Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Αφαίμαξη στα αποθεματικά ταμείων, οργανισμών Δημοσίου, ΑΕΙ/ΤΕΙ

Αφαίμαξη στα διαθέσιμα και αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων, ΑΕΙ/ΤΕΙ, ΤΑΠΑ, ΟΕΚ  και άλλων οργανισμών δημόσιου χαρακτήρα, που μειώθηκαν σε ποσοστά που ξεπερνούν ακόμα και το 70%, μετά το λεγόμενο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις ενημερώσεις που στέλνει τις τελευταίες μέρες προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και διαφόρων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου η Διεύθυνση Εργασιών του Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδας, για την πορεία των υποχρεωτικών καταθέσεων του κάθε φορέα στην τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Δημόσιων Οργανισμών ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες διοικήσεις ότι από το σύνολο των κονδυλίων που είχαν καταθέσει μέχρι τις 12 του Μάρτη στην τράπεζα έχει μείνει μόνο το 30%. Τα υπόλοιπα ποσά είτε εξανεμίστηκαν οριστικά μέσα από τη διαγραφή που επήλθε με το «κούρεμα», είτε είναι ποσά που μπορούν να αναληφθούν έχοντας ορίζοντα το ...2042!!! 

Η ενημέρωση που κάνει προς τους φορείς η Τράπεζα της Ελλάδας περιέχει τρεις αριθμούς - ποσά.

Πρώτον, το ύψος των κονδυλίων που είχε καταθέσει ο κάθε οργανισμός, μαζί με τους όποιους τόκους δικαιούνταν μέχρι και τις 9 του Μάρτη.

Δεύτερον, το πώς διαμορφώνεται θεωρητικά το παραπάνω ποσό μετά το «κούρεμα», που έγινε στις 12 του Μάρτη. Στο «κούρεμα» συμμετέχει το 80% των καταθέσεων που είναι τοποθετημένες σε ομόλογα του Δημοσίου, ενώ εξαιρείται το 20% που είναι τοποθετημένα σε έντοκα γραμμάτια. Αρα, το «κούρεμα» του 53,5% που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα γίνεται στο 80% της κατάθεσης του κάθε φορέα. Το πρόβλημα είναι ότι τα ποσά που μένουν μετά από αυτή τη λεηλασία, η κυβέρνηση τα μετατρέπει αυτόματα σε νέα ομόλογα, τα οποία ακόμα και ο κάτοχός τους μπορεί να εξαργυρώσει το χρόνο της λήξης τους. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η λήξη των νέων ομολόγων εκτείνεται μέχρι ...και το 2042. Στο ενημερωτικό σημείωμα το ποσό αυτό χαρακτηρίζεται «ονομαστική αξία» και εμφανίζεται μειωμένο κατά 37,2% από την αρχική κατάθεση.

Τρίτον, οι φορείς ενημερώνονται για το ποσό που θα μπορούσαν να έχουν στη διάθεσή τους αν χρειαστεί να καλύψουν αυτή την περίοδο κάποιες ανάγκες της λειτουργίας τους. Το ποσό αυτό που με όρους χρηματιστηριακού τζόγου ονομάζουν «τρέχουσα αξία» προβλέπει απαξίωση της κατάθεσης των φορέων σε ποσοστό 70%!!!

Οι αναλογίες των αριθμών - ποσών είναι για όλους τους «πελάτες» οι ίδιες. Με αυτή την έννοια αν η αρχική κατάθεση θεωρήσουμε ότι την παραμονή του «κουρέματος» ήταν 100 ευρώ, έναντι αυτού του ποσού μπορεί ο ενδιαφερόμενος να περιμένει να εισπράξει 62,7 ευρώ σε δόσεις μέχρι το 2042, ή να αποδεχθεί ότι εισπράττει σήμερα 30,5 ευρώ. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος επένδυσε σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών ταμείων, οργανισμών δημοσίου χαρακτήρα, ιδρυμάτων κλπ. Κατόπιν τα ποσά που «επενδύθηκαν» σε ομόλογα «κουρεύτηκαν» κι αυτά, κατά τη διαδικασία του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (το γνωστό PSI). Στο 70% αποκαλύπτεται ότι είναι οι απώλειες μόνο από τις υποχρεωτικές καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας
Η εν λόγω διαδικασία προχώρησε αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση  των αρμόδιων φορέων που είδαν ξαφνικά τα αποθεματικά τους να εξαφανίζονται.

Η μείωση των αποθεματικών θα αποτελέσει το πρόσχημα για την καινούρια μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, θα γίνει αφορμή για ενισχυθεί ακόμα παραπέρα η εμπορευματοποίηση της Υγείας, θα αξιοποιηθεί για να καταργηθούν διάφορα κονδύλια κοινωνικής στήριξης για τους εργαζόμενους, θα γίνει αφορμή να καταργηθούν φορείς, να κλείσουν πανεπιστημιακά ιδρύματα, να απολυθούν εργαζόμενοι.

Ενδεικτικά δείτε στα παρακάτω links τις μειώσεις που υπέστησαν στα αποθεματικά τους διάφοροι οργανισμοί


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου