Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Νίκησαν οι 400 εργαζόμενοι της «Χαλυβουργίας Θεσσαλίας


Λήξη... συναγερμού για τους 400 περίπου εργαζόμενους των δύο εργοστασίων της «Χαλυβουργίας Θεσσαλίας». Δεν εφαρμόζεται η απειλή για καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας. Από την 1η Μαρτίου, οι εργαζόμενοι επανήλθαν και τυπικά σε καθεστώς πλήρους –οκτάωρης- απασχόλησης, έχοντας πετύχει μια πρώτη μικρή νίκη: διατήρησαν το σύνολο των θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα δεν έχασαν ούτε ευρώ από τη μισθοδοσία τους.

Σε χθεσινή γενική συνέλευση του σωματείου εργαζομένων στη Χαλυβουργία Θεσσαλίας, ο πρόεδρος, Θοδωρής Γκλαβίνης, «σφύριξε» και επίσημα τη λήξη του... συναγερμού για το καθεστώς της εργασιακής τους απασχόλησης.

Όπως είναι γνωστό, το σωματείο είχε ψηφίσει υπέρ της «λύσης» της τετράωρης απασχόλησης για ένα τετράμηνο αντί των απολύσεων εργαζομένων, μετά το δίλημμα που είχε θέσει ο εργοδότης τους, κ. Μάνεσης, επικαλούμενος οικονομική δυσπραγία της επιχείρησης.

Την 1η Μαρτίου, εξέπνευσε η τετράμηνη ισχύς της μισής εργασίας, με τους εργαζόμενους να βγαίνουν διπλά κερδισμένοι. Αφενός το μειωμένο ωράριο δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφετέρου, έλαβαν διαβεβαίωση σε συνάντηση που είχαν με τον κ. Μάνεση ότι επιστρέφουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

«Με τη στάση μας καταφέραμε να βγούμε αλώβητοι. Διασφαλίσαμε τους μισθούς μας αλλά και το σύνολο των θέσεων εργασίας στα δύο εργοστάσια», τόνισε ο κ. Γκλαβίνης.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να βρίσκονται σε επιφυλακή για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν μειώσεις μισθών και αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας τους, όπως άλλωστε προβλέπεται από τα μέτρα του Μνημονίου.

Με δεδομένο ότι η επιχείρηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, οι εργαζόμενοι βλέπουν μοναδική διέξοδο στο τούνελ το άνοιγμα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για να τονωθεί η εσωτερική αγορά και να μπορέσει η Χαλυβουργία να αναλάβει νέες παραγγελίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου