Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

30 «μύρια» στα κόμματα; Μερβεγιέ

Η μελαγχολική Εβδομάδα των Παθών που ξεκινά σήμερα για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους πιστούς, για ορισμένους ενδέχεται να αρχίσει με πολλά χαμόγελα. Ξέρω τουλάχιστον δύο από αυτούς: τους αρχιλογιστές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Όχι, δεν αναφέρομαι στους αρχηγούς των κομμάτων. Για τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά αύριο μεθαύριο κάνει πρεμιέρα η περιπέτεια της προεκλογικής εκστρατείας και τα δικά τους χαμόγελα μπορούν να περιμένουν.

Μιλάω για τους διαχειριστές των κομματικών ταμείων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που είναι μείον καμιά διακοσαριά εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν απλήρωτους υπαλλήλους και -το σημαντικότερο γι αυτούς - να ζορίζονται να χρηματοδοτήσουν την καμπάνια προς τις κάλπες.

Αυτοί λοιπόν απόψε το βράδυ, την ώρα που οι πιστοί στις Εκκλησίες θα παρακολουθούν την λειτουργία του Νυμφίου, θα βγάλουν ένα στεναγμό ανακούφισης από την ψήφιση (εκτός απροόπτου) μια τροπολογίας που θα αποδεσμεύσει- όπως διαβάζω-περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ για τα όλα τα  κόμματα της Βουλής από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα περισσότερα από αυτά, θα πάνε στα δύο μεγαλύτερα αλλά και τα πιο μικρά- αν και περίοδος νηστείας- κάτι θα «τσιμπήσουν» επίσης.

Αν τα χρήματα εκταμιευθούν άμεσα τότε μπορούμε να υπολογίσουμε περίπου ένα εκατομμύριο για κάθε ημέρα μέχρι τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Αν πάλι οι εκλογές γίνουν στις13 Μάιου, κάτι λιγότερο…

Θα πει κανείς και τι να κάνουν τα κόμματα; Να μη δώσουν μισθούς και δώρα στους υπαλλήλους τους; Να μην ετοιμάσουν τον μηχανισμό τους για την εκλογική αναμέτρηση; Πως θα πληρώσουν τις συγκεντρώσεις τους ανά την Ελλάδα; Με τι χρήματα θα κάνουν τηλεοπτική και ραδιοφωνική διαφήμιση; Πώς θα στείλουν τον κόσμο στα χωριά του να ψηφίσει;

Ακριβό πολίτευμα η κοινοβουλευτική δημοκρατία έλεγαν κάποιοι τις εποχές των παχιών αγελάδων. Τώρα δεν το λες εύκολα αυτό σε ένα εκατομμύριο άνεργους και πεντακόσιες χιλιάδες απλήρωτους από τις δουλειές τους.

Για να μην αναφερθώ στο εύλογο -αν και ομολογώ τετριμμένο- ερώτημα προς τα κόμματα: Πώς μας υπόσχεστε καλοί μας άνθρωποι ότι θα μας φτιάξετε τα οικονομικά μας όταν είστε ανίκανοι να διαχειριστείτε τα δικά σας; Έλα μου ντε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου