Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση ΕΑΚ για το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΤ

 Ο νέος Οργανισμός του ΥΠΠΟΤ δόθηκε από την πολιτική ηγεσία ΥΠΠΟΤ στα σωματεία λίγες μέρες πριν πάει για ψήφιση (19/3) στη Βουλή, μαζί με τους Οργανισμούς 10 ακόμη Υπουργείων. Διακηρυγμένος στόχος η μείωση κατά τουλάχιστον 30% των οργανικών μονάδων κατ’ εντολή της Τρόικα και του ΔΝΤ. Στο δρόμο για τις απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων, όπως ορίζει η δεύτερη δανειακή σύμβαση!
5 μήνες γινόταν η επεξεργασία (κόψε-ράψε) των Οργανισμών. Αποφάσισαν χωρίς εμάς για εμάς! Όπως εδώ και 2 χρόνια αποφασίζουν να μας θυσιάζουν για την αποπληρωμή του χρέους, δηλαδή για τη χρεοκοπία της ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να μην χρεοκοπήσουν οι τράπεζες και οι δανειστές μας. Έχουν το θράσος να μιλάνε για «εξοικονόμηση» 6 εκ. ευρώ από το νομοσχέδιο (μείωση θέσεων ευθύνης), την ίδια στιγμή που αποφάσισαν αυξήσεις στις αποδοχές των συμβούλων των Υπουργών!
 Για τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΤ
·  Καταρχάς, το νέο Οργανόγραμμα δεν προβλέπει τις θέσεις εργασίας ανά υπηρεσιακή μονάδα. Γιατί άραγε; Προκειμένου να μας κοιμίσουν, στις μεταβατικές διατάξεις (άρθρο 410) προβλέπουν τη μεταφορά μας στις νέες συρρικνούμενες μονάδες. Πόσοι όμως από μας θα μεταφερθούν και πού; Πόσοι θα «πλεονάζουν» από την ενοποίηση των πρώην τριών Υπουργείων; Πού θα μεταφερθούν οι οργανικές θέσεις και ποιοι θα εξαναγκαστούν σε υποχρεωτική μετακίνηση με την απειλή απόλυσης (αφού θα έχει μεταφερθεί και η οργανική τους θέση;). Πώς μπαίνουν στην άκρη τα υπηρεσιακά συμβούλια και για την τύχη του προσωπικού αποφασίζει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου;
·  Το Οργανόγραμμα δεν υπακούει σε καμιά επιστημονική και κοινωνική αναγκαιότητα για τον πολιτισμό και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά είναι μια χοντροκομμένη χαρτοκοπτική, που οδηγεί σε ένα συρρικνωμένο Υπουργείο, που θα «λειτουργεί»; σε συνθήκες περαιτέρω οικονομικού στραγγαλισμού και υποστελέχωσης των υπηρεσιών.
·   Ολοκληρώνει την υπαγωγή του πολιτισμού στον τουρισμό που ξεκίνησε με την ενοποίηση των Υπουργείων
·   Η ενοποίηση των Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού σε μια ΓΔ δημιουργεί ένα πιο συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης και ενισχύει του φόβους για επερχόμενες απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων.
·   Η θεσμική κατοχύρωση των Τμημάτων συντονισμού και παρακολούθησης ερευνών και εργασιών στο πλαίσιο Μεγάλων Δημόσιων Έργων (ΔΙΠΚΑ, ΔΒΜΑ) υπηρετεί την πολιτική του fast track και στοχεύει στην αποδυνάμωση των εμποδίων που θέτει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, στην διάλυση της προστασίας πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος. 
·     Η γεωγραφική κατανομή των ενοποιημένων Εφορειών παραπέμπει σε μελλοντική διασύνδεσή τους με τις περιφέρειες στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης διοίκησης με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την υπαγωγή της στα τοπικά συμφέροντα των περιφερειακών και τοπικών φορέων εξουσίας. 
·  Δε γίνεται καμία αναφορά στην αναγκαιότητα  το Μουσείο της Ακρόπολης να χαρακτηριστεί δημόσιο μουσείο και να πάψει να  είναι ΝΠΔΔ.
· Ο σύγχρονος πολιτισμός, που παραδοσιακά υπολείπεται των πολιτικών προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ΥΠΠΟΤ, εμφανίζεται στον Οργανισμό να υπακούει στο μοντέλο του επιτελικού κράτους που σχεδιάζει πολιτικές και παραπέμπει για την εφαρμογή και χρηματοδότησή τους στην περιφέρεια ή στον ιδιωτικό τομέα. Εποπτεύει φορείς εφαρμογής πολιτικής για τους οποίους συνδικαλιστικό κίνημα στο ΥΠΠΟΤ διεκδικεί να επανέλθουν οι αρμοδιότητες στο ΥΠΠΟΤ. Απεκδύεται επίσης του ρόλου του σε σχέση με κοινωνικούς φορείς πολιτισμού: τις κινηματογραφικές λέσχες, το Δίκτυο Δημοτικών Κινηματογράφων κι άλλους.
·  Η μικροκομματική λογική (προεκλογική περίοδος) και οι σχεδιασμοί υπέρ ημετέρων κρύβονται πίσω από:
¬          την πρόβλεψη στο άρθρο 410 ότι η απόφαση για μεταφορά, κατανομή του προσωπικού, όπου δεν προβλέπεται με ειδική διάταξη από το νόμο, θα αποφασίζεται από τη Γενική Γραμματέα!!
¬          τη διατήρηση διακριτών δομών σε επίπεδο Δ/νσεων, ενώ σε επίπεδο Εφορειών επιλέγεται η ενοποίηση
¬         τις φωτογραφικές διατάξεις για τις ειδικότητες των Προϊσταμένων.  

Δε θα σταματήσουν όμως στη μείωση των οργανικών μονάδων. Ακολουθεί η διαδικασία της αξιολόγησης δομών και ανθρώπινου δυναμικού που θα σημάνει το κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών (αν κρίνουμε από το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ή του ΙΓΜΕ μάλλον θα επιλεγούν οι «άχρηστες –κατ’ αυτούς- δομές του κράτους», μη ανταποδοτικές δηλαδή, που παρέχουν προνοιακά επιδόματα, υγεία, παιδεία, προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, έρευνα) και τις απολύσεις (τουλάχιστον 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από το 2011 έως το 2015) μέσω των υποχρεωτικών μετακινήσεων προσωπικού («στον Έβρο θα σας στείλουμε») και των «αποχωρήσεων», όπως αποκαλούνται οι απολύσεις στη «σύγχρονη διοικητική ορολογία».
Όλα αυτά στο πλαίσιο του «σύγχρονου επιτελικού κράτους που σχεδιάζει πολιτικές, συντονίζει και ελέγχει την εφαρμογή τους με παράλληλη ενδυνάμωση της αποκέντρωσης και της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στο στάδιο της παροχής». Ενός κράτους δηλαδή που απεμπολεί τον δημόσιο και κοινωνικό του ρόλο και ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από την εφαρμογή πολιτικών, οι οποίες ανατίθενται σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που αδιαφορούν για το δημόσιο όφελος. 

Το Σχέδιο του Νέου Οργανισμού πρέπει να αποσυρθεί άμεσα στο σύνολό του.
Η μείωση των οργανικών μονάδων ανοίγει το δρόμο για τις απολύσεις μας.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στη δουλειά στο πλαίσιο μιας πολιτικής αντιμετώπισης του πολιτισμού ως δημόσιου αγαθού, προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και σε ισότιμο βαθμό ενίσχυσης της ελεύθερης καλλιτεχνικής δημιουργίας, εξασφάλισης της πρόσβασης στον πολιτισμό σε όλους-ες, χωρίς να υπόκειται ο πολιτισμός σε κανόνες ανταποδοτικότητας και κερδοφορίας.
Αντιστεκόμαστε σε πελατειακές πολιτικές ενίσχυσης των ημετέρων που κυριαρχούν εδώ και χρόνια (αυτός είναι ο κρατικοδίαιτος πολιτισμός) και σε fast truck ισοπέδωση της κληρονομιάς μας για «έργα μεγάλα και τρανά» επενδυτών σωτήρων.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μετάσχουν στις ΓΣ των συλλόγων και να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στους σχεδιασμούς τους και στις επερχόμενες απολύσεις.

ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ:
  • ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
  • ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ. ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΙΤΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
  • ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
  •  ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου