Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

24ωρη απεργία Σ.ΕΚ.Α, 04 Απριλίου 2012

Σ.ΕΚ.Α.
Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24ωρη απεργία, 04 Απριλίου 2012
Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση προβαίνει την Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ημέρα κατάθεσης προς ψήφιση στη Βουλή του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για τη |«Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Εκφράζει, επιπλέον, την αντίθεση του στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και διεκδικεί την άμεση υπογραφή νέων.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ζητά η επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού, που πρόκειται να απασχοληθεί σε αρχαιολογικές εργασίες που προκύπτουν στα μεγάλα ιδιωτικά έργα, να διεξάγεται από την -πλέον αρμόδια- Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Εκφράζει την άμεση αντίθεση του στις διατάξεις του κεφαλαίου Γ΄ του εν λόγω νομοσχεδίου, όπου προβλέπεται η ανωτέρω διαδικασία να γίνεται από τον Κύριο του Έργου, υποθάλποντας, έτσι, το ρόλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη διασφάλιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επιπλέον, σοβαρές κυρώσεις θα επιβάλλονται στο επιστημονικό προσωπικό αν ο Κύριος του Έργου δεν ανταπεξέλθει εγκαίρως στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Υπουργείο Πολιτισμού! Με πρόσχημα την επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, η οποία στην πραγματικότητα σκοντάφτει στα γρανάζια των γραφειοκρατικών μηχανισμών και στο ελλιπές προσωπικό του ΥΠ.ΠΟ.Τ., το οποίο θα φρόντιζε για την άμεση διεκπεραίωση των υποθέσεων του Υπουργείου, επιχειρείται η εκχώρηση μέρους του ελέγχου του αρχαιολογικών εργασιών στον Κύριο του Έργου. Επιπροσθέτως, οι εργαζόμενοι αποκομμένοι από την Αρχαιολογική Υπηρεσία θα αποτελέσουν στόχο εκφοβισμών, πιέσεων και απειλών με απώτερο στόχο, ενδεχομένως, και την παράκαμψη της επιστημονικής διαδικασίας σε βάρος της προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς η διασφάλιση, της οποίας αποτελεί συνταγματικά θεσμοθετημένο στόχο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στη γενικότερη δυσχερή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά, προστίθεται, επιπλέον, η μνημονιακή επιταγή για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, που αφορά στο σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι βάλλονται με περικοπές μισθών, ελαστικούς όρους εργασίας και καταστρατήγηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων.
Διεκδικούμε την επιλογή και διασφάλιση του προσωπικού στα αρχαιολογικά έργα μέσω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την προάσπιση και διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την άμεση υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων
καλεί όλα τα μέλη του και τα συναφή με τον πολιτισμό σωματεία να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία στις 4 Απριλίου 2012
με συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου που πλήττει τα συμφέροντα του κλάδου και του πολιτισμού στις 12:00 στη Βουλή (Αθήνα), στην Καμάρα (Θεσσαλονίκη) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (Κρήτη).
Σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Ομοσπονδία Οικοδόμων και στον κοινό αγώνα ενάντια στις μνημονιακές επιταγές και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων,
σε προσυγκέντρωση στις 10:00 στην Πλατεία Κάνιγγος, και στις 11:00 στην Πλατεία Αριστοτέλους, για τη Θεσσαλονίκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου