Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων

Πολυμελές κύκλωμα αρχαιοκαπήλων στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστον 44 άτομα και είχαν ως πεδίο δράσης 13 νομούς της χώρας, στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα εξάρθρωσαν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κατασχέθηκαν χιλιάδες νομίσματα και αρχαία αντικείμενα ανυπολόγιστης αξίας, όπλα, μεγάλος αριθμός ανιχνευτών μετάλλων και βιβλία για το χαρακτηρισμό αρχαίων αντικειμένων. Aνάμεσα στα νομίσματα είναι και ένα που απεικονίζει τον βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας και θεωρείται σημαντικής αξίας.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ένας 66χρονος συνταξιούχος εκτελωνιστής που διαμένει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ενώ οι υπόλοιποι 43 κατηγορούμενου ηλικίας από 25 έως 74 ετών είχαν διάφορους ρόλους. Ανάμεσα τους, περιλαμβάνονται συνταξιούχοι, δημοτικοί και ιδιωτικοί υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 66χρονος είχε συστήσει το κύκλωμα με στόχο την εμπορία αρχαίων αντικειμένων κυρίως σε χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα είχε συστήσει μια επιτελική ομάδα την οποία απάρτιζαν συγγενικά του πρόσωπα.
Στη συνέχεια έβρισκαν άτομα για να ανακαλύπτουν αρχαία αντικείμενα που προέρχονταν από παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, σε διαφορές περιοχές της χώρας, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία αλλά και τη Στερεά Ελλάδα.
Ο 66χρονος, αφού παραλάμβανε τα αρχαία αντικείμενα, τα αξιολογούσε και τα προωθούσε για πώληση σε χώρες του εξωτερικού, μέσω δικτύου που είχε αναπτύξει. Για το σκοπό αυτό μετέβαινε ο ίδιος στο εξωτερικό ή τα έστελνε, μέσω εταιρειών, σε ειδικό φάκελο και σε μικρό αριθμό για να μην κινήσουν υποψίες, λόγω του βάρους τους. Από την έρευνα έχουν διακριβωθεί συχνές μεταβάσεις του σε Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία και Αγγλία και έχουν εντοπιστεί χρηματικά εμβάσματα από το εξωτερικό, με παραλήπτη τον ίδιο....... Διαβάστε περισσότερα στο  Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου