Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ούτε ερείπια ανθρώπων, ούτε ερείπια πόλεων…


     Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, με τις οποίες το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας διαδήλωσε την καθολική της αντίθεση στην ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου Μνημονίου, που βάζουν υποθήκη τη χώρα και οδηγούν τη ζωή όλων μας σε αδιέξοδο. Ο ΣΕΑ συμμετείχε στη μεγαλειώδη σε μέγεθος και παλμό κινητοποίηση της Κυριακής στην Αθήνα, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν στους δρόμους γύρω από τη Βουλή την πλήρη αντίθεσή τους στα μέτρα, με πάθος αλλά με ειρηνικό τρόπο, παρά τον πρωτοφανή πόλεμο χημικών, που εξαπολύθηκε εις βάρος τους από την πρώτη στιγμή, με σκοπό τη διάλυση της συγκέντρωσης.  
     Την ώρα που στο Κοινοβούλιο ψηφιζόταν, μεταξύ άλλων, η ουσιαστική διάλυση του Δημοσίου με απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, εκτός Βουλής διεξαγόταν ένας πραγματικός πόλεμος. Θύματά του η δημοκρατία και η αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού. Θύματα του ίδιου πολέμου και εννέα νεοκλασικά κτίρια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που παραδόθηκαν στις φλόγες, οι κινηματογράφοι «Άστυ» και «Αττικόν», που υπέστησαν σοβαρές ζημιές, καθώς και το κτίριο του Νομισματικού Μουσείου, που υπέστη μικρότερες φθορές.
     Εμείς οι άνθρωποι του πολιτισμού γνωρίζουμε καλά, ότι η καταστροφή ιστορικών κτιρίων και μνημείων πολιτισμού δε συνάδει με την ιστορία των λαϊκών κινητοποιήσεων σε αυτή τη χώρα. Αντίθετα, ακόμη και σε πολύ χειρότερες εποχές, αποτελούσε τιμή για τον αγωνιζόμενο λαό η προστασία των μνημείων του.
     Αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή μας να σταματήσουν επιτέλους αυτές οι πολιτικές, που αφήνουν πίσω τους συντρίμμια πόλεων και ανθρώπων. Είναι χρέος της γενιάς μας να χτίσει μία νέα σχέση της αγωνιζόμενης κοινωνίας με τα μνημεία της, ώστε να μπορούν να περιφρουρηθούν συνειδητά τόσο από τους εμπρηστές της μνήμης όσο και από τους εμπόρους της λήθης.
Τα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας, τόσο αυτά που κάηκαν όσο και αυτά που καταρρέουν από την εγκατάλειψη, πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα και να διατεθούν για τις ζωτικές κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες των κατοίκων της πρωτεύουσας, μακριά από κάθε λογική εμπορευματοποίησης ή εκποίησής τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Πηγή φωτογραφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου