Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Καταργούν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας.

Ψηφίζεται τη Δευτέρα 19 Μαρτίου το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο περιέχεται άρθρο του Υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο επανακαθορίζονται οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και οι έδρες αυτών.
Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού καταργείται η ΚΖ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα στην Κ. Μακεδονία προβλέπεται να υπάρχουν τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων.
1)    Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με έδρα τη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει τους Δήμους της γνωστής Ενότητας Α Θεσσαλονίκης.
2)    Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Πιερίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης ( πλην των δήμων Α Θεσσαλονίκης), του Κιλκίς και της Πιερίας.
3)    Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής με έδρα τον Πολύγυρο και περιλαμβάνει την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.
4)    Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας –Ημαθίας, με έδρα τη Βέροια και περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ανήκει αρχαιολογικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Έχει όμως δική της Εφορεία Αρχαιοτήτων με τη Δράμα, με έδρα τις Σέρρες.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι καμία άλλη Εφορεία Αρχαιοτήτων που υπήρχε ως σήμερα, δε καταργείται αντίθετα μάλιστα στη Χαλκιδική, δημιουργείται ενιαία Εφορεία Κλασσικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ στη Πέλλα και την Ημαθία παραμένουν ως έχουν.
Η Πιερία, με το αρχαίο Δίον, το Μακρύγιαλο, την Πύδνα, τη Μεθώνη, τα Παλιάμπελα, τα Λείβυθρα, την Πίμπλεια, τις αρχαιότητες του Ολύμπου, υποβιβάζεται και είναι η μοναδική ανά την Ελλάδα που συμπεριλαμβάνεται σε Εφορεία Αρχαιοτήτων με τρείς Περιφερειακές Ενότητες.
Εύλογα τίθεται το ερώτημα ποιοι είναι οι εμπνευστές και οι αυτουργοί αυτής της πράξης; Τι εξυπηρετούν;
Με ποια κριτήρια αξιολογούν τις αρχαιολογικές περιοχές, ώστε να υπάρχει Εφορεία Αρχαιοτήτων;
Γιατί καταργούν επί της ουσίας, μόνο την Εφορεία της Πιερίας;
Αν γίνεται για λόγους λειτουργικούς και οικονομικούς, γιατί δημιουργούν νέες Εφορείες σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες;
Τι υποκρύπτεται πίσω από αυτή την επαίσχυντη πράξη;
Τι θα πράξουν τη Δευτέρα στη Βουλή, οι Βουλευτές της Πιερίας;
Τι θα πράξουμε όλοι εμείς οι Πιεριείς που εκπροσωπούμε θεσμούς και φορείς;
Δυστυχώς η Πιερία ακόμα μια φορά στο στόχαστρο της απαξίωσης και της άνισης μεταχείρισης από τους « καθήν αρμόδιους» και την πολιτεία;
Γρηγόρης Παπαχρήστος, Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας

Για το ίδιο θέμα η βουλευτής Πιερίας κ. Μαρία Μίχου απέστειλε επιστολή  προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο ζητώντας να μην καταργηθεί η ΚΖ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πιερίας

Η επιστολή
Με αφορμή το σχέδιο νόμου που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αφορά στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, η κα Μίχου απέστειλε επιστολή στον κ. Παύλο Γερουλάνο με την οποία ζητά να μην καταργηθεί η ΚΖ Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα που προτείνεται, θα υπάρχει μία Εφορεία Αρχαιοτήτων για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, με έδρα την Θεσσαλονίκη, η οποία θα είναι αρμόδια για όλα τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, των Μουσείων και των Συλλογών προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Βουλευτής:
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού. Η Πιερία αποτελεί μια περιοχή με έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Το Υπουργείο Πολιτισμού τα δύο τελευταία χρόνια έχει συμβάλει συστηματικά στην ανάδειξη και την αξιοποίησή της προχωρώντας σε μια σειρά από σημαντικές ενέργειες, όπως:
-    την ένταξη του νέου Μουσείου Μακρυγιάλου στο ΕΣΠΑ,
-    την έγκριση από το ΚΑΣ των έργων αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου,
-    την πιστοποίηση του Ναυτικού Μουσείου στο Λιτόχωρο,
-    την ένταξη τριών Μακεδονικών Τάφων στο ΕΣΠΑ,
-    την ένταξη του Ωδείου των Μεγάλων Θερμών του Δίου στο ΕΣΠΑ,
-    την ένταξη του Αρχαιολογικού Πάρκου Λειβήθρων στο ΕΣΠΑ,
-    την αρχαιολογική επίβλεψη και έρευνα στα πλαίσια της κατασκευής της ΠΑΘΕ για το μέρος που διασχίζει την Πιερία, καθώς και
-    την επίβλεψη πολλών έργων των ΟΤΑ που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια σειρά από έργα τα οποία «τρέχουν» και για την ολοκλήρωσή τους σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμβολή της ΚΖ Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία παράλληλα πρέπει να μεριμνά για μια σειρά από εξίσου σημαντικές αρμοδιότητες, όπως:
-    η διατήρηση, προστασία και φύλαξη των αρχαιοτήτων και των αρχαιολογικών χώρων,
-    η επιστημονική έρευνα, μελέτη και δημοσίευση, καθώς και
-    η ανάδειξη και έκθεση των αρχαιοτήτων στα Μουσεία.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι μια Εφορεία Αρχαιοτήτων για τρεις περιφερειακές ενότητες δεν μπορεί να επιτελέσει όλους αυτούς τους ρόλους αποτελεσματικά.
Για τον λόγο αυτό, προτείνω την διατήρηση της ΚΖ Εφορείας Αρχαιοτήτων με αρμοδιότητα την περιοχή της Πιερίας, όπως γίνεται άλλωστε και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Κρήτης σύμφωνα με το προτεινόμενο οργανόγραμμα.
Είμαι στην διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία.

Επισκευθείτε τον ιστότοπο της ΚΖ Εφορείας για να δείτε αναλυτικά το σημαντικό αρχαιολογικό έργο της υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου