να διατεθούν για τις ζωτικές κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες των κατοίκων της πρωτεύουσας, μακριά από κάθε λογική εμπορευματοποίησης ή εκποίησής τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Πηγή φωτογραφίας

Κυριακή 19/2/2012 Παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας

Ανακοίνωση με την οποία καλεί όλα της τα μέλη να συμμετάσχουν σε διαδήλωση που διοργανώνεται από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, εξέδωσε το σωματείο της ΓΣΕΕ.Το ραντεβού ορίστηκε για τις 10.30 το πρωί της Κυριακής, 19 Φεβρουαρίου. Η ανακοίνωση, αναφέρει:

«2ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ

- Της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

- Των εργασιακών–μισθολογικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων

Δεν φτάνει που καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής γενικότερα το κράτος πρόνοιας, με το νέο μνημόνιο, θέτουν ευθέως ζήτημα δημοκρατίας.


• Περιορίζονται, αν δεν αμφισβητούνται ανοιχτά, οι δημοκρατικοί θεσμοί και η ανεξαρτησία της χώρας.

• Καταλύεται βάναυσα και ανεπανόρθωτα ο συνταγματικός χάρτης της χώρας μας και διαλύεται κάθε έννοια και θεσμός εργατικού δικαίου και συλλογικής διαπραγμάτευσης.

• Αμφισβητείται το κυρίαρχο δικαίωμα του λαού να ψηφίζει σε εκλογές σύμφωνα με τις δικές του αποφάσεις και προσδιορισμούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ σε συνεδρίασή της σήμερα, 16 Φεβρουαρίου 2012 αποφάσισε:

1. Παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου ώρα 10:30 στο Σύνταγμα για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής «η εφαρμογή του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων».

2. Σ.Σ.Ε. κλαδικές επιχειρησιακές. Συντονισμός απεργιακών αγώνων και δράσεων προκειμένου να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων κόντρα στη λογική του μνημονίου-νόμου που δίνει όλα τα «όπλα» στους εργοδότες-επιχειρηματίες.

3. Νομική τεκμηρίωση από τη ΓΣΕΕ σε συνεργασία με εργατολόγους και πανεπιστημιακούς της θέσης περί παραβίασης μέσω του μνημονίου του Συντάγματος, των ευρωπαϊκών συνθηκών και Διεθνών συμβάσεων και ενημέρωση των ομοσπονδιών και των εργατικών κέντρων.

4. Συνέχιση των παρεμβάσεων για την ακύρωση της πρόβλεψης για κατάργηση των οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.

5. Αμεσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

6. Συμμετοχή στην Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης των συνδικάτων στις 29 Φεβρουαρίου με στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια.

Tα συνδικάτα μαζί με τους εργαζόμενους και την κοινωνία θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη με όλα τα μέσα και όλους τους τρόπους: συνδικαλιστικά, πολιτικά και δικαστικά, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Βρετανική επίθεση σε Μέρκελ και Σόιμπλε

Δεκάδες είναι πλέον οι οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες του Σίτι στο Λονδίνο που διαπιστώνουν ριζική αλλαγή της στάσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και των ομολόγων του από τις χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική ικανότητα...
τριών Α στο θέμα της ελληνικής πτώχευσης.
Η αλλαγή αυτή εντείνει τις βρετανικές επικρίσεις για την «αδιέξοδη» πολιτική λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο στην Αθήνα. Σε μια πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του B. Σόιμπλε ο οικονομικός αναλυτής της Daily Telegraph και κατά τ’ άλλα γερμανόφιλος Άμπροοθζ Έβανς-Πρίτσαρντ λέει ότι το αίτημά του για αναβολή εκλογών στην Ελλάδα και «διορισμό» μιας τεχνοκρατικής «χούντας» είναι κίνηση «που κόβει την ανάσα».
Προσθέτει ότι το «διάβημα» του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών αποτελεί «εσκεμμένη πρόκληση», καθώς ο B. Σόιμπλε γνωρίζει το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Συμφωνεί επίσης ο Βρετανός αναλυτής με την εκτίμηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι κάποιες χώρες θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Όπως σχολιάζει, η απόφαση έχει ληφθεί και ότι κι να κάνει η Αθήνα, θα ανακαλύπτονται νέες προφάσεις από τη γερμανική πλευρά.
Ο Έβανς-Πρίτσαρντ τονίζει επίσης μεταξύ άλλων ότι οι απαιτήσεις της τρόικα για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα ήταν εξαρχής αβάσιμες, καθώς ποτέ πριν δεν έχει επιβληθεί σε χώρα τόσο μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μάλιστα με απαίτηση για τόσο γρήγορη εκτέλεσή του. Όπως υπενθυμίζει, ανάλογου μεγέθους ήταν μόνο η αποκρατικοποίηση της περιουσίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας μετά την ενοποίηση, αλλά κι αυτή ήταν μια διαδικασία που διήρκησε 12 χρόνια. Πηγή
Illustration by Carlos Lattuf, Brazilian cartoonist

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Θα είμαστε ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ. 10:30 το πρωί της Κυριακής Πανεργατικό συλλαλητήριο


Πανεργατικό συλλαλητήριο προγραμματίζουν για τις 10:30 το πρωί της Κυριακής η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά, «για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα τους νόμους και τη Δημοκρατία», ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη της δημιουργίας ενός παλλαϊκού κινήματος αντίστοιχου με εκείνο του «1-1-4».
«Εδώ και δυο χρόνια» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, «με την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου και τώρα με τη ψήφιση του δεύτερου, οι εργαζόμενοι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, αντιμετωπίζουν την υπέρτατη πρόκληση. Κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις καταργούν το εργατικό δίκαιο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας το δίκαιο των κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ το Σύνταγμα παραβιάζεται».
«Η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει τραυματισθεί ανεπανόρθωτα, είναι ανάπηρη και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να τη βάλει στο γύψο» είπε ο κ.Παναγόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγώνες «για να διασωθούν οι θεσμοί και τα εργασιακά δικαιώματα».
Για «σκληρές απεργιακές και κάθε λογής κινητοποιήσεις» έκανε λόγο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Θόδωρος Κούτρας και τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους δουλειάς θα πρέπει να αγωνισθούν για να αποτρέψουν την de facto εφαρμογή των νέων μέτρων από τους εργοδότες».
«Σήμερα καταργούνται οι συμβάσεις και οι εργατικοί νόμοι» είπε ο Θάνος Βασιλόπουλος, της Αυτόνομης Παρέμβασης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ και ζήτησε από τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά ώστε «να μην περάσει η νέα λαίλαπα» όπως τη χαρακτήρισε.
Στο επόμενο διάστημα η ΓΣΣΕ προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων με τη συνεργασία συνδικαλιστικών φορέων και καλλιτεχνών οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα πανευρωπαϊκών εργατικών κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
Κινητοποίηση στους χώρους εργασίας του δημοσίου τομέα αποφάσισε και η ΑΔΕΔΥ.
Πηγή. Τα Νέα
Μέλη της επιτροπή «Κανένα Χρέος» No Debito στην Ιταλία, κατέλαβαν χθες συμβολικά κτήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένδειξη συμπαράστασης στους Έλληνες που πλήττονται από τα δεινά οικονομικά μέτρα λιτότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με το mediagate.gr  παρέδωσαν και επιστολή στον εκπρόσωπο  της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία αναφέρουν ότι η Τρόικα θέλει να επιβάλει νέα, σκληρά μέτρα λιτότητας στους Έλληνες, σε ένα λαό που δεν ευθύνεται για όσα σήμερα συμβαίνουν. «Το αποτέλεσμα είναι βίαιη μείωση των μισθών και των συντάξεων (-22%, με τον κατώτατο μισθό να μειώνεται από 751 ευρώ στα 600), η εξάλειψη των 15.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και η σύνθλιψη του εργατικού δικαίου» γράφουν χαρακτηριστικά. «Οι Έλληνες δε θα παραδοθούν. Πρέπει να γίνει ευρωπαϊκός αγώνας από όλους τους λαούς να μην περάσουν τα μέτρα λιτότητας» αναφέρει στο τέλος της η επιστολή.
Πηγή LifO

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Μαθήματα οικονομίας από την αρχαία Αθήνα

Πηγή: Τα Νέα
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης ο αμερικανός καθηγητής Εντουαρντ Κοέν, ειδικός στην αρχαία ελληνική οικονομία, υπενθυμίζει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής ηλικίας 25 αιώνων
Η μια πορεία διαδέχεται την άλλη στην Πανεπιστημίου. Τα συνθήματα και τα πανό αψηφούν την καταρρακτώδη βροχή. Οι διαδηλωτές φωνάζοντας προσπαθούν να αντισταθούν στα νέα μέτρα που έρχονται. Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, στην καρδιά της Πλατείας Συντάγματος, συναντάμε τον ιστορικό που θεωρείται αυθεντία στην αρχαία αθηναϊκή οικονομία, τον Εντουαρντ Κοέν, που μας υποδέχεται με μια «καλημέρα» στα ελληνικά!
Καταξιωμένος ιστορικός και επιτυχημένος επιχειρηματίας, ήλθε στην Ελλάδα για να παραδώσει μαθήματα οικονομίας βγαλμένα από την ιστορία της αρχαίας Αθήνας - σε διάλεξη στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη - ως καλεσμένος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών υπό τον τίτλο «Οικονομική κρίση! Μαθήματα οικονομίας από την αρχαία Αθήνα».
«Κατάλληλη μέρα για να μιλήσουμε για την οικονομική κρίση» σχολιάζουμε την κατάσταση στους δρόμους. «Κάθε μέρα είναι η κατάλληλη τα τελευταία δυο χρόνια για να μιλήσουμε για την οικονομική κρίση. Ολοι παίρνουμε μαθήματα από τους αρχαίους Αθηναίους, οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και οι Ελληνες. Τα μαθήματα όμως που παίρνουμε από την αρχαία Ελλάδα δεν απευθύνονται τόσο στους Ελληνες όσο στην ανθρωπότητα και γενικά στον ανεπτυγμένο κόσμο» υποστηρίζει ο καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
Τι μπορούμε λοιπόν να μάθουμε από την οικονομία της αρχαίας Αθήνας; «Πρώτα από όλα το πολύ προοδευτικό φορολογικό σύστημα με πολύ έξυπνους μηχανισμούς συλλογής φόρων που μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και από έναν λαό που είναι αποφασισμένος να μην πληρώσει.
Μια λύση είναι λοιπόν να πληρώνουν οι πλούσιοι περισσότερους φόρους και να αναλαμβάνουν την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων. Στην αρχαία Αθήνα οι πλούσιοι καλούνταν να πληρώσουν τα περισσότερα. Οι ασθενέστερες ομάδες πλήρωναν κυρίως τους έμμεσους φόρους, όπως για παράδειγμα τα λιμενικά τέλη......Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική επεξεργασία αρχαίας δραχμής Charis Tsevis

Έκκληση επιστημόνων να συνεχιστεί η χρηματοδότηση προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα

Πηγή Καθημερινή
Με την ευχή να ξεπεράσει η Ελλάδα γρήγορα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και με την επιβεβαίωση ότι η ευρωπαϊκή και διεθνής κοινότητα σέβεται τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην παραγωγή νέας γνώσης, οι εταίροι του ευρωπαϊκού προγράμματος για την ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (EU-CHIC) έδωσαν σήμερα το στίγμα της συνάντησής τους.
Λίγες ώρες μετά τα σοβαρά επεισόδια που έπληξαν ιστορικά και όχι μόνο, κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, οι επιστήμονες εξέφρασαν τον σεβασμό τους, αλλά και την εμπιστοσύνη ότι οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν την κρίση- που δεν είναι μόνον ελληνική- όπως και στο παρελθόν ξεπέρασαν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος EU-CHIC, στο οποίο συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από επιστημονικά ιδρύματα 11 χωρών: τη Σλοβενία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς, στο πρόγραμμα συμμετέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια και αντιπρύτανη Αντ. Μοροπούλου. Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιστημονικής έρευνας........Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Η αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας
















Του Γιάννη Βαρουφάκη οικονομολόγου Παν/μίου Αθηνών
Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε. Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα.......
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Είναι Χρέος μας


Τα ελληνικά προϊόντα έχουν barcode που αρχίζει από 520!
Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2012 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ... στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια. Στροφή στο μικρό ελληνικό μαγαζί, στα ελληνικά τρόφιμα, στο ελληνικό ποτό, στροφή στον Έλληνα παραγωγό, στο ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι. 
Κάθε ευρώ που δίνουμε σε ελληνικά προϊόντα 
ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Eπιπτώσεις των όρων του Νέου Μνημονίου στην Συλλογική Σύμβαση του ΣΕΚΑ


Πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις των όρων του Νέου Μνημονίου στην Συλλογική Σύμβαση του ΣΕΚΑ, αλλά και στις αμοιβές των Συμβασιούχων στα έργα ΕΣΠΑ με αυτεπιστασία

Οι όροι του Μνημονίου 2 για τα εργασιακά αφορούν όπως είναι αναμενόμενο και τη Συλλογική Σύμβαση του ΣΕΚΑ.

Η Συλλογική μας σύμβαση έχει λήξει, αλλά είναι αορίστου διάρκειας ισχύος, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.

Με τις νέες ρυθμίσεις του μνημονίου, προβλέπεται ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις θα έχουν μέγιστη διάρκεια 3 χρόνια. Αν ο χρονικός περιορισμός ισχύει αναδρομικά (το πιθανότερο), η σύμβασή μας κλείνει 3 χρόνια στις 30 Απριλίου. Με την 3μηνη «μετενέργεια» θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι τις 30 Ιουλίου. Μετά για άλλους 3 μήνες θα ισχύει ο κατώτερος μισθός και ορισμένα από τα επιδόματά μας (Μεταπτυχιακού-Διδακτορικού, Γάμου, Παιδιών, Επικινδύνου εργασίας-Εργοταξίου) και αν δεν δεχτεί ο ΣΑΤΕ να υπογράψουμε νέα Σύμβαση, από τις 30 Οκτωβρίου θα ισχύει η Εθνική Γενική Συλλογική της ΓΣΕΕ, με τις περικοπές κατά 22%.

Αν η 3ετής διάρκεια μετράει από τώρα (δύσκολο), τότε η Συλλογική Σύμβαση του ΣΕΚΑ θα λήξει σε ένα έτος από τώρα, οπότε με την 3μηνη μετενέργεια θα λήγει στα τέλη Μαΐου 2013 και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τον ΣΑΤΕ, θα λήγει οριστικά στα τέλη Αυγούστου 2013, οπότε και θα εφαρμόζεται η Εθνική Συλλογική της ΓΣΕΕ.

Αν κάποιος εργάζεται ήδη, με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται να γίνει δυσμενής μετατροπή σύμβασης και να μειωθούν οι αποδοχές του, ακόμα και να πάψει να ισχύει η ΣΣΕ του ΣΕΚΑ. Θα πρέπει να δούμε αν θα συνεχίσει να ισχύει η ρύθμιση της βλαπτικής μεταβολής, ή αν θα παρακαμφθεί με τις ατομικές συμβάσεις.

Καταργώντας τη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ), ουσιαστικά αν οι εργοδότες το θελήσουν, μπορούν να μη δεχτούν ποτέ να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και εμείς οι εργαζόμενοι δεν θα έχουμε κανένα νομικό μέσο να τους επιβάλουμε να δεχτούν την Συλλογική μας σύμβαση. Όπως έχει ήδη φανεί ο ΣΑΤΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας οικειοθελώς. Μόνο τα δυναμικά, αγωνιστικά και ισχυρά σωματεία με μαζικές απεργίες θα μπορούν να πιέσουν τους εργοδότες να δεχτούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Πλέον δεν υφίσταται καμία νομική κάλυψη και επαφίεται στη δύναμη τον εργαζομένων να διαφυλάξουν τη Συλλογική τους Σύμβαση. Μένει να δούμε τι μπορούμε εμείς να κάνουμε.

Τα αντίστοιχα περίπου ισχύουν και για τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟΤ στα έργα ΕΣΠΑ με αυτεπιστασία. Βάσει του νόμου εξαιρούνται οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου από το Ενιαίο Μισθολόγιο. Συνεπώς ισχύει είτε η Συλλογική Σύμβαση της ΠΟΕΙΔΔ, η οποία επίσης παύει να ισχύει όπως και του ΣΕΚΑ, είτε η Εθνική Συλλογική της ΓΣΕΕ, όπως θα περικοπεί.

Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη διατύπωση που θα έχουν οι εφαρμοστικοί του Μνημονίου Νόμοι, ώστε να βεβαιωθούμε για το τι θα ισχύει.
  
Ακολουθούν οι όροι του Μνημονίου 2 για τα εργασιακά:

4  ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
4.1 Διασφάλιση της ταχείας προσαρμογής της αγοράς εργασίας και ενίσχυση των θεσμών της αγοράς εργασίας
Δεδομένου ότι η έκβαση του κοινωνικού διαλόγου για την προώθηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, η Κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την ενθάρρυνση της ταχείας προσαρμογής του κόστους εργασίας ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα με βάση το κόστος, για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, για την ευθυγράμμιση των συνθηκών της εργασίας στις πρώην κρατικές επιχειρήσεις με αυτές του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα και για την ευελιξία των συμφωνιών για τις ώρες εργασίας. Η στρατηγική αυτή πρέπει να στοχεύει στη μείωση του ονομαστικού μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% στο διάστημα 2012-14. Συγχρόνως, η Κυβέρνηση θα προωθήσει την ομαλή διαπραγμάτευση των μισθών στα διάφορα επίπεδα και θα καταπολεμήσει την αδήλωτη εργασία.

Εξαιρετικά νομοθετικά μέτρα για το καθορισμό των μισθών
Πριν την εκταμίευση, υιοθετούνται τα παρακάτω μέτρα:
• Οι ελάχιστοι μισθοί που ορίζονται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΓΣΣΕ) θα μειωθούν κατά 22% σε σύγκριση με το επίπεδο που ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2012. Για τους νέους (ηλικίας κάτω των 25), οι μισθοί που ορίζονται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα μειωθούν κατά 32% χωρίς περιοριστικούς όρους.
• Αναστέλλονται οι διατάξεις του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν αυτόματες αυξήσεις μισθών, περιλαμβανομένων εκείνων περί ωριμάνσεων.

Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα καθορισμού των μισθών
Η Κυβέρνηση θα εργασθεί μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών σε εθνικό επίπεδο. Έως το τέλος Ιούλιου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται στην ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Μέτρα για την ενθάρρυνση της επαναδιαπραγμάτευσης των συλλογικών συμβάσεων
Πριν την εκταμίευση, τροποποιείται η νομοθεσία περί συλλογικών συμβάσεων με σκοπό τη προώθηση της προσαρμογής του συλλογικά διαπραγματευόμενου μισθού και των μη μισθολογικών όρων στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες, σε τακτική και συχνή βάση.
Ο Νόμος 1876/1990 θα τροποποιηθεί ως εξής:
• Συλλογικές συμβάσεις που αφορούν μισθολογικούς και μη μισθολογικούς όρους μπορούν να συναφθούν για μέγιστη διάρκεια 3 ετών. Συμβάσεις που έχουν ήδη συναφθεί για 24 μήνες ή περισσότερο, θα έχουν υπολειπόμενη διάρκεια 1 έτους.
• Συλλογικές συμβάσεις που έχουν λήξει θα παραμείνουν σε ισχύ για μέγιστο χρονικό
διάστημα 3 μηνών. Εάν δεν συναφθεί νέα συμφωνία, μετά το διάστημα αυτό, η αμοιβή θα επανέλθει στο βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων θα συνεχίσουν να ισχύουν, έως ότου αντικατασταθούν από εκείνα της νέας συλλογικής σύμβασης ή των νέων ή τροποποιημένων ατομικών συμβάσεων.

Αυξάνοντας τη δυναμική των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας
• Πριν την εκταμίευση, αναθεωρείται η νομοθεσία ώστε να λαμβάνει χώρα διαιτησία όταν αυτό συμφωνηθεί από εργαζομένους και εργοδότες. Η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει ότι η διαιτησία ισχύει μόνο για το βασικό μισθό και όχι για άλλες αμοιβές, και ότι λαμβάνονται υπόψη μαζί με τις νομικές διαστάσεις, οι οικονομικές και οι χρηματοπιστωτικές.
• Επίσης, έως τον Οκτώβριο του 2012, θα καταρτιστεί μία ανεξάρτητη αξιολόγηση της λειτουργίας της διαιτησίας και της μεσολάβησης, προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες διαιτησίας και μεσολάβησης ώστε να διασφαλιστεί πως οι αποφάσεις της διαιτησίας αντανακλούν επαρκώς τις ανάγκες της μισθολογικής προσαρμογής.
Δεσμεύσεις από το παρελθόν και ειδικοί εργασιακοί όροι
• Πριν την εκταμίευση, καταργούνται οι όροι περί μονιμότητας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ορίζεται ότι λήγουν σε κάποιο όριο ηλικίας ή στη συνταξιοδότηση) που περιλαμβάνονται σε νόμο ή σε συμβάσεις εργασίας.
• Η κυβέρνηση διεξάγει μία αναλογιστική μελέτη των πρώτου πυλώνα συνταξιοδοτικών ταμείων σε εταιρείες όπου οι εισφορές για τα ταμεία αυτά υπερβαίνουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε συγκρίσιμες επιχειρήσεις / βιομηχανίες που καλύπτονται από το ΙΚΑ. Με βάση τη μελέτη αυτή, η Κυβέρνηση μειώνει τις κοινωνικές εισφορές για τις εταιρείες αυτές κατά δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. [ΤΡΙΜ. 3-2012]

Σ.ΕΚ.Α.
Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων
Νικηταρά 8-10, 10678 Αθήνα,

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012
ενάντια στον αποκλεισμό μας από την εργασία με την ολοκλήρωση 60 μηνών προϋπηρεσίας
Συγκέντρωση στις 11:00πμ στη Βουλή και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τη Τρίτη 14/2 ψηφίζεται στη Βουλή επί της αρχής και τη Τετάρτη 15/2 κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο «για την αντιμετώπιση της Βίας στα Γήπεδα», το οποίο στο άρθρο 42 προβλέπει ότι οι αρχαιολόγοι δεν θα μπορούν να εργαστούν ποτέ ξανά μετά την συμπλήρωση 5 ετών απασχόλησης, στερώντας μας ακόμα και τη δυνατότητα να κάνουμε αίτηση στις όποιες θέσεις προκηρυχθούν («Συμβάσεις εργασίας … απαγορεύεται …να υπερβαίνουν τα πέντε (5) έτη σε συνολικό χρόνο διάρκειας της απασχόλησης»). Πρόκειται για έναν παράλογο αποκλεισμό από το δικαίωμα στην εργασία.
Έως τώρα αποκλειόμασταν από τις προκηρύξεις και από την εργασία, μόλις συμπληρώναμε 24 μήνες εργαζόμενοι, κατ’ εφαρμογή των περιορισμών του π.δ. 164/2004. Απέναντι σε αυτό το μείζον ζήτημα, το Υπουργείο Πολιτισμού δήλωνε ότι αναγνωρίζει τον παραλογισμό του να εκδιώκεται το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, δυσχεραίνοντας και τη λειτουργία της ίδιας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τελικά όμως ως λύση πρότεινε το να επεκταθεί ο περιορισμός από τους 24 στους 60 μήνες. Ο Υπουργός παρουσίασε διάφορες ανυπόστατες δικαιολογίες και επέρριψε την ευθύνη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (πρώην ΥΠΕΣ). Στην πραγματικότητα όμως, αντί να επιλύεται το πρόβλημα, μετατίθεται για το εγγύς μέλλον, παρατείνοντας την αγωνία των αρχαιολόγων και των εργαζομένων στον πολιτισμό.
Σαν να μην έφτανε ο 5ετής περιορισμός στην εργασία που νομοθετείται, σε πολυνομοσχέδιο για τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται ότι τους αρχαιολόγους που θα εργάζονται στις σωστικές ανασκαφές στα Μεγάλα Ιδιωτικά Έργα δεν θα τους επιλέγει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως γίνεται έως σήμερα, αλλά οι ιδιώτες κατασκευαστές. Με τον τρόπο αυτό παραχωρείται μέρος του ελέγχου των σωστικών ανασκαφών στους ιδιώτες εργολάβους και οι αρχαιολόγοι εγκαταλείπονται έρμαια στις πιέσεις και τις ορέξεις τους.
Δεν πρέπει να παραβλεφθεί και η γενικότερη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται με το Μνημόνιο 2 και τη δανειακή σύμβαση. Εξαθλιώνονται οι ζωές μας, ανατρέπονται εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών και καθιερώνονται μισθοί πείνας για τους εργαζομένους. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, όπως του Σ.ΕΚ.Α., τις οποίες προσπαθούν να καταργήσουν, προβλέποντας την άμεση λήξη τους και απαγορεύοντας τη μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Θύμα της γενικευμένης αντιλαϊκής επίθεσης είναι και ο πολιτισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων αντιτάσσεται:
- στο νέο 5ετή περιορισμό στην εργασία των αρχαιολόγων,
- στην παραχώρηση του ελέγχου της πολιτισμικής κληρονομιάς στα συμφέροντα των κατασκευαστών,
- στην ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων,
- στην περικοπή σε μισθούς, συντάξεις, δώρα και
- στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
και προκηρύσσει 24ωρη απεργία τη Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 με συγκέντρωση στις 11:00πμ στη Βουλή στην Αθήνα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη.

Απαιτούμε:
•   την απόσυρση του όρου του 5ετούς περιορισμού που προβλέπει το άρθρο 42 του νομοσχεδίου «για την αντιμετώπιση της Βίας στα Γήπεδα», που δεν μας επιτρέπει να εργαστούμε ποτέ ξανά μετά την συμπλήρωσή του
•    την απόσυρση του άρθρου 8, του κεφ. Γ, του πολυνομοσχεδίου για τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», που προβλέπει την επιλογή του αρχαιολογικού προσωπικού στις σωστικές ανασκαφές από τους ιδιώτες κατασκευαστές
•    τη διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων, την προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την εξασφάλιση αξιοπρεπών αποδοχών χωρίς εκχωρήσεις
•     την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην εργασία
•     μόνιμη και σταθερή εργασία
•     ο Πολιτισμός να είναι κοινωνικό αγαθό για τους πολίτες και όχι εμπόρευμα για τους εργολάβους


Για το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α.

Ο Πρόεδρος                                                    H Γραμματέας
 Κουτής Παναγιώτης                                        Ζυγούρη Βασιλική

ΑΞΙΟΤΙΜΕ "ΚΥΡΙΕ" ΠΑΠΑΔΗΜΟ... ΕΙΠΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΙ ΑΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ... ΒΡΕ ΗΛΙΘΙΕ ΓΡΑΦΙΟΚΡΑΤΗ ΑΝΘΡΩΠΕ....ΞΕΚΟΜΜΕΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΡΓΙΟΝΕΤΑ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ,ΤΙ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΙΣ? 1.ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΕΝΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ?? 2.ΒΟΔΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΕΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ?? 4.ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ... ΕΝΩ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΕΝΕΙ ΑΠΟΥΛΗΤΟ??? 5.ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ??? 6.ΚΑΣΕΡΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΝΩ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΦΕΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ??? 7. ΦΑΣΟΛΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ,ΚΙΝΑΣ Η ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΟΤΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ??? 8.ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΕΝΩ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΙΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ??? 9.Η ΜΗΠΩΣ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΤΟ 80 % ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ???ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΙΟΝΙΟ,ΚΡΗΤΗ,ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΓΑΖΕΙΣ
Μ.Δ.

 

Στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες Κρητικοί κόντρα στο νέο μνημόνιο - Κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης. Επεισόδια. 
Ο αγώνας συνεχίζεται, από αύριο θα είμαστε συνεχώς στους δρόμους, ώστε - ακόμη κι αν ψηφιστούν τα μέτρα - να μην εφαρμοστούν.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

Η Αθήνα φλέγεται και αυτοί κάνουν προεκλογικές ομιλίες

Δείτε τι γίνεται ζωντανά στο Σύνταγμα τώρα

 - Βίντεο με την αληθινή εικόνα στο κέντρο και όχι όπως δεν τη μετάδωσαν τα κανάλια
- 8:14. Ξεκινάει η πορεία τώρα στο Ηράκλειο
-Λαοθάλασσα στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο
Όλοι στο κέντρο τώρα

-Πολλά χημικά στο σύνταγμα. Το πλήθος διαλύθηκε και ξανασυντάσσεται. Ο Θεοδωράκης αρνείται να φύγει από το σύνταγμα. Κρατάτε γερά παιδιά!!!
Σύνταγμα live

-Μίκης Θεοδωράκης, Μανώλης Γλέζος στο πλευρό των διαδηλωτών

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της συγκέντρωσης στο σύνταγμα στις 12/2/2012!!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 






Διαβάστε για τα πραγματικά γεγονότα εδώ

Τελευταία ευκαιρία


Γιάνης Βαρουφάκης του Γιάννη Βαρουφάκη οικονομολόγου του Παν/μίου Αθηνών
Άλλη μια φορά, τα «μέσα ενημέρωσης», τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, στενάζουν πάνω από το λάθος ερώτημα. Το ερώτημα δεν είναι αν θα συμφωνηθεί η νέα δανειακή σύμβαση Ελλάδας-τρόικας. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν (κι όχι εάν) δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί η αποτυχία της.
Το ότι θα αποτύχει είναι δεδομένο. Με την ήδη αποτελματωμένη (εδώ και πολλούς μήνες) βιομηχανική παραγωγή να μειώνεται κατά 11,3% σε έναν μόνο μήνα (Δεκέμβριο), τα δημόσια έσοδα να κατρακυλούν κατά 18% τον επόμενο μήνα (Ιανουάριο), και την ανεργία να πετάει στο 20,9% (από 18.2% τον αμέσως προηγούμενο μήνα), το «πλάνο» του Μνημονίου Νο.2 βρίσκεται ήδη νοκ άουτ στο καναβάτσο της ζωής. Μόνο η ελληνική κυβέρνηση προσποιείται ότι είναι όρθιο. (Μην ξεχνάμε ότι ήταν ένα «πλάνο» που βασίστηκε στην υπόθεση ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2012 η οικονομία θα έχει ήδη σταθεροποιηθεί.)
Οπότε, ας περάσουμε χωρίς χρονοτριβή στο ερώτημα που δεν έχουμε το δικαίωμα να αγνοούμε: Τι θα γίνει όταν η αποτυχία της νέας σύμβασης γίνει το ίδιο ξεκάθαρη με εκείνη της πρώτης (του Μνημονίου Νο.1); Ας πάρουμε τα τρία σενάρια που θέτουν υποψηφιότητα αυτές τις μέρες στον διεθνή τύπο: Το πρώτο είναι να υπάρξει νέο κούρεμα (αυτή την φορά των δανείων που έχουμε πάρει από την τρόικα) συν νέα δάνεια από την... τρόικα. Το δεύτερο είναι να εξαναγκαστεί η Ελλάδα να εξέλθει από το ευρώ. Το τρίτο είναι να αφήσουν το ελληνικό δημόσιο να πτωχεύσει εντός του ευρώ.
Ας τα πάρουμε ένα-ένα..............
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Πηγή: Protagon.gr

Ενωμενοι σαν μια γροθιά

Ολοι πρέπει να είμαστε ενωμενοι σαν μια γροθιά χωρις πολιτικές και ιδεολογικες διαφορές εκείνο που σήμερα ειναι το σημαντικοτερο ειναι η Ελλαδα μας η πατρίδα μας να μείνει όρθια.
Τα γεγονοτα των αμεσως επόμενων ωρών και ημερών θα ειναι καθοριστικά για πολλα χρόνια.
Μας έσυραν με τον βιαιοτερο τρόπο σε ενα συστημα προσαρμογης που θεωρούν οτι ειναι το σωστο, πραγμα που εως σήμερα δεν εχει αποδειχθεί αλλα εντελώς το αντίθετο χωρις να λαβουν υποψη τους ανθρωπινες ψυχες.
Πρεπει να κρατησουμε την ψυχραιμια μας και να αντιμετωπίσουμε τα επερχομενα γεγονοτα με συνεση λογική και πανω απο ολα ομοψυχια.
Σε μια διαλυμμενη χώρα δεν χωρανε πουθενα οι κομματικες αντιπαραθεσεις του τιποτε. Οταν κινδυνευει η πατριδα ενα λαβαρο μονο υψώνεται και αυτο ειναι η σημαια μας και η τιμη μας σαν εθνος.
Σαν λαός εχουμε περασει και εχουμε αντέξει πολλά από ξεπουλημενους πολιτικους, ταπεινωσεις, εξυβρύσεις,μειοδοσιες ψεμματα και ασφαλώς ολα αυτα τα κτήνη ειναι τελειωμενα.
Εκεινο που δεν μας εχουν δωσει να καταλαβουμε οι "φιλοι" μας ευρωπαίοι είναι, γιατι ζητούν τόσα πολλα μεσα σε τοσο λίγο χρόνο την στιγμη που γνωρίζουν καλα ότι οι οποιες μεταρύθμίσεις αυτου τύπου οπου εφαρμόστηκαν χρειαστηκαν δεκαετιες. Γιατι σε εμας αυτή η βιαιοτητα; Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις μας από το χρέος; ασφαλώς είναι γελοίο κατι τετοιο οποιος το ισχυριστεί. Δεν μπορουν να μας δωσουν τον απαιτούμενο χρόνο να προσαρμόσθεί η κοινωνία σε νέες μεταρυθμίσεις εξυπηρετωντας το χρέος μας και παραλληλα να αναπτύσεται και η πραγματική οικονομία που θα αποπληρώνει και θα εξυπηρετεί τις οφειλές με ενα πρόγραμμα λιτοτητας και ενα συστημα κοινωνικης δικαιοσυνης; Νομίζω ότι αυτη η βιαιότητα προσαρμογης και η μη υπαρξη χρονικων περιθωριων έχει άλλους σκοπούς που εκ των προτερων γνωριζουν οτι δεν θα τα καταφερνε κανείς κατω από τετοιες συνθηκες.
Το δντ είναι στην Γουατεμαλα από το 1984!!!και εν ετει 2012 έχει ανάπτυξη 4% και αυτη σε λίγους με υποσιτισμό του 50% του λαού και με παιδια με νοητικη καθυστερηση κατω των 5 ετων!!!
Αν ειναι αυτος ο σκοπος τους τοτε ναι να πουμε όλοι ενα βροντερο οχι σε ολα και να τραβηξουμε τον δικο μας γολγοθα.
Σε οτι αφορα τα περι επιτροπείας ας το βγαλουν παντελώς από το μυαλο τους εδω ειναι Ελλαδα και τα μαρμαρα της δεν πιανουν κακια σκουριά γιατι την ξεριζώνει και την ξεπατωνει ο περηφανος λαος της.

Απάντηση Αναγνώστη στο διάγγελμα Παπαδήμου