Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Δύο ηλεκτρονικοί σύμβουλοι ψήφου βοηθούν στο δρόμο για την κάλπη

Μπορεί το ποσοστό των αναποφάσιστων να βαίνει μειούμενο βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ωστόσο, δύο διαδικτυακές ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες δίνουν τη δυνατότητα -μέσω ενός ερωτηματολογίου- στους χρήστες να ανακαλύψουν πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται από τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας.
Ο ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου δεν είναι μια δημοσκόπηση. Με την χρήση του helpmevote ο πολίτης μπορεί να κινητοποιηθεί, ώστε να συμμετέχει στις εκλογές, να συγκρίνει τις δικές του θέσεις με τις θέσεις των κομμάτων και να διευκολυνθεί τελικά να αποφασίσει.

Το τεστ του εργαστηρίου εφαρμοσμένης πολιτικής έρευνας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘείναι στη διεύθυνση  

Το Choose4Greece αποτελεί μια κοινή ακαδημαϊκή πρωτοβουλία που πραγματοποιείται από ερευνητές από τα παρακάτω πανεπιστημιακά ιδρύματα:
Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το e-Democracy Centre, Center for Democracy Aarau, University of Zurich, το Department of Public Administration, University of Twente
Nuffield College, University of Oxford  και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το τεστ είναι στη διεύθυνση


Πηγή

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Αζιλακόδασος Κράσι. Ένα σπάνιο, μοναδικής βιοποικιλότητας δάσος σε κίνδυνο

Λίλιαν Δαφερμάκη
Θυελλώδεις αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή του Κρασίου, η δημιουργία ενός υβριδικού υδροηλεκτρικού πάρκου, στην ανατολική πλευρά του Δήμου Χερσονήσου. Οι κάτοικοι μιλούν για μια «φαραωνική επένδυση» που όπως λένε θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια υγεία (καρκινογενέσεις), ενώ παράλληλα θα καταστρέψει το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής, καθώς η επένδυση γίνεται δίπλα στο μοναδικής βιοποικιλότητας Αζιλακόδασος.
 Όπως προκύπτει η συγκεκριμένη μονάδα που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί από την «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» βρίσκεται ακόμη σε στάδιο αδειοδότησης και όπως τονίζουν οι κάτοικοι, προς το παρόν διενεργούνται με άδεια του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Α. Καρούντζου δειγματοληπτικές γεωτρήσεις. Ωστόσο οι κάτοικοι θεωρούν ότι είναι τραγικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια ευρύτερη ενημέρωση για το μεγάλο αυτό θέμα και όπως ξεκαθαρίζουν είναι αναγκαίο οι τοπικοί φορείς να πάρουν θέση για την γιγαντιαία αυτή επένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από το Δήμο Χερσονήσου να προσφύγει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, προκειμένου να μπλοκάρει η διαδικασία έγκρισης της άδειας περιβαλλοντικών όρων, ξεκαθαρίζοντας ότι για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να επιτρέψει να παίρνονται αποφάσεις ερήμην της κοινωνίας με πρόσχημα την οικονομική κρίση και με άλλοθι την πράσινη ανάπτυξη, και να προσφέρονται βορά στις αρπαχτικές διαθέσεις ξένων εταιρειών, εμπλεκόμενων ομίλων και εταιρειών (υποτίθεται λαϊκής βάσης ) ,οι ζωτικοί πόροι, τα ενεργειακά αποθέματα και τα εδάφη του τόπου μας.

Αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να βάλουν μπλόκο στην επένδυση που σχεδιάζεται στην περιοχή τους, εμφανίζονται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Κρασίου, οι οποίοι τονίζουν ότι εκτός των άλλων ότι με το σχεδιασμό αυτό δρομολογείται η ολοκληρωτική δέσμευση των υδάτινων πόρων από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία! Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η επένδυση αυτή θα έχει μόνο κέρδη για τους ιδιοκτήτες και οδυνηρές παρενέργειες για την υγεία των κατοίκων. Όπως τονίζουν, "τα δεδομένα δείχνουν ότι το έργο θα είναι πρωτίστως ζημιογόνο για τον τόπο και δευτερευόντως επικερδέστατο για την εταιρεία, καθότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα που η τοπική κοινωνία θα αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει. Συγκεκριμένα θα υπάρχουν τραγικές επιπτώσεις στην υγεία (αύξηση καρκινογενέσεων, νεοπλασιών κ.λπ.), και ολοκληρωτική δέσμευση των υδάτινων πόρων από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία. Επίσης θα υπάρξει καταστροφή του σπάνιου οικοσυστήματος, απώλεια της δημόσιας και ιδιωτικής ιδιοκτησίας των δεσμευμένων εδαφών και αλλοίωση του κλίματος...
Θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει το περιβάλλον μας με το χαρακτηρισμένο εξαιρετικά σπάνιας ομορφιάς και μοναδικής βιοποικιλότητας παρθένο Αζιλακόδασος αλλά και το εξίσου σπάνιας ομορφιάς Πρινόδασος, διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα το υπάρχον οικοσύστημα.
Θα αφαιμάξει ενεργειακά τον τόπο μας δεσμεύοντας το ζωτικό αγαθό του νερού χρησιμοποιώντας δυο τσιμεντένιες υδατοδεξαμενές βάθους 30 και 38 μέτρων ,με οπλισμένο σκυρόδεμα επιφάνειας 57,6 και 51,2 στρεμμάτων (σε σεισμογενή περιοχή!),η δε ποσότητα νερού που θα δεσμευτεί είναι όσο το προβλεπόμενο ποσό ετήσιας κατανάλωσης του συνόλου των ξενοδοχείων του Δήμου Χερσονήσου (1.200.000 κ.μ.).Ας σημειωθεί ότι εδώ εδράζεται το 12% των εγκαταστάσεων του ελληνικού τουρισμού.
Θα καταστρέψει την οικονομία μας που βασίζεται κατεξοχήν στον τουρισμό .Το όλο έργο επιβαρύνεται επιπροσθέτως με την εγκατάσταση 41 ανεμογεννητριών που προβλέπεται να τοποθετηθούν στην κορυφο-γραμμή της Σελένας, στο Αζιλακόδασος, στις βόρειες υπώρειες του Λασιθίου και στο Πρινόδασος στο Κράσι. Θα διχάσει την τοπική κοινωνία που καθότι αγνοεί την πραγματική διάσταση του θέματος πιστεύει σε απατηλές υποσχέσεις της εταιρείας που προωθεί την επένδυση. Θα καταργήσει στην πράξη το δικαίωμα του δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα της ιδιοκτησίας των δεσμευμένων εκτάσεων.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε άμεσα από το Δήμο Χερσονήσου:
Να κάνει ένσταση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης όπως ήδη αποφάσισε να πράξει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Νικολάου με ομόφωνη απόφασή του στις 4/4/12 ,ενημερώνοντας παράλληλα εγκαίρως -μέχρι 27 Απριλίου λήγει η προθεσμία υποβολής ενστάσεων στην Περιφέρεια- τους κατοίκους των περιοχών που εμπλέκονται στο όλο έργο για τις πραγματικές επιπτώσεις του ,συνυπολογίζοντας το περιβαλλοντικό κόστος ,τη βιωσιμότητά του και τις πραγματικές συνέπειες στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των όποιων ενεργειακών αποθεμάτων". 

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" το κύπελλο του Σπύρου Λούη

Το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ήταν τελικά ο αρχικά άγνωστος που αγόρασε σε δημοπρασία σήμερα στο Λονδίνο έναντι 544.000, με τιμή εκκίνησης τα 140.000 ευρώ, το  ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, μετά τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896.

Το κύπελλο βγήκε σε δημοπρασία από τον Οίκο Κρίστις μετά από απόφαση του εγγονού του Σπύρου Λούη. Στη δημοπρασία συμμετείχε και ο Δήμος Αμαρουσίου που είχε ξεκινήσει εκστρατεία προκειμένου να αγοράσει το κύπελλο για να το επιστρέψει στην πόλη του Ολυμπιονίκη. Το Μαρούσι συμμετείχε στη δημοπρασία με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την εκστρατεία.

Στην ανακοίνωση του Ιδρύματος αναφέρεται:

«Το Ίδρυμα 'Σταύρος Νιάρχος' ανακοινώνει ότι απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896.  Το Ίδρυμα θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015.  Στο μεταξύ, το Ίδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό.»

Στο Λονδίνο βρέθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Αμαρουσίου, η οποία συμμετείχε στη δημοπρασία. Όπως εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, μέσω του ειδικού τραπεζικού λογαριασμού που ο δήμος άνοιξε για αυτό το σκοπό, συγκεντρώθηκε το ποσό των 300.000 ευρώ, ποσό που διέθεσαν κυρίως ο Όμιλος Λάτση, αλλά και άλλες εταιρείες, σύλλογοι και πολίτες.

«Ζητήσαμε τις προηγούμενες ημέρες από τον οίκο Christie's και τον εγγονό του Σπύρου Λούη να πληρώσουμε το ποσό που συγκεντρώθηκε, καθώς και το σχετικό πρόστιμο, προκειμένου το κύπελλο να αποσυρθεί από τη δημοπρασία, ωστόσο η προσπάθειά μας δεν ευοδώθηκε» επισημαίνει ο κ. Πατούλης.

Επίσης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, ζητώντας του να προχωρήσει σε κατεπείγουσα ανάκληση της απόφασης της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΤ, σύμφωνα με την οποία το κύπελλο δεν χαρακτηρίστηκε εθνικό κειμήλιο, ώστε αυτό να αποσυρθεί από τη δημοπρασία.

Ωστόσο, από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Δωρεάν αρχαιολογικοί περίπατοι με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνημείων

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και δημόσια Μουσεία την Τετάρτη 18 Απριλίου, Διεθνή Ημέρα Μνημείων.

Διαδικτυακή ξενάγηση σε 3 ελληνικά μουσεία με το Google Art Project

H Google, σε συνεργασία με τρία από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, το Μουσείο Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο προσφέρει πλέον στους πολίτες του κόσμου τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τα σπάνια έργα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω διαδικτύου και του  Google art project.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών όπου η Google διοργάνωσε ξεχωριστή εκδήλωση για την προβολή του προγράμματος. Η σχετική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου. Η συνεργασία της Google με τα μουσεία της Ακρόπολης, Μπενάκη και  Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί μέρος της διεύρυνσης του Art Project, που είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και το οποίο πλέον μετρά 151 εταίρους-μουσεία σε 40 χώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ήδη περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης -διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση.
Έτσι, σήμερα μπορεί κανείς να θαυμάσει μέσω του διαδικτύου και σε μοναδική ανάλυση, το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, τη βυζαντινή συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και τα ειδώλια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ειδικά το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί ένα από τα 46 πολιτιστικά ιδρύματα στα οποία  δίνεται η δυνατότητα στο «διαδικτυακό επισκέπτη» -με τη  χρήση της τεχνολογίας Street View- να περιηγηθεί στις αίθουσες του μουσείου και να θαυμάσει τα εκθέματα από όλες τις πλευρές τους, καθώς αυτά στέκονται ελεύθερα στο χώρο.
Δείτε 'ολο το άρθρο

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Στην Ελλάδα η τρόικα οργάνωσε την πρώτη κηδεία κράτους

Οι Financial Times γράφουν για τις ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών και για τους Έλληνες που δεν μπορούν να δεχθούν λογικά την προδοσία από το «κράτος-νονό».

Μαρξιστές και νεοκεϊνσιανοί οικονομικοί αναλυτές ενώνουν τις φωνές τους λέγοντας ότι στην ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ένωση οι πλούσιες χώρες έχουν γίνει πιστωτές των φτωχότερων κρατών. Η ανάλυση αυτή, όμως, δεν εξηγεί πλήρως όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα.

Σε εκείνους που ευθύνονται γι' αυτήν την ελληνική τραγωδία συμπεριλαμβάνεται και η πολιτική τάξη που χρησιμοποίησε τις ψήφους ως προϊόντα προς ανταλλαγή. Κάθε φορά που αναδεικνυόταν νέο κόμμα στην ηγεσία της χώρας, ο δημόσιος τομέας διευρυνόταν, όπως εξηγεί ο κ. Πάνος Καζάκος, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σημειώνει, δε, ότι για την ίδρυση μιας μικρής εταιρίας έπρεπε να κατατεθούν 200 σελίδες πιστοποιητικών και εγγράφων, ενώ αντιστοίχως μία πρόσληψη στον δημόσιο τομέα επιτυγχάνεται έχοντας απλώς τις κατάλληλες επαφές.

Δεδομένου ότι οι ψήφοι εξαγοράζονται, κανείς δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στην οικονομική πολιτική. Η σημερινή κατάσταση ξεκαθαρίζει ότι αυτή η παράβλεψη εμπεριείχε δολιότητα.

Σήμερα, οι Έλληνες που έζησαν τη χούντα δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι το δημοκρατικό κράτος, το οποίο πολλοί αντιμετώπιζαν ως «πατερούλη», έπραξε τόσα λάθη. Ότι μπορεί να οδήγησε στην απόλυση 200.000 ανθρώπων μέσα σε 12 μήνες, ότι μείωσε τις συντάξεις κατά 25% και τους μισθούς του Δημοσίου κατά 60%. Τα συνθήματα από γκράφιτι στα κατεβασμένα ρολά των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας δείχνουν ότι στη χώρα διεξάγεται η μάχη δύο κόσμων, όπως συνέβαινε και στο Star Wars: Η «κακή» Γερμανία που επιβάλλει λιτότητα εναντίον της «καλής» Ελλάδας.

Οι σκιτσογράφοι των εφημερίδων συχνά απεικονίζουν την Angela Merkel με ναζιστική στολή. Στην Ελλάδα πραγματικά αισθάνεται κανείς ότι βρίσκεται. στα χαρακώματα, σε έναν πόλεμο όπου όμως κανείς δεν ξέρει ποιος είναι πραγματικά ο αντίπαλος.

Σε αντάλλαγμα για το πρόσφατο δάνειο, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να παραδώσει μέρος της κυριαρχίας της στην τρόικα. Το λόμπι του κοσμικού ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία στην κεντρική πλατεία Συντάγματος είναι γεμάτο από δικηγόρους βορειοευρωπαϊκών χωρών και γραφειοκράτες με τους βοηθούς τους. Εκείνοι πλέον καθορίζουν το μέλλον της χώρας. Πολλοί εργάζονται για τις νομικές εταιρίες που συμβουλεύουν κολοσσούς του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος και την Ε.Ε. Τους ίδιους ακριβώς οργανισμούς που συνέβαλαν στη δημιουργία της κρίσης.

Η Ελλάδα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με επιχείρηση που βρίσκεται σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης και όχι με κράτος σε κρίση. Η τρόικα οργανώνει την πρώτη "κηδεία" ενός ευρωπαϊκού κράτους, που θα αντικατασταθεί από μία τευτονική επιχείρηση την οποία θα διοικούν ξένοι επαγγελματίες. Οι Έλληνες, αν και τα διαισθάνονται όλα αυτά, δεν μπορούν να δεχθούν λογικά αυτήν την προδοσία από το «κράτος-νονό». Στους δρόμους της Αθήνας, όπου οι άνεργοι τριγυρίζουν άσκοπα και οι γέροι ζητιανεύουν, μπορεί να δει κανείς τον αργό τεμαχισμό της δυτικής δημοκρατίας.

Κάθε μέρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας διανέμει περίπου 10.000 δωρεάν γεύματα. Πριν από δύο χρόνια έδινε μόλις 3.500 γεύματα. Και πλέον δεν πρόκειται μόνο για φτωχούς μετανάστες που έρχονται για ένα πιάτο ζεστό φαΐ. Πλέον πρόκειται για πολλές, μα πάρα πολλές, ελληνικές οικογένειες και για τα παιδιά τους. «Η κρίση σίτισης είναι πολύ σοβαρή» αναφέρει ο πατήρ Βασίλειος Χαβατζάς, διευθυντής της Αλληλεγγύης, της μη κυβερνητικής οργάνωσης της εκκλησίας, και συμπληρώνει: «ακόμη πιο σοβαρή όμως, είναι η υπαρξιακή κρίση».

Η απότομη αύξηση των αυτοκτονιών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Από το 2010 καταγράφεται σημαντική αύξηση των ψυχικών ασθενειών, από την κατάθλιψη μέχρι την σχιζοφρένεια, που σχετίζονται με την απότομη αλλαγή των κοινωνικών συνθηκών. Οι γιατροί κάνουν λόγο για κοινωνικό αποπροσανατολισμό που προκύπτει από την απώλεια ταυτότητας. Με άλλα λόγια, ο κόσμος δεν ξέρει τι γίνεται, ποιος είναι υπεύθυνος και τι θα γίνει αύριο. Δεν υπάρχει πλέον σταθερότητα.

Αυτή ακριβώς η αποσύνδεση των χρημάτων με την πραγματικότητα τελικά φθείρει την ψυχή. Τα χρήματα είναι υπαρξιακή άγκυρα, όπως επεσήμανε ακόμη και ο ίδιος ο Keynes όταν επέκρινε τις υψηλές αποζημιώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν στην Γερμανία στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου - που οδήγησαν στον υπερπληθωρισμό, στην πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και στην ανάδειξη του ναζισμού. Η λιτότητα διαβρώνει αυτή την άγκυρα.

Στα 2,60 ευρώ, ο καφές στο αεροδρόμιο της Αθήνας είναι πιο ακριβός από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ενώ ο μέσος μισθός στην Ελλάδα περιορίζεται στα 600 ευρώ έναντι 2.200 ευρώ στην Γερμανία. Τα πάντα, από τα καύσιμα μέχρι τα αυγά και το κρέας, είναι ακριβότερα στην Ελλάδα από ότι στην Γερμανία.

«Το ευρώ θα έπρεπε να είχε προστατεύσει την ελληνική οικονομία από τον πληθωρισμό, αλλά οι τιμές αυξάνονται επειδή η ελληνική αγορά δεν είναι ανταγωνιστική, δεν υπήρξε ποτέ ανταγωνισμός» εξηγεί ο κ. Καζάκος. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις απάντησαν σε αυτή την κατάσταση αυξάνοντας τους μισθούς. Από το 2000 έως το 2008, το κόστος μίας μονάδας εργασίας αυξήθηκε κατά 24% ενώ της Γερμανίας μόλις 4%. Ακολούθησε η κρίση και η λιτότητα.

Δύσκολα μπορεί να δει κανείς πως θα τελειώσει αυτή η θλιβερή ιστορία. Είναι όμως, βέβαιο ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών της ευρωζώνης διευρύνεται μέρα με τη μέρα. Σύντομα, το μόνο που θα έχουν κοινό είναι ένα μικρό νόμισμα, τη σύγχρονη εκδοχή του χρυσού μήλου της Έριδος που τελικά οδήγησε την Ελλάδα σε ένα παράλογο, άσκοπο και άδικο πόλεμο''.

NEWSIT