Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Χρεοκοπημένες αλήθειες και τοκισμένα ψέματα

Του Κώστα Βαξεβάνη
Σκέφτομαι πολύ καιρό να γράψω αυτό το κομμάτι. Όχι μόνο από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά και γιατί εγώ ο ίδιος έπρεπε να απαντήσω στον εαυτό μου ποιό είναι το καλύτερο για τη χώρα και για μένα. Όπως όλοι ανησυχώ και φοβάμαι. Και όταν φοβάσαι είναι εύκολο να κάνεις τα χειρότερα. Δεν υπάρχει συνταγή για το φόβο πέρα από τη γνώση.
Ανάμεσα σε θεωρίες για δραχμές, δηνάρια, ριάλια, πτωχεύσεις και σωτηρίες, υπάρχει η γνώση που πρέπει να ακολουθήσεις. Γιατί για παράδειγμα η δραχμή είναι κακή; Όσοι σήμερα δαιμονοποιούν την επιστροφή στη δραχμή, απαντούν επισείοντας τα θηρία της Αποκάλυψης. «Δεν θα έχουμε να φάμε, να ζεσταθούμε, θα ζούμε στην απόλυτη
φτώχεια» κλπ. Δεν έχω διαβάσει πειστικό επιχείρημα γιατί όλα αυτά δεν θα συμβούν αν παραμείνουμε στο ευρώ. Ποιός το εγγυάται; Οι εταίροι δανειστές ή οι πολιτικοί μας οι οποίοι είναι αυτοί και όχι άλλοι που μας έφεραν ως εδώ.
Δεν είμαι ειδικός. Ό,τι διαβάσετε προκύπτει από συνεντεύξεις με ειδικούς, μια τεράστια βιβλιογραφία που την τελευταία χρονιά ήταν ένας εφιάλτης που κατέληξε φίλος, και την εμπειρία που μου δίνουν τα 25 χρόνια δημοσιογραφίας (αυτή μου η εμπειρία δεν αναλύει απαραίτητα την οικονομία αλλά με κάνει να αντιλαμβάνομαι και να εξηγώ τα συμφέροντα μέσα κυρίως από πληροφορίες).
Ότι γραφω είναι αυτό που θα έλεγα στα παιδια μου ότι συμβαίνει. Και το τι απαντάω στο ερώτημά τους τι πρέπει να γίνει.......
Το υπολοπο διαβάστε το εδώ

Όλοι στην Πλατεία Ελευθερίας την Κυριακή 12/2/2012 στις 6:00 μμ

Μετά την πρωτοφανή, μεγαλειώδη πορεία της Παρασκευής (10-2)
Poreia_Iraklio_10-2-12

ήρθε η ώρα της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!
Αυτός ο νόμος που ετοιμάζονται να ψηφίσουν:
  • Μετατρεπει τους εργαζόμενους σε δούλους.
  • Καταδικάζει τη νέα γενιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
  • Οδηγεί στην απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας.
Όλοι στην Πλατεία Ελευθερίας την Κυριακή 12/2/2012 στις 6:00 μμ.

Το νέο μνημόνιο


Διαδοχικά κύματα απολύσεων στο δημόσιο, μαχαίρι και καταργήσεις στα κοινωνικά επιδόματα, νέο μαχαίρι στους μισθούς του δημοσίου και στο κοινωνικό κράτος.
Πλήρης εφαρμογή των μέτρων του παλαιού μνημονίου που έχουν καθυστερήσει.
Πρόσθετες περικοπές συνταξιοδοτικών επιδομάτων για την περίοδο 2013 – 2015.
Μείωση δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 150.000 άτομα έως το 2015 με αυστηρή τήρηση του κανόνα 1 προς 5, μείωση των συμβασιούχων, εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012. κ.α.

Διαβάστε το μνημόνιο εδώ

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αστειο???

"Είναι απο Αθήνα και ρωτούν πόσα μπορούμε να προσφέρουμε για τον υπόλοιπο Παρθενώνα"???

Τώρα όλοι έχουν φωνή

Τώρα μπορούν όλοι όσοι υπηρετούν τον πολιτισμό - νυν και πρωην εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΤ, να κάνουν Post σε αυτό το ιστολόγιο με ένα email στο...



Σ.Ε.Κ.Α. Απεργιακές κινητοποιήσεις

Σ.ΕΚ.Α.
Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Συμμετοχή στην 48ωρη γενική απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο
10-11/2/2012
με απεργιακές συγκεντρώσεις στις 11:00 πμ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την ΚΥΡΙΑΚΗ 12/2 και ώρα 17:00
στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, οπότε και κατατίθενται τα νέα μέτρα προς ψήφιση
Υποθηκεύεται το μέλλον μας.
Υποθηκεύονται οι ζωές μας.
Ανατρέπονται συθέμελα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις, ανάμεσά τους και η δική μας. Καθιερώνονται μισθοί και συντάξεις πείνας.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει πολύ περισσότερο για να αποδώσει ρεαλιστικά τη διαμορφούμενη εργασιακή και κοινωνική πραγματικότητα· τη ζούμε όλοι μας.
Το τελευταίο χτύπημα έρχεται από την τρόικα με τη συνήθη συνοδεία του, δηλαδή τον εκβιασμό για την «οικονομική εγκατάλειψη» από την πλευρά των ευρωπαίων και υπερατλαντικών δανειστών μας, και τη διάδοχη χρεοκοπία της χώρας. Η υποτελής συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ συναινεί, συνυπογράφει δουλοπρεπώς, ανεξαίρετα, μία προς μία, τις εντολές του ΔΝΤ, της ΕΕ, και της ΕΚΤ,  και συντελεί στο ιστορικό πισωγύρισμα.
Η πιο πρόσφατη απόφαση της συμμαχίας τού «Νέου Ελληνικού Μεσαίωνα» προβλέπει νέα δυσβάσταχτα μέτρα, με κορυφή του παγόβουνου την (περαιτέρω) μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22%  έως και 32% (!), μισθός με τον οποίο θα αμειβόμαστε όλοι μας μετά την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων που ετοιμάζουν. Ανάμεσα στο γενικό νέο αντεργατικό και αντικοινωνικό σάρωμα, σημειώνουμε με έμφαση τη ρύθμιση-βόμβα που συνδέεται με τη λεγόμενη «μετενέργεια» (περίοδο μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων) και την υποχρεωτική λήξη τον Συλλογικών Συμβάσεων σε ένα χρόνο από σήμερα, θέτοντας στη λαιμητόμο και την ισχύουσα σήμερα σύμβαση του ΣΕΚΑ, μαζί με τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας.

Εμείς οι αρχαιολόγοι δεν αποτελούμε εξαίρεση και δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση. Κατατέθηκε νομοθέτημα που μας στερεί το δικαίωμα στην εργασία μετά τους 60 μήνες, ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για την επιλογή του προσωπικού στις σωστικές ανασκαφές από τις ιδιωτικές εταιρίες, η εργοδοσία επιτίθεται στη Συλλογική Σύμβαση του ΣΕΚΑ, οι εργοδότες, είτε ιδιώτες εργολάβοι, είτε το δημόσιο, καθυστερούν τις πληρωμές των εργαζομένων αρχαιολόγων.
Απέναντι σε όλο αυτό το ζοφερό σκηνικό που ετοιμάζεται, οι κυβερνώντες πολιτικοί αρχηγοί προτίμησαν να συμμετάσχουν σε θεατρική παράσταση που διήρκησε μία ημέρα και συμφώνησαν τελικά με όλες τις υποδείξεις της τρόικας. Από νωρίς «τα είχαν βρει» σε όλα, και ..μόνο με τις επικουρικές συντάξεις είχαν μία μικρή ένσταση!
Ευτυχώς, η διαμόρφωση της Ιστορίας δεν υπήρξε ποτέ μονομερής. Αντιθέτως, ζητούμενο της στιγμής είναι να επανέλθει στη προσκήνιο ο πραγματικός διαμορφωτής της Ιστορίας, που είναι ο λαός, οι μαζικοί και προοδευτικοί αγώνες. Να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση!

Να εγκαταλείψουμε τη λογική της ανάθεσης,
να αφήσουμε πίσω μας την αδιαφορία και την ηττοπάθεια!

Απεργούμε όλοι την Παρασκευή και του Σάββατο 10-11 Φεβρουαρίου!

Συμμετέχουμε όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου στις 11:00 πμ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

Συμμετέχουμε όλοι στο ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την ΚΥΡΙΑΚΗ 12/2 και ώρα 17:00 στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, οπότε και κατατίθενται τα νέα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή!

Ενημερώνουμε επίσης τα μέλη μας ότι πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη ψηφίζεται στη Βουλή το Νομοσχέδιο για το 60μηνο, που δεν θα μας επιτρέπει να ξαναεργαστούμε μετά τη συμπλήρωση 5 ετών. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ο ΣΕΚΑ θα προκηρύξει 24ωρη απεργία την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου.

Για το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α.
 Ο Πρόεδρος                                                               H Γραμματέας
Κουτής Παναγιώτης                                                    Ζυγούρη Βασιλική

ΑΝΤΙ-Δράσεις ΚΓ' ΕΠΚΑ ΑΜΗ




Στις 9:00-10/2/2012 πραγματοποιήθηκε νέα Συνέλευση όλων των εργαζομένων του ΥΠΠΟΤ.

            Οι εργαζόμενοι στο ΑΜΗ & στην ΚΓ΄ ΕΠΚΑ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ

  • Στην ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην εξαθλίωση όλων των εργαζομένων
  • Στις περικοπές μισθών των ήδη  χαμηλών μισθών των υπαλλήλων
  • Στις άμεσες απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα (μονίμων, ΙΔΑΧ, συμβασιούχων)
  • Στις περικοπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας
  • Στην πολιτική των συγχωνεύσεων Δημοσίων φορέων με σκοπό τη συρρίκνωση των υπηρεσιών και τις απολύσεις
  • Στη δυσλειτουργία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ
  • Στην υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και ειδικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων , που αποτελούν αναπόσπαστο και μη διαπραγματεύσιμο τμήμα του εθνικού μας πλούτου.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Συμβολική κατάληψη των χώρων εργασίας μας και εν δυνάμει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
  • Συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα
  • Συντονισμό όλων των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ του Νομού Ηρακλείου
  • Υποστήριξη και αλληλεγγύη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Αξιοπρεπή δουλειά για όλους
  • Δωρεάν και υψηλής ποιότητας δημόσια παιδεία, υγεία, ασφάλιση και πολιτισμό για όλους
  • Τη διασφάλιση της προστασίας των μνημείων μας από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ
  • Την άμεση άρση των αντιλαϊκών μέτρων
  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Μετά τη συνέλευση η πλειοψηφία των εργαζομένων κατέβηκε σε πορεία με το σύνθημα
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΜΑΣ 


Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα σε άμεσες κινητοποιήσεις!!!