Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Τσεκούρι» σε ανασκαφές, συντήρηση, ασφάλεια!

Σε άγριο «τσεκούρωμα» του κρατικού προϋπολογισμού και για τον πολιτισμό παραπέμπει η τροποποιημένη - προς τα κάτω - κατανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους. Οπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση του υπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού, στις 5 Μάρτη, η μείωση του προϋπολογισμού μόνο για τον πολιτισμό (πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονος πολιτισμός) ανέρχεται στα 14,6 εκ. ευρώ (306,5 εκ ευρώ από 321,1 εκ ευρώ) ή 4,7%.
Θυμίζουμε ότι το συνολικό ποσό της μείωσης των δαπανών για το ΥΠΠΟ-Τ, σύμφωνα με το συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στα τέλη Φλεβάρη στη Βουλή, ανέρχεται στα 25 εκ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και οι περικοπές στους τομείς του τουρισμού και του αθλητισμού. Είναι φανερό ότι το μεγαλύτερο «μακελειό» γίνεται στο αμιγώς πολιτιστικό τμήμα, μετατρέποντας σε «φούσκα», άνευ νοήματος, την «πολιτιστική» ρητορική της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ-Τ.
Ακόμη χειρότερο γι' αυτήν την προπαγανδιστική ρητορική είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στους κωδικούς που υφίστανται... το «κούρεμα» περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τις σωστικές ανασκαφές, τα συστήματα ασφάλειας μουσείων και συντήρησης «αναδεδειγμένων» αρχαιολογικών χώρων! Δηλαδή, μεγάλο και σημαντικό τμήμα του «πυρήνα» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που άπτεται της αρχαιολογικής έρευνας κυρίως στα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα (σωστικές ανασκαφές), στην ασφάλεια των μουσείων - θέμα που επανήλθε οξύτατα στην επικαιρότητα με τις κλοπές στην Εθνική Πινακοθήκη και στο παλαιό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας - και στη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς!
Μάλιστα, το «τσεκούρι» πέφτει πολύ βαρύ: Οι δαπάνες για τις σωστικές ανασκαφές και τα συστήματα ασφάλειας μουσείων (για τα τελευταία, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ-Τ ήταν ιδιαίτερα «λαλίστατη» μετά την κλοπή στην Ολυμπία) μειώνονται κατά 900.000 ευρώ (από 6 εκ. ευρώ σε 5,1 εκ.) ή 17,6%. Οι δαπάνες συντήρησης μειώνονται κατά 284.000 ευρώ (1,6 εκ. από περίπου 1,9 εκ). Αρνητικά επηρεάζεται η κρατική παρέμβαση στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και από τη μείωση σε άλλους κωδικούς, όπως στα έξοδα μετακίνησης του προσωπικού στο εσωτερικό της χώρας κ.ά.
Θυμίζουμε ότι οι παραπάνω μειώσεις έρχονται επιπλέον του - έτσι κι αλλιώς μειωμένου εξαρχής - κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό, που προβλεπόταν μειωμένος για το 2012 έναντι του 2011 (0,26% το 2012 έναντι 0,30% το 2011) και πριν τις πρόσφατες μειώσεις των δαπανών.
Οι μειώσεις αυτές αποτελούν μέρος του γενικότερου «τσεκουρώματος» στις κρατικές δαπάνες, αλλά πρέπει να συνδεθούν και με την επιτάχυνση της προωθούμενης πολιτικής εμπορευματοποίησης του πολιτισμού. Λ.χ., στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να συνδεθούν με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μείωση του ρόλου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στον τομέα των σωστικών ανασκαφών (λ.χ. η δυνατότητα των μεγαλοκατασκευαστών να επιλέγουν το αρχαιολογικό προσωπικό), ενώ στον τομέα της σύγχρονης δημιουργίας με τη μείωση των επιχορηγήσεων.
Κατά τ' άλλα, το ΥΠΠΟΤ παρουσίασε χτες... το νέο ενιαίο σήμα για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που προέκυψε μετά από διαγωνισμό. Η «ενιαία σήμανση» αφορά περισσότερο στο εμπορικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς (αντικείμενα προς πώληση στα πωλητήρια των μουσείων κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου