Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Σ.ΕΚ.Α.
Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων
Νικηταρά 8-10, 10678 Αθήνα,

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012
ενάντια στον αποκλεισμό μας από την εργασία με την ολοκλήρωση 60 μηνών προϋπηρεσίας
Συγκέντρωση στις 11:00πμ στη Βουλή και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τη Τρίτη 14/2 ψηφίζεται στη Βουλή επί της αρχής και τη Τετάρτη 15/2 κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο «για την αντιμετώπιση της Βίας στα Γήπεδα», το οποίο στο άρθρο 42 προβλέπει ότι οι αρχαιολόγοι δεν θα μπορούν να εργαστούν ποτέ ξανά μετά την συμπλήρωση 5 ετών απασχόλησης, στερώντας μας ακόμα και τη δυνατότητα να κάνουμε αίτηση στις όποιες θέσεις προκηρυχθούν («Συμβάσεις εργασίας … απαγορεύεται …να υπερβαίνουν τα πέντε (5) έτη σε συνολικό χρόνο διάρκειας της απασχόλησης»). Πρόκειται για έναν παράλογο αποκλεισμό από το δικαίωμα στην εργασία.
Έως τώρα αποκλειόμασταν από τις προκηρύξεις και από την εργασία, μόλις συμπληρώναμε 24 μήνες εργαζόμενοι, κατ’ εφαρμογή των περιορισμών του π.δ. 164/2004. Απέναντι σε αυτό το μείζον ζήτημα, το Υπουργείο Πολιτισμού δήλωνε ότι αναγνωρίζει τον παραλογισμό του να εκδιώκεται το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, δυσχεραίνοντας και τη λειτουργία της ίδιας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τελικά όμως ως λύση πρότεινε το να επεκταθεί ο περιορισμός από τους 24 στους 60 μήνες. Ο Υπουργός παρουσίασε διάφορες ανυπόστατες δικαιολογίες και επέρριψε την ευθύνη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (πρώην ΥΠΕΣ). Στην πραγματικότητα όμως, αντί να επιλύεται το πρόβλημα, μετατίθεται για το εγγύς μέλλον, παρατείνοντας την αγωνία των αρχαιολόγων και των εργαζομένων στον πολιτισμό.
Σαν να μην έφτανε ο 5ετής περιορισμός στην εργασία που νομοθετείται, σε πολυνομοσχέδιο για τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται ότι τους αρχαιολόγους που θα εργάζονται στις σωστικές ανασκαφές στα Μεγάλα Ιδιωτικά Έργα δεν θα τους επιλέγει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως γίνεται έως σήμερα, αλλά οι ιδιώτες κατασκευαστές. Με τον τρόπο αυτό παραχωρείται μέρος του ελέγχου των σωστικών ανασκαφών στους ιδιώτες εργολάβους και οι αρχαιολόγοι εγκαταλείπονται έρμαια στις πιέσεις και τις ορέξεις τους.
Δεν πρέπει να παραβλεφθεί και η γενικότερη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται με το Μνημόνιο 2 και τη δανειακή σύμβαση. Εξαθλιώνονται οι ζωές μας, ανατρέπονται εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών και καθιερώνονται μισθοί πείνας για τους εργαζομένους. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, όπως του Σ.ΕΚ.Α., τις οποίες προσπαθούν να καταργήσουν, προβλέποντας την άμεση λήξη τους και απαγορεύοντας τη μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Θύμα της γενικευμένης αντιλαϊκής επίθεσης είναι και ο πολιτισμός και οι εργαζόμενοι σε αυτόν.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων αντιτάσσεται:
- στο νέο 5ετή περιορισμό στην εργασία των αρχαιολόγων,
- στην παραχώρηση του ελέγχου της πολιτισμικής κληρονομιάς στα συμφέροντα των κατασκευαστών,
- στην ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων,
- στην περικοπή σε μισθούς, συντάξεις, δώρα και
- στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
και προκηρύσσει 24ωρη απεργία τη Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 με συγκέντρωση στις 11:00πμ στη Βουλή στην Αθήνα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη.

Απαιτούμε:
•   την απόσυρση του όρου του 5ετούς περιορισμού που προβλέπει το άρθρο 42 του νομοσχεδίου «για την αντιμετώπιση της Βίας στα Γήπεδα», που δεν μας επιτρέπει να εργαστούμε ποτέ ξανά μετά την συμπλήρωσή του
•    την απόσυρση του άρθρου 8, του κεφ. Γ, του πολυνομοσχεδίου για τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», που προβλέπει την επιλογή του αρχαιολογικού προσωπικού στις σωστικές ανασκαφές από τους ιδιώτες κατασκευαστές
•    τη διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων, την προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την εξασφάλιση αξιοπρεπών αποδοχών χωρίς εκχωρήσεις
•     την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην εργασία
•     μόνιμη και σταθερή εργασία
•     ο Πολιτισμός να είναι κοινωνικό αγαθό για τους πολίτες και όχι εμπόρευμα για τους εργολάβους


Για το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α.

Ο Πρόεδρος                                                    H Γραμματέας
 Κουτής Παναγιώτης                                        Ζυγούρη Βασιλική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου