Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Περί εθνικότητας Αδάμ και Εύας

Ένας Γερμανός, ένας Γάλλος, ένας Άγγλος και ένας Έλληνας σχολιάζουν έναν πίνακα του Αδάμ και της Εύας στον Παράδεισο…

Ο Γερμανός λέει: κοιτάξτε την τελειότητα στα σώματα… Εκείνη ψηλή και ευκίνητη, εκείνος μ’ αυτό το αθλητικό κορμί,τους καλογυμνασμένους μύες… Πρέπει να είναι Γερμανοί.

Αμέσως, ο Γάλλος αντέδρασε: Δεν το πιστεύω… Είναι ξεκάθαρος ο ερωτισμός που εκλύεται και από τις δυο φιγούρες…
Εκείνη τόσο θηλυκή… Αυτός τόσο ανδροπρεπής… Γνωρίζουν ότι σύντομα θα έλθει ο πειρασμός… Πρέπει να είναι Γάλλοι…

 Κουνώντας αρνητικά το κεφάλιο Άγγλος σχολιάζει…
Παρατηρείστε… Την ηρεμία στα πρόσωπά τους,την λεπτότητα στη στάση τους, την νηφαλιότητα της κίνησης… Μόνο Άγγλοι μπορεί να είναι..

Μετά από μερικές στιγμές συγκέντρωσης… Ο Έλληνας φώναξε: «Δεν συμφωνώ«!!!
Για κοιτάξτε καλά!!! Ξεβράκωτοι και ξυπόλητοι, δεν έχουν σπίτι, κοιμούνται κάτω από ένα δένδρο, έχουν μόνο ένα φτωχό μήλο για να φάνε, δεν διαμαρτύρονται και επιπλέον οι μαλάκες πιστεύουν ότι βρίσκονται στον Παράδεισο. Δεν υπάρχει αμφιβολία....
Αυτοί είναι Έλληνες!!!

Ο νέος οδηγός του δημοσίου υπαλλήλου

Το μεγαλειώδες πόνημα που εκσυγχρονίζει τη δημόσια διοίκηση, ο νέος οδηγός του δημοσίου υπαλλήλου, "Εγχειρίδιο σοφίας, τόλμης, εκσυγχρονισμού" θα το βρείτε εδώ

Περισσότερα εδώ

ΔΝΤ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS πως δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία και την αναγκαστική έξοδό της από την ευρωζώνη. Στο επεισόδιο της εκπομπής που προβάλλεται την Κυριακή, η Λαγκάρντ δηλώνει ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει. «Υπάρχει ακόμα φάρμακο που πρέπει να χορηγηθεί. Και αυτό συμβαίνει στις περισσότερες από αυτές τις νότιες χώρες της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή, καθώς και στην Ιρλανδία», είπε η κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής της που προδημοσιεύει το CBS στον ιστότοπό του. Όλες οι χώρες της ευρωζώνης εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας για να αντιμετωπίσουν την ύφεση, γεγονός που οδήγησε σε επιβράδυνση των οικονομιών τους και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο ορισμένες χώρες να κηρύξουν στάση πληρωμών, σημειώνεται στο κείμενο που προδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εκπομπής. 

Πιθανές χρεοκοπίες στην ευρωζώνη θα έπλητταν και άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης και τελικά τις ΗΠΑ, αφού η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός τους εταίρος. Πέραν αυτού, «όσοι κατέχουν πορτογαλικό ή ιρλανδικό, και ίσως και ισπανικό και ιταλικό χρέος θα αρχίσουν να διερωτώνται "θα πάρω ποτέ τα χρήματά μου πίσω;"», λέει στην εκπομπή η αναλύτρια Λουίζ Κούπερ. Στο ίδιο επεισόδιο της εκπομπής για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους -θα προβληθεί στις 02:00 τη Δευτέρα (ώρα Ελλάδας)- δίνει συνέντευξη και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που λέει ότι οι αρνητικές διαθέσεις πολλών στην Ελλάδα για το γεγονός ότι το Βερολίνο επέβαλε αυστηρούς όρους στα δάνεια για τη "διάσωση" της ελληνικής οικονομίας είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια δύσκολη κατάσταση. Είναι φυσικό οι άνθρωποι που υποφέρουν από τα δικά τους λάθη να κατηγορούν τους άλλους, λέει ο Σόιμπλε στο αμερικανικό δίκτυο!!!!!!!! «Όταν έχεις χώρες ή λαούς που ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους και τώρα πρέπει να εφαρμόσουν κάποια λιτότητα, πρέπει να κάνουν περικοπές, πρέπει να αναμορφώσουν την αγορά εργασίας τους. . . ο κόσμος τείνει να κατηγορεί άλλους», υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε -ο οποίος επικρίθηκε διότι είχε εκτιμήσει ότι απαιτείται η αναβολή των εκλογών στην Ελλάδα για να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας- αναφέρεται επίσης στην υπόμνηση της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας από τους διαδηλωτές. «Είναι μέρος της πολιτικής», λέει ο Β. Σόιμπλε. Προσθέτει ότι κι αυτός θυμάται τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά απλώς κάνει τη δουλειά του. «Δεν θέλουμε να κυριαρχήσουμε επί κανενός. Η Γερμανία προσπάθησε να το κάνει στο παρελθόν και δεν δούλεψε ποτέ, δεν το θέλει πλέον σήμερα».

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

To ανασκαφικό έργο των Εφορειών στο διαδίκτυο

Το ανασκαφικό έργο που επιτέλεσαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ τα τελευταία χρόνια είναι τώρα στο διαδίκτυο!

Δημοσιευμένο συστηματικά μέχρι σήμερα μόνο από την έκδοση “Αρχαιολογικόν Δελτίον”, το έργο των αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ παρέμενε μέχρι σήμερα – εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις – δύσκολα προσβάσιμο και συνεπώς σχετικά άγνωστο. Σήμερα όμως η ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΤ φιλοξενεί ειδική κατηγορία όπου αναφέρονται τα πεπραγμένα της κάθε ΕΠΚΑ και ΕΒΑ μεταξύ 2000 και 2010. Εδώ τα ονόματα των Εφορειών, διατεταγμένα κατά γεωγραφική θέση, αποτελούν σύνδεσμοι σε αρχεία pdf όπου αναφέρεται εμπλουτισμένο με φωτογραφίες το έργο της κάθε Εφορείας. Η όλη έκδοση έχει την γενική επιμέλεια της Γενικής Διευθύντριας  Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ, Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Η νέα κατηγορία του ιστοτόπου του ΥΠΠΟΤ δεν στοχεύει να υποκαταστήσει το “Αρχαιολογικόν Δελτίον”, του οποίου το περιεχόμενο είναι εκτενέστερο. Στοχεύει όμως να φέρει πιο κοντά στους πολίτες το έργο των αρχαιολόγων. 

Χωρίς προσωπικό ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού!

Ερώτηση για τη στελέχωση του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού με προσωπικό, ενόψει της τουριστικής περιόδου, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης. 
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του, την οποία απευθύνει προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Πολιτισμού και Τουρισμού, αν και η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και αρκετοί τουρίστες καταφθάνουν στην Κρήτη και την περιοχή της Μεσαράς, ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού παραμένει χωρίς προσωπικό και η Δημοτική Επιχείρηση «Ξενία Φαιστός» δεν έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες προσλήψεις. 
Αυτή τη στιγμή μόνο ένα άτομο υπάρχει για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της Φαιστού και το μεσημέρι ο αρχαιολογικός χώρος κλείνει, με αποτέλεσμα απώλειες εσόδων για την τοπική οικονομία.
Ο κ.Στρατάκης επισημαίνει ότι, συνήθως, τέτοια εποχή κάθε χρόνο είχαν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης εποχικού προσωπικού, αλλά και ότι η Πολιτεία οφείλει άμεσα να προχωρήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να λειτουργήσει σωστά.

Έτσι, καταλήγει ερωτώντας τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να προβούν άμεσα στην προκήρυξη των θέσεων για πρόσληψη προσωπικού στην δημοτική επιχείρηση «Ξενία Φαιστός», ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ομαλά ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία και την εικόνα της χώρας στους επισκέπτες της.
  
Παρέμβαση και του Λ. Αυγενάκη για τη Φαιστό
Την ώρα που έχει ξεκινήσει ήδη η τουριστική περίοδος και εκατοντάδες επισκέπτες της Κρήτης σπεύδουν να θαυμάσουν από κοντά το μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο του Μινωικού Ανακτόρου στην Φαιστό, συνειδητοποιούν έκπληκτοι ότι λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες και μάλιστα με πολλές καθυστερήσεις, αφού ο ένας και μοναδικός υπάλληλος δεν μπορεί να αντεπεξέρθει στις αυξημένες ανάγκες. 

Όπως κατέδειξε με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, καθυστερεί αδικαιολόγητα η διαδικασία των απαραίτητων προσλήψεων στη Δημοτική Επιχείρηση «Ξενία Φαιστός». Η εγκύκλιος που θα επέτρεπε τις προσλήψεις, κάθε χρόνο εκδιδόταν τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους και η πλήρωση των θέσεων γινόταν μέχρι τον Απρίλιο. Φέτος όμως, αν και η Δημοτική Επιχείρηση ζήτησε εγκαίρως από την Περιφέρεια την έγκριση 7 προσλήψεων, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και εγείρονται εύλογες ανησυχίες, ότι το Τουριστικό Περίπτερο θα υπολειτουργεί τους θερινούς μήνες, όπου και αναμένεται κορύφωση των επισκέψεων.
Το Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού, το οποίο και βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή στην πεδιάδα Μεσσαράς,  αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Κρήτη μαζί με την Κνωσό, και δέχεται πολλές χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο. Η στήριξη και προβολή των αρχαιολογικών μας θησαυρών, ενισχύουν την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομική ενίσχυση της χώρας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού, ώστε να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του μνημείου.

Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2015...

Θα έχει βγει από το ευρώ… και θα αποτελεί επενδυτικό Παράδεισο????

Ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή ένα σενάριο ολοένα και πιο ρεαλιστικό;

Το τι θα συμβεί στην Ελλάδα το 2015 περιγράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Stephen King, ο οποίος υποστηρίζει ότι στο τέλος του 2015 η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κοιτάξει πίσω με κάποια ικανοποίηση για τα πρόσφατα επιτεύγματά της.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει «ο υπόλοιπος κόσμος, που άλλοτε ήταν τόσο απελπισμένος από την Αθήνα, θα θεωρεί τη χώρα ως την ‘Ελληνική τίγρη’».

Το χρηματιστήριο που είχε υποχωρήσει κατά 90% την περίοδο από το 2007 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2013, θα κάνει ένα σημαντικό άλμα. Τα επιτόκια δανεισμού της κυβέρνησης θα είναι πολύ χαμηλότερα από ό, τι στην Ιταλία ή την Ισπανία. Η Ελλάδα θα δώσει την ευκαιρία σε Κίνα και Ινδία για χρυσές επενδύσεις.
Έχοντας διακόψει τους δεσμούς της με την Ευρώπη, η Ελλάδα θα βρει νέες πηγές οικονομικής στήριξης στις βαθιές τσέπες των Ρώσων και των Κινέζων.

«Η απόφαση της Αθήνας να φύγει από την ευρωζώνη - και την ΕΕ - είχε γίνει με βαριά καρδιά», υποστηρίζει ο κ. King.

Οι Έλληνες ήθελαν να είναι μέρος της Ευρώπης, αλλά οι συνέπειες της οικονομικής ερήμωσης γίνονταν όλο και περισσότερο αισθητές. Αρχικά, η εισαγωγή της «νέας δραχμής» έμοιαζε με καταστροφή. Οι Έλληνες είχαν αποσύρει όλα τους τα χρήματα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την υποτίμηση των καταθέσεων τους, καθώς το νέο νόμισμα έχασε άμεσα το ήμισυ της αξίας του έναντι του ευρώ.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε και η τραπεζική κρίση ολοένα και επιδεινωνόταν. Ωστόσο, με την εισαγωγή νέων κεφαλαίων, μετατρέπεται σταδιακά σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. Όμως, μέσα σε λίγους μήνες, η οικονομική κατάρρευση είχε ανακοπεί. Ο πληθωρισμός κάλπαζε, ενώ η ταχεία αύξηση των τιμών των εισαγωγών έφερε μεγάλες απαιτήσεις για αύξηση μισθών. Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Μετά την κατάρρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, και την τελική συμφωνία ανταλλαγής χρέους, η Ελλάδα καθιερώνεται γρήγορα ως ένας εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός για τους ξένους επενδυτές, ιδιαίτερα μετά τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα.  Δεδομένου ότι οι επενδύσεις έρχονται, τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων καταρρέουν. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την ξαφνική και ευπρόσδεκτη μείωση της ανεργίας.

Μετά από αυτήν την επιτυχία στην Ελλάδα, κόλαση ξεσπά στις χρηματοοικονομικές αγορές της ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία απαιτεί ακόμα περισσότερη λιτότητα. Οι Γερμανοί, εν τω μεταξύ, αρχίζουν να αναρωτιούνται τι πήγε τόσο άσχημα. Νόμιζαν ότι η λιτότητα θα καθαρίσει από όλα τα δεινά. Ωστόσο, με την προοπτική της αποσύνθεσης του ευρώ, ο κίνδυνος για τη Γερμανία είναι προφανής.  Η ίδια η Angela Merkel, η μεγάλη κυρία της ευρωπαϊκής πολιτικής, αναγνώρισε τον κίνδυνο. Ο εξαναγκασμός της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ ήταν ένα λάθος. Το κόστος στήριξης της Ελλάδας θα μπορούσε να υπερκαλυφθεί από τα οφέλη.

Ο King καταλήγει ότι αυτό το φανταστικό σενάριο μπορεί να συμβεί.

Και η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ και οι υπόλοιποι να συνεχίσουν να είναι «ευτυχισμένοι» είναι λάθος. Η αποχώρηση μπορεί τελικά να είναι μια απάντηση στις δυσκολίες της Ελλάδας, αλλά προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για όλους τους άλλους.

Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας αρχαιολόγων στο Ηράκλειο Κρήτης


Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατέβηκαν και σήμερα οι αρχαιολόγοι, μόνιμοι και έκτακτοι καθώς σήμερα κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι αρχαιολόγοι ζητούν να απαλειφθούν οι διατάξεις που παρακάμπτουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία ή δυσχεραίνουν το έργο της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που εκπορεύεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Διεκδικούν την επιλογή και διασφάλιση του προσωπικού στα αρχαιολογικά έργα μέσω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την προάσπιση και διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την άμεση υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης.

Κροκοδείλια δάκρυα από τους πολιτικούς στη Βουλή

Την ώρα που στη Βουλή οι πολιτικοί "θρηνούν" με κροκοδείλια δάκρυα για την τραγική αυτοκτονία του 77χρονου,  δεκάδες παρόμοια περιστατικά λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα στην Ελλάδα. 

Έκρυθμη η κατάσταση μπροστά από τη Βουλή. Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν με αφορμή την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού Δημήτρη Χρίστουλα το πρωί της Τετάρτης. Τα ΜΑΤ προχώρησαν σε νέες ρίψεις δακρυγόνων στην πλατεία Συντάγματος, ενώ λίγο πριν τις 23:00 έγιναν δύο προσαγωγές, πατέρα και κόρης. Μάλιστα, μια γυναίκα τραυματίστηκε όταν δέχτηκε χτυπήματα στον αυχένα και την μέση από γκλομπ. Πρόκειται για την  δημοσιογράφο Ρένα Μάνιου.

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Απόφαση της ΓΣ της ΠΕΣΑ 30-3-2012


ΑΠΟΦΑΣΗ
ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012


Έχουν περάσει πέντε μήνες από την προηγούμενη έκτακτη ΓΣ και τρεις από την ετήσια τακτική μας. Οι πολιτικές συρρίκνωσης του δημοσίου και αποστράγγισης των εργαζομένων εντάθηκαν και μάλιστα έλαβαν διαστάσεις σαρωτικές. Σήμερα το όραμα ενός κοινωνικού κράτους που στο κέντρο βάρους του θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του είναι εξίτηλο. Αυτό που επίπλαστα ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση είναι ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου, η αύξηση της αποτελεσματικότητας, η υποδειγματική εξυπηρέτηση του πολίτη. Ουσιαστικά το όχημα προς την μείωση του Δημοσίου σε ποιότητα, σε ποσότητα και σε ανθρώπους. Ότι μέχρι σήμερα θα μπορούσε να συνιστά κοινωνικό αγαθό που μέσω της φορολογίας επιστρέφεται στους πολίτες από το κράτος, αύριο θα αποτελεί αγοραίο προϊόν εκμεταλλευόμενο από ιδιώτες. Η πολυθρύλητη ανάπτυξη που θα προκύψει με επενδύσεις στρατηγικών κεφαλαίων δεν αποτελεί παρά μόνο γραπτό λόγο. Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας το μεγάλο κεφάλαιο δεν επένδυσε ποτέ. Αντίθετα εκμεταλλεύονταν τις δημόσιες επενδύσεις μόνο για την συσσώρευσή και την ιδιωτικοποίηση κεφαλαίων. Οι εφαρμοσμένες πολιτικές ήταν αυτές που επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη πορεία μιας κακώς νοούμενης επιχειρηματικότητας που κύριο χαρακτηριστικό της ήταν οι υπερτιμολογήσεις και οι συναλλαγές των δήθεν ανταγωνιστών κάτω από το τραπέζι. Στην πραγματικότητα επενδύσεις έκανε μέχρι τώρα το δημόσιο. Το δημόσιο ήταν και είναι αυτό που μπορεί να αποτελέσει κύρια ατμομηχανή ανάπτυξης με την χρηματοδότηση έργων και την απασχόληση εργαζομένων. Είτε οι πόροι είναι εγχώριοι είτε κοινοτικοί μόνο το δημόσιο μπορεί να παράξει οικονομία με κριτήριο την ποιότητα των έργων, την απόδοσή τους, την απασχόληση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.
            Από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα η χώρα, με ευθύνη της συγκυβέρνησης συνεχίζει τη συντηρητική στροφή προκαλώντας πόνο και απόγνωση στους ανθρώπους. Τα δήθεν βαρυσήμαντα διαγγέλματα του πρωθυπουργού και τα εκβιαστικά διλλήματα των υπουργών του, συντηρούν την ανασφάλεια και το φόβο οδηγώντας τους ανθρώπους στην περιχαράκωση, τον απομονωτισμό και την αποχή.

Παιδιά ενός φτωχότερου θεού. ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ UNICEF

Ζοφερή είναι η πραγματικότητα για τα 439.000 παιδιά που ζουν στην Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. 
Περισσότεροι από 100.000 ανήλικοι στη χώρα μας εργάζονται ενώ 439.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων εν μέσω κρίσης έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, εκπαίδευσης και σίτισης των παιδιών τους, καθώς το ποσοστό της παιδικής φτώχειας αγγίζει στη χώρα μας το 23% όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη διαμορφώνεται σε ποσοστό 20,5%. Τελευταία στην κατάταξη βρίσκεται η Βουλγαρία με ποσοστό 26,8%.
Οι κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των οικογενειών και των παιδιών παρέμειναν σταθερές από το 2000 ως το 2009 και είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Την ίδια στιγμή, τα παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε ένα βιαιότερο περιβάλλον. Από το 2008 ως το 2010 η εγκληματικότητα στη χώρα αυξήθηκε κατά 40%, ενώ μεγαλύτερη άνοδος αναμένεται να καταγραφεί για το 2011. Η έκθεση καταγράφει, επίσης, τα περιστατικά λιποθυμίας μαθητών λόγω υποσιτισμού σε σχολικές μονάδες που οδήγησαν στην παροχή δωρεάν μικρογευμάτων και τα χαρακτηρίζει ως σύμπτωμα των συνθηκών απόλυτης φτώχειας που βιώνουν κάποια παιδιά.
Στις συνθήκες αυτές η UNICEF διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχοσωματικών συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες και το άγχος.
Το 94% των παιδιών στην Ελλάδα φοιτά σε δημόσια σχολεία, ενώ ως προς τις εκπαιδευτικές επιδόσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς αξιολόγησης, η χώρα μας και στα τρία επίπεδα (αναγνωστικός, μαθηματικός και επιστημονικός εγγραμματισμός) επιτυγχάνει αποτελέσματα κάτω της μέσης επίδοσης των υπόλοιπων χωρών του ΟΟΣΑ. Σημειώνεται επίσης ότι τα ποσοστά των ανηλίκων που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς πριν από την ηλικία των 4 ετών είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αύξηση παρουσιάζει η παραβατικότητα των παιδιών, με τις παραβιάσεις αυτοκινήτων και την παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα να συνιστούν το 84% των αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν ανήλικοι.
Σήμερα 582 ανήλικοι κρατούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα με το 80% αυτών να είναι αλλοδαποί. Για τα παιδιά των μεταναστών, άλλωστε, όπως προκύπτει από την έκθεση, οι δείκτες διαβίωσης είναι πολύ χειρότεροι. Περίπου 200.000 παιδιά στην Ελλάδα προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, ενώ από 1.000 έως 6.000 παιδιά τον χρόνο είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
Ελλείψεις σε τρόφιμα και θέρμανση

Το υψηλότερο ποσοστό των φτωχών εργαζομένων στην Ευρωζώνη και δεύτερο στην ΕΕ έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, γεγονός που υποδηλώνει ότι το εισόδημα από την εργασία δεν εξασφαλίζει την έξοδο από τη φτώχεια. 
Το 2010 το 28,7% των νοικοκυριών με παιδιά βρισκόταν σε φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ για τις κατηγορίες παιδιών ηλικίας 12-17 ετών το ποσοστό εκτινασσόταν στο 34,7%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 2 στα 10 φτωχά νοικοκυριά με παιδιά αδυνατούν να τα διαθρέψουν με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, το 37,1% δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση και το 27,8% ζει σε σπίτι με υγρασία στους τοίχους ή σάπια κουφώματα. Το 81,5% των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά έχουν αδυναμία πληρωμής μίας εβδομάδας διακοπών.
Στο πλαίσιο αυτό η UNICEF προτείνει σειρά μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης. Μεταξύ άλλων ζητεί τη δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, την καθιέρωση του θεσμού της «Κοινωνική Κατοικίας» για νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, την ενίσχυση του τομέα της Παιδείας, τη θέσπιση ελαστικού ωραρίου εργασίας στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις οικογενειακές υποχρεώσεις, αυστηρό έλεγχο της παιδικής εργασίας και τη διαμόρφωση ειδικού κωδικού στον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των κρατικών πολιτικών που αφορούν το παιδί. Αύριο η οργάνωση διοργανώνει ραδιομαραθώνιο για τον εμβολιασμό των παιδιών και καλεί το κοινό να την ενισχύσει στο έργο της.
  • 100.000 ανήλικοι εργάζονται στην Ελλάδα
  • Το 21,6% των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά αδυνατούν να διαθρέψουν τα παιδιά τους με κρέας, κοτόπουλο και ψάρι
  • 13,2%, το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατέχει η Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, για το Ν/Σ «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος … κ.ά. διατάξεις»-ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕΑ-ΣΕΚΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για το σχέδιο νόμου «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος … κ.ά. Διατάξεις»


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 30/03/2012, προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 4/4/2012, ημέρα που εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος … κ.ά. διατάξεις». Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα (12 μ. στη Βουλή) και σε εργοτάξια Μεγάλων Έργων στην υπόλοιπη χώρα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Στο κατατεθέν προς συζήτηση στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος κ.α. διατάξεις», περιέχεται σειρά διατάξεων για τις αρχαιολογικές εργασίες. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας να παρουσιάζεται, για επικοινωνιακούς λόγους, ως ένα από τα «εμπόδια» για την επιχειρηματική δραστηριότητα και να τοποθετείται στον αντίποδα της «ανάπτυξης».
Πρωτοφανής είναι επίσης η παρέμβαση –με διατάξεις απαράδεκτες που πρέπει να απαλειφθούν– στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, αφού οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιβάλλουν:
«κατ’ ελάχιστο τρίμηνη προσωπική παύση στον αρμόδιο υπάλληλο και τον προϊστάμενο, αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των 45 ημερών από την κατάθεση του φακέλου» (άρθρο 2, § 21), εντός της οποίας η υπηρεσία υποχρεούται να διεκπεραιώνει τις αιτήσεις που θα υποβάλλονται από την «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.». Η κατ' απόλυτη προτεραιότητα εξυπηρέτηση των φαστ-τρακ επενδύσεων σημαίνει ότι οι αιτήσεις των υπολοίπων πολιτών, έστω και αν προηγούνται χρονικά, θα παρακάμπτονται αναγκαστικά, ιδιαίτερα όσο συνεχίζεται η απομείωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό.
την αντικατάσταση του υπεύθυνου αρχαιολόγου (άρθρο 10 § 2) αν «καθυστερεί» η ολοκλήρωση της ανασκαφής στο πλαίσιο Μεγάλου Ιδιωτικού Έργου, χωρίς να διευκρινίζεται ποιος είναι αυτός που κρίνει, αν ο αρχαιολόγος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προκαλεί «υπαίτια προσκόμματα», ούτε πού τελειώνει η προσπάθεια να διεξαχθεί μια σωστική ανασκαφή με επιστημονική μεθοδολογία και πού αρχίζει η «αποδεδειγμένη» προσπάθεια να καθυστερήσει ένα έργο!
Στο αφιερωμένο στις «Ρυθμίσεις για αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες στο πλαίσιο Μεγάλων Ιδιωτικών Έργων» Κεφάλαιο, κατοχυρώνεται μεν η –σύμφωνη με το άρθρο 24 του Συντάγματος & το Ν. 3028/2002– αρμοδιότητα του ΥΠ.ΠΟ.Τ. στις αδειοδοτήσεις των διαφόρων επενδυτικών σχεδίων και στο Μνημόνιο Συναντίληψης & Συνεργασίας (Παράρτημα ΙΙ) φαίνεται να έχουν συμπεριληφθεί πολλές από τις, από πλευράς Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, απαραίτητες παραμέτρους, ταυτόχρονα όμως δίνονται μεγάλες εξουσίες στον Κύριο του έργου, ενώ στις Υπηρεσίες τίθενται τόσο ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που υπονομεύουν την τήρηση στοιχειωδών επιστημονικών κανόνων κατά την ανασκαφική έρευνα, την τεκμηρίωση των αρχαιοτήτων και την εν γένει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως:
Των 30 ημερών, από την υποβολή του φακέλου από τον ιδιώτη, για την κατάθεση της Έκθεσης Αναλυτικής Αρχαιολογικής Τεκμηρίωσης από τις Υπηρεσίες (Άρθρο 7). Παρά την εξασφάλιση προσωπικού και μέσων από τον Κύριο του έργου, χρειάζεται να ληφθούν υπόψη μορφολογία εδάφους & καιρικές συνθήκες καθώς και οι ιδιαίτερες συνθήκες Υπηρεσιών (λ.χ. Εφορείες Σπηλαιολογίας-Παλαιοανθρωπολογίας & Εναλίων Αρχαιοτήτων), που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας, αλλά και των αυτοψιών για έργα στη θάλασσα.
Των 15 ημερών για την κατάθεση της Έκθεσης Αποτελεσμάτων Αρχαιολογικής Έρευνας (Άρθρο 9), που είναι ανεδαφική και βάζει σε κίνδυνο τη δυνατότητα ελάχιστης επαρκούς τεκμηρίωσης και εισήγησης για την τύχη των αποκαλυφθέντων αρχαιοτήτων.
Η επιλογή και η αντικατάσταση του προσωπικού στις αρχαιολογικές εργασίες στο πλαίσιο Μ.Ι.Ε. περνούν στον Κύριο του Έργου (άρθρο 8). Παρότι η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε σε σχέση με το προσχέδιο, με ρήτρες, όπως το 60% του προσωπικού να διαθέτει συναφή εμπειρία τουλάχιστον 3 ετών (αρχαιολόγοι) ή 6 μηνών (υπόλοιπο προσωπικό) ή η έγγραφη σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, επιβάλλεται τουλάχιστον το επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό να υποδεικνύεται από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων και να προσλαμβάνεται από τον Κύριο του Έργου, ώστε να διασφαλίζεται αφενός η πρόσληψη εκείνου του προσωπικού, που μπορεί να εγγυηθεί τη διεξαγωγή της σωστικής ανασκαφής με διασφάλιση της επιστημονικής μεθόδου και της προστασίας των αρχαιοτήτων, και αφετέρου να αποφευχθεί η άμεση εξάρτησή του από τον Κύριο του Έργου, ώστε να μην είναι εκτεθειμένο στις όποιες πιέσεις. Καθώς στο ίδιο άρθρο (§ 7) πολύ ορθά αναφέρεται ότι «οι αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες στο πλαίσιο Μ.Ι.Ε. διενεργούνται από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων» καθώς και ότι «οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να εκτελούν την εργασία που τους ανατίθεται λαμβάνοντας εντολές και οδηγίες από τους Προϊσταμένους των αρμοδίων Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ», αρκεί να θεσμοθετηθεί η προαναφερθείσα διαδικασία επιλογής, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των αρχαιοτήτων, η ορθή διεξαγωγή της ανασκαφής και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Στο ίδιο Κεφάλαιο και στο Μνημόνιο Συνεργασίας πρέπει να προβλεφθούν αφενός κυρώσεις για τη μη τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας για τις συμβάσεις των εργαζόμενων των έργων καθώς και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια και αφετέρου η εξασφάλιση υπερωριακής και πέραν του πενθημέρου απασχόλησης του επιβλέποντος τακτικού προσωπικού καθώς και εξασφάλιση των οδοιπορικών ή της μεταφοράς στο εκτελούμενο έργο, προκειμένου η επίβλεψη να καθίσταται πραγματική και όχι τυπική.
Πέραν των προαναφερθέντων, θα πρέπει να επισημανθούν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή διατάξεων του εν λόγω σχεδίου νόμου, όπως η θεσμοθέτηση (Κεφάλαιο ΣΤ, άρθρο 41) «ελεύθερων ζωνών και αποθηκών», που δεν θα ελέγχονται από τις ελληνικές τελωνειακές αρχές, καθώς χιλιάδες προϊόντα λαθρανασκαφών έχουν διακινηθεί από παρόμοιες ζώνες ελεύθερου εμπορίου άλλων χωρών.
Με βάση τα παραπάνω ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητάει να απαλειφθούν οι διατάξεις που παρακάμπτουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία ή δυσχεραίνουν το έργο της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που εκπορεύεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Έστω και την ύστατη στιγμή η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει την πολιτιστική κληρονομιά ως φορέα μιας άλλης αναπτυξιακής στρατηγικής, που συνδέεται με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

24ωρη απεργία Σ.ΕΚ.Α, 04 Απριλίου 2012

Σ.ΕΚ.Α.
Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24ωρη απεργία, 04 Απριλίου 2012
Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση προβαίνει την Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ημέρα κατάθεσης προς ψήφιση στη Βουλή του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για τη |«Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Εκφράζει, επιπλέον, την αντίθεση του στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και διεκδικεί την άμεση υπογραφή νέων.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ζητά η επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού, που πρόκειται να απασχοληθεί σε αρχαιολογικές εργασίες που προκύπτουν στα μεγάλα ιδιωτικά έργα, να διεξάγεται από την -πλέον αρμόδια- Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Εκφράζει την άμεση αντίθεση του στις διατάξεις του κεφαλαίου Γ΄ του εν λόγω νομοσχεδίου, όπου προβλέπεται η ανωτέρω διαδικασία να γίνεται από τον Κύριο του Έργου, υποθάλποντας, έτσι, το ρόλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη διασφάλιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επιπλέον, σοβαρές κυρώσεις θα επιβάλλονται στο επιστημονικό προσωπικό αν ο Κύριος του Έργου δεν ανταπεξέλθει εγκαίρως στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Υπουργείο Πολιτισμού! Με πρόσχημα την επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, η οποία στην πραγματικότητα σκοντάφτει στα γρανάζια των γραφειοκρατικών μηχανισμών και στο ελλιπές προσωπικό του ΥΠ.ΠΟ.Τ., το οποίο θα φρόντιζε για την άμεση διεκπεραίωση των υποθέσεων του Υπουργείου, επιχειρείται η εκχώρηση μέρους του ελέγχου του αρχαιολογικών εργασιών στον Κύριο του Έργου. Επιπροσθέτως, οι εργαζόμενοι αποκομμένοι από την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα αποτελέσουν στόχο εκφοβισμών, πιέσεων και απειλών με απώτερο στόχο, ενδεχομένως, και την παράκαμψη της επιστημονικής διαδικασίας σε βάρος της προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς η διασφάλιση, της οποίας αποτελεί συνταγματικά θεσμοθετημένο στόχο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στη γενικότερη δυσχερή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά, προστίθεται, επιπλέον, η μνημονιακή επιταγή για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, που αφορά στο σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι βάλλονται με περικοπές μισθών, ελαστικούς όρους εργασίας και καταστρατήγηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων.
Διεκδικούμε την επιλογή και διασφάλιση του προσωπικού στα αρχαιολογικά έργα μέσω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την προάσπιση και διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την άμεση υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων
καλεί όλα τα μέλη του και τα συναφή με τον πολιτισμό σωματεία να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία στις 4 Απριλίου 2012
με συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου που πλήττει τα συμφέροντα του κλάδου και του πολιτισμού στις 12:00 στη Βουλή (Αθήνα), στην Καμάρα (Θεσσαλονίκη) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (Κρήτη).
Σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Ομοσπονδία Οικοδόμων και στον κοινό αγώνα ενάντια στις μνημονιακές επιταγές και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων,
σε προσυγκέντρωση στις 10:00 στην Πλατεία Κάνιγγος, και στις 11:00 στην Πλατεία Αριστοτέλους, για τη Θεσσαλονίκη.