Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Συγκέντρωση των εκτάκτων αρχαιολόγων έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου


Σε Εικοσιτετράωρη απεργία προχώρησαν την Τρίτη 27/3, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, αντιδρώντας στη ρύθμιση για επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, που εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη «Βελτίωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι έκτακτοι αρχαιολόγοι που δαστηριοποιούνται στην Κρήτη πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.  Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συνάδελφοι και άλλων ειδικοτήτων αλλά και μόνιμοι αρχαιολόγοι μετά από τη δίωρη στάση εργασίας που εξήγγειλε το τοπικό παράρτημα του ΣΕΑ.

Το άρθρο Γ' του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, προβλέπει ότι η επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού θα πραγματοποιείται από τον κύριο του έργου, διαδικασία, η οποία μέχρι σήμερα, και λόγω της ιδιαίτερης μεταχείρισης που χρήζουν τα μνημεία, διεξαγόταν από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Η ρύθμιση αυτή αντιβαίνει στις διατάξεις του ισχύοντος Αρχαιολογικού Νόμου, σύμφωνα με τον οποίο το προσωπικό των αρχαιολογικών έργων προσλαμβάνεται καθ' υπόδειξη των Εφορειών Αρχαιοτήτων με βάση την κατάρτιση, την εμπειρία και τη γνώση της υπό έρευνα περιοχής. Καθώς, η επιλογή του προσωπικού δεν θα αποτελεί πλέον -παρά μόνο τυπικά- μέρος του έργου της ιθύνουσας υπηρεσίας ένα μερίδιο του ελέγχου του αρχαιολογικού έργου εκχωρείται στις κατασκευάστριες εταιρείες. Επιπροσθέτως, προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις, σε περιπτώσεις όπως καθυστερήσεις χρονοδιαγραμμάτων και εκθέσεων, καταστροφών αρχαιοτήτων κλπ., οι οποίες βαραίνουν κατά κύριο λόγο το επιστημονικό προσωπικό, ακόμη και με υπαιτιότητα του Κυρίου του Έργου. Με αυτόν τον τρόπο, αποδεσμεύεται το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και εξισώνεται με τον Κύριο του Έργου, των οποίων ασφαλώς τα κίνητρα και ο ρόλος δεν ταυτίζονται.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων διεκδικεί η πρόσληψη του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού να υποδεικνύεται, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, από τον αρμόδιο Δημόσιο φορέα, με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, προς τον κύριο του έργου.
Ζητά την άμεση απόσυρση των επικίνδυνων για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διατάξεων και τη διενέργεια των ανασκαφών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία βάσει του Συντάγματος οφείλει να Προστατεύει, να Αναδεικνύει και να διαφυλάττει την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου