Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Το PSI κόβει συντάξεις κλείνει σχολές, νοσοκομεία και μουσεία!

Νέα δεδομένα διαμορφώνουν οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις δραματικές επιπτώσεις του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. Πρόκειται για μια απεχθή συμφωνία, σε βάρος του ελληνικού λαού η οποία καταδικάζει την οικονομία σε χρόνια ύφεση και καθιστά ακόμα περισσότερο απεχθές και μη νομιμοποιημένο το ελληνικό χρέος αφού στο σύνολό του δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Κάτι που είναι σε πλήρη γνώση κι έγινε με τις οδηγίες των πιστωτών, του ΔΝΤ και της ΕΕ που έχουν επιβάλει αυτή την ολέθρια πολιτική.

Επιπλέον, η απόφαση δημιουργίας ειδικού λογαριασμού από τον οποίο θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα οι πιστωτές υπογραμμίζει τις δραματικές αλλαγές που σηματοδοτεί το κούρεμα των ομολόγων για τις κοινωνικές ανάγκες. Επομένως, πρέπει εδώ και τώρα να απορριφθεί από τις κοινωνικές οργανώσεις. Το PSI πρέπει να καταδικασθεί κι η δανειακή σύμβαση να καταγγελθεί επειδή:

•    Επιβλήθηκε από μια δοτή κυβέρνηση η οποία δεν έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση και διορίστηκε, κατ’ απαράδεκτο τρόπο, από την Μέρκελ και τον Σαρκοζύ.

•    Συνοδεύεται από συντριβή των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων (μειώσεις μισθών – συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικοποιήσεις, έκρηξη της ανεργίας, κ.α.)

•    Δεν μειώνει αλλά αυξάνει το δημόσιο χρέος κατά 69 δισ. Διαγράφουν μεν 105 δισ. ευρώ αλλά θα επιβαρυνθούμε, με βάση ό,τι συμφωνήθηκε που μένει να επιβεβαιωθεί, με 174 δισ. (109 από ευρωζώνη, 28 από ΔΝΤ και 37 υπόλοιπο από πρώτο δάνειο).

•    Επειδή αυξάνει το δημόσιο χρέος, και παρότι ευθύνεται για την 5η χρεοκοπία στην ιστορία του ελληνικού κράτους, καθιστά θέμα χρόνου μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους, μια νέα χρεοκοπία.

•    Το πέρασμα των ομολόγων στο δίκαιο Αγγλίας – Λουξεμβούργου, η παραίτηση από την ασυλία και η περίφημη task force προκαλούν την απώλεια εθνικής ανεξαρτησίας και την αποικιοποίηση της Ελλάδας.

•    Αλλάζει τον χαρακτήρα του δημόσιου χρέους, που από ιδιωτικό γίνεται δημόσιο μια και κατά τα δύο τρίτα θα κατέχεται από τα κράτη της ευρωζώνης, το ΔΝΤ και ΕΚΤ, προκαλώντας μεγαλύτερες δουλείες.

•    Προκαλεί τεράστιο, άμεσο οικονομικό βάρος στην κοινωνία, λόγω των αυθαίρετης απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδας να μετατρέψει ακόμη κι εντός του 2012 καταθέσεις ΝΠΔΔ σε ομόλογα, για να αυξηθεί η «εθελοντική συμμετοχή». Από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ζημιώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία 12 δισ. (από 24 δισ. περίπου) τα Πανεπιστήμια 87 εκ. ευρώ (από 120 έμειναν 33), τα ΤΕΙ 100 εκ. (50 από 150), το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων 21 εκ. (9 από 30), το νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι 1,3 εκ. ευρώ (575.000 ευρώ έμειναν από 1,9 εκ. ευρώ), το ΤΕΕ 2 εκ. ευρώ (850.000 από 2,8 εκ. ευρώ), κοκ. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις απειλείται ακόμη και η μισθοδοσία λόγω του PSI!

•    Τέλος, κλείνει τον δρόμο του εσωτερικού δανεισμού, προς όφελος των τραπεζών καθώς δεν αποζημιώνει ούτε στο ελάχιστο τους 11.000 ομολογιούχους – φυσικά πρόσωπα, που υπέστησαν σοβαρές απώλειες κι οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στα χαμηλά εισοδήματα.

•    Την ίδια ώρα το ομόλογο της Goldman Sachs, ύψους 5 δισ., δεν εντάχθηκε στην ανταλλαγή, επιβραβεύοντας έτσι την πίστωση μέσω παραγώγων που συγκαλύπτει τις επιβαρύνσεις. Με εξ ίσου προκλητικό τρόπο οι ελληνικές τράπεζες, διαθέτοντας ομόλογα αξίας περίπου 50 δις. ευρώ, θα ωφεληθούν από το νέο δάνειο υπό την μορφή αποζημίωσης για τις απώλειες από το PSI και ανακεφαλαιοποίησης τους, 50 δις. ευρώ!

Όλα τα παραπάνω γεγονότα (σε συνδυασμό επίσης με ότι η Τράπεζα της Ελλάδας ακόμη κι εντός του 2012 μετέτρεπε υποχρεωτικούς λογαριασμούς ΝΠΔΔ σε ομολογιακές καταθέσεις για να διευρύνει έτσι την εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής) καθιστούν θέμα απόλυτης προτεραιότητας το άνοιγμα των βιβλίων του δημόσιου χρέους. Πλέον γίνεται εμφανές ότι όχι μόνο η αύξηση του χρέους αλλά ακόμη και η πρόσφατη αναδιάρθρωση του ήταν προϊόν ποινικά κολάσιμων ενεργειών με πρωτεργάτες το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας. Η πολιτική ευθύνη φυσικά βαρύνει την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου η οποία μαζί με τα κόμματα των μνημονίων επικαλείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να συντρίβει εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, ενώ η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και η διάλυση του κοινωνικού κράτους αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την άρνηση και διαγραφή του χρέους σε συνδυασμό με τον λογιστικό του έλεγχο.

 Η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις υπογραμμίζει:

   Την ανάγκη σύστασης διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου από ανεξάρτητους επιστήμονες και αγωνιστές με σκοπό να αποκαλύψει τον επαχθή και παράνομο χαρακτήρα του χρέους.

    Τη σημασία που έχει να ακυρωθεί με τους αγώνες μας η νέα δανειακή σύμβαση που συνοδεύει το δεύτερο δάνειο και μετατρέπει την Ελλάδα σε κράτος – παρία των πιστωτών.

    Την προτεραιότητα της λαϊκής δραστηριοποίησης και κοινωνικής πάλης ενάντια στο δημόσιο χρέος, με το αίτημα «δεν χρωστάμε – δεν πουλάμε – δεν πληρώνουμε».

    Τη σημασία που έχει η ανατροπή της πολιτικής της φτωχοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών κάτω από ανυποχώρητους και ανεξάρτητους κοινωνικούς αγώνες. 

Ακύρωση της δανειακής σύμβασης – Λογιστικός έλεγχος –

Παύση πληρωμών και διαγραφή του δημόσιου χρέους τώρα!

Η ΞΥΛΙΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ


Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Τα αποκαλυπτήρια της Μεγάλης Επιγραφής της Γόρτυνας

Το σημαντικό επιγραφικό μνημείο κοσμεί πλέον το ελληνικό κοινοβούλιο


Σε ένα άκρως συγκινητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκαν σε ειδική τελετή, στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, τα αποκαλυπτήρια του αντιγράφου της Μεγάλης Επιγραφής της Γόρτυνας, ενός από τα σημαντικότερα ελληνικά επιγραφικά μνημεία, που αποτελεί δωρεά της Νομαρχίας της ιταλικής Περιφέρειας του Τρέντο στο Κοινοβούλιο. Η Επιγραφή εντοιχίστηκε σε κοιλότητα του τοιχώματος έξω από την αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά την παρουσίαση του έργου ανέφερε ότι «η Μεγάλη Επιγραφή της Γόρτυνας, η οποία ανακαλύφθηκε το 1884 στην αρχαία Γόρτυνα της Κρήτης από τον Ιταλό αρχαιολόγο Φεντερίκο Άλμπερ, αποτελεί την πρώτη κωδικοποίηση νομικού κειμένου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, συντεταγμένου στην ελληνική γλώσσα.

»Το σημαντικό αυτό μνημείο του αρχαίου –και ταυτόχρονα του ευρωπαϊκού– νομικού πολιτισμού αποτελεί πολύτιμη πηγή γνώσης για τις αρχές δικαίου, τον τρόπο νομοθετικής ρύθμισης των ιδιωτικών έννομων σχέσεων, τη μορφή της πολιτειακής οργάνωσης και την έννοια της δικαιοσύνης, στην ισχυρή περιοχή της δωρικής Κρήτης τη χρονική περίοδο από τον 7ο έως και τον 4ο αιώνα π.Χ.», επισήμανε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

«Η Βουλή των Ελλήνων, τόνισε ο κ. Πετσάλνικος, αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία της αρχαιότερης σωζόμενης πηγής δικαίου στον ευρωπαϊκό χώρο, με μεγάλη χαρά δέχθηκε τη δωρεά, εκ μέρους της επαρχίας του Τρέντο της Ιταλίας, του αντιγράφου της Επιγραφής, προκειμένου να κοσμήσει τον κατεξοχήν χώρο της νομοθετικής παραγωγής και λειτουργίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Ο Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη τους συντελεστές της πρωτοβουλίας και υπογράμμισε τη σημασία των παραδοσιακά άριστων και διαχρονικά στενών πολιτισμικών σχέσεων ανάμεσα στον ελληνικό και τον ιταλικό λαό. «Θεωρώ πολύ σημαντικό, σημείωσε, να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις αυτές για το καλό και των δύο λαών, για το καλό της Ευρώπης».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος κατά την παρουσίαση του έργου «Το σημαντικό αυτό μνημείο του αρχαίου –και ταυτόχρονα του ευρωπαϊκού– νομικού πολιτισμού αποτελεί πολύτιμη πηγή γνώσης για τις αρχές δικαίου, τον τρόπο νομοθετικής ρύθμισης των ιδιωτικών έννομων σχέσεων, τη μορφή της πολιτειακής οργάνωσης και την έννοια της δικαιοσύνης, στην ισχυρή περιοχή της δωρικής Κρήτης τη χρονική περίοδο από τον 7ο έως και τον 4ο αιώνα π.Χ.». Και συνεχάρη τους συντελεστές της πρωτοβουλίας εστιάζοντας στην σημασία των παραδοσιακά άριστων και διαχρονικά στενών πολιτισμικών σχέσεων ανάμεσα στον ελληνικό και τον ιταλικό λαό. 

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Συγκέντρωση των εκτάκτων αρχαιολόγων έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου


Σε Εικοσιτετράωρη απεργία προχώρησαν την Τρίτη 27/3, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, αντιδρώντας στη ρύθμιση για επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, που εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη «Βελτίωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι έκτακτοι αρχαιολόγοι που δαστηριοποιούνται στην Κρήτη πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.  Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συνάδελφοι και άλλων ειδικοτήτων αλλά και μόνιμοι αρχαιολόγοι μετά από τη δίωρη στάση εργασίας που εξήγγειλε το τοπικό παράρτημα του ΣΕΑ.

Το άρθρο Γ' του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, προβλέπει ότι η επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού θα πραγματοποιείται από τον κύριο του έργου, διαδικασία, η οποία μέχρι σήμερα, και λόγω της ιδιαίτερης μεταχείρισης που χρήζουν τα μνημεία, διεξαγόταν από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Η ρύθμιση αυτή αντιβαίνει στις διατάξεις του ισχύοντος Αρχαιολογικού Νόμου, σύμφωνα με τον οποίο το προσωπικό των αρχαιολογικών έργων προσλαμβάνεται καθ' υπόδειξη των Εφορειών Αρχαιοτήτων με βάση την κατάρτιση, την εμπειρία και τη γνώση της υπό έρευνα περιοχής. Καθώς, η επιλογή του προσωπικού δεν θα αποτελεί πλέον -παρά μόνο τυπικά- μέρος του έργου της ιθύνουσας υπηρεσίας ένα μερίδιο του ελέγχου του αρχαιολογικού έργου εκχωρείται στις κατασκευάστριες εταιρείες. Επιπροσθέτως, προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις, σε περιπτώσεις όπως καθυστερήσεις χρονοδιαγραμμάτων και εκθέσεων, καταστροφών αρχαιοτήτων κλπ., οι οποίες βαραίνουν κατά κύριο λόγο το επιστημονικό προσωπικό, ακόμη και με υπαιτιότητα του Κυρίου του Έργου. Με αυτόν τον τρόπο, αποδεσμεύεται το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και εξισώνεται με τον Κύριο του Έργου, των οποίων ασφαλώς τα κίνητρα και ο ρόλος δεν ταυτίζονται.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων διεκδικεί η πρόσληψη του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού να υποδεικνύεται, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, από τον αρμόδιο Δημόσιο φορέα, με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, προς τον κύριο του έργου.
Ζητά την άμεση απόσυρση των επικίνδυνων για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διατάξεων και τη διενέργεια των ανασκαφών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία βάσει του Συντάγματος οφείλει να Προστατεύει, να Αναδεικνύει και να διαφυλάττει την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Οι Έκτακτοι Αρχαιολογοι της Κρήτης απεργούν και αντιστέκονται στο αρχαιοκτόνο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

Μας αφορά όλους.  
Με το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο τίθεται σε κίνδυνο η διαφύλαξη των αρχαίων μνημείων της χώρας και απαξιώνεται το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Καλούμε τους συναδέλφους όλων των κλάδων στην Συγκέντρωση έξω από το Μουσείο Ηρακλείου (πλευρά Πλατείας Ελευθερίας). στις 11 π.μ. 

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ο προϊστορικός οικισμός στο Kουκονήσι Λήμνου


Στις προϊστορικές θέσεις του αρχαιολογικού χάρτη του Αιγαίου προστέθηκε το 1992 το Κουκονήσι Λήμνου, μία μικρή νησίδα στον μυχό του κόλπου του Μούδρου, πολύ κοντά στο ομώνυμο σημερινό χωριό. Τον Σεπτέμβριο του 1999 ύστερα από χωροσκοπήσεις (survey) διενεργήθηκε για πρώτη φορά ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα (Τομή 1, στο χαμηλότερο ανατολικό τμήμα της νησίδας) από τον γράφοντα σε συνεργασία με την Κ’ ΕΠΚΑ

Από το 1994 άρχισαν συστηματικές ανασκαφές (Τομή 2, στο υψηλότερο βορειοανατολικό πλάτωμα, το επoνομαζόμενο Κούκονος), αφού πρώτα το έργο εντάχθηκε στα ερευνητικά προγράμματα της Ακαδημίας Αθηνών με τίτλο «Έρευνα στον προϊστορικό οικισμό Κουκονήσι Λήμνου». Έκτοτε οι συστηματικές ανασκαφές, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα υπό τη διεύθυνση του γράφοντος, καταδείχνουν ολοένα και σαφέστερα τη μεγάλη αρχαιολογική σημασία της νησίδας, η οποία, ως λιμένιος, φύσει ασφαλής οικισμός, γνώρισε εξαιρετική άνθηση κατά την Πρώιμη, Μέση και Ύστερη Χαλκοκρατία, για δύο περίπου χιλιετίες (3200/3000 π.Χ.-12ος αι. π.Χ.), με ικανά μεσοελλαδικά, μινωικά και, στη συνέχεια, μυκηναϊκά στοιχεία, ενώ σκόρπια κεραμικά ευρήματα τεκμηριώνουν τη φθίνουσα κατοίκησή της μέχρι τουλάχιστον τους Πρωτογεωμετρικούς και Αρχαϊκούς χρόνους.
Του Χρήστου Μπουλώτη
Δείτε όλο το άρθρο

Μίζες 432.000 ευρώ το χρόνο προς ενίσχυση των βουλευτών

Στο Ταμείο των υπαλλήλων της Βουλής φαίνεται ότι καταλήγει εδώ και χρόνια, ένα μέρος της κρατικής επιχορήγησης, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Πρώτο Θέμα".
Πιο αναλυτικά, το προνομιούχο προσωπικό της Βουλής φαίνεται ότι καρπώνεται περίπου 26.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.
Με ποιο τρόπο συμβαίνει αυτό; Εντός του κτιρίου της Βουλής λειτουργεί εδώ και 28 χρόνια υποκατάστηµα της Εθνικής Τράπεζας.
Πρόκειται για έναν χώρο περίπου 30 τ.µ., στα οποία εργάζονται τραπεζικοί υπάλληλοι για την εξυπηρέτηση των βουλευτών, των συνεργατών τους και των υπαλλήλων της Βουλής.
Έξω από την τράπεζα έχουν τοποθετηθεί δυο µηχανήµατα αυτόµατης ανάληψης (ATM). Από το 2008 η Εθνική καταβάλλει µίσθωµα για να χρησιµοποιεί αυτό τον χώρο εντός της Βουλής, στον οποίο οι εθνοπατέρες και όσοι εργάζονται στο κτίριο κάνουν τις συναλλαγές τους γρήγορα, χωρίς να συνωστίζονται σε ουρές.
Το ενοίκιο που πληρώνει η Εθνική Τράπεζα για τα 30 τ.μ. είναι 26.000 ευρώ τον µήνα ή, αλλιώς, 312.000 ευρώ τον χρόνο.
Το σκανδαλώδες βέβαια της υπόθεσης είναι ότι τα ενοίκια που καταβάλλει η Εθνική Τράπεζα για τη λειτουργία του µικρού υποκαταστήµατος εντός του ιστορικού κτιρίου κατευθύνονται και αυτά στο Ταµείο Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής.
Στις τσέπες των βουλευτών μισθώματα από ΕΛ.ΤΑ. και Ολυµπιακή
Το υποκατάστηµα των Ελληνικών Ταχυδροµείων βρίσκεται δεξιά του µεγάλου χολ, το οποίο διασχίζει κανείς εάν εισέλθει από την είσοδο που βρίσκεται απέναντι από τον Εθνικό Κήπο στο κτίριο της Βουλής.
Πρόκειται για την πολυσύχναστη είσοδο στο εξωτερικό µέρος της Βουλής, όπου βρίσκονται οι κάµερες των τηλεοπτικών συνεργείων και γίνονται οι δηλώσεις των πολιτικών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το µηνιαίο µίσθωµα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ.
Το γραφείο της Ολυµπιακής Αεροπορίας βρισκόταν στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής, πρόσφατα όµως µετακόµισε σε κτίριο επί της οδού Σέκερη.
Το µίσθωµα ανέρχεται επίσης σε 4.000 ευρώ, ενώ για όσους αναρωτιούνται για τη χρησιµότητα του γραφείου η απάντηση είναι απλή: εξυπηρετούνται οι βουλευτές της επαρχίας που δικαιούνται δωρεάν εισιτήρια.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το υψηλό κομπόδεμα απ’ όλες αυτές τις εθελοντικές εισφορές χρησιµοποιείται για να λαµβάνουν οι υπάλληλοι ένα δεύτερο εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότησή τους. Δηλαδή, πέραν αυτού που παίρνουν από το ασφαλιστικό τους ταµείο, λαµβάνουν και δεύτερο "ειδικό βοήθηµα" από το ΤΑΥΒ.
Πηγή

Αφαίμαξη στα αποθεματικά ταμείων, οργανισμών Δημοσίου, ΑΕΙ/ΤΕΙ

Αφαίμαξη στα διαθέσιμα και αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων, ΑΕΙ/ΤΕΙ, ΤΑΠΑ, ΟΕΚ  και άλλων οργανισμών δημόσιου χαρακτήρα, που μειώθηκαν σε ποσοστά που ξεπερνούν ακόμα και το 70%, μετά το λεγόμενο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις ενημερώσεις που στέλνει τις τελευταίες μέρες προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και διαφόρων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου η Διεύθυνση Εργασιών του Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδας, για την πορεία των υποχρεωτικών καταθέσεων του κάθε φορέα στην τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Δημόσιων Οργανισμών ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες διοικήσεις ότι από το σύνολο των κονδυλίων που είχαν καταθέσει μέχρι τις 12 του Μάρτη στην τράπεζα έχει μείνει μόνο το 30%. Τα υπόλοιπα ποσά είτε εξανεμίστηκαν οριστικά μέσα από τη διαγραφή που επήλθε με το «κούρεμα», είτε είναι ποσά που μπορούν να αναληφθούν έχοντας ορίζοντα το ...2042!!! 

Η ενημέρωση που κάνει προς τους φορείς η Τράπεζα της Ελλάδας περιέχει τρεις αριθμούς - ποσά.

Πρώτον, το ύψος των κονδυλίων που είχε καταθέσει ο κάθε οργανισμός, μαζί με τους όποιους τόκους δικαιούνταν μέχρι και τις 9 του Μάρτη.

Δεύτερον, το πώς διαμορφώνεται θεωρητικά το παραπάνω ποσό μετά το «κούρεμα», που έγινε στις 12 του Μάρτη. Στο «κούρεμα» συμμετέχει το 80% των καταθέσεων που είναι τοποθετημένες σε ομόλογα του Δημοσίου, ενώ εξαιρείται το 20% που είναι τοποθετημένα σε έντοκα γραμμάτια. Αρα, το «κούρεμα» του 53,5% που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα γίνεται στο 80% της κατάθεσης του κάθε φορέα. Το πρόβλημα είναι ότι τα ποσά που μένουν μετά από αυτή τη λεηλασία, η κυβέρνηση τα μετατρέπει αυτόματα σε νέα ομόλογα, τα οποία ακόμα και ο κάτοχός τους μπορεί να εξαργυρώσει το χρόνο της λήξης τους. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η λήξη των νέων ομολόγων εκτείνεται μέχρι ...και το 2042. Στο ενημερωτικό σημείωμα το ποσό αυτό χαρακτηρίζεται «ονομαστική αξία» και εμφανίζεται μειωμένο κατά 37,2% από την αρχική κατάθεση.

Τρίτον, οι φορείς ενημερώνονται για το ποσό που θα μπορούσαν να έχουν στη διάθεσή τους αν χρειαστεί να καλύψουν αυτή την περίοδο κάποιες ανάγκες της λειτουργίας τους. Το ποσό αυτό που με όρους χρηματιστηριακού τζόγου ονομάζουν «τρέχουσα αξία» προβλέπει απαξίωση της κατάθεσης των φορέων σε ποσοστό 70%!!!

Οι αναλογίες των αριθμών - ποσών είναι για όλους τους «πελάτες» οι ίδιες. Με αυτή την έννοια αν η αρχική κατάθεση θεωρήσουμε ότι την παραμονή του «κουρέματος» ήταν 100 ευρώ, έναντι αυτού του ποσού μπορεί ο ενδιαφερόμενος να περιμένει να εισπράξει 62,7 ευρώ σε δόσεις μέχρι το 2042, ή να αποδεχθεί ότι εισπράττει σήμερα 30,5 ευρώ. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος επένδυσε σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών ταμείων, οργανισμών δημοσίου χαρακτήρα, ιδρυμάτων κλπ. Κατόπιν τα ποσά που «επενδύθηκαν» σε ομόλογα «κουρεύτηκαν» κι αυτά, κατά τη διαδικασία του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (το γνωστό PSI). Στο 70% αποκαλύπτεται ότι είναι οι απώλειες μόνο από τις υποχρεωτικές καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας
Η εν λόγω διαδικασία προχώρησε αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση  των αρμόδιων φορέων που είδαν ξαφνικά τα αποθεματικά τους να εξαφανίζονται.

Η μείωση των αποθεματικών θα αποτελέσει το πρόσχημα για την καινούρια μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, θα γίνει αφορμή για ενισχυθεί ακόμα παραπέρα η εμπορευματοποίηση της Υγείας, θα αξιοποιηθεί για να καταργηθούν διάφορα κονδύλια κοινωνικής στήριξης για τους εργαζόμενους, θα γίνει αφορμή να καταργηθούν φορείς, να κλείσουν πανεπιστημιακά ιδρύματα, να απολυθούν εργαζόμενοι.

Ενδεικτικά δείτε στα παρακάτω links τις μειώσεις που υπέστησαν στα αποθεματικά τους διάφοροι οργανισμοί


Καταγγελία πρυτάνεων για "χέρι" στα αποθεματικά των ΑΕΙ

Διαμαρτυρίες από τους πρυτάνεις για το ζήτημα των αποθεματικών που επενδύθηκαν σε ομόλογα του Δημοσίου. Ζητούν άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών. Διαβάστε τι καταγγέλλουν

Σε καταγγελία για "κούρεμα" των αποθεματικών των πανεπιστημίων εν αγνοία τους προχώρησαν οι πρυτάνεις, υποστηρίζοντας πως διαπίστωσαν με έκπληξη ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επένδυσε σε Ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους
"Τα Πανεπιστήμια της χώρας με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε Κοινά Κεφάλαια και επένδυσε σε Ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους και των προσόδων από τη διαχείριση αυτών, χωρίς τη βούληση των Ιδρυμάτων", τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.
Αποτέλεσμα των ενεργειών της Τράπεζας, όπως αναφέρουν, είναι η χρήση των λογαριασμών των Πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους (PSI), δημιουργώντας τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων για τα οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους.
"Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυθαίρετες και ζητάμε την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών στους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων", καταλήγουν.
Οι πρυτάνεις θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση  την Τρίτη 27-03-2012 και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα της Συγκλήτου του Ε.Κ.Π.Α. (Προπύλαια). Παράλληλα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας έχει  ζητηθεί συνάντηση με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕΑ - ΤOΠIKOΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΕΑ - ΤOΠIKO ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ
Το Tοπικό Παράρτημα Κρήτης του ΣΕΑ πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 19-3-2011 και ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κυριάρχησε αυτό του προσχεδίου του Οργανογράμματος του ΥΠΠΟΤ. Μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε τα παρακάτω:

1)      Να στελεχωθούν τα Τμήματα των Εφορειών με το απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε αυτές να είναι βιώσιμες μετά τις συνενώσεις. Η στελέχωση να προκύψει με νέες προσλήψεις.
2)      Να διατηρηθεί η εξειδίκευση των αρχαιολόγων στο κάθε Τμήμα.
3)      Να οριστεί το καθηκοντολόγιο των νέων Τμηματαρχών.
4)      Να μην καταργηθούν τα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα και να διαφυλαχθούν οι θέσεις των υπαλλήλων τους. 
5)      Να δημιουργηθεί στην Κρήτη Γραφείο Σπηλαιολογίας όπως ακριβώς δημιουργήθηκε το Γραφείο Εναλίων Αρχαιοτήτων (Στην Κρήτη υπάρχουν περίπου 5.000 σπήλαια και βραχοσκεπές πολλά εκ των οποίων κατά την αρχαιότητα είχαν χρήση ταφική ή οικιστική).
6)      Να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων που αναφέρονται στο άρθρο 56 σε σχέση με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες που αναφέρονται στο άρθρο 54.
7)      Να συμπεριληφθούν στις συγχωνεύσεις οι Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων.
8)      Οι μεταθέσεις των υπαλλήλων να γίνονται μετά από αίτημα τους που θα 
     εξετάζεται  από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
9)      Να συμπεριληφθούν στις συγχωνεύσεις η ΔΙΠΚΑ και η ΔΒΜΑ. Εφόσον συνενώνονται οι περιφερειακές Υπηρεσίες θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να διατηρούνται οι Διευθύνσεις τους.
10)   Να μη πραγματοποιηθεί καμία απόλυση στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ που πολλές απ΄ αυτές είναι ήδη υποστελεχωμένες.
11)   Όχι στις ατομικές αξιολογήσεις των Υπαλλήλων που οδηγούν στις απολύσεις  τους, και που δεν έχουν στόχο την προστασία των αρχαίων και τη βελτίωση των Υπηρεσιών προς τους πολίτες. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί μια τέτοια διαδικασία αυτή να αφορά μόνο στο συνολικό έργο (επιστημονικό, διοικητικό) των Υπηρεσιών και των Διευθύνσεων τους. 
12)  Τα μεγάλα επενδυτικά έργα εντός ή εκτός αρχαιολογικών χώρων να έχουν πάντα τις απαραίτητες εγκρίσεις των αρμοδίων Εφορειών.
13)  Το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης στηρίζει την εκστρατεία του ΣΕΑ για την προστασία των μνημείων και θα την ενισχύσει με δράσεις πολιτισμού στην Κρήτη.
        14) Το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης στηρίζει την προσπάθεια των εργαζομένων στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ Κρήτης για κοινές δράσεις.

ΣΕΑ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

Aπεργούν την Τρίτη οι έκτακτοι αρχαιολόγοι

Αντιδρούν στη ρύθμιση για επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών
Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τρίτη, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, αντιδρώντας στη ρύθμιση για επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, που εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη «Βελτίωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα». Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν κανονικά, αναστέλλονται όμως οι εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης και σε άλλα δημόσια έργα στα οποία απασχολούνται έκτακτοι αρχαιολόγοι.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι έκτακτοι αρχαιολόγοι έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι σε Αθήνα (μπροστά από τη Βουλή) και Θεσσαλονίκη (Καμάρα).

Το άρθρο γ' του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, προβλέπει ότι η επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού θα πραγματοποιείται από τον κύριο του έργου, διαδικασία, η οποία μέχρι σήμερα, και λόγω της ιδιαίτερης μεταχείρισης που χρήζουν τα μνημεία, διεξαγόταν από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.

«Αυτό αντιβαίνει τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων Ευλαμπία Γκιούρα.

Όσο για την άποψη του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που υποστηρίζει ότι ο τελικός λόγος για τον διορισμό των αρχαιολόγων στα μεγάλα ιδιωτικά έργα παραμένει στις Εφορείες, η κ. Γκιούρα υποστήριξε ότι «αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές και σαφές, δεδομένου ότι θα πρέπει πάντα η Αρχαιολογική Υπηρεσία να επιλέγει από το προσωπικό που προτείνεται από τον εργολάβο».

«Συνεπώς εκχωρείται μέρος του ελέγχου του αρχαιολογικού έργου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, που είναι δημόσιος φορέας και οφείλει να προστατεύει και να αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά, στον εργολάβο, του οποίου φυσικά το κίνητρο είναι άλλο, δηλαδή η μείωση του κόστους. Εμείς δεν ζητάμε να γίνει κάτι καινούργιο, αλλά να συνεχίσει να ισχύει ο νόμος όπως ήταν μέχρι σήμερα» επισήμανε η ίδια.

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ “ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ” ΣΤΑ ΕΡΓΑ


 ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ “ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ” ΣΤΑ ΕΡΓΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ


«ΕΛΛΑΔΑ ΦΙΛΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»……….ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ;

Με αυτό το δελεαστικό για την "ανάπτυξη" τίτλο, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατέθεσε στη Βουλή προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο για τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», όπου στο «κεφάλαιο Γ΄» προβλέπονται ρυθμίσεις απλοποίησης και επιτάχυνσης των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών. Μετά τα μεγάλα δημόσια έργα, μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας προβλέπεται και για τα μεγάλα ιδιωτικά έργα, βάσει του οποίου την ευθύνη για την επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού θα έχει ο κύριος του έργου!!!! Η Γενική Διεύθυνση αρχαιοτήτων θα ορίζει τον αριθμό κάθε ειδικότητας του προσωπικού και οι τοπικές Εφορείες θα πρέπει να παρέχουν τη σύμφωνη γνώμη τους  για το προσωπικό που θα επιλέγουν οι κατασκευαστικές εταιρείες!
Με λίγα και απλά λόγια, και πέρα από τα προσχήματα, η ευθύνη στο εξής για την πορεία των αρχαιολογικών εργασιών στα μεγάλα ιδιωτικά έργα περιέρχεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στους ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ
Με το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο τίθεται σε κίνδυνο η διαφύλαξη των αρχαίων μνημείων της χώρας, απαξιώνεται το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και, αλλά και η προσφορά και η ιδιότητα των αρχαιολόγων και των υπολοίπων εργαζομένων στα αρχαιολογικά έργα. οι εργαζόμενοι αφήνονται έρμαια των διαθέσεων των εργολάβων, που θα είναι πλέον οι άμεσοι εργοδότες τους. Και είναι γνωστό σε όλους ότι για τους εργολάβους μόνη έννοια αποτελεί η ταχεία και ανέξοδη περάτωση των έργων, εις βάρος των αρχαίων, τα οποία κατ' αυτούς αποτελούν "πέτρες ήσσωνος σημασίας"! Με μια πρωτοφανή καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου, η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποκτά ρόλο απλού παρατηρητή των αρχαιολογικών εργασιών, οι ρυθμοί των οποίων θα επιβάλλονται πλέον από τους εργολάβους. Οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά έργα θα αναγκάζονται στο εξής να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των εργοδοτων τους, αφού από αυτούς θα εξαρτάται το εργασιακό μέλλον τους.
Οι Έκτακτοι Αρχαιολόγοι της Κρήτης απεργούν και αντιστέκονται στο αρχαιοκτόνο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο επιπλέον θα δοκιμάζει καθημερινά τις αντιστάσεις και τις αντοχές των εργαζομένων στον πολιτισμό! 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού να αποσύρει άμεσα τις διατάξεις αυτές, οι οποίες αναιρούν και καταργούν το ρόλο και τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφήνοντας τους κατασκευαστές ανεξέλεγκτους και τους εργαζόμενους απροστάτευτους στις πιέσεις και τους εκβιασμούς τους, εις βάρος της διαφύλαξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Στην Ελβετία στρέφονται οι έρευνες για τις αρχαιότητες που εκλάπησαν από την Ολυμπία

Στην Ελβετία και τη Μεγάλη Βρετανία φαίνεται πως έχουν ταξιδέψει πολλές από τις αρχαιότητες που κλάπηκαν από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στις 17 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες των διωκτικών Αρχών μεγάλος αριθμός από τα χάλκινα αγαλματίδια που που εκλάπησαν με κινηματογραφικό τρόπο το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία πέταξαν για την Ελβετία.
Οι αρχικές εκτιμήσεις ότι η κλοπή ήταν ερασιτεχνική φαίνεται πως διαψεύδονται, ενώ αξιωματικοί της ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για επαγγελματικό χτύπημα στο Μουσείο, με σκοπό την εξαγωγή των αρχαιοτήτων στο εξωτερικό προκειμένου αυτά να καταλήξουν σε ιδιωτικές συλλογές.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που προϊόντα αρχαιοκαπηλίας ταξιδεύουν στην Ελβετία ή που Έλληνες αρχαιοκάπηλοι επιλέγουν τη συγκεκριμένη χώρα ως ενδιάμεσο σταθμό, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με τις 44 συλλήψεις. Είναι σίγουρα μια πληροφορία που εξετάζουμε πολύ σοβαρά και έχουμε ζητήσει και τη συνδρομή των ομολόγων διωκτικών Αρχών», αποκαλύπτει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Η επιλογή της Ελβετίας δεν φαίνεται να είναι τυχαία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας, η χώρα των Άλπεων έχει αποδειχθεί ένας σημαντικός σταθμός προτού τα κλοπιμαία μεταφερθούν είτε σε προς τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία ή την Ολλανδία όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση αρχαιοτήτων από συλλέκτες.

Πολιτικά παιχνίδια με τις απολύσεις στο Δημόσιο

Γιατί αποφεύγουν να πουν την αλήθεια στην πορεία προς τις κάλπες ???
Ενα προεκλογικό παιχνίδι έχει αρχίσει να παίζεται, από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στο... γήπεδο των δημοσίων υπαλλήλων. Στην πορεία προς τις κάλπες η αγωνία, περίπου 30.000 εργαζομένων που θα περάσουν στην ανεργία με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον περιορισμό κατά 40% των δομών του κράτους παρατείνεται.

Το νομοσχέδιο, παρ’ ότι κατατέθηκε στη Βουλή και αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, ενώ απαράβατος όρος του νέου μνημονίου είναι να ψηφιστεί άμεσα, παραπέμπεται, κατά πάσα πιθανότητα, για μετά τις εκλογές. Η εξέλιξη αυτή υπαγορεύθηκε από καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους και κυρίως μετά το σαφές μήνυμα που έστειλαν συνδικαλιστές προς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ότι «όποιος βουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο θα θεωρηθεί εχθρός και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα τον καταψηφίσουν».
Με τις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του κράτους καταργούνται 1.894 οργανικές μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι μόνον από τη μείωση των επιδομάτων για θέσεις ευθύνης θα εξοικονομηθούν 6.211.200 ευρώ κατ' έτος. Η ελάφρυνση του προϋπολογισμού θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογισθούν τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, π.χ. από τον περιορισμό του εξοπλισμού και των γραφείων γενικών και ειδικών γραμματέων, γενικών διευθυντών και διευθυντών, οι θέσεις των οποίων καταργούνται. «Μαχαίρι» μπαίνει σε 6 Γενικές Γραμματείες και 8 Ειδικές Γραμματείες, 12 Γενικές Διευθύνσεις, 326 Διευθύνσεις, 1 Υποδιεύθυνση, 52 αυτοτελή τμήματα, 1.369 τμήματα, 83 αυτοτελή γραφεία και 317 γραφεία. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι καταργείται περίπου το 1/3 των Διευθύνσεων, αυτοτελών ή μη τμημάτων και σχεδόν το σύνολο των αυτοτελών ή μη γραφείων.
Ο κ. Τόμσεν και ο κ. Ρέππας
Εκτίμηση των συνδικαλιστών, που πρόσκεινται στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, είναι ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως διευθυντικά στελέχη, θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο. Η πλειονότητα αυτών θα πάρει τον δρόμο της εφεδρείας, που σημαίνει στην πράξη της απόλυσης, μετά και την αξιολόγησή τους. «Ποιο διευθυντικό στέλεχος θα δεχθεί τον υποβιβασμό του σε απλό υπάλληλο και με τη νέα του ιδιότητα να τον στέλνουν να εργαστεί σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας;» επισημαίνουν με έμφαση. Κι αυτό παρ' ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας, με συνεχείς εμφανίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να καθησυχάσει τους δημοσίους υπαλλήλους, επισημαίνοντας ότι «με τις νέες ρυθμίσεις δεν καταργούνται οργανικές θέσεις αλλά οργανικές μονάδες».
Οι διαβεβαιώσεις ωστόσο του κ. Ρέππα δεν πείθουν. «Νωπές» είναι οι δηλώσεις του κ. Πόουλ Τόμσεν που ζητεί μετ' επιτάσεως απολύσεις προσωπικού από το Δημόσιο, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί να απολύσει, το τρέχον έτος, 15.000 υπαλλήλους, καθώς και να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ως το τέλος του 2015. «Οι δεσμεύσεις αυτές», αναφέρουν συνδικαλιστές, «σημαίνουν ότι κάθε χρόνο θα απολύονται από το Δημόσιο, εκτός από τις συνταξιοδοτήσεις, 30.000-35.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Μόνον έτσι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της απομάκρυνσης 150.000 υπαλλήλων ως το τέλος του 2015».
Το «αντάρτικο» των συνδικαλιστών
Η έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών, απ' ό,τι φαίνεται, δημιούργησε ένα νέο προεκλογικό τοπίο. Ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Κώστας Τασούλας, σε «πηγαδάκι» στη Βουλή, έλεγε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του διαφωνεί με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά με τα στελέχη της ΔΑΚΕ των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία του κατέστησαν σαφές ότι «οι απολύσεις στο Δημόσιο αποτελούν για εμάς casus belli». «Του υπενθυμίσαμε ότι η ΝΔ είχε ταχθεί στο παρελθόν κατά των απολύσεων» επισημαίνει στο «Βήμα» στέλεχος της ΔΑΚΕ που μετείχε στη συνάντηση. «Ο πρόεδρος του κόμματος μας επαναβεβαίωσε ότι η θέση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία δεν έχει αλλάξει και παραμένει σε ισχύ».
Απρόθυμος όμως φέρεται και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ρέππας να προωθήσει άμεσα τις ρυθμίσεις, παρ' ότι ως μνημονιακές δεσμεύσεις θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ πριν από την εκταμίευση της πρώτης δόσης της νέας δανειακής σύμβασης. Η στάση αυτή δεν είναι άσχετη με την επιθυμία που, όπως λέγεται, έχει εκφράσει ο κ. Ρέππας να μην πολιτευθεί στην Αρκαδία στις προσεχείς εκλογές και να καταλάβει εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Στελέχη του υπουργείου πάντως επεσήμαναν στο «Βήμα» σχετικά με την αντίδραση της ΝΔ στις προτεινόμενες ρυθμίσεις τα εξής: «Το νομοσχέδιο είναι προϊόν πολύμηνης συνεργασίας των υπουργείων. Η ΝΔ είχε εγκαίρως και αρμοδίως ενημερωθεί για τις ρυθμίσεις του. Αν χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να το επεξεργαστεί, καλό είναι να αξιοποιήσει τις εβδομάδες ως την προκήρυξη των εκλογών, ώστε η πρόοδός του στη Βουλή να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη της». Το εν λόγω νομοσχέδιο πάντως δεν έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των νομοσχεδίων που η σύσκεψη των προέδρων του Κοινοβουλίου αποφάσισε να συζητηθούν την προσεχή εβδομάδα.

Δελτίο Τύπου ΣΕΑ για το Kούρεμα» των κονδυλίων του ΤΑΠΑ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Αθήνα, 26/3/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Να αναλάβει τις ευθύνες της η πολιτική ηγεσία για το «κούρεμα» των κονδυλίων του ΤΑΠΑ
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πληροφορήθηκε ότι τα αποθεματικά του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων, που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία βρίσκονταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και των λοιπών ΝΠΔΔ, υπέστησαν «κούρεμα» λόγω της διαδικασίας του PSI. Η χρηματική περιουσία του ΤΑΠΑ από 30 εκ. ευρώ «κουρεύτηκε» σε 9 εκ. ευρώ (πραγματική αξία). Το θέμα είναι ακόμη πιο σοβαρό, καθώς η εν λόγω διαδικασία προχώρησε αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΤΑΠΑ, ενώ στα κεφάλαια κίνησης έχουν απομείνει διαθέσιμα μόλις 2 εκ. ευρώ!
Στις 16 Φεβρουαρίου 2012 ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κος Π. Γερουλάνος εξέδωσε δελτίο τύπου για να παρουσιάσει τον εξορθολογισμό των εξόδων του ΤΑΠΑ και την αύξηση των εσόδων του. Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία υποσχόταν ότι οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία σε όλη τη χώρα θα λάβουν αυξημένη επιχορήγηση από το ΤΑΠΑ για το 2012, προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, καθώς ο τακτικός προϋπολογισμός για το 2012, μετά από δύο συνεχόμενες περικοπές, δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα στοιχειώδη.
Τα έσοδα του ΤΑΠΑ, που προέρχονται από τα εισιτήρια και τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων της επικράτειας, καλύπτουν τα κονδύλια των απαλλοτριώσεων για αρχαιολογικούς σκοπούς, τις επιστημονικές εκδόσεις, τα λειτουργικά έξοδα Εφορειών και Μουσείων, το εποπτικό υλικό σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, τα συστήματα ασφαλείας και πολλά άλλα. Καθώς όλα αυτά τίθενται πλέον εν αμφιβόλω, όπως βέβαια και η συνέχεια των παραγωγών αντιγράφων και νέων προϊόντων, που είναι απαραίτητα για τον εμπλουτισμό των πωλητηρίων στα Μουσεία, η πολιτική ηγεσία οφείλει να δώσει απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα:
1.       Γνώριζε ότι θα συνέβαινε αυτό το «κούρεμα» και σε ποιες ενέργειες προέβη για να προστατεύσει την χρηματική περιουσία του ΤΑΠΑ;
2.       Βάσει ποιας νομοθεσίας «κουρεύτηκαν» οι λογαριασμοί του ΤΑΠΑ και των άλλων ΝΠΔΔ, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση; Γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία γι’ αυτές τις συνέπειες του PSI;
3.       Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί έναντι της Τράπεζας της Ελλάδος για την απροειδοποίητη εξαφάνιση τόσων εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν περιουσία των μνημείων της χώρας;
4.       Είναι εξασφαλισμένη η μισθοδοσία του προσωπικού του ΤΑΠΑ, καθώς σύμφωνα με τον Ν. 4024/2011 βαρύνουν πλέον τον προϋπολογισμό του ΤΑΠΑ;
5.       Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα των Εφορειών Αρχαιοτήτων & των Μουσείων της χώρας και θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΤΑΠΑ;
6.       Υπάρχει πρόθεση να εκδοθεί η ΚΥΑ που προβλέπει ο Ν. 3711/2008, ώστε να προσδιοριστεί το ποσοστό των εσόδων του Μουσείου Ακρόπολης που πρέπει να πηγαίνουν στο ΤΑΠΑ, ώστε να ανακατανέμονται για τις ανάγκες όλων των μνημείων της χώρας;