Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ληστεία στο Aρχαιολογικό Mουσείο της Ολυμπίας

Ένοπλη ληστεία πραγματοποιήθηκε σήμερα νωρίς το πρωί  στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας από δύο κουκουλοφόρους που έφεραν καλάσνικοφ και ακινητοποίησαν τη φύλακα για να κλέψουν στη συνέχεια περίπου 65 αντικείμενα από τις προθήκες. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Ληστές χτύπησαν στις 7.30 σήμερα το πρωί ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Οι δύο δράστες εισέβαλαν με μάσκες κρατώντας καλάσνικοφ και ακινητοποίησαν τη φύλακα από την οποία ζήτησαν συγκεκριμένα αντικείμενα που δεν υπήρχαν όμως στο Μουσείο.
Στη συνέχεια αφού την έδεσαν και τη φίμωσαν έσπασαν τις προθήκες και έφυγαν αφού πήραν όσα περισσότερα πολύτιμα αντικείμενα μπορούσαν να μεταφέρουν.
Οι δράστες αφαίρεσαν από πέντε προθήκες του Μουσείου περίπου 65 μικρά χάλκινα αντικείμενα μεγάλης αξίας, που απεικονίζουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και εν συνεχεία διέφυγαν.
Στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας σπεύδει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ οι αστυνομικές αρχές ήδη προχωρούν σε έρευνες για να εντοπίσουν τα ίχνη των δραστών.
Στη διάθεση του Πρωθυπουργού έθεσε την παραίτησή του ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος μεταβαίνει επίσης στην Αρχαία Ολυμπία.

Πιο συγκεκριμένα, όταν η φύλακας άνοιξε το μουσείο στις 7.33, δυο άτομα που φορούσαν κουκούλες και ρούχα παραλλαγής, την ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου και ακολούθως την έδεσαν.
Στη συνέχεια με σφυρί έσπασαν προθήκες και άρπαξαν τουλάχιστον 65 αντικείμενα.
Σύμφωνα με την φύλακα ο ένας από τους δράστες μιλούσε καλά Ελληνικά.
Οι κινήσεις τους έχουν καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα και το βίντεο θα αναλυθεί μήπως και ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα.
Οι δράστες, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΝΕΤ Γ. Γεραφέντη, φαίνεται ότι ήταν πολύ καλά διαβάσμενοι αφού ζητούσαν από τη φύλακα να τους υποδείξει που φυλάσσονταν συγκεκριμένα αρχαία αντικείμενα.
Θύμα της οικονομικής κρίσης και των περικοπών το παλαιό μουσείο - της Ολυπίας. Στον αέρα βρίσκονταν η φύλαξη του μουσείου  εδώ και τρεις μήνες λόγω της μαζικής φυγής υπαλλήλων, λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης και εφεδρείας. Η προϊσταμένη της Ζ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων φέρεται ότι προειδοποιούσε επανειλημμένα για τους κινδύνους που αντιμετώπιζε η ασφάλεια του παλαιού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά δεν έλαβε ποτέ σοβαρές απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα προστασίας μέρους της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Πρόκειται για το δεύτερο ισχυρότατο πλήγμα που δέχεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο χώρος του Πολιτισμού. Στις αρχές Ιανουαρίου άγνωστοι διέρρηξαν την Εθνική Πινακοθήκη και κατάφεραν να αφαιρέσουν τρία μεγάλης αξίας έργα των Πάμπλο Πικάσο, Πιετ Μοντριάν και Γκουλιέλμο Κάτσια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου