Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Σ.ΕΚ.Α. Για την παραίτηση του Π. Γερουλάνου


Σ.ΕΚ.Α.
Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων
Αναφορικά με την παραίτηση του Π. Γερουλάνου

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από το καλοκαίρι του 2007, όταν οι πυρκαγιές έζωναν απειλητικά την αρχαία Ολυμπία. Τα τότε εμπλεκόμενα υπουργεία δήλωναν προκαταβολικά πως θα έπρατταν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να ελέγξουν τον κίνδυνο. Όχι μόνο δεν τα κατάφεραν, αλλά τόλμησαν εκ των υστέρων να υποβαθμίσουν το μέγεθος της αρχαιολογικής ζημιάς, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης, με τον ίδιο τρόπο που γέμισαν στάχτη τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας: «κάηκαν μόνο μερικά δέντρα» δήλωνε η τότε ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, αναφερόμενη στον Κρόνειο Λόφο. Σαν να λέμε για την Αθήνα ότι «κάηκε απλώς ο λόφος του Φιλοπάππου»...
Δυστυχώς, όσα μνημεία και ευρήματα είχαν ιστορικά την τύχη να διασωθούν από τις επελάσεις των Ερούλων ή των Ναζί, φαίνεται ότι κινδυνεύουν ακόμη, αυτή τη φορά από τη σύγχρονη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, τον θυελλώδη άνεμο οικονομικής εγκατάλειψης και θεσμικής απαξίωσης του Πολιτισμού, των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων, της αρχαιολογίας. Μετά το πρόσφατο περιστατικό κλοπής που καταγράφηκε στην Εθνική Πινακοθήκη (η οποία διέθετε όλον κι όλον έναν φύλακα), καινούριο κρούσμα λεηλασίας εκθεμάτων (αυτή τη φορά, αρχαιοτήτων) σημειώθηκε στο παλιό Μουσείο της Ολυμπίας, στις 17/02/2012. Αυτή τη φορά μάλιστα, οι ληστές ήταν ένοπλοι. Όμως η γ.γ. του Πολιτισμού, Μενδώνη Λ., δεν έδειξε να αγχώνεται: «Τα αρχαία αντικείμενα, που κλάπηκαν δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αρχαιολογική αξία. Είναι μικρά, χάλκινα και πήλινα, αγγεία και ειδώλια, από αυτά που υπάρχουν κατά χιλιάδες στα  μουσεία μας.»
Θα ’λεγε κανείς ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, με κοινή μέθοδο που ονομάζεται «πλήρης αδιαφορία», συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα επιφέρει την πιο μεγάλη πληγή στον τομέα του Πολιτισμού γενικά, με ιδιαίτερη ωστόσο προτίμηση στην …Αρχαία Ολυμπία. Έπειτα, απλά υποβαθμίζουν το γεγονός.
Η ελλιπέστατη φύλαξη του εμβληματικού μουσείου της χώρας, στο καλά μελετημένο πλαίσιο βέβαια του «εξορθολογισμού» των «δαπανών» για τον Πολιτισμό, είναι ο πρώτιστος λόγος για τον οποίο σήμερα καταμετρούμε απώλειες (περί τις εβδομήντα, με τα πρώτα διαθέσιμα δεδομένα) ευρημάτων μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Το ΥΠΠΟΤ έχει παραδώσει εαυτόν στο χάος, έχει εγκαταλείψει τα μουσεία, έχει αφήσει απροστάτευτα τα μνημεία, έχει μηδενίσει το προσωπικό φύλαξης, έχει παραδώσει τους αρχαιολόγους βορά στις διαθέσεις (ασφυκτικό εναγκαλισμό) των εργολάβων και των κατασκευαστικών εταιριών.
Λέγεται ότι ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, συναισθανόμενος τις ευθύνες του, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού.
Όχι, κύριε υπουργέ. Ο Σύλλογος των Εκτάκτων Αρχαιολόγων δεν κάνει δεκτή την παραίτησή σας. Διότι εκτιμούμε ότι κανείς δεν μπορεί να απομακρυνθεί από ένα πόστο στο οποίο δεν ήταν ποτέ παρών.
Κι αν λογαριάζετε ότι σύντομα, ούτως ή άλλως, θα λήξει η θητεία σας διότι θα προκηρυχθούν εκλογές, οπότε σκηνοθετείτε (η πρώτη και τελευταία πράξη σας που σχετίζεται με την παραγωγή πολιτισμού) ηρωική έξοδο, δεχόμαστε ότι υπάρχει κάποιο σκεπτικό, κάποιος προγραμματισμός, έστω και υστερόβουλος. Γενικά οι προγραμματισμοί στη χώρα αυτή απουσιάζουν.
Σας ενημερώνουμε όμως ότι πολλοί ήδη έχουν εγκαταλείψει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το καράβι που ονομάζεται κυβέρνηση, και πλέον το έργο τής «ένδοξης αποχώρησης» δεν συγκινεί κανέναν. Μπορούμε να υποσχεθούμε πως ο λαός δεν θα σας ξεχάσει, ούτε εσάς ούτε όσους άλλους έσπευσαν να κολυμπήσουν μακριά από το επερχόμενο ναυάγιο. Στο πάνθεον των πολιτικών που δεν έπραξαν το παραμικρό για να προστατέψουν τη χώρα από την ηθική και πολιτιστική χρεοκοπία, λίγο πριν την οικονομική, θα είναι χαραγμένο, με χρυσά γράμματα, το όνομά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου