Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Γειά σου ρε Κρήτη!!!!!

Αγαπητέ Μίμη Ανδρουλάκη, χάρηκα για την μαντινάδα του Ερωτόκριτου που μου έστειλες χθες...στο Εμέηλ μου: 

Εγώ ‘μαι κείνο το πουλί
που στη φωτιά σιμώνει

καίγεται, στάχτη γίνεται
μα πάλι ξανανιώνει

Ερωτόκριτος


Θέλω και εσύ να δεχτείς την δική μου απάντηση, με τέσσερεις μαντινάδες, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε ακόμη εδώ στην Κρήτη.


Εσύ είσαι κείνο το πουλί
που σταθερό δεν είναι
και εγώ δεν σε εμπιστεύομαι
Πασοκιανέ μου φίλε

Εσύ είσαι κείνο το πουλί
που καψες την Ελλάδα
κι εγώ δεν σε ξαναψηφώ
πολιτικέ μου άντρα.

Είσαι από κείνα τα πουλιά
που μόνο κακαρίζουν
χωρίς ουσία και πρεπειά
τσ όρκους τους ξεφτιλίζουν.
Εσύ είσαι κείνο το πουλί
που τα λα δεν το θένε
γιατί των είπες ψώματα
και εδά δε σε πιστένε

Ο κτηνοτρόφος από την Κρήτη

Μετατρέπουν την Κρήτη σε ...μπαταρία

 Κάντε κλικ στο χάρτη για να δείτε αναλυτικά το γεωπληροφοριακό χάρτη με τις εγκαταστάσεις

Ενα μυστήριο "παιχνίδι" φαίνεται ότι παίζεται σε βάρος της Κρήτης, με ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες διαστάσεις. Τι συμβαίνει τελικά με τη ΡΑΕ και τους καταλόγους της; Που θα τοποθετηθούν τελικά ανεμογεννήτριες; Ποιός ο σχεδιασμός και ποιό το κόστος;
"Ο νέος ανανεωμένος χάρτης της ΡΑΕ μας επιφυλάσσει μια εξαιρετική έκπληξη: νέες αιτήσεις της ΔΕΗ, Ανανεώσιμες στην Ντία και στις Διονυσάδες! Τα στοιχεία αυτά φαίνονται μόνο στο χάρτη, γιατί νέοι κατάλογοι αιτήσεων για το 2012 δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί" αναφέρει μέλος Οικολογικής Οργάνωσης στο CretePlus.
Μια καταγγελία, που επιβεβαιώνεται από τη φωτογραφία που δημοσιεύει το CretePlus, στην οποία φαίνεται καθαρά ότι και η Ντία είναι μέσα στα σχέδια των ...ενεργειακών κατακτητών του νησιού.
Ο προβληματισμός στην τοπική κοινωνία είναι μεγάλος, καθώς η άγνοια όλων περί σχεδιασμού και ο φόβος για τη μετατροπή του νησιού σε...μπαταρία, έχουν κάνει την τοπική κοινωνία να ζητά απαντήσεις!

Pictures of the day

Debtocracy

For the first time in Greece, a documentary produced by the audience. “Debtocracy” seeks the causes of the debt crisis and proposes solutions, sidelined by the government and the dominant media. The documentary is distributed online under creative commons licence since April 6, 2011, subtitled in six languages.

Watch it with English subtitles here

2.770 «εγχυτρισμοί» βρεφών από το νησί της Αστυπάλαιας: Παιδικό νεκροταφείο ή ιερό


Ένα εξαιρετικό σύνολο με 2.770 «εγχυτρισμούς» βρεφών από το νησί της Αστυπάλαιας: Παιδικό νεκροταφείο ή ιερό;

Πρόκειται για ένα σημαντικό σύνολο 2 770 αγγείων  που περιείχαν τους σκελετούς νεογέννητων μωρών, μερικές περιπτώσεις πρόωρων και εμβρύων, αλλά και βρεφών   έως έξι μηνών, λιγοστές περιπτώσεις μικρών παιδιών έως τριών ετών και τουλάχιστον  τρεις περιπτώσεις με δίδυμα, τρόπος ταφής που ονομάζεται «εγχυτρισμός».
Το μεγάλο αυτό σύνολο προέρχεται από τις σωστικές ανασκαφές δύο όμορων οικοπέδων στη Χώρα της Αστυπάλαιας, σημερινή πρωτεύουσα του νησιού, που ήταν και η αρχαία πρωτεύουσα. Οι εγχυτρισμοί που αποκαλύφθηκαν σε μεγάλη έκταση στα όρια της αρχαίας πόλης και της νεκρόπολης των ενηλίκων, σε ορισμένα σημεία ήταν τοποθετημένοι σε δύο και τρία επάλληλα στρώματα. Από τη μελέτη της κεραμικής φαίνεται ότι η χρήση του χώρου είναι συνεχής από το τέλος της Γεωμετρικής Εποχής έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια, ενώ τα αγγεία έχουν προέλευση από όλες σχεδόν τις περιοχές παραγωγής αμφορέων.  Δύο επιγραφές που βρέθηκαν   στον οικισμό της Χώρας και αναφέρονται στις θεότητες του τοκετού και της γέννησης, (η μία στην Αρτέμιδα Λοχία και η άλλη στην Ειλείθυια), εξετάζεται αν συνδέονται  με το μοναδικό αυτό εύρημα,  ώστε να το ερμηνεύσουμε ως ιερό.

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
σας προσκαλεί στην 3η  Διάλεξη του κύκλου

«ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
 με την Αρχαιολογική Υπηρεσία»
                                
Σε συνδιοργάνωση με τους Τοπικούς συλλόγους
η Μαρία Μιχαλάκη-Κόλλια
 θα παρουσιάσει

«Ένα εξαιρετικό σύνολο με 2.770 «εγχυτρισμούς» βρεφών από το νησί της Αστυπάλαιας: Παιδικό νεκροταφείο ή ιερό;»

την Τρίτη 20 Μαρτίου 2012  στις 19.00 στο κτήριο του ΣΕΑ

Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ για το νέο οργανόγραμμα

 

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ 1Β – 105 55 ΠΛΑΚΑ

ΤΗΛ.: 210 3220992 – FAX: 210 3236294

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέο οργανόγραμμα για τον πολιτισμό επιβάλλουν τρόικα και κυβέρνηση

Ανακοινώθηκε το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έπειτα από τις επιταγές της τρόικας και τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης που απαιτεί μείωση κατά 30% της δομής της δημόσιας διοίκησης, σε όλα τα Υπουργεία με εξαίρεση των Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών.
Η Π.Ο.Ε - ΥΠ.ΠΟ. υποστηρίζει ότι το νέο οργανόγραμμα που καταρτίστηκε για το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έγινε με αυθαίρετο και βιαστικό τρόπο και απέχει κατά πολύ από τις θέσεις και προτάσεις που έχει δημοσιοποιήσει κατά καιρούς η Ομοσπονδία.
Το μοναδικό κριτήριο με το οποίο δημιουργήθηκε ήταν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και όχι η εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών και αναπτυξιακών προοπτικών του Υπουργείου.
Ένα νέο οργανόγραμμα θα έπρεπε να εξυπηρετούσε τις αρχές μιας πολιτιστικής πολιτικής σύμφωνα με τις ανάγκες των μνημείων, τις προτεραιότητες για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας.
Μάλιστα με την ενσωμάτωση των υπηρεσιών του Αθλητισμού και Τουρισμού θα περίμενε κανείς το νέο οργανόγραμμα να παρέχει τη δυνατότητα μιας νέας δυναμικής στο πεδίο της ανάπτυξης και της προοπτικής της εξόδου της χώρας από τη δύνη της οικονομικής κρίσης.
Διαφωνούμε με το νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού γιατί είναι αντιαναπτυξιακό, δεν ενισχύει το έργο στην κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς αντιθέτως δημιουργεί συνθήκες αντιπαραγωγικού και δυσμενούς περιβάλλοντος.
Ειδικότερα γίνεται εμφανές στο νέο σχέδιο του οργανισμού :
  • Η απουσία το τρόπου με τον οποίο κατανέμονται ειδικότητες και θέσεις στο νέο οργανόγραμμα
  • Η συνέχιση της υποχρηματοδότησης των αρχαιολογικών υπηρεσιών
  • Η έλλειψη προσωπικού ιδιαίτερα στον τομέα της αρχαιοφύλαξης με το τραγικό αποτέλεσμα της αύξησης των λαθρανασκαφών και των κλοπών σε μουσεία
  • Το αποτέλεσμα του μέτρου της εφεδρείας που στέρησε από το Υπουργείο προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία
  • Η έλλειψη πολιτικών για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας
  • Η έλλειψη προγράμματος για τη διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό
  • Η έλλειψη προγραμμάτων επιμόρφωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού
  • Η απουσία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα συνέβαλε στην ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου δεν συμπεριλαμβάνει γιατί πρωτίστως εξυπηρετεί αριθμητικά κριτήρια και όχι πολιτιστικά.
Η Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. θέλει να καταστήσει σαφές προς τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ο.Τ. καθώς και σε εκείνη που θα προκύψει μετά τις επερχόμενες εκλογές να μην διανοηθούν να συνδέσουν τη μείωση των υπηρεσιακών μονάδων με απολύσεις προσωπικού, τη στιγμή μάλιστα που είναι δεδομένο ότι η προσφορά των εργαζομένων στο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού είναι πολλαπλάσια σε σχέση με εκείνη της πολιτικής ηγεσίας σε εργασιακά και άλλα θέματα.
Ως εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού παρά τις συνεχείς περικοπές των αποδοχών και τις συνθήκες της οικονομικής εξαθλίωσης που βιώνουμε συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να στηρίζουμε το έργο της διάσωσης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ζητούμε από την πολιτική ηγεσία την κατάρτιση ενός νέου οργανισμού που θα υπηρετεί τις ανάγκες του πολιτισμού και όχι τις λογιστικές απαιτήσεις των δανειστών.
Ο ελληνικός πολιτισμός με την παγκόσμια εμβέλεια και απήχηση μπορεί να εμπνεύσει και να οδηγήσει στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου των λαών του κόσμου απέναντι σε εκείνους που επιδιώκουν την καταστροφή και τη χρεοκοπία του.
Η Π.Ο.Ε. –ΥΠ.ΠΟ. θα επανέλθει με νεώτερη ανακοίνωση όπου θα εξειδικεύει τις θέσεις της σχετικά με το νέο οργανόγραμμα

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ.

Συγκλονιστικές ιστορίες αστέγων!

Ο Μάνος είναι μόλις 45 ετών, πτυχιούχος, πρώην διευθυντής πολυκαταστήματος και πατέρας δύο παιδιών. Ζει στο δρόμο 14 μήνες. Ο Λεών, πτυχιούχος της σχολής Harrow Art School (Καλών Τεχνών) του Λονδίνου και αγιογράφος, έφυγε από το σπίτι του με μερικά ρούχα και λίγα βιβλία, για να μετατρέψει ένα παγκάκι του πάρκου του Αγ. Παντελήμονος σε καταφύγιο του. Η οικονομική κρίση δημιούργησε μια νέα γενιά αστέγων που γεννιέται σιωπηλά τα τελευταία δύο χρόνια.  O πληθυσμός των αστέγων δεν έχει μόνο αυξηθεί δραματικά αλλά έχει πλέον αλλάξει και στη σύνθεση του. Μέχρι πρότινος αντικρίζαμε...
λαθρομετανάστες, τοξικομανείς, αλκοολικούς. Πλέον έχουν προστεθεί πολλοί νέοι άστεγοι, στην πλειονότητα Ελληνες, που ψάχνουν κάθε βράδυ μια γωνιά να κοιμηθούν. Οι περισσότεροι εξ αυτών δε θέλουν να δώσουν δικαιώματα, κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάμεσα μας, και το βράδυ καταφεύγουν στις «καβάντζες» τους, όπως αποκαλούνται τα σημεία στα οποία κοιμούνται. Δεν είναι ρακένδυτοι. Είναι καθαροί, αξιοπρεπείς και σεμνοί, μ’ ένα αίσθημα ντροπής. Πολλοί συμπολίτες μας, όπως ο Μάνος και ο Λεών, είχαν μέχρι πρότινος ένα σπίτι, μια δουλειά, ίσως και κάποιο δάνειο. Μια φυσιολογική ζωή. Πλέον έχουν χάσει τα πάντα… Οι σκηνές που βλέπει κανείς σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, σε πλατείες και πάρκα, κάτω από γέφυρες, στη Λ. Συγγρού ακόμη και σε στενά των Νοτίων Προαστίων, θα ήταν κάποτε σπάνιες. Ομως είναι προφανές πια ότι η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε κοινωνική κρίση, αφήνοντας πολύ κόσμο ανυπεράσπιστο στο δρόμο… Τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, σοκάρουν. Ήδη κάνουμε λόγο για μια αύξηση της τάξεως του15% των αστέγων, ενώ η ΜΚΟ Κλίμακα αναφέρει αύξηση της τάξεως του 20%-25% των αστέγων ποσοστά που αντιστοιχούν σε περίπου 20.000 άστεγους. Δείτε όλο το άρθρο

Η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Επί δυο χρόνια, το μόνιμο επιχείρημα για τους κυβερνώντες, τους νταβατζήδες της διαπλοκής και τα παπαγαλάκια τους -στην προσπάθεια να ενοχοποιήσουν την αντίσταση των πολιτών απέναντι στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα- είναι πως οι διαδηλώσεις χαλάνε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Προφανώς, το επιχείρημα έχει κριθεί επιτυχημένο, γιατί από το «μη διαδηλώνετε για να μη χαλάσει η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό» πέρασαν στο «προσέξτε τι θα ψηφίσετε στις εκλογές, για να μη χαλάσει η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».
Δεν είναι τυχαίο πως οι εκλογές γίνονται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Οπότε, προσέξτε τι θα ψηφίσετε στις εκλογές γιατί μπορεί να φύγουν οι τουρίστες ή να ακυρώσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.
Αν και το σωστό θα ήταν να ψηφίσουν και οι τουρίστες στις ελληνικές εκλογές. Ή, καλύτερα, μόνο οι τουρίστες.
Κι όταν συναντάτε κάποιον τουρίστα και θέλετε να δείξετε την υπεροχή των Ελλήνων έναντι των βαρβάρων, να του θυμίζετε πως η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα.
Και πέθανε στην Ελλάδα.
(Το γεγονός ότι και η Τυραννία γεννήθηκε στην Ελλάδα -και δεν πέθανε ποτέ-, το αποσιωπούμε με επιμέλεια.)

Μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε ο Ζακ Λανγκ, στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ζακ Λανγκ, στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για τη διεθνή καμπάνια που διενεργεί με τίτλο «Τα Μνημεία δεν έχουν φωνή. Εσύ έχεις». 

Όπως αναφέρεται στο μήνυμα του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του Φρανσουά Μιτεράν, «διάβασα τη διακήρυξή σας για τα θέματα της αρχαιολογίας. Σας στέλνω την πλήρη υποστήριξή μου και την αλληλεγγύη μου».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, επισήμανε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ότι ο Σύλλογος σκοπεύει να ζητήσει από τον Ζακ Λανγκ τη μεσολάβησή του προς την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τα θέματα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σημειώνεται ότι το θέμα της διεθνούς καμπάνιας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει κάνει το γύρο της Ευρώπης, μέσα από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Φιγκαρό, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων 'Ανσα και άλλα.
Πηγή Ἔρρωσο

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Πιέσεις από την Τρόικα για απολύσεις πριν από τις εκλογές....

Σύμφωνα με πληροφορίες του GFF, βέτο εμφανίζεται να θέτει τις τελευταίες ημέρες η Τρόικα στα δύο μεγάλα κόμματα, ζητώντας επιτακτικά την ανακοίνωση απολύσεων... μέχρι τις εκλογές, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος δαπανών του δημοσίου, κάτι το οποίο έθεσε και στη χθεσινή του συνέντευξη, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, ως πρώτη προτεραιότητα του νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Θυμίζουμε, ότι το στέλεχος του ΔΝΤ ανέφερε ευθέως ότι ο στόχος είναι η μείωση των δαπανών, αφού όπως τόνισε δεν υπάρχουν περιθώρια για την επιβολή νέων φόρων.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η Τρόικα έχει διαμηνύσει στα δύο μεγάλα κόμματα, ότι ο κανόνας 1 προς 10 στο δημόσιο δεν είναι αποτελεσματικός και δεν επιφέρει άμεσα αποτελέσματα, ζητώντας επιτακτικά και μάλιστα πριν τις εκλογές την ανακοίνωση ακόμη και 20.000 με 25.000 απολύσεων (κάτι το οποίο διατυπώνονταν και στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν). Μάλιστα, σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει η προειδοποίηση παγώματος του προγράμματος, ενώ στο εύλογο ερώτημα γιατί η Τρόικα ζητάει κάτι τέτοιο τώρα (πριν από τις εκλογές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινή γνώμη), η απάντηση βρίσκεται στην ανησυχία της Τρόικας, ότι η νέα κυβέρνηση θα αθετήσει την υπόσχεση της ή θα καθυστερήσει την υλοποίηση της. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, άλλοι αξιωματούχοι της Τρόικας, αναφέρουν, ότι είναι καλύτερο μια τέτοια απόφαση να φθείρει την τωρινή κυβέρνηση και όχι τη νέα κυβέρνηση, ανακοινώνοντας με το καλημέρα απολύσεις.

Γενική Συνέλευση Εργαζομένων ΥΠΠΟΤ Κρήτης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Γενικής Συνέλευσης Εργαζομένων ΥΠΠΟΤ Κρήτης (Τομέας Πολιτισμού)

Την Τετάρτη 7/3/2012 εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΤ στην Κρήτη ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης και ειδικότητας πραγματοποίησαν μια πρωτοπόρα κοινή Γενική Συνέλευση με στόχο διπλό. Αφενός για να ενημερωθούν για το περαιτέρω ζοφερό εργασιακό και κοινωνικό μέλλον που ΕΕ, ΔΝΤ και κυβέρνηση ετοιμάζουν με νέους νόμους και αφετέρου για να οργανώσουν υπό ένα ενιαίο μέτωπο την δράση τους απέναντι στο παρόν εκμεταλλευτικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα.
Με την παρουσία τους στη Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΤ Κρήτης παραμέρισαν τα ατομικά προβλήματα, επέλεξαν τον ΚΟΙΝΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ και κατέθεσαν μια σειρά θέσεων και αιτημάτων για την περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και του Πολιτισμού.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ Κρήτης που συμμετείχαν στη συνέλευση τίθενται ενάντια

  • Στα μνημόνια και τα οικονομικά συμφέροντα, ντόπια και διεθνή, που τα υπηρετούν και τα επιβάλλουν
  • Στην ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην εξαθλίωση όλων των εργαζομένων
  • Στην εργασιακή ανασφάλεια που μεθοδεύεται με τις απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τις περικοπές των μισθών, με τη διαιωνιζόμενη και παγιωμένη ανεργία (αποκλεισμός του 60μηνου για τους συμβασιούχους, απαξίωση πτυχίων)
  • Στην εξαθλίωση των ασφαλιστικών ταμείων και στην καταδίκη του δικαιώματος των εργαζομένων για δημόσια, δωρεάν περίθαλψη και αξιοπρεπή σύνταξη
  • Στην πολιτική συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα που μεθοδεύεται με τις απολύσεις του προσωπικού, με την υποστελέχωση των υπηρεσιών, με τις συγχωνεύσεις και την αξιολόγηση των υπαλλήλων, με την περικοπή των αρμοδιοτήτων των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων (εκχώρηση δικαιώματος επιλογής επιστημονικού προσωπικού στους εργολάβους), με την ανάθεση υπηρεσιών, όπως η φύλαξη ή συντήρηση, σε ιδιωτικούς φορείς
  • Στη στοχευμένη υπονόμευση του επιστημονικού αρχαιολογικού έργου που τελείται στις Εφορείες Αρχαιοτήτων
  • Στο συνολικό ξεπούλημα του κοινωνικού/δημόσιου πλούτου, των Μνημείων και του Πολιτισμού και την υπαγωγή τους στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του πολιτισμού της Κρήτης αγαπάμε αυτόν τον τόπο. Υπηρετούμε, προωθούμε και προστατεύουμε τον Πολιτισμό και θα παλέψουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο Αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να συμβάλλουμε στην ανύψωση της ποιότητας του έργου μας, να διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες στην εργασία μας και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Καμία εφαρμογή των επαχθών μέτρων. Καμία απόλυση εργαζομένου. Δημιουργία δίκαιου συστήματος πρόσληψης του προσωπικού και απλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης νέων εργαζομένων.
  • Καμία κατάργηση και υπονόμευση ασφαλιστικού ταμείου. Αξιοπρεπή περίθαλψη και σύνταξη για όλους
  • Καμία συγχώνευση και κατάργηση Δημόσιας Υπηρεσίας. Όχι στην αξιολόγηση των υπηρεσιών.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους
  • Καμία εκχώρηση του δημόσιου/κοινωνικού πλούτου και των δημόσιων αγαθών.
  • Καμία υπονόμευση του Πολιτισμού, των εργαζομένων και των υπηρεσιών που τον προάγουν.
 
ΚΑΛΟΥΜΕ
Τους εργαζομένους όλων των κλάδων και εργασιακών σχέσεων των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ Κρήτης (Τομέας Πολιτισμού) την Πέμπτη, 22/3/2012 και ώρα 14:30 στο Εργατικό Κέντρο σε Γενική Συνέλευση με τα εξής θέματα:

  •  Πρόταση για την Ίδρυση Συλλόγου όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων και εργασιακών σχέσεων, του ΥΠΠΟΤ Κρήτης.
  •  Συντονισμός αγωνιστικών δράσεων για κοινές κινητοποιήσεις όλων των εργασιακών κλάδων (απεργίες, στάσεις εργασίας, συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και πορείες).
  •  Δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα στην οποία καλούνται να συμμετέχουν εργαζόμενοι από όλες τις υπηρεσίες και εκπρόσωποι όλων των κλάδων.
  •  Ανάπτυξη προτάσεων πολιτιστικής δράσης.


Υδράργυρος από το Βυζάντιο

Ποσότητα του τοξικού και επικίνδυνου υδραργύρου βρέθηκε κάτω από την οδό Εγνατία στον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης και σήμανε συναγερμό στους υπευθύνους της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, της εταιρείας «Αττικό Μετρό Α.Ε.», και στους περίπου 110 εργαζομένους που απασχολούνταν στον σταθμό στο πλαίσιο αρχαιολογικών εργασιών. Ο σταθμός σφραγίστηκε την περασμένη Τρίτη, ύστερα από εντολή της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μετρήσεις και να απομακρυνθεί το επικίνδυνο τοξικό μέταλλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υδράργυρος βρέθηκε στη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών πριν από τουλάχιστον έναν μήνα, σε βάθος περίπου 5 μέτρων, στον σταθμό Βενιζέλου.
Είναι σε στερεή μορφή (αμάλγαμα), αναμεμειγμένος με άλλα μέταλλα και υλικά.
Το αμάλγαμα του υδραργύρου πιθανολογείται πως προέρχεται από βυζαντινά εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που λειτουργούσαν κατά τον 10ο και τον 11ο μ.Χ. αιώνα σε αυτόν τον χώρο.

Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή λειτουργούν και σήμερα παρόμοια εργαστήρια, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Χαλκαίων (χτίσθηκε τον 11ο αιώνα π.Χ.), που πήρε το όνομά της από τους χαλκοματάδες που υπήρχαν στην περιοχή.

Η «Αττικό Μετρό» και η ΑΕΓΕΚ, που ηγείται στο κοινοπρακτικό σχήμα, ενημερώθηκαν μόλις την περασμένη Τρίτη και κάλεσαν την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έδωσε εντολή να εκκενωθεί και να σφραγιστεί ο σταθμός.
Κατ' επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για την ποσότητα υδράργυρου που βρέθηκε στο εργοτάξιο. Η έρευνα ανατέθηκε σε Πταισματοδίκη, ενώ θα ερευνηθούν τα αδικήματα της έκθεσης κατά συρροή και της κοινώς επικίνδυνης σωματικής βλάβης...........Διαβάστε περισσότερα Ἔρρωσο

Άραγε οι συνάδελφοι λάμβαναν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ασφαλείας; Το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας δικαίως πρέπει να χορηγείται στους εργαζόμενους που θέτουμε σε κίνδυνο την ζωή μας καθημερινά δουλεύοντας με ισχυρά χημικά στην προσπάθεια μας να ανασκάψουμε, να συντηρήσουμε, να  αναδείξουμε  και να  προστατέψουμε τον Πολιτισμό μας. ΓΜ

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ένα νέο πρόγραμμα γεννιέται: WikiLoot

Η ιδέα πίσω από το πρόγραμμα WikiLoot είναι απλή. Οι εμπνευστές του θέλησαν να δημιουργήσουν μια διαδικτυακή πλατφόρμα ανοικτής πρόσβασης για τη δημοσίευση και ανάλυση ενός μοναδικού αρχείου στοιχείων που προέρχονται από πρωτογενείς πηγές και φωτογραφιών που καταγράφουν το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων. Σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τα social media προκειμένου να υπάρξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών –ειδικοί, δημοσιογράφοι, ερευνητές, ερασιτέχνες και ενδιαφερόμενοι πολίτες- που θα συμμετέχουν στην ανάλυση του υλικού αυτού.
Η ιδέα για το WikiLoot γεννήθηκε από τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από τις ευρωπαϊκές έρευνες των τελευταίων δύο δεκαετιών σε σχέση με το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων που κλάπηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία κυρίως. Τα στοιχεία (ημερολόγια, αλληλογραφία και φωτογραφικό υλικό) που κατασχέθηκαν από τους αρχαιοκάπηλους και τους μεσάζοντες κατά τις έρευνες αυτές συγκροτούν ένα μοναδικό αρχείο πάνω στη μαύρη αγορά αρχαιοτήτων.
Μεγάλο μέρος αυτών των αποδεικτικών στοιχείων παραμένει δεσμευμένο σε νομικές διαδικασίες που είναι πολύ πιθανό να λήξουν δίχως οριστική και ξεκάθαρη απόφαση, όπως εκείνες του Marion True ή του Robert Hecht. Σημειώνεται ότι παρά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες των Αρχών τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, μόνο η δίκη του Ιταλού εμπόρου έργων τέχνης Giacomo Medici οδήγησε σε σαφή ετυμηγορία.
Το WikiLoot θα καταστήσει προσβάσιμα τα στοιχεία αυτά και τις φωτογραφίες, μέσω Διαδικτύου. Όπως συμβαίνει και με την Wikipedia, το όνομα του εκάστοτε συνεργάτη που θα αναρτά στοιχεία ή φωτογραφίες θα αναφέρεται. Στόχος είναι σταδιακά να δημιουργηθεί η εγκυρότερη βάση δεδομένων για την παράνομη αγορά για την οποία μέχρι στιγμής ελάχιστα γνωρίζουμε. (Υπολογίζεται ότι ο τζίρος του εμπορίου παράνομων αρχαιοτήτων κυμαίνεται από 200 εκατ. δολάρια έως 10 δις εκατ. δολάρια το χρόνο.)
Το πρόγραμμα είναι ακόμη στα σπάργανα, καθώς αναμένεται να επιλυθούν τεχνικά και νομικά ζητήματα. Οι εμπνευστές τους πάντως ήδη καλούν κάθε ενδιαφερόμενο να πει την άποψή του για την ιδέα είτε με ένα απλό “like” είτε αναρτώντας κάποιο σχόλιο σε αυτή τη διεύθυνση

Θα γίνουμε η φωνή τους;

Το ακούμε συχνά: Οι Έλληνες στην εποχή μας δεν έχουν παιδεία, δεν ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό, δεν ξέρουν την ιστορία της χώρας τους, δεν επισκέπτονται μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Οι ξένοι έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου κι εμείς… Εμείς;
Εμείς, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς, μάλλον δεν τοποθετούμε τα μουσεία ή τους αρχαιολογικούς χώρους πολύ ψηλά στη λίστα των προτιμήσεών μας για μια έξοδο. Ίσως γιατί είναι κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει να κάνουμε από μικροί (αλήθεια, θα αλλάξει στο μέλλον η κατάσταση με όλα αυτά τα παιδάκια που βλέπω γύρω μου να τα περιφέρουν οι γονείς τους από το ένα μουσείο στο άλλο και από το ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο άλλο;), ίσως πάλι γιατί τις περισσότερες φορές όταν βρεθούμε έξω από ένα μουσείο, όταν και όπου τύχει να βρεθούμε, κοιτάζουμε τις πόρτες του με δέος, μη ξέροντας τι ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε αν διαβούμε το κατώφλι. Με εξαίρεση (που μάλλον επιβεβαιώνει τον κανόνα) τα «μεγάλα» μουσεία της χώρας, για τα οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι σε εφημερίδες και περιοδικά, και φωτογραφίες των εκθεμάτων τους έχουν συμπεριληφθεί σε εγκυκλοπαίδειες και άλλες εκδόσεις ευρείας κατανάλωσης, τα υπόλοιπα αποτελούν ένα είδος έκπληξης για το κοινό σε σχέση με τα εκθέματά τους. Ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς θα δεις. Πολλές φορές δεν ξέρεις ούτε τι περίπου θα δεις.
Στην απίθανη (;) περίπτωση δε που θελήσεις να είσαι προετοιμασμένος για την επίσκεψή σου σε έναν τέτοιο χώρο, έρχεσαι αντιμέτωπος με άλλα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας. Τα περισσότερα μουσεία δεν έχουν δικό τους δικτυακό τόπο, και δεν αναφερόμαστε σε μικρά περιφερειακά μουσεία αλλά σε μουσεία σημαντικότατων ιερών τόπων της αρχαίας Ελλάδας. Αρκεί να αναφερθούν χαρακτηριστικά το Μουσείο των Δελφών αλλά και αυτό της Αρχαίας Ολυμπίας.
Σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (13/11/2011), η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Πολυξένη Αδάμ-Βελένη τονίζει: «Δεν υπάρχουν επιτυχημένες συνταγές για ένα επιτυχημένο μουσείο. Χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί και όχι σοβαροφανείς. Το μουσείο πρέπει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός πολιτισμού και καλλιέργειας των μουσών. Μουσείο θα πει όλες οι μούσες κι όχι προθήκες στις οποίες βλέπω τα αρχαία αλλά δεν τα αγγίζω. Έτσι σε απωθούν. Έχω φύγει κι εγώ τρέχοντας από μουσείο, γιατί ήταν βαρετό». Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι η διευθύντρια του ΑΜΘ «προτρέπει το κοινό και να αγγίζει και να φωτογραφίζει τα εκθέματα, “να νιώθει άνετα όπως στο σπίτι του”».
Αυτό πρέπει να γίνει. Πρέπει οι πολίτες να νιώθουν το μουσείο σαν σπίτι τους, να το αγαπούν και να το φροντίζουν. Να τους νοιάζει αν λειτουργεί σωστά, αν έχει ελλείψεις. Να κατανοήσουν ότι αυτά που υπάρχουν εκεί μέσα είναι δικά τους, κομμάτι της κληρονομιάς τους. Αν δεν υπάρξει άνοιγμα από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και της αρχαιολογικής κοινότητας προς τον κόσμο, τα κρούσματα αρχαιοκαπηλίας θα εξακολουθήσουν να έρχονται το ένα μετά το άλλο, και όλοι θα σηκώνουν τους ώμους με αδιαφορία.
Έχει ενδιαφέρον η έκκληση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων προς την παγκόσμια κοινότητα με τη διεθνή καμπάνια για την προβολή των ελληνικών αρχαιοτήτων αλλά και του κινδύνου που ελλοχεύει για τη διατήρησή τους λόγω των οικονομικών περικοπών. Αν θέλουμε, όμως, να γίνουμε η φωνή των μνημείων μας, όπως μας προτρέπουν οι αφίσες τους, πρέπει πρώτα να τα αισθανθούμε δικά μας. Τότε και μόνο τότε… Πηγή

Spiegel: «Η μεγάλη κρίση στην Ελλάδα δεν έχει έρθει ακόμη»

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της θετικής έκβασης του PSI και ενώ όλοι πανηγυρίζουν, το γερμανικό περιοδικό Spiegel φιλοξενεί δηλώσεις γνωστού οικονομολόγου ο οποίος ισχυρίζεται πως η μεγάλη κρίση για την Ελλάδα όχι μόνο δεν αποφεύχθηκε αλλά βρίσκεται... προ των πυλών!
Ο διακεκριμένος οικονομολόγο Χάραλντ Χάου τονίζει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό πως η σημερινή απόφαση θα αποτελέσει μεγάλο βάρος στην πλάτη των Ελλήνων φορολογουμένων και επισημαίνει πως « η έκβαση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη πιστωτές που αναμένουν να πληρωθούν στο 100%. Όσοι πιστωτές δε συμμετείχαν στο PSI είναι κερδοσκόποι που αγόρασαν τα χρεόγραφα στο 30-40% της ονομαστικής αξίας και τώρα θέλουν να αποζημιωθούν στο έπακρον. Όμως, τώρα θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν στο "κούρεμα"».
Ο κ. Χάου μιλά ανοιχτά για «μετάθεση του προβλήματος» ενώ προβλέπει πως σύντομα θα υπάρξει και «δεύτερη, κανονική χρεοκοπία».
«Πιθανόν να πάρει άλλους εννιά μήνες με τρία χρόνια αλλά θα υπάρχει μία πραγματικά μεγάλη κρίση, και οικονομική και πολιτική» υποστηρίζει και εκφράζει την άποψη ότι την επόμενη φορά θα επηρεάσει μόνο τους φορολογούμενους.
Που εδράζεται η βεβαιότητα του κ. Χάου; Ο οικονομολόγος υποστηρίζει πως «οι τράπεζες εδώ και μισό αιώνα είχαν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Θέλουν να πάρουν όσο περισσότερες πληρωμές τόκων δύνανται, όμως τώρα συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος εξαντλείται και έτσι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τη στρατηγική τους».
«Τώρα προσπαθούν να μετατοπίσουν όσο μπορούν το χρέος από τη δημόσια στήριξη και αυτό είναι μια πολύ έξυπνη τακτική που ακολουθούν. Αλλά πρόκειται για τακτική που οδηγεί τους φορολογουμένους στο χείλος μιας καταστροφής», σημειώνει.
Επισημαίνει δε πως θα ήταν σοφότερο το PSI να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερο τμήμα του χρέους που θα περιλαμβάνει όλους τους πιστωτές λέγοντας πως το εθνικό χρέος πρέπει να μειωθεί όχι στο 120% του ΑΕΠ αλλά στο 60%. «Αυτό απαιτεί μια σωστή εθνική χρεοκοπία. Έτσι θα βρισκόμασταν σε πολύ διαφορετική διαπραγματευτική θέση. Κάθε ευρώ που θα λάβει ο εκάστοτε πιστωτής θα είναι δώρο για εκείνον», τονίζει χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για τα οφέλη μιας εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Οι εξαγωγές θα ήταν φθηνότερες, αλλά η χώρα δεν έχει τόσα πολλά προϊόντα που μπορεί να εξάγει. Σε κάθε περίπτωση, όμως η αναλογία των εισαγωγών και εξαγωγών θα έρθει σε ισορροπία. Εάν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές, θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον οι εισαγωγές. Οι Έλληνες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο»,
Σε ερώτηση σχετικά με πιθανές ευεργετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κρίση για την Ευρώπη κατά το πρότυπο των ασιατικών κρίσεων ο κ. Χάου θεωρεί ευεργετική μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας ενώ υποστηρίζει πως η μέχρι τώρα δράση για να βοηθηθεί η χώρα έκανε τα πράγματα χειρότερα από ότι ήταν πριν.
«Πολλές τράπεζες στην Ελλάδα είναι ήδη σε κατάσταση πτώχευσης, αλλά εξακολουθούν να δίνουν δάνεια. Μπορείτε να πάρετε τα χρήματα από την κεντρική τράπεζα και να τα δώσετε στους κερδοσκόπους. Αυτή είναι μια περίοδος που επιχειρήσεις πάνε στραβά και στο τέλος θα καταλήξουν βάρος των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Η παρούσα πολιτική είναι απίστευτα αφελής αν συνεχιστεί», προειδοποιεί ο γνωστός οικονομολόγος. Πηγή

Δίκτυο ανταλλαγής και στο Ηράκλειο

Το δικό τους δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών, ιδρύουν οι Ηρακλειώτες. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή δεκάδες εθελοντές και αύριο Παρασκευή θα γίνει η δεύτερη συνάντηση στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στις 7μ.μ. Η πρώτη ιδρυτική συνάντηση έγινε πριν λίγες μέρες με τη συμμετοχή 50 εθελοντών, χωρίς να έχει δοθεί δημοσιότητα σε αυτή την προσπάθεια.

Μόλις χθες οι ιδρυτές της κίνησης δημιούργησαν την ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο (http://www.diktyoantallagisirakleiou.espiv.net) όπου μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε αυτή την προσπάθεια. Όπως είπε στην «Πατρίδα» ο Δημήτρης Κορνάρος ο οποίος συμβάλλει στην δημιουργία αυτού του δικτύου, η προσπάθεια καταβάλλεται με σκοπό την όσο το δυνατόν άμβλυνση των προβλημάτων που προκαλεί στους ανθρώπους η οικονομική κρίση. «Θα γίνεται ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών. Δεχόμαστε πάρα πολλά είδη, από αγροτικά προϊόντα, μέχρι μαθήματα φροντιστηρίου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορνάρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών που «επουλώνουν» σε μεγάλο βαθμό τις «πληγές» της κρίσης, έχουν δημιουργηθεί και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία σε διάφορες περιοχές της Κρήτης όπως Χανιά και Ιεράπετρα. Μεταξύ τους οι άνθρωποι ανταλλάσουν προϊόντα και υπηρεσίες, για να μη δώσουν μετρητά τα οποία δεν έχουν...

«Το ενδιαφέρον και από το νομό Ηρακλείου είναι μεγάλο. Πιστεύω ότι μπορεί να πετύχει και εδώ αυτό το δίκτυο ανταλλαγής, θα υπάρξουν πολλές προσφορές» κατέληξε ο κ. Κορνάρος.

Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα, έρχονται γιαούρτια, πέτρες και καρέκλες!

Δεν έχουν καταλάβει ότι τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.
Κι αυτό δεν αφορά μόνο την πτώχευση των ανθρώπων, τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων, τον εκφυλισμό του κοινοβουλευτισμού και το ξεπούλημα της χώρας. Θα αλλάξουν τόσα πολλά πράγματα που κανείς δεν έχει διανοηθεί. Θα δυναμώσει η αλληλεγγύη και θα μεγαλώσει η πολιτικοποίηση, πιθανότατα. Αλλά θα φουντώσει και το μίσος, εναντίον πολιτικών, μηχανισμών, πλουτοκρατών, εταιριών, θεσμών και συμβόλων, αναπόφευκτα και αδιακρίτως. Τα αβγά δεν θα είναι μελάτα.
Σε ένα καθεστώς που οι νομοθέτες ξεφτίλισαν τους νόμους που οι ίδιοι θέσπισαν, οι θεσμοί καταρρακώθηκαν και το ψέμα κυριάρχησε, οι ρωγμές, τα χάσματα και τα κενά που δημιουργούνται από τις βάναυσες πολιτικές της πολιτικο-οικονομικής ολιγαρχίας, θα καλύπτονται όχι μόνο από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας, αλλά και από τις αντιδράσεις, λογικές και παράλογες, της κοινωνίας. Αφού όλα τα συστήματα συμμετοχής και δικαιοσύνης καταπατήθηκαν, οι φωνές θα είναι κραυγές και οι πράξεις οργισμένες. Οι πατάτες και τα γιαούρτια δεν είναι παρά μόνον ενδείξεις του τι πρόκειται να συμβεί. Κανένας δεν το ορίζει αυτό. Προκύπτει εδώ κι εκεί, ξαφνικά, αναπάντεχα, με άγνωστη μορφή και τρόπο, ανορθόδοξα.
Μικρά, μεσαία και μεγάλα ηφαίστεια θα ενεργοποιούνται, θα βγάζουν καπνούς και θα εκρήγνυνται σποραδικά, οπουδήποτε. Μεγάλες διαδηλώσεις και μεμονωμένες ενέργειες ατόμων ή ομάδων θα αλληλοσυμπληρώνονται εκφράζοντας ορθά ή στρεβλά το σύνολο του κόσμου της εργασίας, με τη συμμετοχή των πολλών ή τη σιωπηρή συναίνεσή τους. Οι βουλευτές δεν θα είναι οι μόνοι που δεν θα μπορούν να βγουν άφοβα από τα σπίτια τους. Όσοι ψηφίζουν ή στηρίζουν είτε μέσα από τον πλουτο-κρατικό μηχανισμό είτε μέσα από το προσωπικό τους συμφέρον τις μνημονιακές πολιτικές αυτοτοποθετούνται στην επικίνδυνη ζώνη όπου εκτοξεύονται αντικείμενα και χύνεται λάβα, από βλαστήμιες, κατάρες και μούντζες μέχρι γιαούρτια, αβγά, καρέκλες, πέτρες, τούβλα και μολότοφ. Τι αξία έχει ένα ακριβό κοστούμι ή ένα χτένισμα πολυτελείας, σε σχέση με τόσες, εκατομμύρια, ζωές που καταστρέφονται;
Το καζάνι βράζει!
Έφυγε από το σπίτι φουντωμένος. Η μάνα του προσπαθούσε να ηρεμήσει τον πατέρα του που μετρούσε τα τελευταία του ευρώ στο τραπέζι. Μόλις είχε λήξει το ταμείο ανεργίας. Στο ψυγείο υπήρχαν τρόφιμα για δυο-τρεις μέρες ακόμα. Η μικρή έκλαιγε στην κουζίνα γιατί της έκοψαν τα αγγλικά. Ο πιτσιρικάς, τρίτη λυκείου, από την αρχή του χρόνου χωρίς φροντιστήριο, χωρίς ελπίδα, έβαλε στο μικρό σακίδιο που είχε στην πλάτη τη σακούλα με τα σκουπίδια, αφού το γιαούρτι κοστίζει, και τράβηξε για το χώρο που θα ξεκινούσε σε λίγο η συναυλία της φίρμας, που το πρωί είχε δηλώσει στην τηλεόραση «μνημόνιο ή καταστροφή».
Από τη βίλα της Φιλοθέης ερχόταν στα Λιόσια, που τώρα είναι Ίλιον ενώ εξελίσσεται σε υπόΛιόσια, για να στηρίξει, στην περιφέρεια των φτωχών και μικρομεσαίων, την επανεκλογή της γυναίκας του, που σαν βουλευτής και υπουργός ψήφισε όλα τα μνημόνια. Δωρεάν για το λαό θα είναι μόνο τα τραγούδια. Για τα υπόλοιπα, γάλα, φάρμακα, δίδακτρα… κόψτε το κεφάλι σας. Το δικό του πολυώροφο ψυγείο είναι πλήρες. Οι λογαριασμοί όλοι πληρωμένοι. Ο καυστήρας δουλεύει όλο το εικοσιτετράωρο και η αποθήκη είναι γεμάτη ξύλα για το τζάκι. Το πρωί κανένας δεν ξυπνάει με αγωνία. Δεν πρόκειται να χτυπήσει τηλέφωνο από την τράπεζα για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις του δανείου ή της κάρτας με απειλές για κατάσχεση του μικρού διαμερίσματος ή του παλιού αυτοκινήτου της οικογένειας. Για τη φίρμα, πέρασαν χρόνια, πολλά χρόνια από το «εφτά νομά- σ’ ένα δωμά-». Ξεχάστηκαν τα βάσανα της οικογένειας και οι στερήσεις περιορίστηκαν στα λόγια των στιχουργών.
Κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται οι πιτσιρικάδες που βγαίνουν έξω με ακονισμένες τις κακές τους σκέψεις. Δεν υπάρχει φράγκο για φραπέ, ούτε στάλα ψυχραιμίας. Περιθώριο για κουβέντα κανένα. Όποτε δοκίμασα να αποτρέψω κάποιους που προσπαθούσαν να ξηλώσουν μια βιτρίνα ή να βάλουν φωτιά σε ένα μαγαζί, μιλούσα στον αέρα. Δεν υπήρχαν ανοιχτά αφτιά για να με ακούσουν. Τα επιχειρήματά μου δεν διαπερνούν τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς φράκτες των θυμωμένων παιδιών. Αρνούνται να αποκριθούν. Τι να πουν;
Αφού αυτός ο κόσμος ούτε τους ανήκει ούτε τους σέβεται. Κι ό,τι τον συμβολίζει θέλουν να το εξαφανίσουν. Κι όποιον τους προκαλεί να τον μπουγελώσουν. Εξάλλου, μέρα με τη μέρα, δίπλα στους πιτσιρικάδες, αυξάνονται οι ενήλικοι που εξαντλούν την αντοχή τους και χάνουν την εγκράτειά τους. Εικοσάρηδες άνεργοι, τριαντάρηδες αδιόριστοι, σαραντάρηδες απολυμένοι, πενηντάρηδες πεταμένοι, εξηντάρηδες ταπεινωμένοι, εβδομηντάρηδες επαίτες… Το μνημόνιο και η συμπαιγνία των μέσα με τους έξω, έχει κάνει όλους τους πολίτες, σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις ηλικίες, αναλώσιμους. Κι αν ακόμα δεν εκσφενδονίζουν αντικείμενα, είναι θέμα χρόνου. Γιατί, η οργή τους μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από την οργή των νέων. Προχτές, σε μια παρουσίαση βιβλίου, μια καλοντυμένη και μορφωμένη γυναίκα μέσης ηλικίας είπε πολύ σοβαρά ότι αν αποπειραθούν να της πάρουν το σπίτι γιατί δεν έχει να πληρώσει, θα πάρει όπλο. Χωρίς να αστειεύεται. Μέσα στην υπερβολή, εκφράζει την εσωτερική της εξέγερση, πεπεισμένη ότι μέλλον δεν υπάρχει, γιατί το έχουν κλέψει οι πολιτικοί, οι εργολάβοι, οι τοκογλύφοι και οι υμνητές τους.
Ας προσευχηθούμε, λοιπόν, κι εμείς οι άθεοι, να μη συμβούν τα χειρότερα και ας δουλέψουμε συσπειρωμένοι για να ξεφορτωθούμε τους αχρείους, τραγουδώντας, ξανά, όπως στην ταράτσα της Νομικής πριν από σαράντα χρόνια, «πότε θα κά-, πότε θα κάνει ξαστεριά…» ή, όπως ο αντιπολεμικός Country Joe στο Woodstock, give me an F, give me a U, give me a C, give me a K!

Ανοικτή επιστολή του Κώστα Βαξεβάνη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κύριε Βενιζέλο,
Σας απευθύνομαι για τρίτη φορά. Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί το κάνω. Άλλοι θα μιλήσουν για εμμονή. Δεν σας κρύβω πως δίστασα αρκετά πριν αποφασίσω να σας γράψω μια ακόμη επιστολή που δεν θα απαντήσετε. Μέσα στις αγιογραφίες των ημερών η επιστολή μου μπορεί να φαντάζει κουραστική και χωρίς νόημα. Αλλά το νόημα στα πράγματα, το δίνει ο καθένας με τον τρόπο του.
Σε καιρούς κρίσης οι άνθρωποι είναι περισσότερο έτοιμοι να εξαπατηθούν από το να αγανακτήσουν. Παρακολουθώ με σαρκασμό ανθρώπους που με έπαιρναν τηλέφωνο μετά τις δύο επιστολές μου για να μου προσθέσουν μια ακόμη πλευρά για τον τρόπο που πολιτευτήκατε, (περιέγραφαν όσα κάνατε «νομοθετικά τερατουργήματα») τώρα να κάνουν δηλώσεις υποστήριξής σας. Αγωνιούν σχεδόν να αναλάβουν το δύσκολο έργο να σας σηκώσουν στα χέρια για να σας οδηγήσουν ως το θρόνο της κομματικής ηγεσίας. «Αυτή είναι η πολιτική» θα σκεφτούν πολλοί. «Όχι, δεν είναι αυτή η πολιτική» σκέφτομαι και γι’ αυτό σας γράφω. Η πολιτική χωρίς ηθική είναι η ηθική των τυράννων. Η χώρα αυτή αξίζει κάτι παραπάνω.
Ας αρχίσουμε λοιπόν και πάλι από τα εύκολα. Διατελέσατε υπουργός Πολιτισμού. Η παραμονή σας στο υπουργείο σφράγισε αυτό που τότε φάνταζε μεγάλο επίτευγμα: Τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα όλοι καταλαβαίνουν πως ήταν ένα μεγάλο φαγοπότι. Με «έργα», απευθείας αναθέσεις και τηλεοπτική εθνική υπερηφάνεια. Τα σκουπίδια που ψάχνουν σήμερα πολλοί συμπολίτες μας, είναι εκείνα τα αποφάγια. Δεν έγινε ποτέ κανένας δημόσιος απολογισμός για το πόσα δισεκατομμύρια στοίχησαν οι Ολυμπιακοί. Βλέπουμε μόνο πόσο μας στοιχίζουν σήμερα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό κόστος, αλλά και σε εκείνη την εικόνα του «τεμπέλη έλληνα» που φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου. Δεν είναι τεμπέλης ο Έλληνας. Κανένας λαός δεν είναι τεμπέλικος. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι κυβερνήσεις σας δηλαδή, απλώς έδιναν δισεκατομμύρια για να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες, επενδύσεις SIEMENS, υποβρύχια που έγερναν, «εκσυγχρονιστικά» έργα σε τιμές πολλαπλάσιες των πραγματικών. Και κάποια μέλη τους έπαιρναν μίζες και ανέβαιναν θέση στην πολιτική επετηρίδα του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα.
Ας επιστρέψουμε λοιπόν στο θέμα μας.
Το 2003 ήσασταν επίσης υπουργός Πολιτισμού. Τον Απρίλιο του 2003 υπογράψατε υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες αποχαρακτηρίζονταν από Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία, δύο βιομηχανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Τα εργοστάσια ΦΙΞ και ΑΛΛΑΤΙΝΗ. Και τα δύο σε περιοχές της Θεσσαλονίκης με μεγάλη αξία γης. Οι ιδιοκτήτες τους δηλαδή, οι οποίοι είχαν ήδη αποζημιωθεί για τους χαρακτηρισμούς, θα γίνονταν σκανδαλωδώς πιο πλούσιοι. Είναι χαρακτηριστικό, πως οι ιδιοκτήτες του ΑΛΛΑΤΙΝΗ είχαν πάρει δικαίωμα μεταφοράς συντελεστή και δόμησης για 110.000 τετραγωνικά μέτρα. Παρ’ όλα αυτά εσείς αποχαρακτηρίσατε τμήματα του μνημείου για να οικοδομήσει η ιδιοκτήτρια εταιρεία 5 εξαόροφες οικοδομές,1 πενταόροφη,1 μονοκατοικία και 400 θέσεις πάρκινγκ.
Παρά την αντίδραση των κατοίκων, στο πλευρό σας είχε σταθεί όλο το πολιτικό κατεστημένο της Θεσσαλονίκης (να σας θυμίσω πως η πλειονότητά του σήμερα έχει καταδικαστεί ή αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες). Δύο χρόνια μετά, το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε πως οι αποχαρακτηρισμοί είναι παράνομοι. Επικαλέστηκε μάλιστα το άρθρο 24 του Συντάγματος (πώς σας διέφυγε, συνταγματολόγε αυτό;) με βάση το οποίο, ο συντελεστής δόμησης 4,2 για τα έργα αυτά ήταν πέρα από κάθε έννοια ισότητας, καθώς στην περιοχή ο πραγματικός συντελεστής ήταν μόλις 2,2. Τα έργα ευτυχώς δεν έγιναν. Το 2006, ο Γιώργος Βουλγαράκης ως υπουργός Πολιτισμού αποχαρακτήρισε και πάλι με υπουργική απόφαση το βιομηχανικό μνημείο ΑΛΛΑΤΙΝΗ. Και πάλι το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε παράνομη την υπουργική απόφαση. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, κάποιος λόγος θα υπάρχει, τον οποίο αγνοούμε, που έχετε εστιάσει την προσοχή σας τόσες κυβερνήσεις, και κυρίως εσείς, σε ένα οικοδομικό τετράγωνο της Θεσσαλονίκης που μπορεί σε μία νύχτα να γίνει χρυσορυχείο.  Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Επίστολή συναδέλφου προς την ΓΓ κ. Μενδώνη

Αξιότιμη κ συνάδελφε
Τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα μας συγκλονίζεται από την επίθεση μιας πολιτικής που επιφέρει εξαθλίωση ,φτωχοποίηση και αποσάθρωση της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Η πολιτική των μνημονίων έχει επιφέρει ύφεση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Αυτή η ύφεση διαφαίνεται και στον Πολιτισμό. Με το θεσμό της εφεδρείας τον οποίο δεχτήκατε αγόγγυστα, καρατομήθηκε όλη η Αρχαιολογική Υπηρεσία από ικανά πολύπειρα και επιστημονικά επαρκή στελέχη τα οποία γνωρίζετε προσωπικά πολύ καλά. Στο υπουργείο μας ,όπως και σε τόσα άλλα υπουργεία οι μισθοί έχουν πέσει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Τα περισσότερα δεκαπενθήμερα κινούνται, ανάμεσα από 200-400 ευρώ για τους συναδέλφους σας οι οποίοι μοχθούν στο πεδίο καθημερινώς ή καλούντα να διεκπεραιώσουν τη γραφειοκρατία. Η γραφειοκρατία αντίθετα αντί να μειώνεται γιγαντώνεται, την ίδια στιγμή που η Υπηρεσία συρρικνώνεται. Την ίδια ώρα, που μειώνονται οι μισθοί μας, ας σημειώσουμε, δίνονται χρήματα για να κλείσουν «τρύπες» όπως το Μέγαρο Μουσικής δίνοντας επιχορήγηση που φτάνει 95.000.000 ευρώ ή 3,2 εκατομμύρια για μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.
Δε θα απευθυνόμουν σε κάποιον άλλο Γ.Γ του Υπουργείου αν δε ήταν σχετικός με την Υπηρεσία. Όμως είστε αρχαιολόγος και γνωρίζετε πολύ καλά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε. Προπληρώνουμε τα οδοιπορικά μας και τα χρήματα επιστρέφονται σε μας με καθυστέρηση έως και πάνω από ένα χρόνο. Σας γνωρίζουμε πολύ καλά από τη μακρά θητεία σας στο Υπουργείο με υπουργούς τη κ. Παπαζώη, το κ. Βενιζέλο, το κ. Πάγκαλο, το κ. Γερουλάνο.
κ. Μενδώνη
Επικαλούμενος την ιδιότητά σας ως αρχαιολόγου σας κάνω έκκληση να μη γίνετε συμμέτοχος στη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας που εργάζεται και το γνωρίζετε πολύ καλά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη Δημόσια Υπηρεσία. Διαθέτει επιστημονικά καταρτισμένους ανθρώπους , οι οποίοι κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους και οι οποίοι εργάζονται με μεράκι και κόπο ανεξαρτήτως συνθηκών.
Επικαλούμενος την ιδιότητά σας , κάνω έκκληση να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ως μια πράξη διαμαρτυρίας. Μην ανταπαντήσετε ότι «εγώ δεν παραιτούμαι από τα δύσκολα». Το δύσκολο είναι να πείτε Όχι, γιατί διακυβεύετε η θέση σας, διακυβεύετε το πολιτικό σας μέλλον. Γι αυτό είναι δύσκολο το ΟΧΙ. Αποδείξετε ότι δεν σας ενδιαφέρει.
Προσπαθήστε να διασώσετε τη φήμη σας ως αρχαιολόγου, να ταχθείτε με το μέρος των συναδέλφων σας και όχι με το μέρος μιας άθλιας και διορισμένης κυβέρνησης , μιας κυβέρνησης που κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας.
Δεν είναι το θέμα συντεχνιακό. Συνδέεται το όνομά σας με τη μεταμόρφωση μιας δυναμικής υπηρεσίας σε μια υπηρεσία υπόδουλη, ανενεργή. Με Μουσεία άδεια, με εργαστήρια συντήρησης και υλικό που δε θα μπορούν να συντηρηθούν, γιατί απλά δε θα υπάρχουν άνθρωποι να τα φυλάξουν ή να τα συντηρήσουν, ανασκαφές οι οποίες δε θα μπορούν να πραγματοποιηθούν, αρχαιολογικοί χώροι οι οποίοι δεν θα υφίστανται.
Στη καλύτερη περίπτωση (αν είναι δυνατόν) θα ξεπουληθούν σε ιδιώτες τμήματα του πολιτισμού μας, όπως η φύλαξη των Μουσείων, η διοίκηση, τα ίδια τα Μουσεία, μπορεί και οι σωστικές ανασκαφές. Αυτό ονειρευόσασταν το 1997,το 2000,το 2004,να πω και το 2009; Δεν το πιστεύω!
Ψηφίστηκε ένα ντροπιαστικό για τη χώρα προσχέδιο Δανειακής σύμβασης, το οποίο με ευκολία ο προβλέπει απολύσεις δημοσίων Υπαλλήλων. Ίσως και από το δικό μας Υπουργείο. Ούτε εσείς δε θα το ξέρετε. Απλά θα σας επιβληθεί. Με τις συγχωνεύσεις ίσως; Τι ντροπιαστικό. Δε μπορώ να πω πολλά. Θυμηθείτε λοιπόν τη «σεισάχθεια» και δείτε ότι από αρχαιοτάτων χρόνων υπάρχει η λύση.
κ. Λ. Μενδώνη ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για να μπορείτε να κοιτάτε τους συναδέλφους σας στα μάτια όταν δεν θα είστε πλέον Γ.Γ. και θα επιστρέψετε στην οργανική σας θέση.
Ένας συνάδελφός σας
Πηγή

Εκδήλωση για το Ηρώο


Την ερχόμενη Κυριακή 18-03-2012 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση  στο χώρο του Ηρώου που συνδιοργανώνει το παράρτημά του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, μαζί με το ΤΕΕ/ΤΑΚ και τους Μινωίστας.
Σκοπός είναι η πρώτη επαφή με ένα μνημείο που κινδυνεύει με κατεδάφιση λόγω της ολιγωρίας του υπουργείου Πολιτισμού και παρά τις αντιδράσεις πολλών τοπικών φορέων, συλλόγων και αρμόδιων Υπηρεσιών. Μετά την ξενάγηση, που θα πραγματοποιηθεί από τον Γ. τζωράκη και τον Αντιπρόεδρο του ΤΕΕ αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό, όσοι επιθυμούν μπορούν να ακολουθήσουν για μία ρακή στις Πράσινες Πόρτες (Πεδιάδος 20).
Σε νέα σκληρή δήλωση κατά της κυβέρνησης προχώρησε την Τετάρτη ο Μίκης Θεοδωράκης. Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, και απευθυνόμενος προς τα μέλη της κυβέρνησης ο Μ.Θεοδωράκης λέει: «Δεν έχετε το δικαίωμα να μολύνετε με την παρουσία σας τη μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν για την τιμή της πατρίδας που εσείς ποδοπατήσατε».
Η δήλωση του Μ.Θεοδωράκη αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών.

«Η 25η Μαρτίου ανήκει στον ελληνικό λαό, που είναι ο μόνος που μπορεί να εξασφαλίσει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, φτάνει να μπορέσει να απαλλαγεί από τις δαγκάνες των νέο-Ναζί της Ευρώπης, οι οποίοι με τη συνεργασία ανθρώπων μειωμένης εθνικής ευθύνης τον έχουν δέσει σήμερα χειροπόδαρα προσπαθώντας να τον αχρηστεύσουν».

Η 25η Μαρτίου 2012 μπορεί να σημασιοδοτηθεί πολλαπλώς: σαν κορυφαίο ξαναφανέρωμα του αντιστασιακού πνεύματος, σαν σάλπισμα υπεράσπισης της δημοκρατίας, σαν κατανόηση της νεωτερικότητας και των δεινών της, σαν λαχτάρα για δημιουργία, σαν βούληση να διατηρηθεί ακέραιη η χώρα, σαν βούληση να επιβιώσει ο ελληνισμός - υπό ετέρα μορφή ενδεχομένως, αλλά ορισμένως να επιβιώσει. Γ. Ξυδάκης

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Το νέο κόμμα της Κατσέλη






Δεν είμαι έτσι, Δεν είμαι Γιουβέτσι είμαι στη μέση και σε όποιον αρέσει.  

Μια από τα ίδια δηλαδή..............

Greek archaeologists say austerity hurts heritage

State-employed archaeologists in crisis-hit Greece say government spending cuts pose a severe threat to the country's rich cultural heritage.
The Association of Greek Archaeologists warns that as Greeks are pummeled by income losses and record unemployment, looting of ancient sites by amateur treasure hunters is growing.
They say cutbacks have also led to severe security guard shortages.
AGA Secretary-General Giorgos Riginos said Wednesday the culture ministry has more than halved its budget in the past two years, forcing museums to close down or cut opening hours. The association is launching a social media campaign to increase state spending on cultural heritage. Greece has adopted harsh austerity measures to secure vital international bailouts.  Source

Greek Archaeologists Plead for Help

Greek archaeologists appealed to Europeans to help defend the nation’s cultural heritage and history amid cuts in the budget to maintain sites that include those around the 2,500 year-old Acropolis in Athens.
“The same austerity packages and authoritarian measures that are currently tearing apart Greece and its monuments, are going to be imposed across Europe,” the Association of Greek Archaeologists said in an e-mailed statement today.
The budget of the Culture and Tourism Ministry’s archaeological service was reduced by 35 percent, to 12 million euros ($16 million) in 2011 and will be cut further this year, the group said in the statement. The ministry’s total budget has been cut by 20 percent since 2010.
The government undertook to impose more austerity measures last month to secure a second 130 billion-euro aid package from the European Union and the International Monetary Fund.
The 7,000 ministry employees, including 950 archaeologists and 2,000 guards, are responsible for 19,250 archaeological sites and monuments; 106 museums and collections of prehistoric, classical and Byzantine antiquities; 366 projects and hundreds of excavations. They have a budget of 498 million euros that the EU co-finances, according to the statement.

‘We Are Not Overpaid’

“We are not overstaffed, nor are we being overpaid,” the group said. A new hire earns 670 euros a month after tax and other contributions, compared with 880 euros a month in 2009.
Receipts from visits to museums and archaeological sites rose 4.6 percent to 47.3 million euros in the first 11 months of 2011, the Hellenic Statistical Authority said on March 8.
Funding for museum security will be cut 20 percent, the archaeologists said. This comes after two big robberies in January and February, one at the Archaeological Museum of Olympia, birthplace of the Olympic Games, the other at the National Gallery of Art in central Athens. Three paintings were stolen from the gallery, including one donated by Pablo Picasso.  Source

Προετοιμάζονται για πόλεμο...............?

Τι λέει στο Newsit o επικεφαλής της πατριωτικής πολιτοφυλακής Γ. Ανεστόπουλος και τι απαντά σε όσους χαρακτηριζουν την οργάνωση παρακρατική και παραστρατιωτική. Τι λέει η ΕΛΑΣ. Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της πατριωτικής πολιτοφυλακής σύμφωνα με την οποία ομάδες πολιτών - οπλιτών αναλαμβάνουν να φυλάξουν τους Ελληνες πολίτες σε περίπτωση χάους και πολέμου.

Κάποιοι ήδη σπεύδουν να χαρακτηρισουν την κίνηση αυτη παραστρατιωτική και παρακρατική ενώ ηδη η εθνική πολιτοφυλακή διαχωρίζει τη θέση της και λεει πως δεν έχει καμία σχέση με την πατριωτικη πολιτοφυλακή.
Οπως δήλωσε στο Newsit o επικεφαλής της πατριωτικής πολιτιφυλακής Γιώργος Ανεστόπουλος "η πατριωτική πολιτοφυλακή είναι πάρα πολλές ομάδες εφέδρων στρατιωτών που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και φροντίζουν να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται ακόμη και μετά τη θητεία τους. Αποτελείται μόνο από έφεδρους οπλίτες και όχι από απόστρατους αστυνομικούς και στρατιωτικούς, μόνο από οπλίτες και αξιωματικούς όχι εν ενεργεία, όχι εν αποστρατεία, αυτό ειναι μια απο τις παραφιλολογίες που ακούστηκαν".

"ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ"  ...........Διαβάστε περισσότερα 

Διεθνής Καμπάνια ΣΕΑ

Η συμβολή της ΚΓ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην καμπάνια
Contribution of the 23rd Ephorate of Prehistoric and Classical Antiquities (Heraklion, Crete).
Η σελίδα με τις αφίσες στο Facebook κάντε like και προωθηστε το. 

Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στη διεθνή καμπάνια του ΣΕΑ

Η επίσημη σελίδα της καμπάνιας στο facebook είναι εδώ

Τις ξενόγλωσσες αφίσες μπορείτε να τις βρείτε εδώ και να τις στείλετε σε ξένους συναδέλφους για να τις προωθήσουν.





Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η «Χάρτα Δικαιωμάτων» του πολίτη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δημοσιοποίησε τη «Χάρτα Δικαιωμάτων» του πολίτη για τις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες. Με τη «Χάρτα Δικαιωμάτων» παρέχεται ενημέρωση σχετικά με το συνδυασμό των ισχυουσών νομοθετικών ρυθμίσεων με τις εφαρμογές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως είναι η «Διαύγεια», η Διαδικτυακή Πύλη «Ερμής», το Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση αμφισβήτησης κατά την εφαρμογή τους.
Διευκολύνονται πολίτες στις καθημερινές τους συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες και αναφέρονται τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των πολιτών και ο τρόπος με τον οποίο αυτά μπορούν να ασκούνται, όπως είναι μεταξύ των άλλων η προσφυγή στις ανεξάρτητες Αρχές και τα ελεγκτικά σώματα.
 Αναλυτικά οι 12 ενότητες της Χάρτας.

Bloomberg: «Η λιτότητα στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε αναταραχές και πραξικόπημα»

Στην ύφεση και την καθημερινότητα των Ελλήνων εστιάζει σημερινό δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg το οποίο προκρίνει...
την άμεση έξοδο από το ευρώ ως τη λιγότερο επώδυνη λύση για τη χώρα.
«Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην έχει να σου πει μία ιστορία για τη δυστυχία και την ανέχεια που καλείται να αντιμετωπίσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Παρά την οικονομική ανέχεια και τη φτώχοποίηση του ελληνικού λαού, τόσο ο ίδιος ο λαός, όσο και η πολιτική ηγεσία του τόπου αρνείται έστω να κοιτάξει προς την πλευρά της εναλλακτικής λύσης, που δεν είναι άλλη από την πτώχευση και την έξοδο από την Ευρωζώνη» σχολιάζει η αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας ότι «νέοι με μεταπτυχιακά και πολλά προσόντα καταλήγουν να δουλεύουν σε τηλεφωνικά κέντρα και καφετέριες, την ώρα που οι συντάξεις και οι κόποι μίας ζωής των ηλικιωμένων εξανεμίζονται με μία υπουργική απόφαση».
Επισημαίνεται ακόμα πως «η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν μία κίνηση παραδοχής της αποτυχίας του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας» ωστόσο η συντάκτης του κειμένου διαφοροποιείται από τις παγιωμένες απόψεις που ακούγονται σχετικά με καταστροφή της χώρας. «Αντίθετα, είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη χώρα, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που που προωθούνται από την κυβέρνηση, ώστε να επανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της»
Το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της προκειμένου να αφήσει το μονοπάτι της ατέρμονης λιτότητας, η οποία κατά το Bloomberg είναι αδιέξοδη αφού θα οδηγήσει τη χώρα σε δεκαετίες ύφεσης κατά τις οποίες «θα υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές και πολιτικές ανακατατάξεις που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε στρατιωτικό πραξικόπημα και πολύχρονες πολιτικές αποσταθεροποιήσεις».
«Από την άλλη, υπάρχει το ενδεχόμενο αποκήρυξης του χρέους από την ελληνική κυβέρνηση και εν συνεχεία η έξοδός της από τη ζώνη του ευρώ. Η Ελλάδα θα μπορεί να υποτιμήσει τη νέα δραχμή και σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται και οι οποίες θα πρέπει να συνεχιστούν, θα μπορεί να εκτοξεύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας σχεδόν αυτόματα» επισημαίνει η αρθρογράφος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μία έξοδος από το ευρώ φυσικά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα συνιστούσε άτακτη χρεοκοπία, κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και θα είχε πολλές ακόμα συνέπειες. Η μόνη διαφορά όμως είναι ότι όλα αυτά τα ενδεχόμενα δε μπορούν να αποκλειστούν από κανέναν οικονομολόγο, όσο η Ελλάδα ακολουθεί τη συνταγή της λιτότητας», καταλήγει το δημοσίευμα.

Επιπλέον μέτρα για εξοικονόμηση 11-12 δισ. ευρώ θέλει η ΕΕ!

Έπειτα από τρία χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία επιβάρυνε τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους και προκάλεσε έκρηξη της ανεργίας στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται το αυτονόητο: ότι για τη διετία 2013 - 2014 οι κρατικές δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω κατά 5,5 μονάδες του ΑΕΠ!
Τι σημαίνει αυτό; Με δεδομένο ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας υπολογίζεται περίπου στα 220 δισ.ευρώ, την επόμενη διετία οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να περιοριστούν κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ!

Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που προβλέπονται από το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.
Η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν περιγράφει την πρόοδο που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα για την αποδέσμευση του νέου δανείου από την Ευρωζώνη, ενώ συνιστά να δοθεί η πρώτη δόση το συντομότερο δυνατό.
Οι μειώσεις των δαπανών, σύμφωνα με την έκθεση, πρέπει να ανακοινωθούν και να υιοθετηθούν τους επόμενους μήνες, "ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα θα επικαιροποιήσει τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της, τον Μάιο του 2012".
Η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση, κατά την προετοιμασία των νέων περικοπών, εξετάζει προγράμματα δημοσίων δαπανών που βασίζονται σε εξοικονομήσεις πόρων από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την αναδιάρθρωση της κεντρικής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θα υπάρξουν μειώσεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα σύμφωνα με τον κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Η Ελλάδα θα μειώσει περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων και τα προνοιακά επιδόματα.
"Η συνέχιση της πολύ σημαντικής???? διεθνούς βοήθειας μπορεί να αναμένεται, αν βελτιωθεί η εφαρμογή της πολιτικής", αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: "Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να εμμείνουν στις συμφωνημένες πολιτικές θα δοκιμασθεί ήδη στους ερχόμενους μήνες, όταν πρέπει να προσδιορισθούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος για να κλείσει το μεγάλο κενό για το 2013- 14".

Ίσως έτσι εξηγείται η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. "Δεν ξέρω αν τα μέτρα του Ιουνίου θα είναι τρισχειρότερα, θα είναι όμως πολύ δύσκολα", είχε δηλώσει ο Παντελής Καψής. Κάτι που είναι βέβαιο αφού η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για την μείωση των εξόδων του δημοσίου κατά 11-12 δισ.ευρώ μέσα σε δύο χρόνια...
Εδώ η Αναλυτική έκθεση της ΤΡΟΙΚΑΣ

Οι τοίχοι μιλούν για την κρίση

/