Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Αζιλακόδασος Κράσι. Ένα σπάνιο, μοναδικής βιοποικιλότητας δάσος σε κίνδυνο

Λίλιαν Δαφερμάκη
Θυελλώδεις αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή του Κρασίου, η δημιουργία ενός υβριδικού υδροηλεκτρικού πάρκου, στην ανατολική πλευρά του Δήμου Χερσονήσου. Οι κάτοικοι μιλούν για μια «φαραωνική επένδυση» που όπως λένε θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια υγεία (καρκινογενέσεις), ενώ παράλληλα θα καταστρέψει το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής, καθώς η επένδυση γίνεται δίπλα στο μοναδικής βιοποικιλότητας Αζιλακόδασος.
 Όπως προκύπτει η συγκεκριμένη μονάδα που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί από την «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» βρίσκεται ακόμη σε στάδιο αδειοδότησης και όπως τονίζουν οι κάτοικοι, προς το παρόν διενεργούνται με άδεια του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Α. Καρούντζου δειγματοληπτικές γεωτρήσεις. Ωστόσο οι κάτοικοι θεωρούν ότι είναι τραγικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια ευρύτερη ενημέρωση για το μεγάλο αυτό θέμα και όπως ξεκαθαρίζουν είναι αναγκαίο οι τοπικοί φορείς να πάρουν θέση για την γιγαντιαία αυτή επένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από το Δήμο Χερσονήσου να προσφύγει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, προκειμένου να μπλοκάρει η διαδικασία έγκρισης της άδειας περιβαλλοντικών όρων, ξεκαθαρίζοντας ότι για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να επιτρέψει να παίρνονται αποφάσεις ερήμην της κοινωνίας με πρόσχημα την οικονομική κρίση και με άλλοθι την πράσινη ανάπτυξη, και να προσφέρονται βορά στις αρπαχτικές διαθέσεις ξένων εταιρειών, εμπλεκόμενων ομίλων και εταιρειών (υποτίθεται λαϊκής βάσης ) ,οι ζωτικοί πόροι, τα ενεργειακά αποθέματα και τα εδάφη του τόπου μας.

Αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να βάλουν μπλόκο στην επένδυση που σχεδιάζεται στην περιοχή τους, εμφανίζονται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Κρασίου, οι οποίοι τονίζουν ότι εκτός των άλλων ότι με το σχεδιασμό αυτό δρομολογείται η ολοκληρωτική δέσμευση των υδάτινων πόρων από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία! Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η επένδυση αυτή θα έχει μόνο κέρδη για τους ιδιοκτήτες και οδυνηρές παρενέργειες για την υγεία των κατοίκων. Όπως τονίζουν, "τα δεδομένα δείχνουν ότι το έργο θα είναι πρωτίστως ζημιογόνο για τον τόπο και δευτερευόντως επικερδέστατο για την εταιρεία, καθότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα που η τοπική κοινωνία θα αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει. Συγκεκριμένα θα υπάρχουν τραγικές επιπτώσεις στην υγεία (αύξηση καρκινογενέσεων, νεοπλασιών κ.λπ.), και ολοκληρωτική δέσμευση των υδάτινων πόρων από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία. Επίσης θα υπάρξει καταστροφή του σπάνιου οικοσυστήματος, απώλεια της δημόσιας και ιδιωτικής ιδιοκτησίας των δεσμευμένων εδαφών και αλλοίωση του κλίματος...
Θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει το περιβάλλον μας με το χαρακτηρισμένο εξαιρετικά σπάνιας ομορφιάς και μοναδικής βιοποικιλότητας παρθένο Αζιλακόδασος αλλά και το εξίσου σπάνιας ομορφιάς Πρινόδασος, διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα το υπάρχον οικοσύστημα.
Θα αφαιμάξει ενεργειακά τον τόπο μας δεσμεύοντας το ζωτικό αγαθό του νερού χρησιμοποιώντας δυο τσιμεντένιες υδατοδεξαμενές βάθους 30 και 38 μέτρων ,με οπλισμένο σκυρόδεμα επιφάνειας 57,6 και 51,2 στρεμμάτων (σε σεισμογενή περιοχή!),η δε ποσότητα νερού που θα δεσμευτεί είναι όσο το προβλεπόμενο ποσό ετήσιας κατανάλωσης του συνόλου των ξενοδοχείων του Δήμου Χερσονήσου (1.200.000 κ.μ.).Ας σημειωθεί ότι εδώ εδράζεται το 12% των εγκαταστάσεων του ελληνικού τουρισμού.
Θα καταστρέψει την οικονομία μας που βασίζεται κατεξοχήν στον τουρισμό .Το όλο έργο επιβαρύνεται επιπροσθέτως με την εγκατάσταση 41 ανεμογεννητριών που προβλέπεται να τοποθετηθούν στην κορυφο-γραμμή της Σελένας, στο Αζιλακόδασος, στις βόρειες υπώρειες του Λασιθίου και στο Πρινόδασος στο Κράσι. Θα διχάσει την τοπική κοινωνία που καθότι αγνοεί την πραγματική διάσταση του θέματος πιστεύει σε απατηλές υποσχέσεις της εταιρείας που προωθεί την επένδυση. Θα καταργήσει στην πράξη το δικαίωμα του δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα της ιδιοκτησίας των δεσμευμένων εκτάσεων.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε άμεσα από το Δήμο Χερσονήσου:
Να κάνει ένσταση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης όπως ήδη αποφάσισε να πράξει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Νικολάου με ομόφωνη απόφασή του στις 4/4/12 ,ενημερώνοντας παράλληλα εγκαίρως -μέχρι 27 Απριλίου λήγει η προθεσμία υποβολής ενστάσεων στην Περιφέρεια- τους κατοίκους των περιοχών που εμπλέκονται στο όλο έργο για τις πραγματικές επιπτώσεις του ,συνυπολογίζοντας το περιβαλλοντικό κόστος ,τη βιωσιμότητά του και τις πραγματικές συνέπειες στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και των όποιων ενεργειακών αποθεμάτων". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου