Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Υδράργυρος από το Βυζάντιο

Ποσότητα του τοξικού και επικίνδυνου υδραργύρου βρέθηκε κάτω από την οδό Εγνατία στον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης και σήμανε συναγερμό στους υπευθύνους της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, της εταιρείας «Αττικό Μετρό Α.Ε.», και στους περίπου 110 εργαζομένους που απασχολούνταν στον σταθμό στο πλαίσιο αρχαιολογικών εργασιών. Ο σταθμός σφραγίστηκε την περασμένη Τρίτη, ύστερα από εντολή της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μετρήσεις και να απομακρυνθεί το επικίνδυνο τοξικό μέταλλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υδράργυρος βρέθηκε στη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών πριν από τουλάχιστον έναν μήνα, σε βάθος περίπου 5 μέτρων, στον σταθμό Βενιζέλου.
Είναι σε στερεή μορφή (αμάλγαμα), αναμεμειγμένος με άλλα μέταλλα και υλικά.
Το αμάλγαμα του υδραργύρου πιθανολογείται πως προέρχεται από βυζαντινά εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που λειτουργούσαν κατά τον 10ο και τον 11ο μ.Χ. αιώνα σε αυτόν τον χώρο.

Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή λειτουργούν και σήμερα παρόμοια εργαστήρια, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Χαλκαίων (χτίσθηκε τον 11ο αιώνα π.Χ.), που πήρε το όνομά της από τους χαλκοματάδες που υπήρχαν στην περιοχή.

Η «Αττικό Μετρό» και η ΑΕΓΕΚ, που ηγείται στο κοινοπρακτικό σχήμα, ενημερώθηκαν μόλις την περασμένη Τρίτη και κάλεσαν την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έδωσε εντολή να εκκενωθεί και να σφραγιστεί ο σταθμός.
Κατ' επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για την ποσότητα υδράργυρου που βρέθηκε στο εργοτάξιο. Η έρευνα ανατέθηκε σε Πταισματοδίκη, ενώ θα ερευνηθούν τα αδικήματα της έκθεσης κατά συρροή και της κοινώς επικίνδυνης σωματικής βλάβης...........Διαβάστε περισσότερα Ἔρρωσο

Άραγε οι συνάδελφοι λάμβαναν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ασφαλείας; Το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας δικαίως πρέπει να χορηγείται στους εργαζόμενους που θέτουμε σε κίνδυνο την ζωή μας καθημερινά δουλεύοντας με ισχυρά χημικά στην προσπάθεια μας να ανασκάψουμε, να συντηρήσουμε, να  αναδείξουμε  και να  προστατέψουμε τον Πολιτισμό μας. ΓΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου